Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 277 887
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 150
Тук незнам как е по магазините, но онлайн хранителните и аптеките или не приемат поръчки или ги приемат за след 15-20 дена. Единият онлайн магазин, от който си пазарувам отдавна или не работи сайта или ако се вредя ми носи поръчките наполовина, а толкова обичах онлайн пазаруването.

# 151
Прекалявате с фантазиите. Война не съм виждал, но точно като по филмите, и не точно, по реално... Една седмица след края на войната в Косово минахме през Сърбия. Минахме сръбско-хърватската граница. Никакви дипломатически отношения. Навсякъде войски на Кеуфор. По - малко но имаше и на Есфор. По линията Пула-Белград идва автобуса от Хърватия и стоварва пътниците. Качват ги на автобуса от Сърбия.
Така беше и с товарите. Ремаркетата се прекачваха на в безмитната зона.
Граничарите конфискуваха радиостанциите. Всички под конвой до първия пейтолл. До тоалетна се ходи на банкетната линия, защото полето е минирано. На магистралата сте само вие и полиция часове наред.
Тук има само малко рестрикции и оревахте света.

# 152
  • Canada
В Хърватска е имало земетресение снощи, отгоре на всичко.

# 153
Цитат
Надявам се Китай да заработи възможно най-скоро на пълни обороти защото след още няколко месеца в много от магазините няма да има какво да се продава.
Мисля, че и сега по-малко засегнатите провинции на Китай си работят на пълни обороти, но ще изчакат останалата част от света да се поизтощи още малко и тогава ще покажат, кой държи камшика...

Последна редакция: пн, 23 мар 2020, 11:38 от nia_r

# 154
В Хърватска е имало земетресение снощи, отгоре на всичко.
Всъщност са били 2 земетресения. 5.4 и след около половин час 4.6. Какъв ли ужас са изживели тези хора, особено болните на легло неможещи да напуснат сградите.

# 155
HighSpeed, още един, за който се присетих, не може да не си го гледала - I am Legend с Will Smith. Много готина овчарка има. Simple Smile

Polar
Bear, no problem. Simple Smile

Малко цинично, ама - най-сетне да видя чисти рафтове и ленти по супер и хипермаркети, и "хигиенизирани" касиерки и служители. Могло. То принципно така трябва да е. А не прашни, мръсни, кални и мокри опаковки и продукти понякога.

# 156
  • София

Малко цинично, ама - най-сетне да видя чисти рафтове и ленти по супер и хипермаркети, и "хигиенизирани" касиерки и служители. Могло. То принципно така трябва да е. А не прашни, мръсни, кални и мокри опаковки и продукти понякога.

Късметлия.
Аз отскочих до кварталния денонощен и не ми хареса глетката, много неща опоскани,  а камиони им се влачат всеки ден да зареждат. И на празните рафтове, още повече си личеше лошата хигиена.
Струва ми се, че дърдоренията как няма да има дефицит на стоки ще са въздух под налягане.

# 157
Скрит текст:
Прекалявате с фантазиите. Война не съм виждал, но точно като по филмите, и не точно, по реално... Една седмица след края на войната в Косово минахме през Сърбия. Минахме сръбско-хърватската граница. Никакви дипломатически отношения. Навсякъде войски на Кеуфор. По - малко но имаше и на Есфор. По линията Пула-Белград идва автобуса от Хърватия и стоварва пътниците. Качват ги на автобуса от Сърбия.
Граничарите конфискуваха радиостанциите. Всички под конвой до първия пейтолл. До тоалетна се ходи на банкетната линия, защото полето е минирано. На магистралата сте само вие и полиция часове наред.

Ами то няма мъже вече дето са ходили казарма, ти да са видели война говориш. Родените след средата на 80-те дали помнят ограничение, каквото и да било?

# 158
  • Пловдив
Момичета, нали в Канада е добра соц.и здравната политика?

# 159
Скрит текст:

Ами то няма мъже вече дето са ходили казарма, ти да са видели война говориш. Родените след средата на 80-те дали помнят ограничение, каквото и да било?
Тези дето са ходили, повечето са мъже само на маса. Виждал съм ги и вътре, и вън.

Относно икономиката, също мисля, че се преекспонира. Понеже сме малка икономика ще имаме малки поражения.
Вярно, на всички ни е трудно, но аз сега много по-малко се притеснявам отколкото 2008-ма.

# 160
  • София
Цитат
Надявам се Китай да заработи възможно най-скоро на пълни обороти защото след още няколко месеца в много от магазините няма да има какво да се продава.
Мисля, че и сега по-малко засегнатите провинции на Китай си работят на пълни обороти, но ще изкачат останалата част от света да се поизтощи още малко и тогава ще покажат, кой държи камшика...

Абсолютно. Че вече почнаха с назидателните речи.

Ако и след тази криза западните държави не си изтеглят производствата от Китай, не знам.

# 161
Скрит текст:

Тези дето са ходили, повечето са мъже само на маса. Виждал съм ги и вътре, и вън.

Относно икономиката, също мисля, че се преекспонира. Понеже сме малка икономика ще имаме малки поражения.
Вярно, на всички ни е трудно, но аз сега много по-малко се притеснявам отколкото 2008-ма.
Точно защото сме малка икономика ще бъде по трудно!

# 162
Цитат
Мисля, че и сега по-малко засегнатите провинции на Китай си работят на пълни обороти, но ще изкачат останалата част от света да се поизтощи още малко и тогава ще покажат, кой държи камшика...

Абсолютно. Че вече почнаха с назидателните речи.

Ако и след тази криза западните държави не си изтеглят производствата от Китай, не знам.
А може ли да си го позволи, кой ще работи бежанците в Европа или латинските и негрите в Щатите и при каква цена на труда и как ще им се свие маржа на печалба.
А за текстилната индустрия да не говорим Zara and HM  отидоха в небитието

# 163
Аз лично много ще се радвам да дойде краят на бързата мода, да заминат тия некачествени вискозни платове и като си купиш дреха, да е скъпа, ама да знаеш, че имаш нещо трайно и качествено. Щото на хартия Зари-Мари въртят много пари, ама са си парцалници.

Едно време в някакъв бизнес курс имахме симулация на глобална фабрика за обувки. Та там единият номер да не фалираш беше да затвориш фабриката в САЩ и да отвориш евтина в Китай. На мен изобщо не ми дойде наум и фалирах, а спечелиха някои със стратегия ниско качество при ниска цена на труда. Моят ум работи старомодно - ако правиш обувки, следва да са качествени да са обувки, не "имитиращ продукт".

# 164
  • София
Обновена информация за туристи с резервации:

.  Уважаеми туристи,

През последните дни получаваме лавина от анулации по договори за пътувания и почивки. Разбираме напълно страховете Ви и уважаваме решението да си останете вкъщи, където се чувствате сигурни. С анулацията си някои от Вас се позовават на членовете на договорите, свързани с форсмажорна ситуация и невъзможност за осъществяване на туристическото пътуване.

Под форсмажор до много скоро се приемаха природните бедствия, стачкуващи служители на фериботи и авиокомпании, терористични актове и заплахи, политически преврати и други подобни. Всеки един такъв форсмажор до момента винаги е бил локален и не позволяваше посещение на конкретен хотел, курорт или дестинация. Тези ситуации са времево и териториално ограничени, тоест могат да се избегнат и донякъде контролират. Туроператорът възстановяваше сумите на туристите, имащи пътуване до тези места и пренасочваше работата си към останалите дестинации, с които оперира.

Намираме се в безпрецедентна ситуация и в момента туризъм няма буквално в целия свят. Това прави ситуация нещо повече от обичаен форсмажор - тя блокира дейността на хотели, превозвачи, екскурзоводи и съответно и туроператори. Поради тази причина една от приетите мерки в Закона за извънредното положение е отмяна на чл. 89 от Закона за туризма, който позовава, че при форсмажор и невъзможност за изпълнение на услуга, сумите по договор трябва да се възстановят на потребителя в 14-дневен срок. Това цели да се защитят правата на двете страни - ПОТРЕБИТЕЛ и ТУРОПЕРАТОР. Ако туроператорите трябва да изпълнят задълженията си по този член, то това автоматично ще доведе до техния фалит и поемане на задълженията от застрахователя (по застраховката Отговорност на туроператора), който в условията на извънредно положение ще откаже изпълнение на задълженията си, а и при масови фалити на туроператори и в невъзможност да изпълни тези задължение и негов фалит. С отмяната на чл. 89 се защитават интересите на всички, защото се дава на туроператора възможност да изпълни задълженията си към клиентите си, но в по-късен период, когато няма да има забрани и опасност при пътуване.

Във връзка със Заповед № Т–РД-16-76/17.03.2020г. на Министъра на туризма на Република България прекратяваме изпълнението на договорите по всички туристически пътувания и свързани с тях туристически услуги за срока на нейното действие.

Съгласувано с позицията на Министерството на туризма и на Комисия за защита на потребителите, на всички туристи с резервации в периода, в който трае Извънредното положение, а и такива извън него, които се отказват от пътуванията си по собствено желание при настанявания до края на месец май, ние предлагаме следните опции:

Вариант 1: За туристи, които имат резервации през месеци април и май, предлагаме възможност за прехвърляне на резервацията по същата дестинация и хотел за месец октомври 2020 или за същия период през април-май 2021 при същите ценови условия.

Вариант 2: Презаписване за нов период по програма, дестинация, хотел избран от туриста. Прехвърлянето става по текущите цени за конкретния избор.

Вариант 3: Внесените до момента авансово суми по резервации остават под формата на ВАУЧЕР за усвояване по услуги на Версо Травъл до 31.12.2021 г. Туристите могат свободно да изберат програма, дестинация и хотел, по които да се запишат в този период.

Изготвя се АНЕКС към договора, който удостоверява и потвърждава направения избор.

За всички резервации от месец юни до края на годината важат стандартните условия по договорите. При отказ на резервации от страна на ПОТРЕБИТЕЛЯ се следват условията на чл. 10.2.6 от договорите ни за организирано пътуване, който гласи: „В случай на направена и платена резервация по ранно записване, сумата не се възстановява, но може да се използва за друга дата на пътуване с допълнително заплащане по стандартните тарифи, само ако са спазени сроковете за анулация упоменати по-горе.”

Това означава, че внесените до момента суми остават за усвояване при нас за бъдещ период, който отново сме фиксирали до 31.12.2021 г. Единствено от внесените авансово суми се удържа административна такса в размер на 30 лв според чл. 10.2.1 от договорите. При всеки отказ от страна на ПОТРЕБИТЕЛЯ потвърждаваме тези условия с АНЕКС към договора.

Искаме да ви уверим, че всички ваши резервации за България, Турция, Гърция и Черна Гора са потвърдени по условията за ранни записвания и са заплатени от наша страна към хотелите с цел гарантиране на резервациите и осигуряване на безпроблемна почивка. В извънредната ситуация при анулации хотелите не възстановяват тези авансови суми, а гарантират използването им за следващ период, което и ние Ви предлагаме.

За резервации в по-далечен период от време - юни, юли, август и септември, молим да бъдете търпеливи и да не правите прибързани откази! Нека всички заедно проследим развитието на събитията и да вземаме разумни решения

Общи условия

Активация на акаунт