COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 979 180
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 21 555
Потвърди ми се прогнозата за 1 милион заразени. Sad

# 21 556
  • София
Астралина, медикеър не покрива много от скъпите терапии. В САЩ много от лекарствата достъпни в бг, не говоря за някаляи експериментални супер новости, струват огромни пари о не са включени в медикеър. Например - много от бавно действащите инсулини, много от онко лекарствата, много от чернодробните животоспасяващи, много от лекарствата за автоимунни болести , колкото и редки д са те. В бг инсулин опрешена марка - безплатен по нЗок струва за месец под 200 лв. В  сащ той същият не е покрит от медикеър и струва 5к месечно.

Не влизам в полемика. Темата лично ме засяга, и професионално. Дано наистина скоро успеят да разширят обявата на мвдикеър в сащ, а з бг - дано не успеят да съкратят обхвата на здравеопазването по нЗок.

Това са моите мечти. Мисля, че всички в нужда трябва да бъдат лекувани наравно със съвременни технологии. Особено в държави, които могат да си го поЯолят. Мисля, че зДравето не е комодити, и третирането му като такова е антихуманно.

Съжалявам за грешките, пиша от телефона.

# 21 557
Оставам с впечатление, че повечето енергия е концентрирана в разработка на ваксини, а не за лекарство. Което не ме радва, чисто егоистично, защото ваксина няма да си сложа.

# 21 558
  • София
От канал1 казват в 8 часа броят на заразените и те винаги са 90% по-малко от броя с който се увеличават болните. Първо си мислех, че нещо бъркам аз, после взех химикалката. Или резултатите излизат между 20:00 и 24:00 часа.
Кой лъжат?

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 23:44 от Не се сърди, човече

# 21 559
  • Мадрид / София
Lilly M, само сте в началото и сега е периода на разпространение, за който не си давате сметка.

Мисля, че има огромна разлика в периода на разпространение в Италия и Испания и същия в България. В двете страни до последно се правеха карнавали, мачове, огромни групи хора се събираха на едно място. В Италия всъщност истинската карантина започна преди двайсетина дни. Затова искрено се надявам да сме различни и то в по добра посока за нас . Но само времето ще покаже....
Различното е, че Италия и Испания са туристически дестинации с голяма посещаемост, съответно голямо движение на хора от цял свят. Като сложиш нефастото разрешение на концерт, митинг и мач в заразния период - ето ги сега последствията.
В България ИП колкото и дълъг да е ще е слабо ефективен докато народа си ходи по 3-4 пъти на седмица на пазар, транспорта е претъпкан с пътуващи и да не изброявам още други фактори. Трабва сериозна карантина за да се спре разпространението му. Установено е, че всеки заразен на свой ред заразява още 3-4 човека и така цифрите стават големи. Но поради 14-21 дневния период до проява на симптомите и болестта, хората си мислят, че са на сигурно. Ако имате късмет да се стопли времето и с това да се отслаби действието на вируса, може при вас да се развие по по-лек начин. Този вирус може отново да зарази вече излекуван човек от него. И това е едно от големите притеснения на учените. През есента се очаква втора вълна от нови случаи. Дано мутира до тогава това гаднярче и го победим. Но никой не знае как ще бъде за в бъдеще.

# 21 560
  • София
Това не ви го напомням, за да дразня и да подценявам ситуацията, а просто да напомня, че хора умират постоянно - по няколко човека всяка секунда. И че ако продължаваме така не трябва да забравяме че в магазина освен маски и ръкавици, ще ви трябват и пари
Пари се изкарват, но не съм чула някой от оня свят досега да се е върнал да си търси работа. Иначе няма нужда да ни обяснявате, че хора умират и от вируси поне 10 пъти по-малко опасни от ковид19, в крайна сметка, ако на вас и на вашите близки не ви се живее, не сте длъжни.
Защо когато не сте съгласни с някое друго мнение минавате в лични нападки в стил "ако на вас и на вашите близки не ви се живее, не сте длъжни". Изключително грозно е, остава си за вас. Аз ви пожелавам всичкп най-добре и на вас и на вашите близки.

# 21 561
  • София
danny_em,
Не си ме чела явно, а аз имам не малко мнения тук. Не, вируса няма да изчезне до 2 месеца в световен план, но това не значи, че не можем да обърнем нещата в наша полза (нас/хората) за този период и да се изчистим до голяма степен. Обърнем ли кривата рязко надолу, след това ако тестваме населението, локализираме и изолираме последните болни ще победим. В Австрия, в Италия, в България. Една по една всяка страна за себе си.

# 21 562
  • София
Както винаги -  фанфари, барабани, лозунги, държавата ще подпомага бизнеса. А резултатите - едно голямо нищо. За какво беше цялата врява?
Мярката 60/40 върви към провал
Заради неизпълними изисквания фирмите не могат да кандидатстват за компенсации. Едва 59 компании са подали заявления. Фирми и работници остават без помощ от държавата в кризата заради коронавируса. Причината: мярката 60/40 е пред провал заради неизпълнимите изисквания, заложени в постановлението за условията и реда за изплащане на компенсации на работодателите с цел запазване на заетостта.
Фирмите, които имат спад на проходите над 20%, няма да получат и стотинка, ако не са спрели работа на цялата или част от фирмата или не са намалили работното време на служителите си. Тези пък, които са затворили, нямат приход и на практика не могат да осигурят 40% от заплатите на служителите си, за да се възползват от схемата и да получат от държавата другите 60%. Така, въпреки обещанието на социалното министерство, че почти всички сектори ще могат да получат от помощ от държавата, за да запазят работниците си, пари ще има само за шепа фирми.

Много добре го измислиха, просто гениално.

# 21 563
  • Варна
Оставам с впечатление, че повечето енергия е концентрирана в разработка на ваксини, а не за лекарство. Което не ме радва, чисто егоистично, защото ваксина няма да си сложа.
Не ми се търси сега, но днес попаднах на доста разработки на лекарства, разбира се финализирането скоро не може да стане. И аз не бих си сложила ваксина, но има хора които биха, което ме устройва..

# 21 564
Европа има население 741,4 милиона, статистиката включва и други континенти. 1 млн. са регистрираните случаи, а колко са нерегистрираните!  Тези 5% може реално да са под 2%.
А не вкарани те в статистиката смъртни случаи - те май са пет някъде, ако не и повече при 10 регистрирани - шофьорът от Банско, китаецът в Банско, жената от гара Илиянци, бащата на шофьора, прибрал се от Англия, имаше и няколко починали жени пред болниците май - за Варна се сещам. Кой знае още колко има неогласени подобни.
40-годишния от инфаркт, жената с перитонит ... - тях ги броят за ковид.
Както и да го смятаме, процента на смъртност не е висок. Проблемът е дълъг инкубационен период, водещ до бум на разболяване и дълъг възстановителен период. Няма как да се укаже мед. помощ на всички. Грипа печели от кратък инкубационен, бум на заболели, но бързо възстановяване.

# 21 565
Пари се изкарват, ми да слагам поличката и да отивам на околовръстното. Когато държавата ти затвори разработван бизнес от години, и те остави на сухо за неопределено време, ми е много интересно каква песен ще се запее.....
На тези които си работят от вкъщи и си получават заплатки им е лесно.

# 21 566
Angela, ние можем да си позволим малко по-свободния режим точно, защото взехме по-ранни мерки.Много хора непрекъснато мрънкат в темата, но режимът в България реално е доста по-либерален, отколкото на други места, поне засега.

# 21 567
Това не ви го напомням, за да дразня и да подценявам ситуацията, а просто да напомня, че хора умират постоянно - по няколко човека всяка секунда. И че ако продължаваме така не трябва да забравяме че в магазина освен маски и ръкавици, ще ви трябват и пари
Пари се изкарват, но не съм чула някой от оня свят досега да се е върнал да си търси работа. Иначе няма нужда да ни обяснявате, че хора умират и от вируси поне 10 пъти по-малко опасни от ковид19, в крайна сметка, ако на вас и на вашите близки не ви се живее, не сте длъжни.
Абе това може да го каже само човек, който има възможност няколко месеца (минимум) да стои без никакви доходи.
Ако не можеш след две седмици да купиш хляб на децата си, друга песен ще пееш. Ама сит на гладния не вярва.

# 21 568
  • Варна
Не ми се търси сега, но днес попаднах на доста разработки на лекарства, разбира се финализирането скоро не може да стане. И аз не бих си сложила ваксина, но има хора които биха, което ме устройва..

# 21 569
  • Bulgaria
Вучич: Между 24 и 32 000 от върналите се от чужбина са заразени с коронавирус.

https://www.actualno.com/world/vuchich-mejdu-24-i-32-000-ot-vyrn … ahsIqxoMqJBkLWc_o

Чудесно, ние да продължим да си ги приемаме, че нашите сигурно са по-здрави.

Общи условия

Активация на акаунт