В момента чета ... 64

• 43 639
  • 748
  •   1
Отговори
# 375
Аз хем рядко ползвам Storytel, хем продължавам да си плащам абонамента. Но и сега нещо четенето бавно ми върви. Нещо май повече Нетфликс съзерцавам.
А за електронните книги, съгласна съм с всичко казано дотук - пиратстването едно на ръка, но - ако искаме да има творци - трябва да се признава техния труд и да се плаща също. Аз купувам както на български, така и на английски, и на хартия, и електронни ... и аудио абонамент имам. Всеки сам си преценява, но като взимаш, редно е и да даваш.

# 376
Аз все се каня да пробвам някоя аудио книга. Даже веднъж изслушах една глава, но сякаш не ми пасва. Трябва да стоя мирно, за да чувам това, което слушам. Ако трябва обаче да стоя мирно, по-добре да си чета.
Електронни книги не съм купувала. Повечето са e-pub, а аз съм с Киндъл в момента и ми трябва mobi.
Купувам хартиени. Разликата в цената е малка, но поне мога да ги давам и на приятели за четене, а накрая и да ги даря в библиотеката, поне някои от тях. Е, пиратствам и електронни, признавам си без бой.

# 377
И ние плащаме абонаменти и кога ползваме,кога не-нетфликс,НВО,Storytel ,Amazon prime ,но не ги спираме -да не би случайно да останем без забавления:)
Дочитам “Крехко равновесие” и съм много потънала в историята,толкова увлекателно разказани житейски истории,пропити с мъка,тегоби,бедност и когато си мислиш,че няма как по-зле да стане,то става...и даже по-зле,горките хора,толкова беднотия и мъка,епидемии,глад...

# 378
  • София
Аз също пиратствам, признавам. Много ми се е искало да си купя някоя електронна книга на български, но за съжаление те са само в epub формат, а аз чета на Киндъл. Новите киндъли поддържат вече epub, но старите не. Доколкото съм чела, няма да мога да я конвертирам, което значи че няма да мога да я чета на Киндъл. Хартиени книги купувам, особено ако ми е харесала някоя електронна, гледам да си я имам и хртиена, макар да не я чета, но се случва да я давам на някого. Купувам и когато много иска да прочета някое ново издание и не ми се чака за електронен вариант.
Приключих с 1984 чак вчера. Нямам възможност да чета много време, но все пак си намирам пролуки, през които успявам. Тази книга ме натъжи доста. Мъчно ми стана как им съсипаха и без това мизерния живот накрая. Аз мисля, че в такова време сме живели - може би не чак толкова преекспонирано, но ми напомня комунизма, лагерите, промиването на мозъци. За западния свят е било антиутопия, а тук - реалност. Sad
Започнах "Малкият приятел", още съм в началото, ще пиша мнение после.
"Кажи на вълците, че съм си у дома" съм я чела, мога да кажа само хубави неща.

# 379
  • София
.....Новите киндъли поддържат вече epub, но старите не.
Хм, интересна информация, не съм попадала на нея. Имам последно поколение Kindle Oasis, но не мисля, че поддържа epub.

# 380
Мда, моят Киндъл е купен 2013 г., но май моделът е от 2012-а. Но мисля да го ползвам, докато не ме изостави (дано не е скоро).

Замислих се, че горе, като обяснявах за пазара и електронните книги, не споменах авторските права. Но и те са голямо перо, поне за преводните книги, не знам как стои въпросът с българските. Същото авторско право важи и за електронните, даже мисля, че за тях се плаща отделно (но не съм сигурна). Но в 21-и век няма как да издадеш преводна книга, без да платиш за правата.

# 381
  • София
Чоки, аз имам един ветеран от 2010, който до миналата година се ползваше активно. Не е мръднал, желязна машинка е!

# 382
  • София
.....Новите киндъли поддържат вече epub, но старите не.
Хм, интересна информация, не съм попадала на нея. Имам последно поколение Kindle Oasis, но не мисля, че поддържа epub.
Ами четох го някъде това наскоро, че най-новият модел ще поддържа и epub. Не помня за кой модел се отнасяше, дали само за пейпъруайт, ли за всички. Ще проверя.
Скрит текст:
Аз съм с Kindle 7th generation с тъч скрийн. Подарих такъв и на брат ми. Имам го от 4 г и половина и съм доволна. Предният модел, който имах беше kindle 4 wifi и му се счупи матрицата след 2 г ползване. Но пак избрах да остана на Kindle.

Последна редакция: сб, 18 апр 2020, 17:00 от Spastik Children

# 383
  • София
Като стана въпрос за Шогун, аз сравнително наскоро приключих с цялото творчество на Клавел. Направих си един маратон и горещо препоръчвам всичките му книги. Целия цикъл за Търговската къща. Simple Smile

# 384
  • Бургас
Зпочнах "Творецът на ангели" от Стефан Брайс. В нашата малка книгоразменна групичка, включваща жени от три поколения, книгата се хареса . Сега е моят ред. Много интригуващо начало.

# 385
  • Mediterraneo
Аз пиратствам и някак не изпитвам угризения. Когато емигрирахме, четиримата имахме по един куфар. Моят беше пълен само с книги. Оставих огромна библиотека в България. Не, не ми е гузно, че тегля книги от интернет, възползвам се максимално, защото иначе бих била обречена на книжен глад.

# 386
Испанците са големи пирати, и аз се възползвам от техните сайтове, но за преводна литература ми е много съвестно, честно казано. Преводачка съм, превеждам и литература, та знам какъв е халът на повечето преводачи. А и повечето издателства не са цъфнали и вързали. Едно е книжният пазар в по-големите държави и за по-големите езици, съвсем друго е нашият.

# 387
  • Mediterraneo
Че аз не тегля испанска литература от испански сайтове Simple Smile Знам, че си преводач и разбирам всичко написано преди мен. Просто споделям, че точно за пиратстването не изпитвам никакви угризения. Иначе съм съгласна с всички доводи против пиратстването!

# 388
  • София
Прочетох Норвежка гора. Хареса ми. Но много тъжна книга, на моменти ме депресираше. Уфф. Това е втората книга на Мураками, която прочетох след 1Q84. Толкова е различен като стил от всички останали. Определено му ставам фен и продължавам в тази насока, докато не ми омръзне, ама надали...
Следва: Чуй песента на вятъра & Пинбол

# 389
  • София
Аз също съм изненадана,че Киндъл чете epub. Моят е последният Пейпъруайт и не чете със сигурност. Освен ако не съм пропуснала  някой ъпдейт.
Сторител и аз го тествам в момента. Слушам биографията на Катето Евро. Допада ми, но ако е по-динамична книгата, вероятно няма да е подходящо и ще изпускам нишката. Реших да пробвам заради ситуацията в момента, за да не разнасям Киндъла, да го видя и пипам навсякъде. Мисля поне за първия месец да си остана абонат. Само не разбрах защо рекламират 9.99 на месец,  а като се регистрирах ми излезе, че ще ме таксуват 12.99 ако не прекратя абонамента преди да изтече тестовия период.
Иначе все още чета Сблъсък, но май ще я поотложа за известно време и ще подхвана нещо друго.

Общи условия

Активация на акаунт