COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 980 056
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 20 505
  • Варна
За мен най-удачното решение в момента е сериозно изолиране на всички, попадащи в рисковата група - хора над 60 години (явно в България възрастовата граница за критичните случаи е по-ниска), такива с хронични и други утежняващи заболявания и състояния.
Сигурно 80 % от лекарите отговарят на този профил. /особено в по-малките градове/ Как да ги изолираме?

И как топно ще изолират хората над 60 само? Като в едно домакинство често или живеят две поколения, или жената е под 60 и ще ходи на работа?

Като са изолирани всички, те също са. Как се оправят в момента?
Освен това за лекарите е задължително да има осигурени предпазни облекла и средства, така рискът се намалява.

# 20 506
Ще стане по-зле според мен с удължаване на ИП. Хората които сте си със спестявания сте спокойни, ама другите яко ще се изнервят. А и преди като не се следеше нон стоп колко и от какво умира не им беше толкова масово жал на хората за възрастните и болните. Като цяло по мои наблюдения сега масово треперят да не се заразят повечето. Ми треперете, но това не пречи другите да се движат спокойно.И да точно така си го представям, всичко си работи нормално, който иска излиза, кокто иска не и колкото се заразят, заразят. В крайна сметка възрастните и тези с придружаващи заболявания могат да умрат и от много други неща. Не е приятно да, но това си е кръговрата на живота. Не може да седим с ограничено движение много дълго време.

# 20 507
Скрит текст:
Аз попитах за цифри, пак получавам емоционални излияния за броене на трупове. Каква е НАУЧНАТА обосновка тази карантина да продължи до юни, че и юли?
Вие как си я представяте тая работа - става 1 май, правителството отново се паникьосва, че то страшното още не е минало - хайде извънредно до 13-ти юни. Става 1 юни, още не е станало нищо, хайде - до 13-ти юли. И така - до кога? Съвсем сериозно питам - вие докога си представяте това да продължи, без да станат колосални бунтове? До ваксината има поне две години, минимум. Две години в извънредно положение и в домовете ли ще откарате? Всъщност, някои от вас най-вероятно да...
И, да, колкото и да не ви се иска, в момента, в който отворят кръчмите, една сериозна част от народа ще се юрне по тях. Колкото и да не ви се вярва, има хора, които не броят ковчези и не гледат кадри от болници по цял ден, не четат за умрели деца и за хора с изгнили бели дробове, че да си доскапят нервната система. И точно тези хора в първия позволен им момент ще си заживеят живота - ще отидат на кръчма, ще си купят нови дрехи и ще си ги носят. И ще си се върнат към живота, колкото и да не ви се иска и колкото много да ви се ще всички да са се смазали от страх.
Подценявате способността на човечеството да забравя и да преодолява с приказки като "нищо няма да е същото, никой няма да се върне към нормалния живот ей така", защото всъщност това важи само и единствено за вас. Останалите ще се върнат към живота си, точно както когато загубиш близък човек в крайна сметка се събираш, ставаш и продължаваш, защото алтернативата е това - да се затвориш, да лежиш по диваните, да ядеш провизиите и да обясняваш, че нищо не е същото.

П.П.: И само ще помоля пророците от Седмия ден на дивана да не ми говорят за мързел, защото някои нас сме хоумофис и работата е повече от всякога.
Много съм съгласна с тоя пост. За мен лично и моето семейство, дори и сега няма кой знае каква промяна. С мъжа ми работим, малката има онлайн училище, голямата - онлайн изпити и лекции. На мен ресторанти и молове никак не ми липсват. Обаче има хора, които буквално не могат повече да покриват разходите си за сметки, наеми и кредити. Хора,  които няма как да работят “хоум офис”. От творци до фризьорки - много народ е така.
Бързат да увеличат любимото ИП, а кой ще храни тия хора...абе да ядат пасти и да си харчат спестяванията. Пак ще се пишат жалби...мда.

Знам, че няма място за сравнение, но все пак някакси боде очите - братовчедка ми е на свободна професия в Германия, онзи ден държавата й е превела по сметката 5000 евро. Ей така, след едно подадено заявление от нея 2 дни по-рано.
Четох за тези 5000 евро в Германия. От там ми дойде еретичната мисъл да финансират директно семействата, хората. Естествено, че пак ще се вторачим в паничката на другия и ще кажем: "Ама някои имат спестявания, от къде на къде ще им даваме?" В една нормална държава на такива хора ще им е под достойнството да поискат помощ. Да предположим обаче, че не сме нормална държава. И сега да се замислим, ако тези хора имат спестявания, значи са платили данъци за тези доходи, нали така? И в момента парите от техните данъци ще разпределяме. Или сме още по-ненормална държава и някои трупат спестявания без да плащат данъци? Аз съм десен човек, не го крия. Винаги съм била против прекалената намеса и преразпределение от държавата. В случая обаче имаме извънредна ситуация и нещата са различни. Щом Германия го прави, защо не и ние? В Щатите също коментираха парична помощ за всеки, който е с по-нисък доход от 70 000 долара за година. Има риск, но не е толкова страшен в краткосрочен план. Ако е за 2-3 месеца подпомагането няма да се обърка чак толкова макроикономическата рамка. Не повече, отколкото и без друго ще се обърка. Ако се разпределят наистина по около 700 лева на човек, хайде дори 500 да са, с мисълта, че са 2-3 месеца, нито ще са малко, нито ще са много, за да прецакат икономиката. Но ще се повдигне значително духа на хората. Ще намалее малко поне единият страх, че два са ни много в момента.

# 20 508
Според вас Испания на платото ли е вече ?

Аз плато не виждам..

Скрит текст:

# 20 509
Скрит текст:
Може ли поне едно конструктивно предложение. Представете си, че от вас зависи какво трябва да направим. Вие сте ЩАБ-ът. Франсоаз и останалите????

За мен най-удачното решение в момента е сериозно изолиране на всички, попадащи в рисковата група - хора над 60 години (явно в България възрастовата граница за критичните случаи е по-ниска), такива с хронични и други утежняващи заболявания и състояния.
Останалите се връщат към нормалния начин на живот. Така ще се създаде имунитет в голяма част от населението, а тъй като няма да има толкова критични и тежки случаи (процентно във възрастовата група под 60 години са дори по-малко, отколкото при грипа), боледуващите няма да натоварят здравната система. А, едновременно с това, ще работят и учат, т. е. икономиката ще се възстанови по-бързо и няма да се стигне до гражданско напрежение (да не кажа "неподчинение", но то това е следващата стъпка).

Не виждам какъв пик се очаква с това изолиране в момента. Нито пък плато или каквото и да е. Масово тестване трябва, за да видим накъде сме. В момента правим половинчати работи с никаква информация, за да се анализира ситуацията. С тези мерки ще се влачим не до септември, а до края на годината... или до деня, в който гладните ще избухнат....

Удължаване на извънредното положение до след края на април (заради Великден) ми звучи абсолютно неоснователно.

И в този план има страшно много пробойни.
Нахвърлям няколко набързо:

-  къде да бъдат изолирани и за колко време хората, които попадат в споменатите от теб групи?

- повечето 60-годишни, дори и с хронични заболявания, все още работят. Кой ще поеме техните разходи, които предвид възрастта и заболяванията им ще са доста, заради нужния редовен прием на лекарства

- много млади хора също имат хронични заболявания, които биха утежнили протичането на вируса. За тях какъв е варианта? Към тях отнасям и първите два въпроса.

- ромите. Те не могат да бъдат озаптени да спазват карантина или каквито и да е правила, а сред тях има заразени. В един момент ще се срещнат с някой здрав българин, който свободно си ходи на работа, щото нали е млад, здрав, вероятно тестван отрицателно. Оттам по поточната линия в риск се поставят още хора.

Какво правим? Не се заяждам.

# 20 510
Оказа се,че имам позната, уведомена, че е контактна личност.
С нея не се бяхме чували, от осми март. Оказа се, че малко след нашият  последен разговор, са ѝ се обадили. Предложили да ѝ направи тест, но тя отказала поемайки ангажимент да не излиза от апартамента си. Реално до последно не е развила симптоми. Била е с познати в закрито помещение, в последствие единият познат се оказва болен, като дори и в момента е в Софийска болница. Всеки ден ѝ са се обаждали да я проверяват. Тя живее сама, нейна роднина ѝ пазарувала два три пъти в седмицата, оставяла покупките пред входната врата на апартамента, а пак паричките мацката  ѝ провеждала чрез онлайн банкиране. Отделно по Вайбър - списък с покупки. В същият ден на покупките оставяла добре опакован, боклук, напръскан отвънка обилно със спирт, за да не зарази роднината.
Предложили да ѝ извадят болничен за карантина, но тя на този етап няма нужда от  болн. и съответно отказала. Вчера ѝ направили тест по нейно искане и дал положителен резултат. Днес си продължава доброволната карантина. Познавайки я добре, знам че нищо няма да я изведе навън, освен огън у дома ѝ. Но тя сподели, че се чувства добре Simple Smile
П.с. тя е  здрава, непушачка, т.е. без придружаващи заболявания. Дано повече хора да имаме нейният късмет Simple Smile

# 20 511
  • гр. София
Според вас Испания на платото ли е вече ?
Според мен, не. По-скоро Италия може би вече е на платото.

# 20 512
  • в страната на чудесата
Аз искам да питам генерала - военна болница е направена за подобни ситуации, нали?. Гледам оборудвана, маски, хазмат, всичко. Защо не се използва само за ковид? 70 реанимационни легла, и 14 етажа обикновени легла ще стигнат.
Няма нужда от снимки на персонала в костюми докато джи питата нямат маски.

# 20 513
  • София
По този повод пак ще ме биете за руснаците - обаче май те са си направили свои тестове и свои апарати и всичко и са сред първите три държави най-активно тестващи. И продължават да разкриват лаборатории.

# 20 514
Още една жертва у нас. Кюстендил. 40 год, мъж

# 20 515
  • Пловдив
А въпросният депутат зле ли е бил, та е отишъл да го тестват? Или...просто щото е богопомазан ...?

# 20 516
Радостта на някои, че умират възрастни, може да я изхвърлите в коша. Починал е 40 год мъж в Пирогов. Мир на праха му.

# 20 517
По този повод пак ще ме биете за руснаците - обаче май те са си направили свои тестове и свои апарати и всичко и са сред първите три държави най-активно тестващи. И продължават да разкриват лаборатории.

Така е, но няма как данните им засега да се реални - виж около тях - та те се изкараха по-незасегнати и от нас при това население. Нека изчакаме и ако Вова реши да сподели - тогава. Авторитарните режими са така - когато им изнася

# 20 518
Прочетох сега в dnes.bg за двете жертви в Благоевград от онзи ден. Значи от 19.03 до 24.03 тези жени са сновали между Разлог и Благоевград и не са ги приемали, защото болницата изисквала тест, и то не бързия. Бърз си направили, но бил отрицателен.

Ако племенника не беше извадил 200 лева да им направи скъп тест, щяха да си умрат по къщите и никога нямаше да влезат в статистиките. Колко ли такива има?

# 20 519
  • Мадрид / София
Angela61, в коя държава си?
В Испания, Област Мадрид - най-засегнатата от Испания.
Angela 61, a ходите ли на работа в Мадрид или вече само лекари, магазинери, касиери, фармацефти, ВиК и енерго само? Тук все още се ходи на работа, без барове и ресторанти, кина и театри.
Не се "шляят", нито разхождат много, вие къде ги видяхте? Изключвам сиганите, каквито техни мургави братя има навсякъде.
Днес пък нас ни уверяваха по ТВ, че и от СЗО, че и тук в темата, че по въздуха току-така не се предавало? Какви са нагласите в Мадрид?
Работят болниците, магазините за хр. стоки и техника, съда, службите за охрана и поддръжки - общо 40 типа работа. Аз работя в магазин, затова ходя на работа. И сме изложени всекидневно на риск от зараза, въпреки, че вече масово носят маски и ръкавици.
По най- нови данни вируса се задържа във въздуха 2-4 часа преди да падне на земя/ повърхност. Затова ако някой заразен мине преди вас и разпръсне вируса във въздуха, а вие минете след това ( дори да не виждате никого) поглъЩате  доза вирусчета.
Гледах едни българси новини и там даваха хората по улицата. Ни разстояние спазват ни нищо. Това си е бомба със закъснител.

Общи условия

Активация на акаунт