COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 1 013 700
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 21 975
  • София
Бояна съгласна съм с вас. Ето един щрих-децата ни. От 9 до 13 с на училище пред екрана. Освен натоване за очите, мозъка това е и облъчване ако се ползва WiFi. Ако добавим игри на таблетки, гледане на телевизора... Сериозни опасения имам за децата. Трябва да се говори на родителите за това и да се търсят алтернативи някакви, защото после ще стане страшно.
Детето ми е във френско училище и те не правят видеочат постоянно. Признавам, че в началото приех, че ги мързи, но в мейл по темата обясниха, че е ужасно вредно висенето пред екрана, да следим да не прекарват децата много време пред компютрите и те ще правят видеочат само, когато сметнат за нужно. Веднъж седмично имат час на класния и си обсъждат във видеочат проблемите от седмицата и кой как се чувства, и до два-три пъти седмично имат видеочат по други предмети. Това е частен случай, във Франция не знам дали масово е организирано точно по този начин, но понеже бях противник и сега вече си промених мнението го споделям. Вероятно няма да получат толкова обяснения, колкото ако всички часове са с видеочат, но пък по отношение на вредите наистина са по-малко. Получават си уроци и домашни, и тестове правят онлайн, но не се налага по цял ден да стоят пред екрана.

Косите на Вероника,, не е въпросът дали ще спазват препоръките хората, въпросът е да виждат компетентни хора, които знаят и споделят мнението си по ежедневни въпроси – от симптомите до хигиената. Това има сериозен терапевтичен ефект. Същото важи и за психологическите въпроси. Как никой не се появи да каже, да, нормално е човек да се страхува, нормално е да получава различни симптоми като цял ден слуша за симптомите на болест, нормално е да сме тъжни, нервни, нормално е да имаме чувството, че това е нереално, че сме във филм. Гледайте своя тесен периметър – дома, близките си, измийте си ръцете като се приберете, обувките и продуктите, но не заливайте на всеки час къщата с белина. Гледайте и тесен периметър във времето, сега, след час, днес, най-много утре. Другото ще ви смахне. И така.

# 21 976
На който му е интересно как се процедира в Ирландия. https://www2.hse.ie/conditions/coronavirus/testing.html.                                            https://www2.hse.ie/conditions/coronavirus/coronavirus-treatment.html.               Инструкциите за рецепционистите на GP-тата.
Скрит текст:

# 21 977
Малко лично мнение, защото последните дни ме затрупват познати с оплакване как финансово и икономически всичко се съсипва...
Съжалявам, обаче за сега това не ме тревожи толкова. Може би заради пряка опасност за детето ми във връзка с хронични заболявания, може би заради мизерното ми детство и това, че знам какво значи лишения и минимални средства за преживяване.
Не ме плаши липсата, мога да ям хляб и сол, мога да тъпря всякакви мизерни условия, само да сме живи и здрави близките ми.
И да, много добре си давам ясна сметка, че здравето неминуемо е свързано с финансовите възможности. От друга стана обаче до сега съм се старала да осигурявам на семейството си възможно най-здравословния начин на живот, да се храним балансирано и пълноценно, да избягваме вредното влияние на околната среда доколкото можем, и да не правим с мъжа ми избори, които дори и косвено биха навредили на децата...
Надявам се, че дори и временно да има трудности ще имаме силите да ги преудолеем и да преминем през този период с мобилизация на всички вътрешни сили на духа и благодарение на досегашния ни живот и решения.
Приемам, че това което се случва в момента с изолацията и липсата на работа, намаление на доходите, невъзможността ни за социален живот е цената, която ще платим за това да сме живи и здрави. Ако бог е рекъл да е така...

# 21 978
Мисля че в провинцията не се тестват хората и не се обръща внимание особенно.За качествено взети проби и правилно съхраняване пък да не говорим.

# 21 979
Самият тест не тества за никакъв ковид19, а само за коронавирус, който повечето хора си носят, и че ще ти го открият не означава, че си болен или че носиш зараза.
Може да е така, може и да не е.
Аз пък ще апелирам докторите в темата да се изкажат, защото малко лаишки подхождаме, не мислите ли?
Аз лично не се смятам за капацитет, който може аргументирано да обясни защо еди си кой тест е меродавен или защо не е. Нямам медицинско образование.
Също и по икономическите въпроси като икономист съм спокойна. Ако някой отрасъл позалезе, ще се появят нови, няма празно в икономиката. Ако остана без работа, ще се преквалифицирам. Животът е интересен и дава шансове.

Валерия, и аз съм така. Плашат се тези, чието качество на живот рязко е спаднало. Ами да си зададат въпроса защо са били неподготвени и да си направят съответните изводи. Аз лично знам точно колко съм подготвена, точно какви средства са ми необходими, за да преживее 4-членното ми семейство, имам план за действие, както и винаги съм имала, не съм се оставяла на каквото дойде по течението.

# 21 980
Слушах сега много внимателно изказването на доц. Попов. Освен, че ми внася спокойствие, като слушам, колко адекватно звучи, ми направи впечатление какво каза относно това защо засега повечето пациенти са овладени - защото са под денонощно наблюдение и то не от сестри, а от лекари. Толкова за "седете си вкъщи и чакайте да се влошите". Разбира се, че леките случаи трябва да си седят вкъщи, не ме разбирайте погрешно, няма нужда всеки да е в болница, но очевидно е много важно да са в близък контакт с лекарите, за да могат да реагират своевременно.
Кое точно ти внесе спокойствие? Че трябва да сме под лекарско наблюдение, за да ни овладеят?  А че малцина ще имат достъп до такова?

Внася ми спокойствие фактът, че лекарите, които се грижат за болните, са адекватни, взимат мерки, лекуват ги, справят се. Втората част от изложението ми засяга недоволство, че мерките и указанията са неадекватни.

# 21 981
Тези доктори не са за всички. Сега погледни докторите от Благоевград и Кюстендил, как се развиха техните случаи. Примерно.

# 21 982
Самият тест не тества за никакъв ковид19, а само за коронавирус, който повечето хора си носят, и че ще ти го открият не означава, че си болен или че носиш зараза.

Това във връзка с клипа, който вчера беше споделен ли? Аз лично спрях да го гледам на 3-4 минута, точно когато се каза, че теста не е специфичен за Ковид 19.
Дори и да не е, как ще обясните всички случаи на пневмонии и многото смъртни случаи?

Доц. Попов защо ми се струва, че обясни какво се случва във ВМА? Защо си мислите, че навсякъде е като във ВМА или Пирогов?

# 21 983
....и да добавя към поста на soul - сега си представете да попаднете във Втора градска болница или Белодробна  болница например, а не във ВМА....Щото от персонала на тия две болници съм чула, че не щат заразени при тях, не знаят как да ги лекуват и нямат необходимите условия.

# 21 984
Аз мисля, че докато не почне масово тестване - нямаме реална идея въобще къде се намираме , кога ще е пикът, пък платото, пък не знам си кво си . Може би единствено от броя смъртни случаи и тези в ICU можем някакси да се ориентираме, че всъщност сме си баш в началото.

Колкото за икономически последствия - ма вие да не би да си мислите, че ей ся, ако вдигнат ограниченията, нещо ще се промени?   Надали. Кой страда най- много? Сектор туризъм, рестораньорство, хотелиерство, експорт-импорт? Сектор Туризъм и Хотелиерство са абс зависими от всички останали държави, които, о, чудо, са затворени. Важи и за всички фирми, които са пряко свързани с експорт/импорт. Моята бивша фирма е производител и експортира продукти. Ами, закъса го и то не заради мерките, които се взеха тук (производството още работи), а заради фактора, наречен глобална икономика. В момента, в който се хлопнат кепенцата в останалите държави - бизнесът тук страда. Така е с много заводи/бизнеси. Ние произвеждаме, за да изнасяме. Може да си произвеждаме колкото си искаме и ако няма кой да купи - все тая, все на зле. Всички фирми, които в момента бизнесът им се гради на външнотърговски отношения, ще страдат с или без нашите мерки тук.

# 21 985
Цитат
Доказателството,че България не се справя добре е сравнително константният брой новозаразени дневно
И откъде ти е известен този брой "новозаразени"? Да не се бъркаш нещо с "регистрирани нови случаи"?
Точно това имах предвид, другите е ясно че са неизвестна величина. И това, че те все пак остават константни говори, че числото на недиагностицираните е много по-голямо от известното ни, ерго нямаме идея какво е реалното положение.

# 21 986
Доказателството,че България не се справя добре е сравнително константният брой новозаразени дневно. След 3 седмици ограничения, трябваше да се наблюдава спад в новите случаи. И то не минимален, както е в Австрия, например.

При начален ръст от над 20% и сегашен ръст от под 10%, твърдите, че мерките не действали?

Да излезем всички навън и да се убедим лично какво ще стане, ако ги нямаше тези мерки.

# 21 987
Ами хубаво де, аз предпочитам да се радвам, че виждам поне един адекватен лекар на хоризонта Grinning
Освен това не е само той, я вижте лекарите в Банско - тайно са излекували 50 души и то за 2 седмици. Аз ако се разболея, при тях ще ходя Joy

# 21 988
Тези много случай на пневмонии, кой ти каза, че ги има? И пневмонии е имало и преди тази треска, но никой не ти е докладвал за тях по тв-то. Сега всичко минава под знаменателя на ковид19, сменят се на поразия диагнози и епикризи...

# 21 989
  • Варна
Случаят в Айтос е показателен, за нивото на здравеопазване за простосмъртни.
Германия очаква работници от бг, а тук закриха сектори в бизнеса. Не е ли логично да са ограничат пътуванията, а тук да има по- рационален режим?

Последна редакция: пт, 03 апр 2020, 13:26 от Viviana91

Общи условия

Активация на акаунт