COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 982 149
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 19 905
  • София
За реактивите казаха, че били проблем навсякъде. Не казаха като съвсем да няма, но и не казаха, че има много. Още преди дни стана въпрос за реактивите.

# 19 906
Ами успокояващ капацитет, теоретичен.

# 19 907
Скрит текст:
Много съм разочарована от отстъплението за маските - страните, които са го въвели си ограничиха разпространението на заразата. Страните, в които удобството на индивида е по-важно, оглавяват класациите за заразени и болни. Просто е.
+ 1
Нехванатите болни не заразяват по този начин. И за мен е просто, но нейсе, Ганьо знае най-добре как да се пази при епидемии.

Скрит текст:
Срещу природата има много какво да направим. Например да се изолираме, да свалим килограми, да пием витамини, да правим аеробни упражнения за укрепване на дихателния апарат, да не пушим, да, да, да ... и какво ли още не. Изолирането е за нас си, не за властимащите
.

Добре де, ако беше толкова страшен тоя вирус, защо няма тежко болни хора от Банско, като се има предвид, че там беше пълно с вирусоносители....? Вече минаха 14 дена и никой от там не е пропищял...

Аз съм много доволна, че демокрацията победи. Всички мерки, които експертите препоръчват, не може да бъдат налагани със сила, а трябва да се разчита на колективното съзнание на хората, което в България доказахме, че е на високо ниво, а българите не сме глупав народ. Гордея се с нас си! Simple Smile

# 19 908
А информация за починалите в БГ имаш ли? Ако там има увеличение, може да се окаже, че хората "предпочитат" да си починат в дома, а не в болница и разбира се причината за смъртта не е КВ.
 Миналата година ,2019,средно са били 289 на ден, починали в България. Тази година дават до сега 287 на ден.
Това е прогноза, а не статистика
https://countrymeters.info/en/Bulgaria

Много благодаря за тази информация!
Хайде сега да поразсъждаваме за Италия...щом в Бг е било и е нормално да починат 287 души на ден в сезона, много ли е чудно, че в Италия в момента са починали около 800 души на ден, при положение, че ние сме 7 млн., а те - 60 млн.? Дали не можем да намерим същата статистика за Италия?
Хм, хм....има нещо гнило в....света....дето полудя с тоя вирус....

цитирам: EUGENE VOLOKH |THE VOLOKH CONSPIRACY | 3.17.2020 1:55 PM
"Italy's population is about 60 million, and its normal death rate is 10.6 per 1000, which is to say about 640,000 deaths per year, or about 1750 per day; the 350 or so extra deaths per day over the last couple of days (if this worldometers.info data is correct) are about 20%.

But apparently about 2/3 of the deaths have been in Lombardy (in Northern Italy; Milan is the capital), which has about 1/6 of Italy's population. If the daily deaths are likewise 2/3 in Lombardy (not certain, because it's possible that the geographical incidence of the deaths has changed over time), then we're talking about 240 or so extra deaths per day on top of the usual 300 or so in Lombardy, or about 80%.

These are unusually high numbers, of course, since Italy appears to have the highest death rate of any country right now; and of course they are just the numbers for the last couple of days. (Daily deaths in China have apparently fallen sharply, after climbing sharply and then staying high for a couple of weeks.) They are also back-of-the-envelope estimates based on imperfect data, but I hope they give a more useful perspective on the magnitude of the epidemic than do the raw numbers."

от тук - https://reason.com/2020/03/17/italian-daily-death-rate-up-20-bec … ardy-up-about-80/

Това е от 17.3.20, сега две седмици по-късно, нещата са сигурно различни.
Ние официално сме регистрирали 1-я случай 36 дни след техния първи в Италия.

# 19 909
  • София
Сакън, не предизвиквай съдбата за Банско! ДанО да няма тежки, че това е лъч надежда и за нас!
Аз на порции се сещам за неща, които вчера слушах от руснаците - когато обсъжаха как става разликата в огнищата, се посочиха факторите, които и така си ги знаем помежду си тук - брой и гъстота на населението, наличие на входове към града - летища, автогари, гари.
В София сума народ се изреди през летището, международните автобуси на автогарата и линията на метрото летище-автогара. Оттук мина основният поток потенциални носители.

# 19 910
[
Скрит текст:
quote author=Франсоаз* link=topic=1189333.msg40479319#msg40479319 date=1585726235]
Скрит текст:
Е, ако е така, е още по-зле. Значи буквално нищо не тестваме.
  И нищо не правят. Повтаря се до посиняване "СтойтесиВкъщи!" - да се чудиш чия умна глава измисли тоя "слоган", а насреща - едно Голямо НИЩО.
Ти какво по-умно би предложила или направила ако беше на тяхно място?
Какви по-добри неща се правят в други държави. сподели моля?
Аз не съм достатъчно умна и нищо не предлагам.   Smiley
Но пък прочетох как в Сингапур са се справили например, без да превръщат народа си в затворници и без да слагат прът в икономиката си.Значи може.
Защо у нас НЕ искат така, аз няма как да знам.

Не допускаш ли, че там може да има други ограничителни фактори - климат, състояние на организма при тези географски ширини, адаптивност...Затова в някои райони на света върлува примерно малария, жълта треска, в други - не. Някак не ми звучи добре да нямаш идея как да се действа, а да отричаш опита да се превъзмогне ситуацията с минимално поражения. Аз много ще се радвам да се окажеш права, но никой не знае все още каква е истината, не е минало достатъчно време да се разбере и предвиди вируса.
И дори не вируса да е причина за това парализиране и затваряне на света - дори да е висша форма на политическа игра и цели /за което и аз някак съм убедена/, малкият човек как би могъл да се пребори с големите световни и опасни интриги..? Той реагира "симптоматично", стремейки се да си спаси кожата на първо време, а после и икономическото си положение да стабилизира.
Дали сме пионки на природата или на висша човешка ръка в случая няма значение!
Има огромно значение.
Скрит текст:
1.ако е природата, срещу нея нищо не можем да направим.Със или без изолация, със или без карантина, със или без ваксини/лечение, ако природата се е "надигнала" срещу хората, тя ще си вземе своето, така или иначе.
2.ако са задкулисните политически сили, както аз, и не само аз, подозирам, че е....просто не се поддавам на истерията и паниката, която се пробват да ми внушат вече трета седмица...до степен да стават смешни и неадекватни дори по тв.
Като и в двата случая, се стремя живота ми да не се променя, поне да няма сътресения....Е, няма магазини и кафенета, ама това пести пари в момента, та пак е към бонусите.Ще има повече пари за почивки, като свърши данданията.
[/quote]

По т. 1 - природата винаги има последната дума, но нейния унищожителен ресурс може да се изчерпа, докато ние сме карантинирани и да си вземе в по-малка степен своето.
по т. 2 - при наличната ни здравна система, предлагаш да оставяме нещата да си се развиват сами и като обема на заразените и умиращите надхвърли капацитета ни, да се върнем в средновековието и се оставим на есествения подбор? Дълбока философия има в това, но трудно приложим модел в съвременния изкуствен и зависим свят. Би било катастрофа - физическа, психологическа. Съвременния човек не е готов да понесе такива картини, прекалено е слаб и ограничен по отношение на есествени подходи, а сме длъжни действията ни  глобално да отговорят на етапа, в който живеем все пак.
Аз също се стремя в живота ми да няма сътресения, да приемам тези ограничения като временни. Също смятам, че сме се откъснали от корените си и сме поели в много лабилна и опасна посока на развитие, че много отговори са другаде, не там, където ги търсим, но такива са фактите! И аз може да си имам своите изводи, но не ги налагам на останалите, защото биха ме разбрали единствено, ако сами стигнат до тях.

Последна редакция: ср, 01 апр 2020, 10:51 от unabella

# 19 911
  • Русе
Подробности за случая в Русе
https://youtu.be/mORYRFkoI9E

DeltaAzimut за всяка страна може да гледаш на този сайт.Ето за Италия. На ден 1587 приблизително за 2019 , до сега средно за 2020 - 1588 deaths average per day
https://countrymeters.info/en/Italy

# 19 912
Снежана, нека да допълня. Не само взехме мерки преди тях, но и при нас епидемията е започнала по-късно, отколкото при тях, защото ние доказано се заразихме от тях, а не директно от Китай. Също и изброените неща, че в този момент се намираме в страни от големите потоци от хора. Напълно очаквано и да сме в по-добро положение и дай боже така да бъде докрая.

# 19 913
Не знам, за мен лично, като видя препълнените болници в Италия и Испания нещо не ми се струва да е световна конспирация.
Все ми е тая колко теста правим, за мен това е безсмислено. За какво ни е тая статистика. Това, което е важно е, пълни ли са нашите болници, или не са. Ми не са - засега. Значи, колкото и болни да има>
1. Или го карат леко, което е супер
2. Или няма толкова болни
За мен имаше смисъл да тестваме в началото, за да не внесем вируса в страната. Сега вече, дали ще има придошли или не, е все тая. Той си обикаля на местна почва. Така че налягаме си парцалите, стоим вкъщи и се молим, до средата - края на май да мине цялата работа.

# 19 914
Много съм разочарована от отстъплението за маските - страните, които са го въвели си ограничиха разпространението на заразата. Страните, в които удобството на индивида е по-важно, оглавяват класациите за заразени и болни. Просто е.
Интересно, как ще обясниш факта, че у нас е предпочетено удобството на индивида, и въпреки това сме в Дъното на класацията от заразени и болни?   Smiley

Много просто. Ние въведохме ограничителни мерки на 31-вия официално заразен. Другите страни направиха това при няколко хиляди болни, Итария - при десетки хиляди, а някои още не са го направили. Смъртността все още тук е ниска, защото здравната система работи. Ако се претовари и свършат вентилаторите и лекарите, тогава ще стане  висока. Дано да не стигаме до там се моля.

В Лондон е починало 13-годишно дете без съпътстващи заболявания Worried
https://www.bbc.com/news/uk-52114476

# 19 915
Скрит текст:
А информация за починалите в БГ имаш ли? Ако там има увеличение, може да се окаже, че хората "предпочитат" да си починат в дома, а не в болница и разбира се причината за смъртта не е КВ.
 Миналата година ,2019,средно са били 289 на ден, починали в България. Тази година дават до сега 287 на ден.
Това е прогноза, а не статистика
https://countrymeters.info/en/Bulgaria

Много благодаря за тази информация!
Хайде сега да поразсъждаваме за Италия...щом в Бг е било и е нормално да починат 287 души на ден в сезона, много ли е чудно, че в Италия в момента са починали около 800 души на ден, при положение, че ние сме 7 млн., а те - 60 млн.? Дали не можем да намерим същата статистика за Италия?
Хм, хм....има нещо гнило в....света....дето полудя с тоя вирус....

цитирам: EUGENE VOLOKH |THE VOLOKH CONSPIRACY | 3.17.2020 1:55 PM
"Italy's population is about 60 million, and its normal death rate is 10.6 per 1000, which is to say about 640,000 deaths per year, or about 1750 per day; the 350 or so extra deaths per day over the last couple of days (if this worldometers.info data is correct) are about 20%.

But apparently about 2/3 of the deaths have been in Lombardy (in Northern Italy; Milan is the capital), which has about 1/6 of Italy's population. If the daily deaths are likewise 2/3 in Lombardy (not certain, because it's possible that the geographical incidence of the deaths has changed over time), then we're talking about 240 or so extra deaths per day on top of the usual 300 or so in Lombardy, or about 80%.

These are unusually high numbers, of course, since Italy appears to have the highest death rate of any country right now; and of course they are just the numbers for the last couple of days. (Daily deaths in China have apparently fallen sharply, after climbing sharply and then staying high for a couple of weeks.) They are also back-of-the-envelope estimates based on imperfect data, but I hope they give a more useful perspective on the magnitude of the epidemic than do the raw numbers."

от тук - https://reason.com/2020/03/17/italian-daily-death-rate-up-20-bec … ardy-up-about-80/

Това е от 17.3.20, сега две седмици по-късно, нещата са сигурно различни.
Ние официално сме регистрирали 1-я случай 36 дни след техния първи в Италия.

Много благодаря! Значи, съгласно написаното, нормалната смъртност в Италия и конкретно Ломбардия, където има най-много възрастни хора, а и голяма китайска диаспора, се е увеличила с...200 души на ден.
В този смисъл, ако трябваше да са точни нещата, трябваше да се пише, че не са починали 800 от корона вирус, а 200 души от корона вирус. Това на фона на истерията, че видите ли Италия вече изчезва, супер-дупер тежък вирус, страхотия, ад, всички ще умрем и пр., не е вярно...! ццц

# 19 916
  • MI
Мъчно ми е за Италия, но да говорят, че никой не им помага не е ОК. Всичко това е заради отказа към този момент за корона облигации. Което пък считам за правилно. Те освен милиардите, отпуснати за борба с ковид искат целия съюз да плати дълг на Испания, Франция и Италия. Което не е правилно.
Това пък къде го прочетохте?! Става дума за договаряне на по-добри условия за всички, като после всеки си плаща дълга. Т.е. ако България например й трябват пари за да се справи с кризата, да не плаща лихви тройни на Германия, а същите. После си плаща всичко сама. Германия казва не, вземете от фонда ESM, пък ние ще ви пратим тройката за разкош.
Но явно много ги е страх много хора Италия, Испания и Франция да не откраднат от България. Joy И то при положение, че всъщност точно те са най-големите вносители в този фонд веднага след Германия. Но промиването на мозъци е много ефективно.

# 19 917
Е стига де, аз затова казах, че отиваме вече в дебрите на конспирацията. Как може да смятате, че всички болници са пълни с ковид пациенти, но това се прикрива. Имате ли представа колко хора ще трябва да участват в тази конспирация, то дори в супер тоталитарни държави не стават лесно тези неща.

То конспирации да искаш. Едните казват че болните са хиляди ама ги крият. Другите че вируса е измислица и няма никакви болни. От измисления вирус се разклоняват още конспирации, например ще ни включват в Матрицата, ще ни роботизират, да ни съсипят икономиката (видиш ли най силната в света).
Искрено се забавлявам понякога.
Забелязала съм че най големите глупости в темата се пишат през работно време от хора, които са върли противници на Щаба, правителството и взимането на всякакви мерки срещу КВ.

# 19 918
  • София
В началото харесвах повече Мутафчийски.
Вчера нали казаха, че вирусът не живее във въздуха. Аз пробвах да нося маска, но нъц. На 3тата минута  едвам дишам. Но по принцип си имам проблем с белите дробове и като изкача 20 стъпала, после половин час не мога да дишам нормално.
Така ли? Кога и къде го казаха? Може ли линк?
Мерси!

# 19 919
Интересно, как ще обясниш факта, че у нас е предпочетено удобството на индивида, и въпреки това сме в Дъното на класацията от заразени и болни?   Smiley

Много просто. Ние въведохме ограничителни мерки на 31-вия официално заразен. Другите страни направиха това при няколко хиляди болни, Итария - при десетки хиляди, а някои още не са го направили. Смъртността все още тук е ниска, защото здравната система работи. Ако се претовари и свършат вентилаторите и лекарите, тогава ще стане  висока. Дано да не стигаме до там се моля.
И грипната ваканция преди това беше много на място!

Общи условия

Активация на акаунт