COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 979 561
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 21 000

Това го наблюдавам в обкръжението ми, именно най-слабоумните вярват в конспиративните теории.

Това е нормално. Нискоинтелигентните хора нямат необходимите логически умения за да свързват факти и на тази база да првят логични заключения. Вместо това, едно конспиративно обяснение е удобно и спестява непосилни, интелектуални усилия.
Да се пробвам да отгатна логическите усилия и заключения на високоинтелигентните?   Smiley
"Ден първи, Новини:Открит е нов смъртоносен вирус, покосява всички наред.Мярка-ИП, "останетеСиВкъщи!".
Ден втори, Новини:Установени са N-заразени, "останетеСиВкъщи!".
Ден трети, "....Щом по тв-то го казват, при това цял Генерал, значи е вярно!Я да си стоим в къщи, за по-сигурно!".
Край.

# 21 001
Някой има ли инфо как и по колко души тестват в САЩ, за да излизат по 26 000 позитивни на ден.
По 50 000 теста ли правят?
Същия въпрос имам и за Италия/Испания?
Извинете, ако е дъвкано вече, но темата е огромна и съм изтървала тази информация.

# 21 002
да се подхожда доза критично, а не с истерия.
Абсолютно. А и всички се учим в движение. Ограничих също максимално медиите откакто, след като канцлерът ни похвали с цифрите, а министърът ни плесна следобед, че може училищата да не отворят врати до септември. Щадя вече себе си и приемам само информация от официален министерски сайт. Спокойно и информирано трябва да се подхожда. Иначе за ежедневната ситуация мога да кажа, че има всичко освен маски и дезинфекция. Даже тоалетна хартия има.

# 21 003
  • MI
За Испания от поне 10на дена се виждаше, че много вероятно ще надминат Италия за съжаление. Много по-бързо растат там и заболели, и починали. Те в началото бяха след Франция някой ден, после ги надминаха като бърз влак малка гара... Франция продължава да нараства горе-долу като Италия, ще видим ще има ли по-рано ефект от мерките. Съмнявам се, ако не бяха чакали да минат изборите може би. За Испания според мен основната причина е, че огнището е в столицата за разлика от останалите страни в Европа. Както и в САЩ с Ню Йорк. Много по-бързо се разпространява така.
Коментирахте ли, че пак започва карантина в Хонконг? Явно и в Европа това ще ни чака докато няма утвърден лек и ваксина...
Малко информация за Бергамо. Според журналистическо разследване, през месец март в провинция Бергамо са починали 4500 човека. Официално починалите от КОВИД са 2600. Проблемът е, че миналата година през март е имало само 900 починали. Предполага се, че и останалите са починали от вируса, но в домовете си и не им е правен тест, масово са възрастни хора. Ето на английски линк:
https://www.ecodibergamo.it/stories/bergamo-citta/coronavirus-th … ce-of_1347414_11/
Теорията на конспирацията е, че всъщност първото огнище е било там, а не до Лоди, но са скрили информацията когато са забелязали за да не затворят фабриките.

# 21 004
  • sofia
В САЩ тестват много.Затова и бройката е толкова голяма.Генерала каза,че хващат 1от 10 при нас.Вчера в ВМА са направени 360 теста ,това ако е актуално здраве му кажи.Реално в България заразените са над 5000 хиляди.И това го казвам не да плаша и да всявам срах,а го казвам ,че не е толкова страшно.

# 21 005
Добре е да се прави разлика между "има вирусна епидемия и необходимо да се вземат мерки да не се разпространи" и "буря с невиждана ярост ще ни помете".
Слушам тона на медиите и ръководните фактори и установявам, че идва апокалипсиса.
Слушам тона на лекарите и...ами не идва апокалипсис. Има вирус, нанася поражения, борим се с тях. На пресконференциите ни казват - имаме н-на брой в тежко състояние, докторът от ВМА казва - имаме хора в по-сериозно състояние, лекуваме ги с антибиотици, не се налага да ги слагаме на кислородни апарати засега.
Та, всяка информация може да бъде поднесена спокойно и обективно, а може и да свирим на струната "всичкишеомрем". Въпрос на избор е на коя да откликнем.

# 21 006
  • София
Някой има ли инфо как и по колко души тестват в САЩ, за да излизат по 26 000 позитивни на ден.
Извинете, ако е дъвкано вече, но темата е огромна и съм изтървала тази информация.
Предполагам, че правят по над 120 000 теста, общо, за всички щати. Огромна страна са, с огромно население (над 300 млн) и възможности.
Разбира се, някой да конкретизира, ако знае...

# 21 007
Анализа е отличен. Благодаря за публикацията!

# 21 008
  • MI
Врабчо, в таблицата от бюлетина на Гражданска защита в Италия всеки ден в последната колона са посочени броя тестове (тампони). До вчера са били 541 423. Предния ден - 506 968. Разликата е броя направени за деня.

# 21 009
Генерала каза,че хващат 1от 10 при нас.
1 от 5,5 или 2 от 11.

По-назад дадох статистики кой колко тества на милион жители. България е горе-долу колкото другите държави в региона.

България е грубо около 1300 теста на милион жители. Ето тук някои от другите.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Template:COVID-19_testing

САЩ в различните щати тестват различно. Те наскоро одобриха някакъв 5 минутен тест, даже Мутафчийски го спомена. Но трябва да видим дали е надежден (първите им тестове бяха пълна скръб) и дали можем да поръчаме от тях.

# 21 010
Ли Лу, благодаря, че коригираш тукашните митове за Австрия, които, както видяхме, циркулират и на висше държавно ниво. Ето затова говоря. Митове циркулират и за другите държави, защото се информираме от фейк източници от нет-а.
Затова е много важно какво казват съфорумци от съответните държави.
За мерките, за болниците, за труповете, за всичко трябва да се подхожда доза критично, а не с истерия.
2000 теста за граждани е повече от 200. И не знам защо казаното по телевизия от включени на живо в ефир живущи там хора трябва да се приема за недостоверно, а съфорумците тук са последната инстанция.
Общо взето преразказаното от мен и от Лу е едно и също.

# 21 011
И аз доскоро вярвах, че има нещо гнило в цялата тази работа, но нещо не ми е ок и това нещо е мотивът. Какво печелят политиците от цялата тази работа? То е ясно, че ще се крадат пари, но кой иска да живее в разпадаща се държава било то и безмерно богат. В държава в която хората са гладни и озверели, където положението може да ескалира до степен на бунтове и вандализми. Ей това не мога да си обясня. Защото за каквито и конспирации да говорим след края на корона вируса  ние всички ще живеем в този свят.
Мерките щях да ги приема за драматични, ако бяха само в България, но така е в целия свят .И да - едно е да го гледаш по ТВ, друго е да ти се случи на теб. В моето семейство има болен от ковид, мъж на 40 години, активен и без придружаващи заболявания. В болница е  от седмица и болестта не е за подценяване. И някак си ми е трудно вече да вярвам, че болните са малко и на мен няма да ми се случи.

# 21 012

Тук
https://ourworldindata.org/covid-testing

# 21 013
ето за щата Ню Джърси, до 31.03 е,
сега са се увеличили до 22 хил. заразените

# 21 014
Тук в Уикипедия има таблица на държавите с брой направени тестове. За Норвегия и Швеция цифрите са достоверни според официалните данни, т.е. може да се предположи че и останалите данни са верни.

Според този източник САЩ са направили досега 1 230 519 тестове до 1 април, Русия е с 536 669 до 31 март.

Таблицата е накрая в линка
https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_testing

Общи условия

Активация на акаунт