Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 42

• 45 368
  • 876
  •   1
Отговори
# 345
  • sofia
Банките нямат ликвидност.Никой не внася ,повечето теглят.При термини като банкова ваканция,спряно кредитиране, който се чуват в пространството,не знам къде ще отидат цените.Напълно реалистично е две за едно след 1 година.Дано не е 3 за 1 ,че тогава ще е лошо за всички.

# 346
а един мармот завива шоколад...

# 347
Да, бе, нямали ликвидност, как пък не. Тези милиард депозити се чудеха къде да ги заемат.

# 348
познат в понеделник го одобриха. Ама строежа е на зелено и в момента е замразен, и е в чудене дали да го отложи за 2-3 месеца или да го взима. Не знае и кога ще бъде готов.

# 349
Банките нямат ликвидност.Никой не внася ,повечето теглят.При термини като банкова ваканция,спряно кредитиране, който се чуват в пространството,не знам къде ще отидат цените.Напълно реалистично е две за едно след 1 година.Дано не е 3 за 1 ,че тогава ще е лошо за всички.

За гр. Банско ли имате предвид?

Защото за София няма логика, предвид че са търсени. Имайте напредвид, че в случай на брутална криза, каквато предричате, малко преди да се стигне до двукратно падане на цените е възможно да има фалирали банки и потънали спестявания.  

Също така възможен изход от таква криза е с хиперинфланция и девалвация, няма как  държавата да намали пенсиите и договорите за обществени поръчки наполовина и тн., за да може някой да купи с парите от продаден 2019 г апартамент, 3 броя по–хубави 2021.

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 12:23 от Imoten

# 350
Чак сътресения до степен, че с парите сега след година ще купиш 2 са абсурддни;
Преживели сме кризи/ поне тези над 40 години/ и такива сривове не е имало и няма да има и сега;
Аз не смятам,че банките нямат ликвидност, но със сигурност ще променят условията си и достъп до кредитиране ще имат хората, които отговарят на доста повече условия от преди 1 месец
 Лихвите също ще се покачат; Цените на имотите ще се коригират надолу, но първо усещане за тоава ще имаме най-рано след 6 месеца;
Дългосрочно ще видим до къде ще се стигне, но според мен корекция от 30% надолу и то в малките градове е максимума;
В големите едва ли ще е повече от 20% и то не за всички имоти;

# 351
Чак 2 за 1 надали, но 1.5 за едно си е съвсем реалистично. Поне 2008 -2011 така стана и без да фалират банки. 2007 мои приятели ме убеждаваха колко сме глупави да даваме пари за наем като за още малко ще плащаме вноски за заем. Купиха на 1200 е/кв в един стар блок почти без самоучастие и то с кредит във франкове. Ние тогава млади и зелени, без деца си работехме, но решихме да не взимаме такива високи кредити, а да посъберем някой лев. То дойде криза и съвсем не посмяхме. 2011 вече бяхме посъбрали пари, а цените бяха по 800 евро на кв и то в нови блокове. Но тогава купувача беше цар и с преговори успяхме дори да свалим от цената още доста. В пъти по-хубаво жилище и квартал ни излезе около 40% по-евтино.

# 352
Не знам сега ,не излизам ,строят ли още.

# 353
Чак 2 за 1 надали, но 1.5 за едно си е съвсем реалистично. Поне 2008 -2011 така стана и без да фалират банки. 2007 мои приятели ме убеждаваха колко сме глупави да даваме пари за наем като за още малко ще плащаме вноски за заем. Купиха на 1200 е/кв в един стар блок почти без самоучастие и то с кредит във франкове. Ние тогава млади и зелени, без деца си работехме, но решихме да не взимаме такива високи кредити, а да посъберем някой лев. То дойде криза и съвсем не посмяхме. 2011 вече бяхме посъбрали пари, а цените бяха по 800 евро на кв и то в нови блокове. Но тогава купувача беше цар и с преговори успяхме дори да свалим от цената още доста. В пъти по-хубаво жилище и квартал ни излезе около 40% по-евтино.
В хубавите квартали НС няма или е на такива цени, които и с 50 % спад пак са химера за огромната маса хора. СС там излиза много рядко и често с компромиси, при криза още по-рядко. Досега 4 кризи съм видяла, и локални, и глобални, около 30 % спад, но със свиване на броя сделки. Говоря за хубавия център, същински Лозенец, Иван Вазов, Яворов, Изгрев, Изток. За Вади и Ливади предполагам, че положението ще е друго, голямо предлагане и малко търсене, от там и голям спад. Това обективно. Субективно кой квартал е в пъти по-хубав от кой друг, не знам, ако поясниш, ще е добре.

# 354
Строят.
По-голяма част са кредитирани от банки, ако не продадът, как ще се оправят.
А и хората имат нужда да се вижда, че се строи, за да си дават парите.
То това е зора сега, да се довърши и продава, преди да спрат изобщо хората да купуват. Или в очакване на по-ниски цени или от чисто спестовен елемент.

# 355
Строят.
По-голяма част са кредитирани от банки, ако не продадът, как ще се оправят.
А и хората имат нужда да се вижда, че се строи, за да си дават парите.
То това е зора сега, да се довърши и продава, преди да спрат изобщо хората да купуват. Или в очакване на по-ниски цени или от чисто спестовен елемент.
Хе-хе, за стригането и овците я знаеш приказката, нали. Smirk
Това е типичен маркетингов трик, валиден не само в НИ.

# 356
Grinning Мечти на дребно са това, два за един... Я, кажете смело "Ще купя апалтамент на жълтите павета за 149 на квадрат".
Навремето имаше една така тема в един друг форум. Сигурно още чака човека Trollface

Сега сигурно чака на 129. Такива вечно чакат.

# 357
В хубавите квартали НС няма или е на такива цени, които и с 50 % спад пак са химера за огромната маса хора. СС там излиза много рядко и често с компромиси, при криза още по-рядко. Досега 4 кризи съм видяла, и локални, и глобални, около 30 % спад, но със свиване на броя сделки. Говоря за хубавия център, същински Лозенец, Иван Вазов, Яворов, Изгрев, Изток. За Вади и Ливади предполагам, че положението ще е друго, голямо предлагане и малко търсене, от там и голям спад. Това обективно. Субективно кой квартал е в пъти по-хубав от кой друг, не знам, ако поясниш, ще е добре.
Добре да го кажа така: В пъти по-хубав квартал за нас. Изброените от теб на нас не ни харесват и никога не сме и няма да търсим там Simple Smile Там, където купиха нашите познати също не ни харесва, но е извън изброените от теб. Но сега като се замисля, тогава са ми попадали обяви и от изброените квартали и цените също бяха доста по-ниски от сегашните. Върти ми се нещо из главата около 1000-1500. То при старите билища е по-лесно. Те така или иначе са били с доста ниска себестойност за старите си сибственици ако не са препродавани с годините и реално никога няма как да са ма загуба.  Цените им се определят от новото строителство

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 13:51 от Анонимен

# 358
Е да, ама ако сте направили някой имотен удар в ливадите, вадите и долините, аз не бих се хвалил на ваше място.

# 359
Скрит текст:
Добре да го кажа така: В пъти по-хубав квартал за нас. Изброените от теб на нас не ни харесват и никога не сме и няма да търсим там Simple Smile Там, където купиха нашите познати също не ни харесва, но е извън изброените от теб.
Виж сега, субективно на вас може Ботунец да ви харесва и това си е ваше право. Обективно има само един измерител за хубав квартал и това е цената там. Цената се определя обективно от наличието (и отсъствието, в някои случаи) на определени неща в този квартал, които милион пъти са изброявани. Понеже в изброените ги има в най-голяма степен, затова са и най-скъпи. Това обективно. Субективно, пак казвам, всеки има право да си харесва каквото си иска. Но неговото харесване не носи много полза в обсъждането, защото си е само негово, на друг едва ли би свършило работа. В този смисъл, субективно е едно, а обективно - друго.  
Разбира се, може сегашната криза да е много по-страшна от предишните четири в моя съзнателен живот, но ако е така, на никого няма да му е до имоти, ще е въпрос на физическо оцеляване.
Е да, ама ако сте направили някой имотен удар в ливадите, вадите и долините, аз не бих се хвалил на ваше място.
Защо, може и в Ботунец да е, хвалят се хората, Ботунец им харесва и това е Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт