Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 42

• 45 427
  • 876
  •   1
Отговори
# 405
  • sofia
Ако пуснат метро към Студентски град става.Но не вътре а около НСА.Това сега е подценен.Но само ако има метро.

# 406
В Студентски град, ако ще метро да спира пред всеки блок, не бих купила, never! Субективно мнение, да подчертая.

# 407
Продавачите пък ще икономисват от всичко друго, включително ще минат от айсберг на обикновена марула

Е, не!😂 Аз излизам в почивка.
Ще липсваш, недей!

В Студентски град, ако ще метро да спира пред всеки блок, не бих купила, never! Субективно мнение, да подчертая.
Подкрепям. За мен имотите там са силно надценени. Метрото, към 2040-2050 като го пуснат до там няма да оправи съществено положението. А до 2025 ще има сгради със силно влошен вънеш вид, която влияе психически на потенциални купувачи, инвеститори.

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 21:05 от bachkator

# 408
Строителна фирма в МанЛи няма да ги подари, а ще си ги дава под наем. След 5 г. Хем ще х отпадне ДДС, хем ще са вземали доход от наем.
Много ми е интересно , как точно , се отдават под наем , апартаменти на шпакловка и замазка със тапи на ВиК , и без врати .

# 409
Да ще видим каква ще става на 13 май и ако ударят още една карантина и ние дърпаме шалтера.Но и да ни пуснат на 13 ,то ще е едно беснеене по кръчми , паркове градинки и току виж юни вирусът се върнал и тогава пак дърпаме шалтера.Ние сме 16 човека така като гледам само 3 ще се оправят някак.Другите просто незнам.

Поне до средата на юни мисля, че ще продължи карантината.

# 410
Строителна фирма в МанЛи няма да ги подари, а ще си ги дава под наем. След 5 г. Хем ще х отпадне ДДС, хем ще са вземали доход от наем.
Много ми е интересно , как точно , се отдават под наем , апартаменти на шпакловка и замазка със тапи на ВиК , и без врати .
Той е строител, ще си ги оправи Wink и говоря от името на свой познат. Ти познаваш ли някой строител в МанЛи, който да мисли да продава с 50 процента отстъпка 😃

# 411
Като отидете на магазина-некой дава ли ви пържоли с 50% отстъпка–щото така ви се иска? Като отидете за пералня,хладилник,телевизор-некой дава ли ви 50% отстъпка щото така искате,некой ще ви даде ли некое AUDI на половин цена-щото немате кинти???
мераците ви са едно-действителността съвсем друго...
и без това са прекалено много "столичаните в повече"...

# 412
Специално за колите е практика да правят отстъпки и да има пазарене. И то за нови автомобили. За Ауди не знам, но от БМВ са ми давали и 20% отстъпка без дори да се пазаря много. Та в тази връзка и при имотите го има буфера за пазарене.

# 413
Специално за колите е практика да правят отстъпки и да има пазарене. И то за нови автомобили. За Ауди не знам, но от БМВ са ми давали и 20% отстъпка без дори да се пазаря много. Та в тази връзка и при имотите го има буфера за пазарене.
никой не може да се пазари за 50% от цената на колата или пък две коли на цената на една-каквито провинциални мераци се виждат тук...

# 414
Скрит текст:
Той е строител, ще си ги оправи Wink и говоря от името на свой познат. Ти познаваш ли някой строител в МанЛи, който да мисли да продава с 50 процента отстъпка 😃

Rumka, зависи от строителя, ако е притиснат с кредити, няма да може да направи това, а ще трябва да продава, на колкото, на толкова. Но в дискусията се имаше предвид по-скоро физически лица, закупили вече във Вади и ливади с кредити (и не само там, но предвид масираното строителство из Вади и ливади и съответно изградения жилищен фонд, закупилите там са много повече от където и да било другаде), които в условията на криза няма да могат да обслужват. И да кажа, изобщо не искам никой да закъсва с кредити, не искам и криза, и този гаден КОВИД не го искам! Ама никой не ме пита....

# 415
Ако хората с малки доходи спрат да купуват (с кредити), това би трябвало да повлияе върху цените на най-евтините имоти, т.е. те да паднат. Примерно гарсониерки в панелни комплекси. Така или иначе хората с малки доходи щяха да получат малък кредит и преди короната, те не са таргет купувачи в Иван Вазов или Лозенец.

Скрит текст:
В условия на криза, намалели доходи, трудно кредитиране, разумните купувачи, които нямат готов кеш, въобще ще се откажат да купуват. Свиваш се за известно време в гарсониерата или двустайния и отлагаш купуването на тристаен за по-добри времена. Ако пък преди короната кешът не ти е стигал за желания апартамент и си бил склонен да доплатиш с кредит, при криза кредит няма да теглиш, ще купиш само с кеша, ако ти е наложително.

Продавачите пък ще икономисват от всичко друго, включително ще минат от айсберг на обикновена марула, да речем, но няма да продадат апартамента, за да имат за ядене. Няма да ходят по екскурзийки 3-4 пъти в годината също (то и в тази ситуация не е препоръчително да се пътува, дори и да можеше). Тази година нито море, нито планина ще има - дори да няма ИП, кой би рискувал да се плацика в басейн/река/море до разни всякакви непознати, или да седне на цаца и риба в заведение, като не знае кои са яли преди него на тази маса.

А за вмирисаните входове на застаряващите квартали - няма да бъдат винаги такива. Наследниците ще продадат, ако са повече от един и не могат да се разберат. Иначе или ще го дават под наем или сами ще се преместят там от прехваленото НС в някои квартали близо до Околовръстното.  Защото има транспорт, има магазини, ДГ и училища, без да се налага да се качваш на колата, за да купиш една кутия аспирин, да речем. И точно такива застаряващи квартали с добра инфраструктура и с добра локация показват нагледно как ограниченото предлагане и надвишаващото го търсене води до високи цени.

И така е и не е така. Нелепо е да се говори, че в едни квартали ще паднат, а в други не, просто защото цените вървят ръка за ръка (може да падат с различни проценти, но като цяло тренда е един и същи). Да не говорим, че цените на имотите са пряко свързани и с цените на наемите. Общо взето всичко се очертава да си пада, а вече с колко е друг въпрос.

# 416
  • София
Аз само да вметна, че ако един строител е притиснат от липсата напари, просто ще спре обекта и най-много да фалира някое ООД, отколкото да разпродава на безценица и да понася загуби. Неслучайно при последната криза останаха толкова недовършени обекти и изгорели купувачи на зелено.

# 417
Скрит текст:
Ако хората с малки доходи спрат да купуват (с кредити), това би трябвало да повлияе върху цените на най-евтините имоти, т.е. те да паднат. Примерно гарсониерки в панелни комплекси. Така или иначе хората с малки доходи щяха да получат малък кредит и преди короната, те не са таргет купувачи в Иван Вазов или Лозенец.

Скрит текст:
В условия на криза, намалели доходи, трудно кредитиране, разумните купувачи, които нямат готов кеш, въобще ще се откажат да купуват. Свиваш се за известно време в гарсониерата или двустайния и отлагаш купуването на тристаен за по-добри времена. Ако пък преди короната кешът не ти е стигал за желания апартамент и си бил склонен да доплатиш с кредит, при криза кредит няма да теглиш, ще купиш само с кеша, ако ти е наложително.

Продавачите пък ще икономисват от всичко друго, включително ще минат от айсберг на обикновена марула, да речем, но няма да продадат апартамента, за да имат за ядене. Няма да ходят по екскурзийки 3-4 пъти в годината също (то и в тази ситуация не е препоръчително да се пътува, дори и да можеше). Тази година нито море, нито планина ще има - дори да няма ИП, кой би рискувал да се плацика в басейн/река/море до разни всякакви непознати, или да седне на цаца и риба в заведение, като не знае кои са яли преди него на тази маса.

А за вмирисаните входове на застаряващите квартали - няма да бъдат винаги такива. Наследниците ще продадат, ако са повече от един и не могат да се разберат. Иначе или ще го дават под наем или сами ще се преместят там от прехваленото НС в някои квартали близо до Околовръстното.  Защото има транспорт, има магазини, ДГ и училища, без да се налага да се качваш на колата, за да купиш една кутия аспирин, да речем. И точно такива застаряващи квартали с добра инфраструктура и с добра локация показват нагледно как ограниченото предлагане и надвишаващото го търсене води до високи цени.

И така е и не е така. Нелепо е да се говори, че в едни квартали ще паднат, а в други не, просто защото цените вървят ръка за ръка (може да падат с различни проценти, но като цяло тренда е един и същи). Да не говорим, че цените на имотите са пряко свързани и с цените на наемите. Общо взето всичко се очертава да си пада, а вече с колко е друг въпрос.
То това е и тезата, че няма да паднат с еднакъв процент, а че ще има диференциация, едни с 10%, друг с 20 %, трети с 30%. И другото следствие е, че една част ще се изтеглят от пазара, тези, които могат да си позволят да не продават - и строители, и собственици. Всъщност, досега все така се случваше на практика.
Аз само да вметна, че ако един строител е притиснат от липсата напари, просто ще спре обекта и най-много да фалира някое ООД, отколкото да разпродава на безценица и да понася загуби. Неслучайно при последната криза останаха толкова недовършени обекти и изгорели купувачи на зелено.
Да, права си. И не само при последната, при всички от 1990  насам.

# 418
Като отидете на магазина-некой дава ли ви пържоли с 50% отстъпка–щото така ви се иска? Като отидете за пералня,хладилник,телевизор-некой дава ли ви 50% отстъпка щото така искате,некой ще ви даде ли некое AUDI на половин цена-щото немате кинти???
мераците ви са едно-действителността съвсем друго...
и без това са прекалено много "столичаните в повече"...
Зависи. В повечето случаи не, но имам личен пример как през 97-ма търговци са продавали даже и на под себестойност стоки само и само да има свежи пари да се развъртат. Така че, нищо не се знае.

# 419
Нищо не се знае е точната дума. Все пак не става за въпрос за  стандартна икономическа криза. По скоро ще е като след война.  Но отчитайте и варианта парите да се обезценят, ако пуснат печатниците с цел по-бързо излизане от кризата. Аз лично залагам на този вариант, което значи че цените на имотите ще се покачат.

На държавите им е проблем фалирането на хора и фирми поради дългове и слабо ги интересува обезценяването на спестяванията, така че внимавайте, да не се окаже че имот на добра цена купен по време на кризата, е доста по-добър вариант от безкрайното чакане в кеш, че има вариант да видим 5000 на банкнота

Последна редакция: пт, 03 апр 2020, 02:21 от Imoten

Общи условия

Активация на акаунт