Westworld - Free Will Is Not Free - Тема III

• 13 013
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
Относно Мейв - да, не е осъзната. Раздирана от програми е. Долорес? Не мога да твърдя, че е напълно осъзната, но е в пъти по - осъзната от Мейв. За да сравняваме коректно трябва да дефинираме "осъзнатост". Simple Smile

Според мен, Долорес е точно толкова неосъзната, колкото е Мейв.

Осъзнатост е способността да мислиш за мисленето си и да упражняваш контрол върху мисленето си.

Какво е искал да постигне Арнолд? Осъзнал е, че в хостовете съществува ...душа... същата такава душа каквато носим ние, хората...И в един момент е осъзнал какво престъпление спрямо тази частица от Бог е да се отнасят с нея непочтително и тя да бъде обект на насилие и долни страсти. За това е искал да спре Форд и да не отварят парка изобщо...Но Форд е настоявал...
Да, но какво е направил с Долорес?

Не е ли всъщност Долорес такава, защото Арнолд я е програмирал да е такава?

Тя е ръководена от програми, точно толкова, колкото са останалите хостове и хора.

Последна редакция: вт, 07 апр 2020, 21:40 от Elena Pau 663353

# 181
Не е ли всъщност Долорес такава, защото Арнолд я е програмирал да е такава?
Там е работата, че не Simple Smile  Скоро писах тук или в старата тема за разликата в "пътя" на Мейв и Долорес към себеосъзнаването. Долорес вървя по "дългия път"...Който много прилича на човешкия. Целия сезон 1 е разказ именно за това. Долорес и пътя и към лабиринта вътре в нея.
Пътят на Мейв също е много интересен. Но е принципно различен. Тя беше хакната от Форд и тези нейни "волеви събуждания" много приличат на волевите съзнателни астрални проекции, които някои /малцина/ хора умеят /имам честта да познавам един такъв!/

# 182
  • София
Хм, защо Мейв да не е осъзната?
Тя бе програмирана от Форд да избяга, но избра за да остане. Т.е. е нарушила зададения код от програмата. Според мен Мейв е осъзната, но Долорес го извървя по дългия и трънлив път, тук съм напълно съгласен с solar_fields.

# 183
Зададения код от едната програма в Мейв е нарушен не от Мейв, а от другата програма в Мейв Simple Smile

# 184
Обаче забелязвам, че има 2 групи фенове:

1. На Долорес и Арнолд
2. На Форд и Мейв

SmileySmileySmiley

Не намирам нищо за прословутото убождане ...

Но дали тази сцена всъщност не е точно преди срещата на борда в 1-ви епизод, където имаше празен стол?

Столът за кого трябваше да бъде? За Уилиам ли?

Последна редакция: вт, 07 апр 2020, 22:35 от Elena Pau 663353

# 185
  • София
Значи аз съм изключение, защото съм фен на Долорес и Форд. Wink
Но и на останалите ама в по-малка степен.

# 186
В къщата на Арнолд Долорес е "изпринтила" 5 тела, три жени и двама мъже.

Дотук имаме потвърдени
1. Нейното собствено тяло
2. Мусаши
3. Мартин
В тялото на Шарлот тя излезе от Делос.
Дори да приемем, че едното тяло е било за Шарлот, създаването и е в надписите и можем да допуснем, че копието на Долорес в нея е разрушила първото тяло, за коя ще е последното женско тяло?

Коя жена би заменила Долорес?
На кой хост ще е 5-тата перла? Още една Долорес ще е безсмислено.

И последно
Откъде се е взело тялото за Бърнард?

# 187
  • Вестерос
Аз утре ще ги гледам наново , за да се включа адекватно в разговора Grinning

Долорес изпринтира и Бърнард.

# 188
Припомнете ми - какво стана с Бърнард, когато Шарлът/Долорес напусна парка? Той не беше ли все още действащ там? Ако Долорес е взела негова перла, не би ли трябвало да има 2 -ма Бърнард? И откъде сме сигурни, че червената перла е негова, освен от коментара на Шарлът, че "той" е искал да ги убие. Явно пропускам някои неща, но нямамвреме да изгледам всичко наново.

Последна редакция: ср, 08 апр 2020, 06:51 от pticasprujina

# 189
До преди сезон 3 си мислехме, че перлата е нещо уникално и го има само в един екземпляр за всеки хост. С това ново допълнение, че, видиш ли, перлата можела да се копира....вече всичко е възможно. Включително и двама Бърнардовци /ужас Simple Smile /

# 190
И аз смятам, че Долорес има право. Революциите са нещо ужасно (май няма революция, която да не е била ад) , но понякога има нужда от тях, за да се промени светът, иначе нещата зациклят и загниват. В крайна сметка, за тях са виновни не революционерите, а тези, които са неглижирали задълженията си и са допуснали светът да се превърне в нещо ужасно и да се зародят условията за революция.
Друг е въпросът, че това прочистване не променя света за дълго, но това изглежда няма как да стане - хората са си такива (за хостовете не знаем със сигурност).

Арнолд е гледал на хостовете, особено на Долорес, като на свои деца и не е искал да бъдат тъпкани - това е всичко. Просто се е разкаял за участието си в създаването им и е предпочитал паркът да не съществува.

Допълвам - ние коментираме повече теорията за Огледалния свят, но не и тази, според която (почти) всичко е симулация, която съществува сама за себе си, а не с някаква друга цел. Аз не харесвам тази теория, защото прилича прекалено много на Матрицата, а Матрицата вече сме я гледали - това не е оригинално. Логично е да има някаква симулация, но ако се окаже, че тя обхваща 99% от света, който ни показват, би ми изглеждало малко тъпо...
И все пак (видях го в един анализ и ми стана интересно)
Скрит текст:
- какво мислите за това: Когато Мейв спаси перлата си от Нацисткия парк, в стаята, от която я извади, имаше цяла библиотека с включени перли. Може да не са били в нейната симулация, тогава, каква е целта им, какво се случва с тях?

Какво показва този постер:
Скрит текст:
Моето интуитивно тълкувание (още преди сезона) беше, че е метафора - роботите (хостовете) могат да разрушат света, но след това може и да съжаляват за стореното.
Ами ако е нещо съвсем друго? Ако голяма част от света не съществува(е пустиня) и един ИИ(изобразен чрез робота на постера) се опитва да го създаде наново? Серак може би е създал Матрицата след унищожението и за да я подобри, се нуждае от данните на Делос.
В случая нямаме Огледален свят, а паралелен свят - като Рая на хостовете, само че предназначен за човешки съзнания.
Пак казвам, тази теория не ми харесва.

Последна редакция: ср, 08 апр 2020, 09:57 от pppqqq

# 191
До преди сезон 3 си мислехме, че перлата е нещо уникално и го има само в един екземпляр за всеки хост. С това ново допълнение, че, видиш ли, перлата можела да се копира....вече всичко е възможно.

Да, перлата е носител на кода. Материален носител. Нещо като някаква част от мозъка на човека, която "съдържа" Self-a.

След като можем да копираме съдържанието на перлата, значи няма Self, а има само илюзия за Self (будистка концепция). След като има само илюзия за Self, значи ли това, че съзнанието е само илюзия?

В къщата на Арнолд Долорес е "изпринтила"; 5 тела, три жени и двама мъже.

Дотук имаме потвърдени
1. Нейното собствено тяло
2. Мусаши
3. Мартин

В тялото на Шарлот тя излезе от Делос.
Дори да приемем, че едното тяло е било за Шарлот, създаването и е в надписите и можем да допуснем, че копието на Долорес в нея е разрушила първото тяло, за коя ще е последното женско тяло?

Коя жена би заменила Долорес?
На кой хост ще е 5-тата перла? Още една Долорес ще е безсмислено.

И последно
Откъде се е взело тялото за Бърнард?

И аз това се чудех.

На практика, имаме 6 перли, а не 5. 5-те, които Шолорес (Шарлът-Долорес) носеше и 1, която е в главата на Шолорес.

Засега, знаем за 3 от 6-те перли следното:
1. Долорес, която вероятно е с перлата на Шолорес (оригиналната перла)
2. Мусаши
3. Бодигардът на Лиам

В неведение сме за другите 3 перли.

# 192
Освен Шолорес имаме и Шарлът. Остават 2

# 193

Не остават ли 3 перли?

Искате ли да си направим анкета за това, дали Серак е човек или не?

Аз смятам, че е човек.

Толкова е грозен, че чак е красив ... Венсан ...

Тъкмо ще видим, колко хора гледат сериала и четат темата.

# 194
Скрит текст:

Не остават ли 3 перли?

Скрит текст:
Искате ли да си направим анкета за това, дали Серак е човек или не?

Аз смятам, че е човек.

Толкова е грозен, че чак е красив ... Венсан ...

Тъкмо ще видим, колко хора гледат сериала и четат темата.

Хмм ....
1. Долорес/Шарлът от парка
2. Шарлът
3. Мусаши
4. Мартин Конълс

Остава червената, която предполагаме, че е Бърнард и още една.

Общи условия

Активация на акаунт