COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 981 516
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 19 920
Подробности за случая в Русе
https://youtu.be/mORYRFkoI9E

DeltaAzimut за всяка страна може да гледаш на този сайт.Ето за Италия. На ден 1587 приблизително за 2019 , до сега средно за 2020 - 1588 deaths average per day
https://countrymeters.info/en/Italy
Невярно! това е прогноза, а не е "досега средно", четете правилно, не пишете грешни неща :
"Population change rates in 2020
According to our estimations, daily change rates of Italy population in 2020 will be the following:

1,414 live births average per day (58.91 in an hour)
1,588 deaths average per day (66.17 in an hour)
291 immigrants average per day (12.12 in an hour)
The population of Italy will be increasing by 117 persons daily in 2020."

# 19 921
Снежана, нека да допълня. Не само взехме мерки преди тях, но и при нас епидемията е започнала по-късно, отколкото при тях, защото ние доказано се заразихме от тях, а не директно от Китай. Също и изброените неща, че в този момент се намираме в страни от големите потоци от хора. Напълно очаквано и да сме в по-добро положение и дай боже така да бъде докрая.

Като цяло Източна Европа не го отнася много, страдат западните страни, основно тези с население 10 пъти повече. Ние наистина като че ли на изток, взехме мерки по-рано и това може би ни спасява за момента, разбира се дано си остане така. Турция страда, защото има много пътникопоток. Аз направо не вярвах, че те не може да намерят случаи, като се има предвид, колко хора ежедневно минават от там. Според мен там много подцениха ситуацията, не са правили тестове и сега нещата излязоха от контрол. Дано не станем свидетели на Италия, която е много по-близо до нас.

# 19 922
Скрит текст:
По т. 1 - природата винаги има последната дума, но нейния унищожителен ресурс може да се изчерпа, докато ние сме карантинирани и да си вземе в по-малка степен своето.
по т. 2 - при наличната ни здравна система, предлагаш да оставяме нещата да си се развиват сами и като обема на заразените и умиращите надхвърли капацитета ни, да се върнем в средновековието и се оставим на есествения подбор? Дълбока философия има в това, но трудно приложим модел в съвременния изкуствен и зависим свят. Би било катастрофа - физическа, психологическа. Съвременния човек не е готов да понесе такива картини, прекалено е слаб и ограничен по отношение на есествени подходи, а сме длъжни действията ни  глобално да отговорят на етапа, в който живеем все пак.
Аз също се стремя в живота ми да няма сътресения, да приемам тези ограничения като временни. Също смятам, че сме се откъснали от корените си и сме поели в много лабилна и опасна посока на развитие, че много отговори са другаде, не там, където ги търсим, но такива са фактите! И аз може да си имам своите изводи, но не ги налагам на останалите, защото всеки има право да си достигне до своите.
Аз не налагам своите си изводи, споделям ги, както правят всички пишещи в темата.
А кой какво ще чете, на какво ще вярва, какво ще оспорва, негово право си е.

1. намаляване на степента на унищожение би било валидно, ако става дума за земетресение/цунами...Но не и когато става дума за жив организъм.Историята/природата е доказала, че съществуващ вид изключително трудно се поддава на унищожение.Важи както за хората, така и за вирусите.
2.Те и сега нещата се развиват така, както природата иска.Без значение дали ние, хората сме съгласни и какво правим....адаптивните ще оцелеят, слабите ще загинат.Просто с тези мерки, се удължава периода на агония.

В случая на 100% е валидна репликата
"По-добре ужасен край, отколкото ужас БЕЗ край!".

Последна редакция: ср, 01 апр 2020, 18:33 от Анонимен

# 19 923
Не знам, за мен лично, като видя препълнените болници в Италия и Испания нещо не ми се струва да е световна конспирация.
Все ми е тая колко теста правим, за мен това е безсмислено. За какво ни е тая статистика. Това, което е важно е, пълни ли са нашите болници, или не са. Ми не са - засега. Значи, колкото и болни да има>
1. Или го карат леко, което е супер
2. Или няма толкова болни
За мен имаше смисъл да тестваме в началото, за да не внесем вируса в страната. Сега вече, дали ще има придошли или не, е все тая. Той си обикаля на местна почва. Така че налягаме си парцалите, стоим вкъщи и се молим, до средата - края на май да мине цялата работа.

То болниците винаги са препълнени в зимния сезон. Дори генералът в началото се изпусна и рече, че болниците ни са препълнени и после, като го пляснаха по кокалчетата, смени плочата и друга песен запя....има го документирано от брифингите, който иска, може да го намери това - мисля, че беше на 4-5 ден от карантината.

# 19 924
  • Русе

Невярно! това е прогноза, а не е "досега средно", четете правилно, не пишете грешни неща :

Не скачай и помисли
 Не е прогноза изсмукана от някъде , а средната стойност до този момент, базирана на реалната бройка разделена на дните, изминали от началото на годината. Няколко дена стоя до 12 часа да видя реалната бройка за деня. Тя е около средната. Затова съм цитирала и сайта, всеки да си анализира и проверява

# 19 925
Майтапите за чесъна и ракията не са съвсем майтап за мен. Наистина действат като естествен антибиотик. По-добре чесън, мед, лимон, лук, отколкото лекарства (превантивно говоря).

# 19 926
  • в страната на чудесата
Нелиг, надявам се, че не сте финансист. Прочела съм го там, където трябва. А ако следите европейските пазари след гръцката дългова криза или дори само рейтингите на държавите ще видите самонадеяността си. Осреднена лихва е в полза на Италия, но не и на Германия, Холандия и да, не е в полза на България. Която заради фискалната си политика може да договори по-ниска лихва от Италия. И без короната. Справедливо е да живеят дисциплинирано и бедно като нас.

# 19 927
От днес се носят задължително маски.
Медиите не са поднесли правилна информация явно. От днес започва плаващият период, но не е задължително. А и без това се отнася само за магазини над 400 кв м. Вече чета само официалния сайт на здравното министерство, никакви вестници.

# 19 928
Заприличахме на малки деца, които са хванали мама и тате на калъп, но те ни обясняват, че не правят секс, а си играят на конче. Понеже не сме чак толкова наивни малки деца, хем не вярваме че е игра на конче, хем отказваме да приемем истината, защото, нали, маме и тате не са такива хора. Всичко, което ни изглежда нелогично, си има логика. Мерките не са прекалено строги, защото така или иначе ще го преболедуваме. Не се тества масово, защото така или иначе ще го преболедуваме. Лекуваме се по телефона от ЛЛ, защото така или иначе ще го преболедуваме, при това повечето от нас на крак. Удължаваме го във времето, за да не се претоварят болниците. Правим го да звучи като срамна болест, за да могат леките случаи да се самоизолират, не да се бутат да се изследват и да взимат пари за болничен. Накрая, "на опашката на епидемията" правим масово тестване и ги вадим наяве тези, 80-те %, които ще го изкарат леко. Междувременно ще се работи с останалите 20%, които ще имат нужда от болнична помощ. Правим всичко, както правят и шведите, и холандците, но с елемент на драма, експлоатирана с някаква цел. Хора като Мангъров се опитват да ни го кажат в прав текст - дискредитираме ги. Не отричаме обаче "колективния имунитет", само не го наричаме стаден. Нищо друго не обещаваме, дори напротив, въпреки мерките гарантираме, че очакваме пика и скоро няма да има места в болниците. Защо междувременно обаче насаждаме омраза между отделни групи хора ми е най-болният въпрос. Отговорът го знам де. Българите в чужбина не са "наш" електорат и е редно те да отнесат вината. Както и маргиналите не са "наши хора" и е редно те да отнесат най-тежките последствия. В този сценарий виждам логиката кристално ясна. В останалите не.

# 19 929
Скрит текст:
Не знам, за мен лично, като видя препълнените болници в Италия и Испания нещо не ми се струва да е световна конспирация.
Все ми е тая колко теста правим, за мен това е безсмислено. За какво ни е тая статистика. Това, което е важно е, пълни ли са нашите болници, или не са. Ми не са - засега. Значи, колкото и болни да има>
1. Или го карат леко, което е супер
2. Или няма толкова болни
За мен имаше смисъл да тестваме в началото, за да не внесем вируса в страната. Сега вече, дали ще има придошли или не, е все тая. Той си обикаля на местна почва. Така че налягаме си парцалите, стоим вкъщи и се молим, до средата - края на май да мине цялата работа.

То болниците винаги са препълнени в зимния сезон. Дори генералът в началото се изпусна и рече, че болниците ни са препълнени и после, като го пляснаха по кокалчетата, смени плочата и друга песен запя....има го документирано от брифингите, който иска, може да го намери това - мисля, че беше на 4-5 ден от карантината.
И ако е вярно, че миналата година в Италия са умирали около 1500-1600 души на месец, БЕЗ Короната, а тази година са ПАК около 1500-1600 на месец, СЪС Короната, за какво е целия вой тогава?
Защото, явно, СЪС или БЕЗ коронавирус, в Италия около 1500 души на месец умират.

# 19 930
  • БГ
Кostamosta, от години сме на автопилот. Горивото са нашите данъци. Поясненията, че няма пари в Сребърния фонд, какво ти говорят?

Много добре знам как стоят нещата в държавата ни, но това не ми пречи да гледам обективно и реално на нещата.

Мен примерно ме осигуряват на една сума която може би е сбор от 5-6 суми на които осигуряват пишещи в темата, следователно здравната ми осигуровка е 5 пъти по-висока от минималната само защото удрям тавана на МОД.
Според теб правя ли си илюзии, че в болница бих получил по-различно лечение от някой неосигурен?

Добре, че имам допълнителна ЗО та недай си Боже да ми потрябва в конкретната ситуация - на нея ще разчитам.

Нали на всички е ясно, че изледвания и лечения за корона вирус не се поема от застрахователите. Не го е имало в риска при сключване на застраховките, не е калкулиран и като риск. Вкл. предполагам и частното доп. здравно.

# 19 931
Много благодаря! Значи, съгласно написаното, нормалната смъртност в Италия и конкретно Ломбардия, където има най-много възрастни хора, а и голяма китайска диаспора, се е увеличила с...200 души на ден.
В този смисъл, ако трябваше да са точни нещата, трябваше да се пише, че не са починали 800 от корона вирус, а 200 души от корона вирус. Това на фона на истерията, че видите ли Италия вече изчезва, супер-дупер тежък вирус, страхотия, ад, всички ще умрем и пр., не е вярно...! ццц
малко е тъпо да превеждам и подчертавам като на деца в първи клас. Ако от първо четене не го разбираш, води си записки и вземи и калкулатор - "....in Lombardy (not certain, because it's possible that the geographical incidence of the deaths has changed over time), then we're talking about 240 or so extra deaths per day on top of the usual 300 or so in Lombardy, or about 80%....."
В Ломбардия до тази дата са били по +240 отгоре на обичайните 300, което там е било 80% увеличение... Това към 17.3.20.

Последна редакция: ср, 01 апр 2020, 18:34 от Анонимен

# 19 932
Междувременно ще се работи с останалите 20%, които ще имат нужда от болнична помощ.

Ти сметна ли колко хора са това? Виж, достатъчно е просто да извадиш един калкулатор, за да провериш дали това, което говориш е в границите на реалистичното. Това би спестило много писане и разсъждения в грешни посоки.

# 19 933

Много просто. Ние въведохме ограничителни мерки на 31-вия официално заразен. Другите страни направиха това при няколко хиляди болни, Итария - при десетки хиляди, а някои още не са го направили. Смъртността все още тук е ниска, защото здравната система работи. Ако се претовари и свършат вентилаторите и лекарите, тогава ще стане  висока. Дано да не стигаме до там се моля.

В Италия са били към 8000 случаите при при въвеждане на ограничителните мерки за цялата страна,
 интересното е да се мисли, защо централна и южна Италия бройките са доста малко...като се има предвид и че бая народ хукна натам

Доколкото разбрах и в Германия има забележима разлика между източна и западна--...

# 19 934
Франсоаз, аз разбирам какво искаш да кажеш. Не казвам, че си налагаш мнението, а споделям аз защо не налагам своите виждания и се стремя без да ги губя да се адаптирам към условията на "средата".  Помисли, реално погледнато кой лидер на държава или организация може в съвременния свят да предложи твоя модел? Реалността е различна просто. Идеите ти са смели и звучат прекалено екзистенциално и за хора с моята "по-натурална" същност, а какво остава за поголовно разпространените съвременни начини на действие.
И понеже стана въпрос за малко по-различни виждания, ще спомена, че аз продължавам да вярвам, че България ще бъде някак защитена и ще минем "встрани" от пожара. И май месец светът ще почне да си отдъхва /малко да дам воля на моята "лудост" и вяра в разни метафизични и "други" закони/

За Италия и аз продължавам да се чудя защо случаите се концентрираха в  Ломбардия, финансовото сърце на Италия. Помня, че първите случаи бяха в Ломбардия и Венето, но във втората област не се разви толкова драматично картината. Но каквато и да е причината - реагираме на фактите.

Общи условия

Активация на акаунт