Иначе исках да уточня също за мамите, които са на АМ, че нещата с даването на вода и със захранването стоят по същия начин като при кърменето.
Аз си опропастих кърменето, но не успях да се справя с температурите и бучките и в крайна сметка кърмата ми доста чувствително намаля и вече се дохранваме активно. В момента хем кърмя, хем се изцеждам и давам от биберон, хем давам и АМ!!! Много ми се улесни живота, няма що! Но взех решение да оставя нещата така, да дам колкото кърма имам и да не настоявам повече, тъй като честно казано не ми остават вече сили и време с двете деца. Ей сега тъкмо бебето е заспало и дъщеря ми се вихри и надава разни бойни викове и когато тя заспи, бебето пак ще ревне. Просто край няма...На моменти е много весело (например като се цедя и помпата издава едни ритмични звуци и дъщеря ми намира това за много забавно и почва да танцува в такт с помпата
), но има и моменти в които се чудя дали въобще ще успея да се организирам, за да мога един ден отново да намеря време поне да закуся...Не знам откога това не ми се е случвало, а аз обичах да закусвам навремето 
Хайде, оставям ви. Ще отида да пия една вода, може бебо да реши да посуче малко от мен, гледам да си удължа колкото може удоволствието от кърменето...Между другото позата по корем върху мен също донякъде компенсира тази близост между мама и бебо, която се създава по време на кърмене. Тези които хранят с шише могат да си полягват от време на време с бебето така, чувството е много приятно.
Нали знаеш, че един ден повече кърмене е по-добре от нито един ден кърмене. Колкото - толкова. Ако искаш, щом пиеш хомеопатични, пробвай с един Рицинус Комунис 5 СН Пиеш по пет гранулки сутрин и вечер и ако до три дни не ти се увеличи кърмата го спираш. Ако се увеличи започваш с помпата яко да достимулираш и пак го спираш. една от нашите мами цеди и дава вече година и два месеца, а друга цедеше и даваше 9 месеца. Разбира се доста по-трудоемко е, но и това е възможност. Ти знаеш най-добре как се чувстваш и с какво можеш да се справиш
, хем няма да се дави
Но гледай да не е повече от 30 мл. количеството (то и 30 е много, но пък ако е много силна струята се налага)
някои хора нямат,а аз направо съм млекоцентрала.Уж започнаха да се регулират нещата,и ето появи се нова бучка,и така болии и е зачервена гърдата и то точно около зърното,и на Ема й е невъзможно да захапе и суче.И сега давам самп от едната гърда,а другата цедя и правя компреси,за да се махне бучката,но няма да се откажа от кърменето 
, кога ли ще ми остане време за тях ...? Така че сега само по спомени ще ви кажа някой неща. Индийското орехче се нарича още "Хероина на затворниците" сещате се защо. Той е много токсичен, уврежда черния дроб. Има ужасен вкус, наркотичното действие е удължено, т.е. държи дълго време, част от реакциите са пресъхнала уста, зачервени очи и приспива за дълъг период от време /не успокоява коликите, а упоява бебетата ви/. След като мине действието му, бебето се чувства, грубо казано, като парцал. Така че ако има майки, които все още дават индийско орехче, да си помислят отново. Всичко описано по-горе е за прием на половин или 1 орехче, а малките създания се успиват и от една стърготина. Не тровете децата.
В началото си мислех, че всичко е наред, докато беше коластрата, въпреки че я дохранвах с АМ още в болницата, защото акушерките ми се караха, че детето ми пищи, защото е гладно и бутаха шишето с 3 огромни дупки.. И така - слагане на гърдата, сучене 1 час, после адски рев - глааадд, изцеждане, хранене, после дохранване с АМ.... Обаче нещата не се оправиха. Сега кърмата ми намаля толкова, че вече едва събирам за едно хранене на ден и сме основно на формула. Чувствам се ужасно гадно и виновно, но това е - не успях да се справя 
Ще се отбива или какво?Дали я мързи да суче?