Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 42

• 44 858
  • 876
  •   1
Отговори
# 660
Последица от безконтролното принтене на пари е хиперинфалция, при която имотите са един от малкото сигурни активи, чиято стойност се запазва във времето.
Теоретично вярна постановка, но в момента безконтролно принтене няма. Най- вече в САЩ върви печатницата, но те са финансов феномен и при тях не действат обикновените закони по ред причини.

Да, но банките за да избегнат хиперинфлацията свиват количеството пари в обръщание и вдигат лихвите по кредитите в един момент. Така се получава, че ако до вчера 3 човека са преследвали едно левче, то вече същите 3 човека преследват 0.50 стотинки за да си платят кредита. НИКОЙ не вдига лихви в момента. По време на рецесия лихви не се вдигат, а се свалят, но сега няма накъде.

Кой точно дълг? И защо да е огромен?

Ами световният дълг. Светът се дави в дълг! Не случайно и сегашната и бившата шефка на МВФ предупреждават за това многократно! Принтенето на пари е нищо повече от фалшификация! Имането на много пари не те прави богат, важнто е какво можеш да си купиш с парите! Единственият устойчив растеж е този при който произвеждаш повече с по-малко средства и време- технологии и спестявания!
Аааа, световния дълг значи, ама ние говорехме за нашата икономика. Световният дълг малко влияе на нашите НИ.

Иначе не знам, но това със средната заплата как е изчислено? Например ти взимаш 2000лв аз взимам 200 и средната заплата е 1100лв?
Да, така е. Обаче вземащите 2000 лева (макар да са много по-малко от вземащите 200) са с достатъчно на брой за да формират пазар и те определят пазара. Да не би имотите в София, Варна и Пловдив да зависят от мизерните доходи в Северозапданала България? Ами не. Това са два отделни свята и за пазара на НИ е важен само единият.

Ако не можеш да си плащаш кредита, банката взима ли имота, или можеш да го продадеш и да им върнеш дължимото?

Естествено, че можеш да си го продадеш и да се разплатиш. Вярно, купувачът ще знае, че си натясно и ще ти извива ръцете, но все пак можеш да продадеш, стига да не чакаш последния момент. Имотът си е твой, не на банката, само има тежести. Освен това много малко са хората, които едва вчера са взели дълг, при това на 100% и днес вече не могат да плащат. Повечето са взели на 80-90% от стойността, че и по-малко и са изплащали 2, 3, 5 или 10 години и сега за да се разплатят с банката им трябват по-малко пари. Освен ако кредитът им не е първите 5 години да плащаш лихвите до 20-тата година, а после едва главницата. За мен това е много тъп кредит, но чувам, че го има.

Последна редакция: ср, 08 апр 2020, 09:38 от Черна станция

# 661
  • Бургас
При нас още от сега има спад в цените на новото строителство, както и се прогнозираше точно за него, че ще има по-сериозно мърдане в цената.
Къде е това при вас? При нас /Бургаско/ няма никакво мърдане още. Даже на една обява, която следях от строител, се вдигна цената - учудващо се и продаде. Доста добри имоти изчезнаха от пазара - дали ги скриха, дали решиха в последния момент да инвестират в нещо, не знам. Тук покачването спрямо миналата криза не е повече от 50% и да има спад, ще е малък и предимно на панелно /разликата с ново, беше/е  смешно пренебрежителна/.

# 662
Последица от безконтролното принтене на пари е хиперинфалция, при която имотите са един от малкото сигурни активи, чиято стойност се запазва във времето.
Теоретично вярна постановка, но в момента безконтролно принтене няма. Най- вече в САЩ върви печатницата, но те са финансов феномен и при тях не действат обикновените закони по ред причини.

Да, но банките за да избегнат хиперинфлацията свиват количеството пари в обръщание и вдигат лихвите по кредитите в един момент. Така се получава, че ако до вчера 3 човека са преследвали едно левче, то вече същите 3 човека преследват 0.50 стотинки за да си платят кредита. НИКОЙ не вдига лихви в момента. По време на рецесия лихви не се вдигат, а се свалят, но сега няма накъде.

Кой точно дълг? И защо да е огромен?

Ами световният дълг. Светът се дави в дълг! Не случайно и сегашната и бившата шефка на МВФ предупреждават за това многократно! Принтенето на пари е нищо повече от фалшификация! Имането на много пари не те прави богат, важнто е какво можеш да си купиш с парите! Единственият устойчив растеж е този при който произвеждаш повече с по-малко средства и време- технологии и спестявания!
Аааа, световния дълг значи, ама ние говорехме за нашата икономика. Световният дълг малко влияе на нашите НИ.

Иначе не знам, но това със средната заплата как е изчислено? Например ти взимаш 2000лв аз взимам 200 и средната заплата е 1100лв?
Да, така е. Обаче вземащите 2000 лева (макар да са много по-малко от вземащите 200) са с достатъчно на брой за да формират пазар и те определят пазара. Да не би имотите в София, Варна и Пловдив да зависят от мизерните доходи в Северозапданала България? Ами не. Това са два отделни свята и за пазара на НИ е важен само единият.

Извинявай, но по-голяма глупост не бях чел от много време!

# 663
Ако не можеш да си плащаш кредита, банката взима ли имота, или можеш да го продадеш и да им върнеш дължимото?

Скритият риск е, че при евентуално падане на цените и невъзможност за погасяване на заема, банките ще ти вземат имота, обаче той може да не стигне да покрие кредита и ти пак да си оставаш длъжник. Wink

П.с. jedinait, ти що не вземеш в някое комедийно шоу да участваш с тия приказки от 1001 нощи. Искрено ме развеселяваш. Grinning Grinning

# 664
To невежият, да не кажа глупакът, ако прочете ОТО същото ще каже - по-голяма глупост не съм чел.

# 665
Няма да паднат цените, спокойно.

Добре, надявай се Grinning

Казвам какво ще се случи: до два месеца драмата с вируса приключва, лятото народа ще е на море да си почине, в този период така или иначе има спад на сделките. Есента вече ще сме почнали да дърпаме икономически, зимата ще сме в лека еуфория като компенсаторен ефект на депресията сега и началото на 2021 цените ще са по-високи от в момента:)
Лятото хората няма да бъдат на море, работодателите се погрижиха за отпуските им. Есента така ще дръпнем икономически...., особено съкратените от работа. За еуфорията важи същото.
 Корекцията в цените надолу щеше да се състои и без коронавируса, но сега нещата са ясни. Банките дават еднозначен сигнал  за бъдещото кредитиране и условията по ипотеките.

# 666

Естествено, че можеш да си го продадеш и да се разплатиш. Вярно, купувачът ще знае, че си натясно и ще ти извива ръцете, но все пак можеш да продадеш, стига да не чакаш последния момент. Имотът си е твой, не на банката, само има тежести.
Купувача като го провери за тежести няма ли да види че е ипотекиран ?

# 667
  • София
В България се случват доста нелогични неща винаги.
Официалните доходи, статистики и логика са едно нещо.... реалността е съвсем друго нещо
В тази тема особено трябва да го знаем
Цените на НИ, които бяха доскоро на върха, нямаха абсолютно никаква логика , съобразно официалните доходи на българина...Търсенето не стихна обаче до последно.

Та в тази връзка , никакво изгубено лято не очаквам, нито съсипани ваканции, нито "опукани" отпуски
Ние сме безсмъртни Stuck Out Tongue Winking Eye
Само малко да се успокои страха и стихнат болните, и всичко ще изригне с пълна сила, че и повече от преди.

Спотайват се сега, вярно е... но планират куп неща и някои ще ги осъществят , такова ми е усещането. Blush
Може да са с едно на ум, но хората ще се върнат към живота с пълна сила.

# 668
Някой го каза вече, в момента обявите за НС на зелено вече са около 10 % надолу от декември 2019. В условията на намалялото търсене в Сф, много е вероятно да се скъси и "ножицата" в цената на квадрат по отделните етапи - плочи, Акт 14 и Акт 15.

Тоест, чакането от хората с някакви готови пари става още по-логично, защото ще могат да купят нещо на Акт 14 на пренебрежимо по-висока цена от тази на кота 0.

Разбира се, има я и обратната страна, фирмичките от Кърджали, Плевен и къде ли не, започнали по 1 малко блокче в МЛ или Студентски, ще имат проблеми да завършат строежите, камо ли да почнат нови. Но големите фирми, топ 30 да кажем, вече имат предварително договорено банково финансиране за РС, които излизат сега до края на април.

Няма как предлагането на НС да не падне също в сравнение с декември, но търсенето със сигурност ще падне повече, по съвсем обективните и неизбежни икономически фактори, но и под влияние на психологическите такива.

# 669

Естествено, че можеш да си го продадеш и да се разплатиш. Вярно, купувачът ще знае, че си натясно и ще ти извива ръцете, но все пак можеш да продадеш, стига да не чакаш последния момент. Имотът си е твой, не на банката, само има тежести.
Купувача като го провери за тежести няма ли да види че е ипотекиран ?

Разбира се, че ще види. Но то си има процедура за продаване на ипотекирани имоти.

# 670
  • София
Обявите на зелено трябва с много повече от 10% да се намалят. Бяха ужасно високи цените им. Там се калкулира и риска, който е огромен. Та измерител тук е риска.
Ако търся жилище изобщо не бих гледала подобни обяви. сега.

# 671
По-скоро биха се насочили към готови жилища, най-малкото да не са на шпакловка и замаска. Поне аз така бих направил.

ПП: Сега реших да погледна какво е положението в Дървеница и ми направи впечатление:
"Намалена цена с 22 000лв! Само 782 /м2! Стара цена 100 000 !"
Очакван акт 16 2021г

# 672
Обявите на зелено трябва с много повече от 10% да се намалят. Бяха ужасно високи цените им. Там се калкулира и риска, който е огромен. Та измерител тук е риска.

Заблуда, пренесена от различни бизнеси с друг мащаб е, че можеш да си калкулираш риска като единичен купувач. Да кажем, че апартамент струва 100 000 евро  с А16, а същия на зелено ти го дават за 90 000 евро. И какво толкова ти намалява рискът? Все си до гушата, ако стане нещо. В такъв случай рискът се редуцира със схемата на плащане и с проучване на строителя. А ако все пак ти го продават по-евтино, то е защото строителят взема парите сега, на момента, а ти си мислиш, че е заради риска.

# 673
Печенка,
Преди 3-4 месеца хората не знаеха, че има риск от масова безработица. Заплатите се вдигаха също редовно, и фирмите като че ли бяха добре. Тогава никой не е очаквал такъв апокалипсис. (Освен теб, де, ама човек вярва на собствената си преценка)

То това е проблема - никой никога не го чака. И 2008 беше така. А после реват защо и как, държавата им е виновна и т.н. Никой не си взе поука от предишната криза.
Омръзна ми да повтарям, че между 2008 година и 2020 година няма никаква прилика. През 2006-2007 година в САЩ фалираха огромни банки и беше ясно, че когато Щатите се разклатят до година-две кризата ще дойде и в Европа. До идването на коронавируса обаче Щатите бяха учудващо добре, а банките в България бяха (и в момента са) препълнени с кеш. Лихвите по депозитите са нулеви, а лихвите по ипотечните кредити са на исторически ниски (направо нищожни нива). Това прави инвестицията в недвижими имоти относително струваща си дори и при високи цени на актива. Така или иначе от стоенето на парите в банката само се губи. Като прибавим и нарастващите доходи и картинката става още по-ясна. Надявам се този път да се опиташ да разбереш това, което ти казвам и да спреш да пишеш глупости.

# 674
  • София

Заблуда, пренесена от различни бизнеси с друг мащаб е, че можеш да си калкулираш риска като единичен купувач. Да кажем, че апартамент струва 100 000 евро  с А16, а същия на зелено ти го дават за 90 000 евро. И какво толкова ти намалява рискът? Все си до гушата, ако стане нещо. В такъв случай рискът се редуцира със схемата на плащане и с проучване на строителя. А ако все пак ти го продават по-евтино, то е защото строителят взема парите сега, на момента, а ти си мислиш, че е заради риска.
Аз лично винаги съм твърдяла, че такова жилище даже не гледам и не бих, и това пак казвам, че много повече от 10% трябва да се намали... Т.е егати супер далаверата трябва да е, да се хванеш на това хоро... особено пък сега
И каква схема на плащане да проучвам, освен 100% плащане след Акт 16, тогава да, си гарантиран... и пак тая..

Апропо, няма що и да ми казвате точно на мен. Ние в нашето семейство имаме наследствена земя с недостроена сграда от кризата 2008ма. Още стои на Акт 14.. над 10 години...
Та какво да обяснявам , аз какво смятам. с дни мога да пиша... и съм писала тук... какво да плаша хората … няма смисъл. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт