Пети клас 2019/2020

• 30 142
  • 752
  •   1
Отговори
# 480
И при нас ще се учи понеделник и вторник.  В понеделник ще имат 2 часа, другите учители са квестори. Във вторник ще висят във вилтуалната класна стая, защо не е ясно. Ама каквото, такова. Вече нямам сили дори да се ядосвам.

# 481
  • Майничка
Както казва ninanb - много зависи от децата и нагласата, която е формирана у тях. Зависи и от учителя, както и от подбора на материалите, от методиката на преподаване и изпитване. Не е за подценяване, че аз работя с по-големи хлапета.
Лично за себе си видях деца, които израстнаха страшно много за 2 -3 месеца и стигнаха ниво, което се съмнявам, че биха овладяли за същия период в присъствена форма. Би им попречила липсата на време, шумът, необходимостта да се работи (или да се скучае) в час с темпото на основната група. При ДО на такива деца може да се постави задача, която да надхвърли средното ниво и те да я правят във време, което преценят за удобно. За тези, които имат да наваксват, се определят часове за консултации, а останалите работят по самостоятелни задачи.
Имаше, разбира се и други, които нямат навика да работят качествено, ако не са под нечий непрестанен контрол, но в същото време не проявяват инициатива да потърсят такъв контрол. За тях, ако възрастният (учител / родител) не е осигурил контрола, то той носи отговорността за "пропуснатите ползи", не детето.
Трети приеха ДО като домашна за лятната ваканция - поработваш когато и по колкото искаш, най-често - в началото на следващата учебна година, когато (и ако) ти я поискат.

Изобщо, за мен сегашното ДО приличаше на маските в периода - отначало кой сложил носна кърпа, хваната с телбод за канцеларски ластици, кой лепнал такава https://i.pik.bg/gallery/359/1c2dc235e8a9c54141daae1249823df8.jpg, кой ушил трипластова, с филтърна хартия, с ръбчета и телче. "Фабричните" почти липсваха, постепенно започнаха да се срещат все по-често, но и да се носят все по-небрежно. Smile
Все пак, маски има(ше) - хубави, лоши, скърпихме положението. Като за форс мажор, направи се нещо, сега имаме 2 месеца да го анализираме локално и национално и да се отдели хубавото от лошото.
Скрит текст:
Приятелка в Мюнхен се оплака, че при тях са останали на етап пращане на pdf файл по пощата и връщане на снимка с работата. Хлапето й е в 7 клас, работят по СТЕМ програма уж и всички деца са с таблети. В същото време друга позната, учителка по английски в малко училище в Тюрингия, вече прави втори за периода e-туининг проект с петокласниците си, съвместно с деца от Ирландия и Румъния.

Вярвам обаче, че това е форма, която в определени моменти и за определени случаи може да е ефективна и полезна, особено в прогимназиална и гимназиална степен и следва да залегне като опция в нормативната база, със съответната регулация. А част от методите, контрола, обратната връзка и инструментите, които сегашното положение вкара в употреба, направо е задължително да си останат "на постоянно въоръжение".

# 482
Не мисля, че точно във вторник ще научат нещо. Но наборът е много изпълнителен и е един от малкото които днес са били в часовете. Каза, че нищо не правят, преподавателите дори не проверяват за отсъстващи.
Но въпреки, че е изпълнителен мисля, че много назад остана тази година. Не съм сигурна за точната причина. Училището ли е, преподаватели ли, класът явно също е много слаб или всичко комплексно...
Иначе пък започна поредица от книги и вече шест прочете....

При големият пък има голямо развитие. Той е в МГ и там си е доста сериозно. Точно това, че може сам да определя как и кога да учи и да си разпределя времето, много добре му се отрази. Досега винаги му е проблем да стои мирно цял час. Но пък той има голям късмет с преподавателите. Винаги му се падат невероятно добри преподаватели и много качествени хора, които дават една изключителна подготовка и знания...

Съжалявам, че не натисках набора за МГ...

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 17:05 от didoni

# 483
Според мен, ефективността на дистанионното обучение зависи много от учителя. За съжаление тези, които са в час с новите технологии и възможностите на онлайн обучението са единици.

# 484
А част от методите, контрола, обратната връзка и инструментите, които сегашното положение вкара в употреба, направо е задължително да си останат "на постоянно въоръжение".
При наборът няма нищо от това.
Все повече се убеждавам, че не сме попаднали и най-подходящото училище.

# 485
  • София
Съжалявам, че не натисках набора за МГ...
Аз пък съжалявам, че го натисках за МГ. Но се учим от грешките си, на второто ще спестя тази мъка.

# 486
За мен основният фактор е УЧИТЕЛЯТ. Дъщеря ми до тази учебна година мразеше математиката. Тази година ѝ се падна учител, който много харесва. Правят се редовно контролни, след тях, който не е удовлетворен от оценката се прави поправка на контролното. Веднъж седмично се прави консултация ( дори и по време на ДО). Единствено на мен като родител не ми допада, че по време на ДО учителят даваше 1-2 задачи за домашна, но дъщеря ми решаваше допълнително без особени възражения .
В края на учебната година дъщеря ми заяви, че математиката не е любимия предмет, но не я мрази вече. Което за моето дете е голям напредък от психологическа гледна точка.

# 487
И аз да споделя: в нашето училище всичко беше на ниво - започваха в 8.00ч, с нормални часове по 40 Мин. и нормални междучасия. Учеха в зуум и Гугъл класруум. Имаха връзка с всички учители, които се стараеха много, правеха презентации, подготвяха си уроците и съответни изискваха от децата много. Особено учителката ни по математика. По едно време и се сърдех, че дава много задачи за домашно, но сега виждам резултата. Дъщеря ми има 6 по математика, която въобще не и е любим предмет. И е на седмото небе от щастие, че г-жата и е писала шестица. Пя и танцува и крещя цял час от радост. (Но трябваше да я натискам постоянно по математика, за да има този резултат😕). И другите учители ги изпитваха и им даваха много презентации, и по ТП и по физическо и по рисуване и по всичко. От учителите съм много доволна, въпреки че на моменти ми идваше в повече. Но не искам да продължават с ДО, защото дъщеря ми се отпуска, реши че вече е ваканция и ако не бях я контролирала, незнам как щеше да завърши. За мен беше доста натоварващо и по-добре да си ходи в училище😂

# 488
При нас часовете бяха по 20мин.,стартираха в 9.00.
Днес присъствах (неволно) на изпитване по англ.език,потресена съм и честно казано ми е жал за въпросното дете.Г-жата му крещи:"Хайде,кажи нещо и да приключвам с теб,че няма да ми стигне времето".Първо имаше мълчание,а после изстреля на куп всичко от зададеното,като въпроси,но с треперещ глас.Оказа се,че моят не се впечатлява,явно е претръпнал,но аз още съм угрижена,що за отношение?Пфууу,хайде вече ваканция!

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 22:34 от bobsi81

# 489
  • София
При нас само една учителка е крещяла по децата.
Вероятно всички са изнервени от положението в момента. Но щом с 12 деца е лошо, какво ли е в клас с 24.

Утре ще ходим да купуваме учебници, защото моят загуби някои, а някои просто леко изчезнаха.

# 490
  • София, Дървеница
Здравейте, за мен негативите на ДО са повече, поне по начина, по който то протече при нас.
Учителката по БЕЛ, която им е класна, госпожата по ЧП и преподавателката по музика се включваха с аудио и видео и да обясняват новия материал всеки час.
Всички останали учители единствено даваха задания на децата в месинджър групата на класа, новия урок се свеждаше до "Прочетете урок... на... страница и ми, изпратете писмено въпроси, изпратете плана...", а по математика им хвърляше някакви листове с уроци и задачи... и явно някой да предава вместо нея....
Децата бяха оставени на самообучение тотално и благодарение само на това, че аз мога да работя от вкъщи, успявахме заедно да минем по уроците. За мен е безотговорно по предмети като математика да се налага родителите да обясняват правила. И така нататък.....

# 491
iva, това звучи много зле. ☹️

# 492
Определено ми се иска децата да се върнат в клас на 15-ти септимври.Днес беше почти цял ден със съученици и мега доволен,дори обсъдили годишните си оценки.

# 493
При нас за завършването се организира питник сред природата с кетъринг и игри. Дано времето е хубаво.

# 494
  • Mars Hotel
Лично за мен негативите на ДО са повече. Поне по начина, по който то протече при нас. Единствено учителката по математика си даде зор да се включва с аудио и видео и да обяснява новия материал всеки час. Пролича си разликата веднага - дъщеря ми дръпна рязко по математика. Всички останали учители единствено даваха задания на децата, новия урок се свеждаше до "Прочетете урок... на... страница и ми изпратете писмено въпроси..." Децата бяха оставени на самообучение тотално и благодарение само на това, че аз мога да работя с по-гъвкаво работно време, успявахме заедно да минем по уроците. За мен е безотговорно по предмети като БЕЛ да се налага родителите да обясняват правила. Мога с ръка на сърцето да кажа, че дъщеря ми и сега няма никаква идея от жизнените процеси в организмите, защото по ЧП правеше минималното, което се изисква. По испански не е научила нищо, защото липсваше каквато и да била практика. И така нататък.
Здравейте, за мен негативите на ДО са повече, поне по начина, по който то протече при нас.
Учителката по БЕЛ, която им е класна, госпожата по ЧП и преподавателката по музика се включваха с аудио и видео и да обясняват новия материал всеки час.
Всички останали учители единствено даваха задания на децата в месинджър групата на класа, новия урок се свеждаше до "Прочетете урок... на... страница и ми, изпратете писмено въпроси, изпратете плана...", а по математика им хвърляше някакви листове с уроци и задачи... и явно някой да предава вместо нея....
Децата бяха оставени на самообучение тотално и благодарение само на това, че аз мога да работя от вкъщи, успявахме заедно да минем по уроците. За мен е безотговорно по предмети като математика да се налага родителите да обясняват правила. И така нататък.....

Iva_top, умишлено ли си взела моя пост за ДО и само си заместила някои думи в твоя? Каква е идеята?

Общи условия

Активация на акаунт