Отговори
# 135
  • София
Мецане, много на място е цитатът от Вазов. И аз си го мислех същото в края на миналата седмица.

# 136
В сравнение с Лукановата зима това в момента нищо не е. Магазините пълни, опашките рехави, 2-3 души и то ако не изчакаш да идеш на денонощния в 12 през нощта, когато няма никой. И да излизаш може, не си затворник, все пак. Така че не се оплаквайте, че има много по-лошо. Живи и здрави да сме всички!

# 137
  • София
Poppea, изказването ти не е по темата, но ще го коментирам, макар че и моето няма да е. Разликата с лукановата зима беше, че тогава мен лично не ме беше страх, че ще умра. А сега не зная дали, ако утре развия симптоми, след 2 седмици няма да съм на оня свят. Не бих казала, че сега е по-хубавата криза. Даже вече нищо не ми е Fun, дори дистанционното обучение.

# 138
  • в страната на чудесата
Няма да си на оня свят Аш, много има още да преживеем Simple Smile

# 139
  • София
Няма причина да ви е страх да излизате. Трябва да се избягват близки контакти с хора и струпвания, но няма нищо опасно от разходки по пустите улици. Вирусът не лети с километри из въздуха, а се предава по въздушно-капков път. И не се сдухвайте! Нищо ново под слънцето. Ето нещо от преди 100 години:
Скрит текст:
Писмо на Скот Фицджералд от Южна Франция през 1920 г., където той, заедно с Хемингуей, преживява епидемията от Испански грип
„Скъпа Розмари!
Денят беше безкраен и пуст, сякаш бе окачен към небето в мрежа. Благодаря ти, че писа. Виждам въртележката от паднали листа да обикаля около кошчето за боклук пред прозорците. Звучи като джаз. Празни улици. Почти всички граждани се скриха в домовете си и то не без причина. Сега изглежда модерно да се избягват обществени места. Дори и баровете, казах на Хемингуей, а той ме удари в стомаха. В отговор го попитах дали си е измил ръцете. Той не ги мие. И дори не мислеше да отрича. Той смята, че това е обикновен грип. Чудя се кой му е казал това.

Администрацията предупреди всички, че трябва да се запасим с необходимото за месец. Ние със Зелда си купихме червено вино, уиски, ром, вермут, абсент, бяло вино, шери, джин и, не дай Боже, бренди, ако се наложи. Моля, моли се за нас.
Ако можеше да видиш площада, изглежда страховито. Ужасявам се от проклетите възможности, които носи такова бъдеще. Дългият ден бавно се търкаля в уискито със сода, което все повече прилича на вода.
Зелда казва, че това не е причина да се пие, но по друг начин писалката не се задържа в ръцете.
Седейки на верандата умислен, гледам зад далечната линия на хоризонта, скрит в мътна мъгла, и сякаш различавам безмилостно наказание, което отдавна се движи към нас.
И все пак, в назъбените очертания на облаците в залеза, забелязвам една-единствена ивица светлина, която ме кара да вярвам, че ще дойде по-добро утре.
Какво правя?
Утре ще е по-добре! Със сигурност.
Аз предусещам
Звучи ли ви познато?

# 140
  • в страната на чудесата
Санака, DW коментира, че писмото е фейк. И е написано от неизвестен автор на 20.3.2020
Аз нямам писмата на фитцджвралд, не мога да видя. Ако някой е учил английска литература може да потвърди.

# 141
  • София
На Скот Фитцджералд е фейк, да, но пък тримесечната карантина на Алексадър Пушкин заради холера не е:

Позвольте, жители страны,
В часы душевного мученья
Поздравить вас из заточенья
С великим праздником весны!

Всё утрясётся, всё пройдёт,
Уйдут печали и тревоги,
Вновь станут гладкими дороги
И сад, как прежде, зацветёт.

На помощь разум призовём,
Сметём болезнь силой знаний
И дни тяжёлых испытаний
Одной семьёй переживём.

Мы станем чище и мудрей,
Не сдавшись мраку и испугу,
Воспрянем духом и друг другу
Мы станем ближе и добрей.

И пусть за праздничным столом
Мы вновь порадуемся жизни,
Пусть в этот день пошлёт Всевышний
Кусочек счастья в каждый дом!

А.С. Пушкин 1827 г.

Осенью 1830 года А.С. Пушкин вынужден был три месяца сидеть в деревне Болдино из-за карантина, объявленного по причине эпидемии холеры. За отсутствием интернета и мобильной связи ему пришлось развлекать себя единственным что он мог себе позволить - сочинительством. Итак краткий перечень написанного:
7 сентября — Бесы («Мчатся тучи, вьются тучи...»)
8 сентября — Элегия («Безумных лет угасшее веселье...»)
9 сентября — повесть «Гробовщик»
13 сентября — Сказка о попе и о работнике его Балде
Сказка о Медведихе
14 сентября — повесть «Станционный смотритель»;
предисловие к Повестям Белкина «От Издателя»
18 сентября — Путешествие Онегина
20 сентября — повесть «Барышня-крестьянка»
25 сентября —роман в стихах «Евгений Онегин». Песнь IX
(это последняя глава романа в стихах,
в окончательной редакции она станет восьмой)
26 сентября — Труд
(«Миг вожделенный настал:
окончен мой труд многолетний...»);
Ответ анониму
1 октября — Царскосельская статуя;
К переводу «Илиады»;
«Румяный критик мой,насмешник толстопузый»
2 октября — "Глухой глухого звал..."
4 октября — Дорожные жалобы
5 октября — Прощание
7 октября — Паж, или Пятнадцатый год
8 октября — «Я здесь, Инезилья»
"Пред испанкой благородной"
9 октября — поэма «ДОМИК В КОЛОМНЕ»
11 октября — Рифма;
Отрок
14 октября — повесть «Выстрел»
15 октября — Эпиграмма («Не то беда, Авдей Флюгарин...»);
Моя родословная;
«Два чувства дивно близки нам...»;
«Когда порой воспоминанье...»
17 октября — «Стамбул гяуры нынче славят...»;
Заклинание
19 октября — сожжена X песнь Онегина
20 октября — повесть «Метель»
23 октября — «Маленькие трагедии»: Скупой рыцарь
24-25 октября — О критике
статья «Об Альфреде Мюссе»;
Стихи, сочиненные ночью во время бессонницы;
«В начале жизни школу помню я...»
26 октября — «Маленькие трагедии»: Моцарт И Сальери;
Отрывок ( начало этого прозаического отрывка
войдет потом в «Египетские ночи»)
29 октября — статья «Опыт отражения некоторых нелитературных обвинений»;
Опровержения на критики и замечания на собственные сочинения;
Заметка о поэме «Граф Нулин»;
«Мы рождены, мой брат названный...»
(А. А. Дельвигу)
31 октября — Герой
1 ноября — статья «О втором томе "Истории русского народа "Полевого»;
История села Горюхина
4 ноября — «Маленькие трагедии»: Каменный гость;
Отрывок («Не розу пафосскую...»)
5 ноября — статья «Возражения критикам "Полтавы"»;
статья «Баратынский»
8 ноября — «Маленькие трагедии»: Пир во время чумы;
На перевод «Илиады»
26 ноября — статья «О народной драме и о "Марфе Посаднице" М.П.Полевого»
27 ноября — «Для берегов отчизны дальной...»;
Из Barry Cornwall
28 ноября — Предисловие к «Евгению Онегину»
"Цыганы"

Последна редакция: вт, 24 мар 2020, 22:00 от Sharky*

# 142
Ох, Шарки, да си жива и здрава, благодаря ти! Ето в такива моменти се радвам, че зная руски, всъщност това е май първият път, когато имам полза от това, откакто съм се върнал от Русия преди почти 30 години 😄😄😄

А Пушкин го боготворя.

Но и това е фейк, така мисля като знаток русской литератур еръй, нямам на клавиатурата на телефона буквата еръй, търсих я половин час и затова си бавех отговора.

Последна редакция: вт, 24 мар 2020, 20:00 от Татко Мецан

# 143
Специално АК май хич не е на висотата на положението, както и въобще американците, ако видим какво казва Титина.
А ние сме малко бутиково училище и им е трудно монтесорските неща да ги сложат във видео уроци.
Ако говорим за големи училища, например ААС от близо две седмици работят онлайн.

# 144
  • София
Няма как да е цветя  рози навсякъде и по всички предмети, особено при големите, понеже има в горен курс доста учители, които не са непременно на ТИ с технологиите. Но дори и там се опитват някак да наваксват, пращайки поне материали. Дори в ТОХ (казвам дори, понеже всички знаем, че там принципно  не са концентрирани най-амбициозните деца), съседкото дете е там, им пращат урока по мейла, разработен в презентация, а за домашно дават задачите от учебника след урока. Иска ги учителката снимани  решенията и върнати по мейла, за да види кой докъде го е докарал сам с усвояването на материала.  На следващия ден им праща цялото домашно, решено вече от нея. Предполагам е възрастна дамата и й идва малко нанагорно да се справи с  дигитализацията. И все пак заслужава уважение за положените усилия.

# 145
  • София
Мецане, искаш да кажеш, че всички наши деца също имат акаунти в Тиймс? И как мога да намеря този на детето ми? Или трябва училището да ми го изпрати/използва.
Ние все още сме в Zoom, доста добре върви, при нас са малко деца и са дисциплинирани, няма проблеми, обикновено съм в съседната стая и през отворена врата надавам по едно ухо.
Иначе - всеки ден излизаме или по улиците до центъра, или до Витоша последно в неделя, близо сме и до ЮП и дори преди малко се разходихме в него - ние и 3 човека с кучета бяхме само, полицаи не видях /те вероятно не предполагат, че ще има луди в това време/. Страхотно е за разходка, добре облечени.

# 146
Мецане, за Пушкин не е фейк:
Бо́лдинская о́сень 1830 года — наиболее продуктивная творческая пора в жизни А. С. Пушкина. Затворничество в имении Большое Болдино из-за объявленного холерного карантина совпало с подготовкой к долгожданной женитьбе на Наталье Гончаровой. 
За это время завершена работа над «Евгением Онегиным», циклами «Повести Белкина» и «Маленькие трагедии», написана поэма «Домик в Коломне» и 32 лирических стихотворения
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%BB%D0%B4%D0%B8%D0% … D0%B5%D0%BD%D1%8C

На останалите - наздраве!

# 147
  • София
Като ползвател на Тиймс, мога да кажа, че е много добър продукт за споделяне, но Classroom, което децата ползват, позволява да се проверява работата им с формуляри - т.е. има други функционалности. Хенгаутс, доколкото виждам, не дава да се споделя съдържание, заради което е по-лош от Тиймс и не знам защо го избраха. Може би защото се цели просто да се вижда госпожата как говори - не че същото не става и в Тиймс.

# 148
Олив, имат, да. И трябва училището да ви ги прати, да. Всички деца имат акаунти в Офис 365, всъщност в Майкрософт Тиймс, всички деца до едно, включително и в ЧУ! Може би с изключение на децата в училища извън МОН, като ФЛ, ДШ, ААУ. Но които имат лиценз от МОН всички имат! Безплатни. Ние сме ЧУ, всички деца имат безплатни акаунти в Тиймс и Офис 365, създадени от МОН, с които правим супер ползотворни часове, благодарение на учителите, разбира се.

Попеа, Абе да, не е фейк като че ли, тези източници ги знам и аз и изглеждат уж достоверни, ама как да ти кажа... чувствам го, като руснака, дето го скъсали по математика на въпроса колко е 2 х 500, казал - Абе с цялата си душа чувствам, че е литър, ама как да го обясня математически?!

Последна редакция: вт, 24 мар 2020, 21:18 от Татко Мецан

# 149
  • София
Приятел ми прати писмото на Фицджералд, не знаех, че е фейк. Испанският грип обаче, не е, а от това, което съм чела, доста сходни са били препоръките тогава.

Общи условия

Активация на акаунт