Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 42

• 45 430
  • 876
  •   1
Отговори
# 420
  • sofia
Днес в 15.30 погледнете данните за заетостта в САЩ.То тях по къснично ги хвана,но ще е показателно на къде отиват нещата.

# 421
Скрит текст:
Скрит текст:
Ако хората с малки доходи спрат да купуват (с кредити), това би трябвало да повлияе върху цените на най-евтините имоти, т.е. те да паднат. Примерно гарсониерки в панелни комплекси. Така или иначе хората с малки доходи щяха да получат малък кредит и преди короната, те не са таргет купувачи в Иван Вазов или Лозенец.

Скрит текст:
В условия на криза, намалели доходи, трудно кредитиране, разумните купувачи, които нямат готов кеш, въобще ще се откажат да купуват. Свиваш се за известно време в гарсониерата или двустайния и отлагаш купуването на тристаен за по-добри времена. Ако пък преди короната кешът не ти е стигал за желания апартамент и си бил склонен да доплатиш с кредит, при криза кредит няма да теглиш, ще купиш само с кеша, ако ти е наложително.

Продавачите пък ще икономисват от всичко друго, включително ще минат от айсберг на обикновена марула, да речем, но няма да продадат апартамента, за да имат за ядене. Няма да ходят по екскурзийки 3-4 пъти в годината също (то и в тази ситуация не е препоръчително да се пътува, дори и да можеше). Тази година нито море, нито планина ще има - дори да няма ИП, кой би рискувал да се плацика в басейн/река/море до разни всякакви непознати, или да седне на цаца и риба в заведение, като не знае кои са яли преди него на тази маса.

А за вмирисаните входове на застаряващите квартали - няма да бъдат винаги такива. Наследниците ще продадат, ако са повече от един и не могат да се разберат. Иначе или ще го дават под наем или сами ще се преместят там от прехваленото НС в някои квартали близо до Околовръстното.  Защото има транспорт, има магазини, ДГ и училища, без да се налага да се качваш на колата, за да купиш една кутия аспирин, да речем. И точно такива застаряващи квартали с добра инфраструктура и с добра локация показват нагледно как ограниченото предлагане и надвишаващото го търсене води до високи цени.

И така е и не е така. Нелепо е да се говори, че в едни квартали ще паднат, а в други не, просто защото цените вървят ръка за ръка (може да падат с различни проценти, но като цяло тренда е един и същи). Да не говорим, че цените на имотите са пряко свързани и с цените на наемите. Общо взето всичко се очертава да си пада, а вече с колко е друг въпрос.
То това е и тезата, че няма да паднат с еднакъв процент, а че ще има диференциация, едни с 10%, друг с 20 %, трети с 30%. И другото следствие е, че една част ще се изтеглят от пазара, тези, които могат да си позволят да не продават - и строители, и собственици. Всъщност, досега все така се случваше на практика.
Аз само да вметна, че ако един строител е притиснат от липсата напари, просто ще спре обекта и най-много да фалира някое ООД, отколкото да разпродава на безценица и да понася загуби. Неслучайно при последната криза останаха толкова недовършени обекти и изгорели купувачи на зелено.
Да, права си. И не само при последната, при всички от 1990  насам.

Е тогава защо спорехме вчера? 😀

# 422
  • София
Че ние тук сме да си спорим. Аз лично ако съм съгласна със всички, няма да имам интерес към форума.
Я кажете сега как виждате цените на ваканционните имоти - от една страна ще има натиск надолу, заради намалената ликвидност в икономиката и страх от рецесия, а от друга ще има интерес към тях, защото и тук в темите вече се пише, че би било добре да имаш място да се изнесеш от голямото село в такива ситуации. А пък и цените са им атрактивни Misc Alien

# 423
Според мен ваканционните имоти ще слязат надолу. Ако дойде криза, което е много вероятно, хората ще свият перките. Все пак ваканционният имот е екстра без която все някак се оцелява.

# 424
Скрит текст:
Скрит текст:
Ако хората с малки доходи спрат да купуват (с кредити), това би трябвало да повлияе върху цените на най-евтините имоти, т.е. те да паднат. Примерно гарсониерки в панелни комплекси. Така или иначе хората с малки доходи щяха да получат малък кредит и преди короната, те не са таргет купувачи в Иван Вазов или Лозенец.

Скрит текст:
В условия на криза, намалели доходи, трудно кредитиране, разумните купувачи, които нямат готов кеш, въобще ще се откажат да купуват. Свиваш се за известно време в гарсониерата или двустайния и отлагаш купуването на тристаен за по-добри времена. Ако пък преди короната кешът не ти е стигал за желания апартамент и си бил склонен да доплатиш с кредит, при криза кредит няма да теглиш, ще купиш само с кеша, ако ти е наложително.

Продавачите пък ще икономисват от всичко друго, включително ще минат от айсберг на обикновена марула, да речем, но няма да продадат апартамента, за да имат за ядене. Няма да ходят по екскурзийки 3-4 пъти в годината също (то и в тази ситуация не е препоръчително да се пътува, дори и да можеше). Тази година нито море, нито планина ще има - дори да няма ИП, кой би рискувал да се плацика в басейн/река/море до разни всякакви непознати, или да седне на цаца и риба в заведение, като не знае кои са яли преди него на тази маса.

А за вмирисаните входове на застаряващите квартали - няма да бъдат винаги такива. Наследниците ще продадат, ако са повече от един и не могат да се разберат. Иначе или ще го дават под наем или сами ще се преместят там от прехваленото НС в някои квартали близо до Околовръстното.  Защото има транспорт, има магазини, ДГ и училища, без да се налага да се качваш на колата, за да купиш една кутия аспирин, да речем. И точно такива застаряващи квартали с добра инфраструктура и с добра локация показват нагледно как ограниченото предлагане и надвишаващото го търсене води до високи цени.

И така е и не е така. Нелепо е да се говори, че в едни квартали ще паднат, а в други не, просто защото цените вървят ръка за ръка (може да падат с различни проценти, но като цяло тренда е един и същи). Да не говорим, че цените на имотите са пряко свързани и с цените на наемите. Общо взето всичко се очертава да си пада, а вече с колко е друг въпрос.
То това е и тезата, че няма да паднат с еднакъв процент, а че ще има диференциация, едни с 10%, друг с 20 %, трети с 30%. И другото следствие е, че една част ще се изтеглят от пазара, тези, които могат да си позволят да не продават - и строители, и собственици. Всъщност, досега все така се случваше на практика.
Аз само да вметна, че ако един строител е притиснат от липсата напари, просто ще спре обекта и най-много да фалира някое ООД, отколкото да разпродава на безценица и да понася загуби. Неслучайно при последната криза останаха толкова недовършени обекти и изгорели купувачи на зелено.
Да, права си. И не само при последната, при всички от 1990  насам.

Е тогава защо спорехме вчера? 😀
Ми не знам Simple Smile Ти кажи...
Аз твърдя, че БВП и цените на НИ са силно корелирани (даже каква пространна дискусия заформихме, с линкове, графики и цитати от проучвания по въпроса, за чужбината проучвания, за БГ само аз съм смятала корелацията, друг не знам да е смятал...)  и при спад на БВП има и спад на цените на НИ, но този спад е диференциран според вида НИ, за хубавите на хубави места е най-малък, за масовите на не толкова хубави места е по-голям. Опит от предишни кризи.
Според мен ваканционните имоти ще слязат надолу. Ако дойде криза, което е много вероятно, хората ще свият перките. Все пак ваканционният имот е екстра без която все някак се оцелява.
И аз така мисля.

# 425
  • sofia
То в Банско и преди кризата падаха сега не знам какво ще става.Гледах едно студио за 11000 Е ама нещо ме спря.За 5000Е ще го отнеса като куцо пиле домат.

# 426
Коментар по тази обява? Аз не искам да казвам още нищо, първо ми е интересно какво мислят другите.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a15847101841970 … k=5demax&f1=1
Има и видео.

# 427
Коментар по тази обява? Аз не искам да казвам още нищо, първо ми е интересно какво мислят другите.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a15847101841970 … k=5demax&f1=1
Има и видео.
На мен лично ми харесва. Богатица е доста шумна, но мястото е много подходящо за даване под наем и едва ли ще остане празно, дори в криза.

# 428
Абсурд - 42 квадрата на най-кофти улицата в Лозенец, изобщо не си струва цената според мен.

# 429
  • Somewhere far away
Хубаво, но теснотия.

# 430
  • София
За мен цената е леко завишена, може би с цел да има възможност за пазарлък.

Интересно колко ли е наемът.

# 431
Ще изчакам за след 6 месеца ако не и година. 2200 ми е висока цена дори на Богатица.

# 432
Интересно колко ли е наемът.
Разтърсих се и видях, че са пробвали да го дадът на 800лв, после на 750лв. По случайност знам кой е апартаментът (не познавам собствениците) и не мисля, че има наемател в момента.
Реално спалнята е над отворен балкон, което за мен значи страшен студ зимата. На 8-мата снимка добре се вижда къде е бил балконът. На същата снимка не мога да разбера какво е това бялото на стената.

# 433
Ха-ха. Кутийка от 42 кв за 94К в евро?!?!
Заради такива безумия си заслужава да се спука балонът на парчета?!

# 434
  • sofia
Нямай съмнение за пукането.Само вчера са се регистрирали 4700 безработни в бюрата по труда,а то сега се почва.Чак сега загрях за какво е била една опашка в Дружба.

Общи условия

Активация на акаунт