Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 42

• 45 387
  • 876
  •   1
Отговори
# 360
Няма нужда да ме караш да гледам и да ми говориш с такъв тон. Обективно няма значение дсли цените в един квартал са 10000 кв или 1000. Ако при едните пада ще пада и при другите и то така и беше. Както дописах и в стария ди пост, цените в изброените от теб през 2011 бяха около 1100-1500.

Е да, ама ако сте направили някой имотен удар в ливадите, вадите и долините, аз не бих се хвалил на ваше място.
Да, сигурно е за хвалене да живееш в 200г коптор насред арабите, наследен от прабаба.

# 361
Търся жилище в рамките на "Хаджи Димитър'" ' в частта на бившия "Стефан Караджа". Попадали сме преди пандемията на 2-3 интересни предложения в ЕПК и тухла, но нямахме късмет да ги купим. Продадоха се на други. В момента се продава чудесен апартамент, изцяло източен, непреходен, двустаен плюс кухня в ЕПК. Блазни ни. Но все още не сме организирали огледа. Какво ще кажете, ако изчакаме - дали би паднала още цената, но и дали би ни чакал? Правих усилия да издиря и директно собственика. Сякаш е потънал и комшии нямат тел.му, което е много странно.

Ако не е наложително изчакайте! Цените само ще падат с оглед на икономическото положение.

# 362
Няма нужда да ме караш да гледам и да ми говориш с такъв тон. Обективно няма значение дсли цените в един квартал са 10000 кв или 1000. Ако при едните пада ще пада и при другите и то така и беше. Както дописах и в стария ди пост, цените в изброените от теб през 2011 бяха около 1100-1500.
Аз нищо не те карам да гледаш и никакъв тон не ти държа. Просто отбелязвам обективни дадености, които не се влияят от нечие субективно мнение. Но нечие субективно мнение не може и да помогне в преценката на другите именно защото не отчита обективните дадености, а само субективните, валидни само за него. Това казвам.
Иначе  при онези условия на икономиката, доходите и банковото кредитиране през 2011 цени от 1100-1500 бяха точно толкова недостъпни, колкото и цени от 2000-2500 през 2019 преди Коронавируса. Те нещата са взаимно свързани.
И едно наблюдение - тук като чета, никой не харесва хубавия център, Лозенец, Изток, Иван Вазов, все им се мръщят, такива били, онакива били. Не знам как се получава в реала хората  да плащат най-високите цени за тях. Сигурно не четат БГ мама да знаят колко са в грешка Wink

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 14:07 от Анонимен

# 363
Но паднаха ли цените? Паднаха с около 30 %. Целият разговор беше за това. И паднаха за всички квартали. Къде с 20-къде с 30%..Отделно, че като се появиш с пари кеш и веднага правеха отстъпки. Постът ми беше в отговор, че ще могат да се купуват 2 за 1. И аз дадох пример как е могло 1.5 за 1. Няма значение дали е в Лозенец или Ливади. Щом падат цените падат с определен процент значи може. Дали ще е от 1200 на 800 или от 2000 на 1400...

# 364
Но паднаха ли цените? Паднаха с около 30 %. Целият разговор беше за това. И оаднаха за всички квартали. Къде с 20-къде с 30%..Отделно, че като се появиш с пари кеш и веднага правеха отстъпки. Постът ми беше в отховор, че ще мигат да се купуват 2 за 1. И аз дадох пример как е могло 1.5 за. Няма значение дали е в Лозенец или Ливади. Щом падат цените падат с определен прицент значи може. Дали ще е от 1200 на 800 или от 2000 на 1400..,
За да купиш 1,5 с парите за 1 трябва цената да падне с 50 %, не с 30%. 50 % досега никъде не съм видяла да е падала. Разликата между падане 20-30 % и 50 % е съществена. Това по сметките ти.
Иначе при сегашната ситуация на огромно предлагане на НС във Вади и Ливади (обобщено)  предполагам, че точно там може и над 50 % да паднат за разлика от хубавите уредени квартали, където и преди кризата имаше малко предлагане, а сега ще се свие още повече. При предишните кризи  паднаха в хубавите с 20-30 %, но и предлагането се сви многократно и стана още по-трудно да намериш там, само някой много отчаян и притиснат, и имоти с много компромиси. Сега в сравнение с 2008 има много повече построени във Вади и Ливади и почти няма такива в хубавите квартали. Аз лично с интерес ще наблюдавам дали това ми предположение ще се оправдае.

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 14:19 от Анонимен

# 365
  • София, Bulgaria
Но паднаха ли цените? Паднаха с около 30 %. Целият разговор беше за това. И паднаха за всички квартали. Къде с 20-къде с 30%..Отделно, че като се появиш с пари кеш и веднага правеха отстъпки. Постът ми беше в отговор, че ще могат да се купуват 2 за 1. И аз дадох пример как е могло 1.5 за 1. Няма значение дали е в Лозенец или Ливади. Щом падат цените падат с определен процент значи може. Дали ще е от 1200 на 800 или от 2000 на 1400...

Цените на имотите не падат с еднакъв процент вън всеки квартал!

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 19:47 от tomeva

# 366

Цените на имотите не падат с еднакъв процент в всеки квартал!
Да, и аз мисля, че диференциация има, и мисля, че този път би трябвало да е още по-голяма от предния. Ама ще гледаме.

# 367
  • София
В Иван Вазов са 3000 евро на м2. По-скоро там ще паднат от 3000 на 1500, отколкото в Ливадите от 1200 на 600. Лично мнение

# 368
Аз и не съм написала, че са паднали с еднакъв процент навсякъде. Все пак говорим с някаква усреднена стойност. Няма как да пиша за всеки квартал поотделно. Отделно точно в изброените скъпи квартали, цените скочиха с най-много та нищо чудно там и да паднат с най-много. При предишната криза май стана точно така, без да твърдя, че е 100% така, но може да се пробвам да намеря справка

# 369
Е, явно субективният елемент не може да бъде избегнат Simple Smile Аз залагам на обратното на Чиана и Май Нейм, затова  гледаме и ако сме живи и здрави, след 2 години пак тук да си сверим облозите Simple Smile
Да поясня защо залагам на обратното - там, където е лоша инфрастуктурата и голямо предлагането, при равни други условия би трябвало спадът да е по-голям от там, където е добра инфраструктурата и малко предлагането. Освен това, с районирането хората все повече гледат училища и детски градини в района, което през 2008-ма не беше фактор, сега си пращат децата в ЧУ, но при криза много е бъдат затруднени и ще търсят ДУ като алтернатива, което още повече ще засили интереса към кварталите с добри ДУ, а те са основно скъпите, от останалите само Младост има добро ДУ, ама Младост не е Вади и Ливади така или иначе.
Ще гледаме.

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 14:36 от Анонимен

# 370
  • София
Аз залагам на 25-30% спад в рамките на година и най-много при най-скъпите имоти в Лозенец и Вазов. В коптора на майка ми във Вазов плащаха по 2500 еврака отма и смърди на зеле във входа. Аз лично не бих си го причинила никога. Другото е, че Вазов е застаряващ квартал и много често наследници продават (то друго не излиза) и не биха се спрели пред кризата, а ще продават
Ако ИП продължи след юни си променям прогнозата предварително на 50%, ако е след септевмри вече отивам в графата 2 за 1 Trollface

# 371
Аз залагам на 25-30% спад в рамките на година и най-много при най-скъпите имоти в Лозенец и Вазов. В коптора на майка ми във Вазов плащаха по 2500 еврака отма и смърди на зеле във входа. Аз лично не бих си го причинила никога. Другото е, че Вазов е застаряващ квартал и много често наследници продават (то друго не излиза) и не биха се спрели пред кризата, а ще продават
Ако ИП продължи след юни си променям прогнозата предварително на 50%, ако е след септевмри вече отивам в графата 2 за 1 Trollface
Ако аргументът ти е само, че ти лично не би си го причинила, мисля, че дискусията е излишна Simple Smile Все пак досега по някаква странна причина много други са си го причинявали и са плащали 2500 евро за вмирисания Иван Вазов и двойно по-малко за НС в Ливадите, където е твоето. Значи, някак магически се получава, че реалността е различна от твоето субективно мнение. Не мислиш ли?  Wink И не виждам какво ще накара реалността да стане различна в бъдеще, дори мисля, че липсата на елементарна  инфраструктура още повече ще засили разликите, сега, когато хората с деца в ЧУ и ЧДГ ще търсят алтернативи.

# 372
Въпросът не е само какво купувача иска и предпочита, а и какво може да си позволи. Като гледам с каква скорост затварят бизнеси и броя на регистрираните в бюрата по труда картината става друга. Да не говорим какво ще стане, ако една част от хората с кредит за жилище вече не могат да го обслужват.

# 373
  • София
Скрит текст:
Но паднаха ли цените? Паднаха с около 30 %. Целият разговор беше за това. И оаднаха за всички квартали. Къде с 20-къде с 30%..Отделно, че като се появиш с пари кеш и веднага правеха отстъпки. Постът ми беше в отховор, че ще мигат да се купуват 2 за 1. И аз дадох пример как е могло 1.5 за. Няма значение дали е в Лозенец или Ливади. Щом падат цените падат с определен прицент значи може. Дали ще е от 1200 на 800 или от 2000 на 1400..,
За да купиш 1,5 с парите за 1 трябва цената да падне с 50 %, не с 30%. 50 % досега никъде не съм видяла да е падала. Разликата между падане 20-30 % и 50 % е съществена. Това по сметките ти.
Иначе при сегашната ситуация на огромно предлагане на НС във Вади и Ливади (обобщено)  предполагам, че точно там може и над 50 % да паднат за разлика от хубавите уредени квартали, където и преди кризата имаше малко предлагане, а сега ще се свие още повече. При предишните кризи  паднаха в хубавите с 20-30 %, но и предлагането се сви многократно и стана още по-трудно да намериш там, само някой много отчаян и притиснат, и имоти с много компромиси. Сега в сравнение с 2008 има много повече построени във Вади и Ливади и почти няма такива в хубавите квартали. Аз лично с интерес ще наблюдавам дали това ми предположение ще се оправдае.
Точно при 30% падане на цените ще си купиш 1,5 апартамента после. При падане на 50 %, ще си купиш 2.

# 374
Въпросът не е само какво купувача иска и предпочита, а и какво може да си позволи. Като гледам с каква скорост затварят бизнеси и броя на регистрираните в бюрата по труда картината става друга. Да не говорим какво ще стане, ако една част от хората с кредит за жилище вече не могат да го обслужват.
Ти видя ли, че в Швейцария все пак по време на дефлацията НИ НЕ СА паднали? И че си цитирал само за част от 2016 и само за част от апартаментите (ренталс), а останалите растат (апартаменти за собствено обитаване и къщи) и за 3 трим на 2016, и явно са повече и надделяват, и определят годишен растеж за 2016? Но затова пък беше сигурен... Wink

Да, така е, само че аз залагам, че необслужвани кредити ще има повече за НС във Вади и ливади, отколкото за "вмирисания" Иван Вазов, просто защото де що имаше младо и напарено, взе кредит за "новичко" там. Те затова и знайни и незнайни инвеститори изпрозастроиха поляните и блатата край София. Като следствие мисля, е предлагането там ще е увеличи много повече от това в Иван Вазов (като символ на хубав квартал), а търсенето ще остане е едно и също и за двете (като пропорция и спрямо това преди кризата). Което логично би довело до по-голямо поевтиняване във Вадите от това в Иван Вазов.

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 15:16 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт