Westworld - Free Will Is Not Free - Тема III

• 13 042
  • 741
  •   1
Отговори
# 240
Diavolo, +1 Simple Smile
Долорес еволюира, в това е разликата. Докато Мейв ...цикли. Бърнард ...цикли...Мисля, че "прайм" Долорес си е Долорес/Долорес...Тя затова е и в състояние да управлява Шарлот/Долорес. Но какви игри играе Шарлот/Долорес спрямо Долорес/Долорес, ето това не ми е ясно. Защо не и каза, че именно тя е къртицата в Делос? Защо? Може би защото Долорес/Долорес и каза да намери къртицата и да я убие...Но това е нелепо - да си мисли, че Долорес/Долорес ще иска да убие нея, само защото е в тялото на къртицата.Споменах Форд само за да направя сравнение между убедителността на неговия образ и неубедителността на образа на Серак...Последния просто не е добър избор /като актьор/ за ролята. Недостоверен и неубедителен ми е. Няма дълбочина и тежест. За разлика от образа на Форд. А не, че Форд има нещо общо с машината на Серак. Според мен историята с Форд окончателно приключи. Повече няма да чуем за него. И на мен това ми се наби най - силно от еп.4 - че света на хората е същата...пародия като света на машините в парка. И аз се надявам Мейв да подкрепи Долорес, но по - скоро това няма да стане - прекалено е зациклила върху себе си и жалките си копнежи. А Долорес наистина премисля по отношение на хората...Тя наистина показва еволюция.
Ще ползвам поста, че опорните ми точки са същите, демек проблемите, които ме вълнуват. Wink Въпреки, че още не съм ви дочела изцяло. Но не съм съгласна с повечето. Wink
 - Бърнард - никой не го харесва явно, но аз някак си го разбирам. Той е миротворец. Как и какво се опитва да направи - ами той не разполага с много ресурси. И е осъзнат най-отскоро май. Изобщо не му е лесно.
 - Да, защо Шарлот скри за къртицата от Долорес? А в 4-ти епизод каза на Уилям, че той самия от 20 години предава информация на Серак/Инсайт.
 - Когато Мартин каза на Бърнард, че той е неговия единствен приятел се сетих за Форд /защото в миналите сезони Форд говореше така на Бърнард/. Реших, че Форд като програма може да е записан в това съзнание на Долорес /както беше в съзнанието на Бърнард в сезон 2 и той към края го изтри, т.е. изтри програмата Форд от съзнанието си/. Нооо, в такъв случай Долорес трябва да има по-големия контрол в това съзнание, защото не може да разчита, че Форд ще действа както тя каже. Не знам какво точно беше това с "единствения ти приятел".
 - Мейв: все си мисля, че тя има и друга цел освен дъщеря си. И на мен това, че управляваше техниката не ми хареса - много изкуствено беше, малко необяснимо и напълно излишно.

Друго, което се сетих: можеше Сакаши /дано не бъркам името/, тъй като е Долорес да вземе съзнанието/топчето на Мейв и така да се приключи, т.е. Мейв ще е при Долорес и Серак няма да може да използва Мейв срещу Долорес. Може би така Долорес печели време, защото ако беше направила горното, Серак ще се сети, че Сакаши е хост и е свързан с Долорес, и съответно хората на Серак ще тръгнат да преследват Долорес.

Продължавам да ви чета. Grinning

# 241
Приятели, вижте от последната серия на 2-ри сезон:

Една душа? Чия? Своята собствена ли има предвид?

И после ...

# 242
Този сезон е като фокус (магически трик) - целта е да се обърка зрителят, като уж историята е по-проста от тази, която видяхме във втори сезон))
Може наистина машина да е преместила перлите от главата на Шарлот в тялото на Долорес.

Между другото, май се спомена нещо малко по този въпрос, но не го обсъдихме - циркулират теории, че Робоам знае бъдещето, защото създава симулация на миналото. И Кейлъб вече се е самоубил, а този, когото виждаме, е или хост, или симулация.

Интересно, дали има предвид себе си + Бърнард, или нещо друго?

# 243
Между другото, май се спомена нещо малко по този въпрос, но не го обсъдихме - циркулират теории, че Робоам знае бъдещето, защото създава симулация на миналото. И Кейлъб вече се е самоубил, а този, когото виждаме, е или хост, или симулация.
Как така знае бъдещето, защото симулира миналото?

Ровоам нещо като Девс ли се явява?

За свобдната воля и липсата й във 2-ри сезон:

# 244
...
Според мен, Долорес е точно толкова неосъзната, колкото е Мейв.

Осъзнатост е способността да мислиш за мисленето си и да упражняваш контрол върху мисленето си.
....
Според мен пък Долорес си е осъзната. Поне колкото са някаква част от хората.

А относно Осъзнатостта -  аз го перифразирам така: способността да приемаш и други гледни точки, способността да се съмняваш в себе си? Grinning

И пак продължавам да ви чета.

Аа, и да кажа, че и аз съм разочарована, че Долорес се е самокопирала. Ами не е интересно - ти, ти и пак ти. Единственото й оправдание е, че така ще се справи най-добре. Уж.

А относно будизма, Ели, това с единственото съзнание/душа ... това е някъде ... след хиляди и хиляди животи май. Изобщо не е на Земята. И не съм експерт, така го разбирам просто. Grinning

# 245
Този сезон е като фокус (магически трик) ...

We practice witchcraft ... hahaha

Скрит текст:

Ами ако има и 1 Долорес в Емили, т.е. щерката на Уилиам?

# 246
Имах предвид, че Ровоам не предсказва нищо - създава симулация, която е точно като реалността, но действието се развива в миналото. Тези неща вече са се случили - компютърът знае, че Кейлъб се е самоубил и затова знае след колко години ще стане.
Идеята е, че Серак е решил да рестартира света, създавайки негово копие в своя компютър (за истинския свят това е без значение, но би могло да има смисъл за самия него - т.е. да го прави защото му харесва и иска), но определени неща (войни, конфликти) се развиват различно в симулацията/виртуалната реалност.
Това не е моя теория, просто една от многото. На мен не ми харесва, но по принцип е възможна.

# 247
Душата не е възможно да е в затвора на материята, защото душата по дефиниция е нематериална. Къде в тялото ти точно е душата?

В сериала, основната идея е, че съзнанието е програмен код на материален носител. Т.е. съзнанието не би могло да съществува без материален носител. В този ред на мисли, съзнанието не е в затвора на материята. Тя му е абсолютно необходима, за да съществува.

Отворена съм за други мисли по въпроса.

Тялото няма душа. Нещо, което е психо-физично не може притежава нещо, което не е психо-физично.
- Душата е в допир с материята посредством няколко тела с различна плътност, които я свързват с физическото тяло.. /Когато си тъжна, не  е тъжно тялото ти, а душата ти/.  Душата изпитва емоциите, не тялото. Тялото е само интерфейс на душата, скафандър, за пребиваване в материята.
- За двата пътя на проявяване на съзнание в материята бях писала подробно в предишната тема /не съм в състояние да го намеря в момента/.. Съзнанието според мен не е "програмен код на материалния носител", а е субстанция, която съществува отделно извън материята. Съзнанието  "пробива" /проявява се/ през материята, когато е налице себеосъзнаване.
- Съзнанието не само, че може да съществува без материята, но и предимно така съществува...Ще цитирам моят приятел, този, койтоправи волеви осъзнати астрални проекции: "Когато излезеш от тялото си /физическото/, не взимаш мозъка си със себе си" /но те има, там си, мислиш, чувстваш, осъзнаваш, действаш и т.н. Примери за това колкото щеш - най - простите са за хора изпаднали в клинична смърт по време на операция, които гледат от тавана как лекарите реанимират тялото им, чуват какво си говорят, обикалят наоколо или отиват до дома си, минавайки през стените...и после като тялото им се реанимира, се връщат в него.. Цитирам отново приятеля си: "Мозъка е само един прост преводач"...

# 248
Имах предвид, че Ровоам не предсказва нищо - създава симулация, която е точно като реалността, но действието се развива в миналото. Тези неща вече са се случили - компютърът знае, че Кейлъб се е самоубил и затова знае след колко години ще стане.

Ахааааааа, сега разбрах. Ми много много ме кефи тая теория. Абсолютно гениална е.

- Съзнанието не само, че може да съществува без материята, но и предимно така съществува...
Hands Plus1 Проблемът е, че в Западен свят то се представя на материален носител (перлата).

Но има някаква неконсистенция по отношение на тая концепция в целия сериал. Защото съзнанията на хостовете всъщност би следвало да са на терминал, т.е. нещо, което е отдалечено от физическите тела на хостовете, а самата перла би следвало да е нещо като приемник, т.е. нещо като антена.

Поправете ме, ако греша, но не се ли говореше в първите сезони на ЗС за терминали. После, от един момент нататък, перлата стана носител на съзнанието, без да има връзка с терминалите в парка.

Супер объркващо е.

В тоя ред на мисли ... Какво точно беше Люлката?

Последна редакция: ср, 08 апр 2020, 18:24 от Elena Pau 663353

# 249
Не тялото притежава душа, а душата може да реши да притежава за някакво време физическо тяло Simple Smile С някаква цел, да изпитва себе си, да трупа емоции, да трупа опитност, да трупа разбиране, т.е да се променя и да се развива в строго индивидуалната посока, в която реши да го направи...
И е все едно дали това тяло е създадено и родено от човешка майка или е синтетично, или е клонирано...
Душите, които притежават камъните, растенията, животните и хората, се различават само по възможностите които притежават за изява, свързана с конкретния им физически аватар.../Ами какво ще кажете за душата на планетата?/...Моето мнение е, че няма стандарт за еволюция и всеки върви по собствена пътечка към собствена /често неосъзната/ цел, и единственото общо е, че всички ползват една обща материална "платформа" /накачили са се на един сървър - образно казано.../ И всеки опит да се "обязди" този "сървър", нямат нищо общо с реалния замисъл на тази "платформа"/"сървър"/.

П.П. Затова Серак / и всички като него/ са...жалки...

Последна редакция: ср, 08 апр 2020, 18:34 от solar_fields

# 250
Приятели, Люлката в предишните сезони за симулация ли беше?

Симулационна среда за хостовете?

Или е бекъп?

# 251
Бекъп, но имаше симулации на определени сюжети от парка. И отделно - библиотека.

# 252
Бекъп, но имаше симулации на определени сюжети от парка. И отделно - библиотека.
Т.е. там са съзнанията на хостовете. А на перлата е копие на това съзнание, нали така?

А тези симулации в Люлката дали не са били прототипът на Ровоам? (ако приемем, че Ровоам симулира различни версии на бъдещето).

Много много много искам Форд да е намесен някъде тука. Дали ще го дадат?

А Sublime и Valley Beyond беше едно и също, нали така. Това е нещо като раят на хостовете. Когато хостовете отидат там, записът на перлата се заличава.

Някой чел ли за това някъде?

# 253
Мисля, че там са незавършени версии, не съзнания. Там са протичали тестовете на Бърнард, докато бъде изпипан, както коментирахме. Крайният вариант е на перлата.

Не са прототип, защото Серак не е знаел за тях до скоро. Доколкото разбрах, Делос са си работили съвсем отделно, без никой да знае точно с какво се занимават.

П.п. За хостовете в рая - просто ги прехвърлиха от перлата на сървъра. И тъй като нямат нито последната версия, нито бекъпа, не могат да ги възстановят.

# 254
Не е много ясно как точно се заличава записът върху перлата (може би при самият ъплоуд). Но това нещо е като смърт за хостовете, нали така. Преражданията се прекратяват и те живеят в отделен дигитален свят (нещо като живот след смъртта).

Знае ли някой, дали има нещо потвърдено за следващ сезон от създателите?

Не се ли втрещихте от начина, по който Долорес преля кръв на Кейлъб?

Тия хора за кръвни групи и резус фактор не са ли чували? Stuck Out Tongue Closed Eyes

Общи условия

Активация на акаунт