Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 42

• 45 393
  • 876
  •   1
Отговори
# 390
При криза повечето хора свиват разходите. Това, което едно-две поколения от най-младите в България го приемаха за даденост, вече няма да е същото. Ще разберат по трудния начин, който май е единственият ефективен такъв. Думите, предупрежденията на мама/тате никой не ги слуша и никой не им вярва, докато не го преживееш сам, нормално е за съответната възраст.
Няма да пиеш бира/винце всяка вечер, или ще минеш на по-евтини марки, няма да сменяш телефона всяка година с по-нов модел съответно с преподписване на договора с мобилния оператор на по-висок план, няма да сменяш колата на година и половина-две и няма да е 1500 к.с., за да пърдиш по правите и на светофарите, няма да ядеш само по заведения или да си поръчваш за вкъщи всеки ден само, защото те мързи да си сготвиш, ще носиш миналогодишните си зимни обувки, нищо че има по-нов модел по магазините, ще се радваш, че си си намерил жилище под наем на цена, която отговаря на дохода ти, нищо че не е чистак-бърсак новообзаведено, ей такива примерни разходи. Масовите купувачи на масовите жилища - 2-3 стайни, са повечето от тази категория.
Тези, които няма да направят такива жертви, не са чак толкова голям % в България, колкото и да ни се иска, включително и на мен, да е така. Но луксозният сегмент при недвижимите имоти за тези богати хора едва ли е бил с най-голям дял при продажбите, че и при наемите.
Дори и т.нар. средна класа, хора, правещи средна ръка бизнес, също ще съкращават разходи и недвижимите имоти ще са първото перо, което ще задраскат до по-добри времена. Ако искат да продължат с бизнеса и занапред, ще мислят 3 и повече пъти дали едни пари, дето им идват в плюс, да ги вложат в пореден недвижим имот/разширяване в ново по-хубаво жилище или да отидат за бизнеса, или пък в някакъв резервен фонд.
Не съм се занимавала с бизнес, не е за мен тази работа, та може и да греша и да не разбирам предприемаческия дух.

# 391
Ако хората с малки доходи спрат да купуват (с кредити), това би трябвало да повлияе върху цените на най-евтините имоти, т.е. те да паднат. Примерно гарсониерки в панелни комплекси. Така или иначе хората с малки доходи щяха да получат малък кредит и преди короната, те не са таргет купувачи в Иван Вазов или Лозенец.

В условия на криза, намалели доходи, трудно кредитиране, разумните купувачи, които нямат готов кеш, въобще ще се откажат да купуват. Свиваш се за известно време в гарсониерата или двустайния и отлагаш купуването на тристаен за по-добри времена. Ако пък преди короната кешът не ти е стигал за желания апартамент и си бил склонен да доплатиш с кредит, при криза кредит няма да теглиш, ще купиш само с кеша, ако ти е наложително.

Продавачите пък ще икономисват от всичко друго, включително ще минат от айсберг на обикновена марула, да речем, но няма да продадат апартамента, за да имат за ядене. Няма да ходят по екскурзийки 3-4 пъти в годината също (то и в тази ситуация не е препоръчително да се пътува, дори и да можеше). Тази година нито море, нито планина ще има - дори да няма ИП, кой би рискувал да се плацика в басейн/река/море до разни всякакви непознати, или да седне на цаца и риба в заведение, като не знае кои са яли преди него на тази маса.

А за вмирисаните входове на застаряващите квартали - няма да бъдат винаги такива. Наследниците ще продадат, ако са повече от един и не могат да се разберат. Иначе или ще го дават под наем или сами ще се преместят там от прехваленото НС в някои квартали близо до Околовръстното.  Защото има транспорт, има магазини, ДГ и училища, без да се налага да се качваш на колата, за да купиш една кутия аспирин, да речем. И точно такива застаряващи квартали с добра инфраструктура и с добра локация показват нагледно как ограниченото предлагане и надвишаващото го търсене води до високи цени.
Аз малко извън темата....Абе какви са тия ИП, ДГ, НС?
Български език не знаете ли? Или това е някаква нова мода? Да не се пишат думите докрай?

# 392
Опитвате се да приложите някакви рационални мотиви към ирационално поведение. Кризата с Ковид ще докара нещата отвъд рационалното. Първо цените може да се държат, държат и изведнъж ако някой успее да всее паника да се срутят. Или пък не. И по борсите е така - страх и алчност са много по-силна мотивация от измеримите и обективни показатели.

И това с хубавите и лошите квартали е подобно - опит да се постави някакъв обективен измерител и цената се оказва удобният такъв. Удобен, удобен, ама не става за измерване на субективни величини. Да, при някои квартали се вижда и от самолет, че едните са по-добри от другите, ама по средата има сива зона. И там вече човек си харесва това, с което е свикнал и което аутсайдерите не могат да оценят. Да не говорим, че на 100 метра разстояние в един и същ квартал качеството на живот може да се различава страшно много. Ей на, за центъра имам мнение и то не е ласкаво, но за Лозенец например даже не знак къде са му границите. Не го познавам, не му знам удобствата и не ми липсва да живея там. И с Иван Вазов е същото. Хубав квартал е, но чак пък толкова? Тук някой изтърси цени от 3000 евро, ми сори, ама и хубав да е, не ми харесва чак толкова, че да платя двойно на също не лоши места с по-малка слава. И ако може да се говори за някакво майсторство в инвестицията в НИ за мен то не е да купиш в най-скъпия квартал, а в подценен такъв.
Всъщност, няма такива Simple Smile Наистина всичко е субективно, освен цената, разбира се. А иначе си напълно права, няма как да ти харесва нещо, което никога не си имал и не знаеш какво е. И тогава идва цената, която все пак да те ориентира дали е хубаво или не, след като не го познаваш. Като пример, мой познат има къща във Филиповци и твърди, че никъде другаде не би живял Wink Човекът там си знае, свикнал си е и друго не му трябва. С мургавите съседи твърди, че се разбира чудесно, и предполагам, че наистина е така. Ама я иди ти на този вариант, де Wink
В центъра, за където ти е лошо мнението,  има и така, и иначе, и на 100 метра разстояние пак може да има голяма  разлика дори в рамките не един и същ квартал. Лозенец си има както ясни граници, така и хубави и лоши места. Но наистина трябва да си живял в него и да го познаваш добре, за да знаеш тези неща.
Всеки, купил в по-евтин квартал, си мисли, че е купил в подценен такъв - човешка психология. А дали е така...

# 393
  • София

Дори и т.нар. средна класа, хора, правещи средна ръка бизнес, също ще съкращават разходи и недвижимите имоти ще са първото перо, което ще задраскат до по-добри времена. Ако искат да продължат с бизнеса и занапред, ще мислят 3 и повече пъти дали едни пари, дето им идват в плюс, да ги вложат в пореден недвижим имот/разширяване в ново по-хубаво жилище или да отидат за бизнеса, или пък в някакъв резервен фонд.
Не съм се занимавала с бизнес, не е за мен тази работа, та може и да греша и да не разбирам предприемаческия дух.
Хората изобщо не им пука за бизнеса им, интересуват се от парите им - гледат да си спасят задниците. Никой няма да заложи на бита карта като "бизнес", която не се знае колко няма да функционира, вместо да си запази кеша и да го обърне във сигурен актив като злато, земя и имоти.

# 394
Хората изобщо не им пука за бизнеса им, интересуват се от парите им - гледат да си спасят задниците. Никой няма да заложи на бита карта като "бизнес", която не се знае колко няма да функционира, вместо да си запази кеша и да го обърне във сигурен актив като злато, земя и имоти.

Това важи за разни инвеститори, но не и за бизнеса като цяло. Ако искаш да изградиш бизнес трябва да инвестираш в него, а не да трупаш злато и кеш настрани, а бизнесът да крета. И ако си влагала и влагала в бизнеса ще искаш да го спасиш, защото той ти е богатството. А не да махнеш с ръка и да си пазиш джобните пари, които си си оставила за харчене, защото колкото и да са не са като вложеното. Да не мислиш, че Домусчиев например седи на едни пачки с евро и си щрака с пръсти?

# 395
Аз редник Киро не го мисля.
Но ако Чиана е права, значи недвижимите имоти няма да паднат много - де що има дребен и среден бизнес, заделил някакви парици настрани, ще влага на сигурно. Земята и имотите са най-близо до възприятието на хората. Земята вече е разделена по сфери на отделните латифундисти, особено плодородната такава. Няма да пуснат свободни електрони да им се бъркат, ще пляскат през пръстите.

# 396
Хората с бизнес би трябвало да могат да гледат малко по-далеч от "днес и сега", в края на краищата и след кризата има живот.

# 397
Мнението ми е, че и двете, и Чиана, и ЧС, са прави, бизнесите са различни, едни са бъзрооборотни, други не, едни искат повече първоначална инвестиция, други по-малко, едни са по-устойчиви при криза, други по-малко, а и зависи от кризата, разбира се, в сегашната определени бизнеси са направо нокаутирани, а други процъфтяха изведнъж. Но най-важното, хората са различни и според мен ще има и от едните, и от другите хора с бизнеси. А и размерът има значение. Аз лично не се наемам да прогнозирам кои ще преобладават.

# 398
  • София
Да, имам предвид бизнеси ксвързани с услугите или например с производството на Пирони. Малки и средни, а не като Домусчиев да работи цяла държава за него. Та тези бизнеси сега ако имат 100к лева буфер и 5 заети ще предпочетат да кешират парите и да уволнят хората, отколкото да наливат още няколко месеца от пусто в празно. Мярката 60/40 е смешна и е направена за точно такива като Домусчиев, а не за самонаети, малки и средни.

# 399
E, ако правиш пирони можеш да затвориш цеха, машините да си стоят и после пак да отвориш, като наемеш кой да е. Но за много бизнеси не е така.

# 400
Моят мъж страда от някакви сантименти и скрупули. Изобщо се изпокарахме вкъщи, не мисли реално с главата си тоя човек. Ама, макар да сме изключение, и ние ще платим на пълния екип пълните заплатати, най - много още веднъж. После ще го скалпирам, много ясно 😂

# 401
Да ще видим каква ще става на 13 май и ако ударят още една карантина и ние дърпаме шалтера.Но и да ни пуснат на 13 ,то ще е едно беснеене по кръчми , паркове градинки и току виж юни вирусът се върнал и тогава пак дърпаме шалтера.Ние сме 16 човека така като гледам само 3 ще се оправят някак.Другите просто незнам.

# 402
  • София
E, ако правиш пирони можеш да затвориш цеха, машините да си стоят и после пак да отвориш, като наемеш кой да е. Но за много бизнеси не е така.
Е нали това казвам - затваряш и след време се избираш от масово безработните. Изхвърляш персонала - отиват на борсата за 4+ месеца и после си ги наемаш обратно. А не да си даваш парите да "работи" някой за теб от вкъщи и ти да плащаш масрафа.  Всичко е въпрос на елементарни сметки, ама оня по телевизора казва "дадохме 10млрд и плащаме 60% от заплатите", което е абсурдно...

# 403

Ако цеха е твой и машините не ги изплащаш е така, но ако плащаш наем и машините са на изплащане 🙁 А и в производството понякога отнема месеци да обучиш някой за позиция и след това не е гаранция, че ще можеш да наемеш същият човек!

# 404
  • София, Bulgaria
Такааа...да ви споделя, как са пре мен нещата/въпреки че съм от така омразното брокерско съсловие/.  Още на 13.03 всички в офиса останахме в къщи.  От там довършиваме текущи сделки. Чухме се с всички купувачи и им препоръчахме, да забавим малко, да се ориентираме как ще се развият нещата. Както и какви ще са промените при банките и финансирането, за да не ни хванат "със събути гащи " . 90% от тях се съгласиха, видимо притеснени, а едни 10 % заявиха, че не могат и не искат да чакат.  Така че всеки си гледа неговата картинка на фона на голямата картина.
Две седмици ...нямаше промяна. Тази седмица е по-различна...някак си, като че ли има някаква адаптация...почна пак активна комуникация...

Общи условия

Активация на акаунт