COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 980 547
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 20 145
Реимунизация, но нямаш белег. Много хора около мен са изпълнили всичко по имунизационен календар, а нямат белег на рамото.
Тези с белега на рамото са, които са ваксинирани някъде преди 1978. Поколението след 78-ма (в което попадам и аз) нямаме този кръгъл белег на рамото, защото ваксината ни е слагана по някакъв друг метод. Не знам точно как и защо, но си спомням, че така са ми обяснявали навремето, когато питах дали имам ваксина и защо нямам такъв белег.
Aз съм 1992г и имам белег на рамото от имунизация.

# 20 146
Той генералът на много неща се смее по телевизора...
Глобата затва е 5 к, щото като някой емигрирал талибан се прибере с малко повече пари от златната чужбина и не мое се запре 🤬

Ми то нали така започна всичко...едни мургави хора се прибраха от чужбината в ломско и събраха тайфата да почерпят....

# 20 147
Абсолютно сме главата в пясъка. Аз повече нерви нямам само да ми броят по телевизора и нищо да не ни казват какво правим. Не се тества. Цифрите ни са пълна измислица, защото не се тества. Ако си под карантина пък ставаш затворник на държавата и си на тяхната милост и виждаме какво става, хората се влошават в къщи и е фатално. Трябва поне да се знае тия хора имат ли пневмония, да има протокол при положителен тест веднага снимка на бял дроб.
А после но се подиграват, майките дето се лекуват по интернет.А ясно, ли ви е защо?

# 20 148
Много точно казано, Pure. Помня когато именно от теб чух за пръв път за "шведската стратегия" и когато в темата бяха възмутени, отбелязах, че не е важно какво мислим ние, а какво мислят шведите.

Също да допълня защо шведската стратегия не би проработила в България.

- Швеция е на челните места по брой на единични домакинства - голяма рядкост са две поколения да живеят в една къща. Аз лично не познавам нито едно шведско семейство в средна възраст да живее и да гледа възрастните си 60-70 годишни родители. Повечето от над 70 годишните са в старческите домове, а тези които са по-здрави пенсионери си живеят самостоятелно. Т.е. в Швеция социалното дистанциране е в основата на националния им манталитет преди  коронавируса. Сега младите шведи и тези в средна възраст са помолени да не ходят на гости на възрастните си родители. Пазаруването онлайн на хранителни продукти е широко разпространено още преди коронавируса. Та застрашените групи могат спокойно да не излизат от вкъщи. Има забрана да не се посещават старческите домове, макар че има вече двама починали в такъв дом, най-вероятно заразени от персонала.
Тук също не е практика внуци да се отглеждат от баби и дядовци.

- Швеция е на последно място по брой пушачи в ЕС. За съжаление България оглавява тази класация.

- Швеция, заедно с Норвегия, Финландия и Исландия, са отличниците по чист въздух с изключително ниско ниво на фини прахови частици

- много ниска антибиотична резистентност (важи за всички скандинавски страни)

- това не знам дали има значение - тук в Швеция много рядко се ползват пари в кеш, дори от възрастните. Аз книжни пари пипам само по екскурзии извън Швеция или когато съм в България. Тук има магазини и ресторанти, които отдавна, още преди появата на коронавируса да не приемат кеш, само плащане с карта.

Тук няма слоган "Стойте си вкъщи", а точно обратното - дори тези, които работим от вкъщи бяхме посъветвани от Йохан Гизеке (бивш държавен епидемиолог и настоящ съветник на СЗО) да си вземем термос с кафе и да излезем да го изпием сред природата на някоя пейка, разбира се - спазвайки дистанция. Аз спрях да ходя на фитнес. Моят фитнес беше затворен за две седмици по преценка на самата верига фитнеси, но на 26 отново отвориха врати. Но мен ме е шубе да ходя да тренирам там, затова всеки ден си правя двучасови разходки пеша или с колело - имам два маршрута до две езера наблизо. Молове, ресторанти и сладкарници не съм посещавала от 15 дни. Детето не е спирало да ходи на училище.

На мен също ми е интересно докъде ще стигне стратегията на Швеция. Дали ще съжалява за този подход - предстои да видим!

# 20 149
Реимунизация, но нямаш белег. Много хора около мен са изпълнили всичко по имунизационен календар, а нямат белег на рамото.
Тези с белега на рамото са, които са ваксинирани някъде преди 1978. Поколението след 78-ма (в което попадам и аз) нямаме този кръгъл белег на рамото, защото ваксината ни е слагана по някакъв друг метод. Не знам точно как и защо, но си спомням, че така са ми обяснявали навремето, когато питах дали имам ваксина и защо нямам такъв белег.
Това не е вярно. Аз имам 2 БЦЖ-та, респективно - 2 кръгли белега на рамото, а съм ваксинирана 91ва (първа) и там не знам след колко години е била реимунизацията

# 20 150
Никога щабът не е твърдял, че това са бройките и това е. Мутафчийски каза, че според математическите модели хващаме 2 от 11.Каза го не веднъж, а два пъти. Да не говорим и тук колко пъти го разисквахме. Някои хора чуват и разбират ужасно избирателно.

# 20 151
  • София
От БЦЖ нямам никакви белези, както и децата ми.
Пак се пишат щуротии ама ...

# 20 152
Скрит текст:
Абсолютно сме главата в пясъка. Аз повече нерви нямам само да ми броят по телевизора и нищо да не ни казват какво правим. Не се тества. Цифрите ни са пълна измислица, защото не се тества. Ако си под карантина пък ставаш затворник на държавата и си на тяхната милост и виждаме какво става, хората се влошават в къщи и е фатално.
Трябва поне да се знае тия хора имат ли пневмония, да има протокол при положителен тест веднага снимка на бял дроб.

И това как ще помогне, ако пневмония още няма, но предстои да е появи? Или ти специално доброволно ще се съгласиш на облъчване с рентген през два-три дни, докато не дадеш най-после отрицателна проба за ковид. А и не всички заразени с корона развиват пневмония.

Относно цифрите, кажи ми една страна, която да тества наред и да има реални цифри на всички заболели.

# 20 153
За Банско разбрах, че Лл не искали много да дават информация, но по други пътища, които Мутафчийски не пожела да каже, освен през РЗИ, са разбрали горе-долу какво става там. Ако правилно съм чула числото, имало някакви хора вкъщи си стояли.  Явно не е съвсем да няма нищо, ама не казват сега, може да кажат след някой друг ден.
Отговорът на въпроса за Банско на Генерала беше нещо от рода на - знам, ама няма да ви кажа, следващ въпрос.
Взети са 50 проби, но още не са готови. Нямало резултати от лекарите, но те, по техен си начин и канали са успели да разберат.
И кво излиза, че целите тия щабове успяват да ръководят управлението на корона кризата единствено и само в София. Екстра. Каквото става извън столицата си остава там.

# 20 154
Аз имам 2 белега от две различни ваксини на рамото, едната е БЦЖ, другата е от ваксина, която вече не се слага. Някой по-напред спомена вариола.

# 20 155
Аз също нямам белег от БЦЖ, то всъщност цялото ми семейство, семейството на мъжа ми... деца, племенници - нямат.

П.П. Явно зависи от това как е поставена, може би и от кожата на човека, знам ли. Майка ми примерно има за шарката ваксина, а няма белег.

# 20 156
  • Пловдив
Айде още някой...? Записвам кой има и кой не белег Stuck Out Tongue Winking Eye

# 20 157
Никога щабът не е твърдял, че това са бройките и това е. Мутафчийски каза, че според математическите модели хващаме 2 от 11.Каза го не веднъж, а два пъти. Да не говорим и тук колко пъти го разисквахме. Някои хора чуват и разбират ужасно избирателно.

Напоследък много сериозно започвам да се съмнявам във възможностите на науката...
Един вирус луди ги направи учЕните...а тия математически модели може да си ги заврат някъде, защото ако са верни, то ние в България вече трябва да сме достигнали колективен имунитет за тия 2 седмици. Е, може и да сме де, ама нали има тест, има вирус, няма тест...знаем си.
Извод - всичко е в ръцете на Бог, колкото и някои да смятат, че такъв не съществува. Ако им е по-удобно да не вярват в Бог, предполагам вярват в силата на вселената, природата, или там както им харесва.

# 20 158
Испания днес:

6213 new cases and 589 new deaths in Spain

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/spain/

Кривата взе да върви надолу, два дена имаха над 7500 нови заразени, днес сравнително по-малко. В Испания има 2 до 3 пъти повече излекувани на ден спрямо Италия и Франция. Не знам, защо е така.

Във https://www.worldometers.info/coronavirus/ всеки ден дават по-малко бройки през деня за Испания, явно са частични. Късно вечер дават реалния брой за деня.

# 20 159
  • Bulgaria
Днес сутринта ли ген. Мутафчийски разправяше за високата температура, едва ли не всеки имал висока температура? Аз вече не мога да разбера какво става с тази температура - има ли, няма ли?

Общи условия

Активация на акаунт