Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 42

• 44 858
  • 876
  •   1
Отговори
# 645
А огромният дълг, който е натрупан не е ли именно несъвършенството, което е сега?

Кой точно дълг? И защо да е огромен?
Иначе банките и дълговете са си пазар сами по себе си.

Как точно цените на имотите са по- достъпни?  Ръстът на заплатите е изпреварил тези на имотите ли?

Ами да, не го ли знаеш? 2008 година цените бяха като сега, а днешните заплати в сравнение с тогавашните са над 100% по-високи.

2011-2014 бяха най-достъпни имотите, защото бяха с най-ниски цени, заплатите се вдигаха и лихвите падаха. Сега нито заплати се вдигат, нито лихви падат, а цените са на върха си. Утре ако те съкратят дали ще са ти достъпни имотите? На пик не се купува, каквото и да убеждавате.

# 646
Мен никой не може да ме съкрати Grinning
А и не купувам имоти - не ми трябват.

Точно кога имотите са били най-достъпни не мога да кажа, разликите в последните 5 години са малки и трябват сметки и данни. Но въпросът беше за ръста на заплатите и ръста на цените на имотите. При всички случаи последните 4-5 години са по-достъпни отколкото преди 10-15 години.

# 647
Мен никой не може да ме съкрати Grinning
А и не купувам имоти - не ми трябват.

Точно кога имотите са били най-достъпни не мога да кажа, разликите в последните 5 години са малки и трябват сметки и данни. Но въпросът беше за ръста на заплатите и ръста на цените на имотите. При всички случаи последните 4-5 години са по-достъпни отколкото преди 10-15 години.

2008 със сигурност не са били толкова достъпни, факт - били са високи лихвите, ниски доходите и цените са били високи.
Но кажи ми кое е по-добре - да купи човек 2011-2014 при най-ниски цени и да си го изплати за 5-10 години при вдигащи се заплати и намаляващи лихви, или да купи сега и да го изплаща 20-30 години при заплати в застой, лихви в застой, несигурност и предстояща безработица?

# 648

2008 със сигурност не са били толкова достъпни, факт - били са високи лихвите, ниски доходите и цените са били високи.
Но кажи ми кое е по-добре - да купи човек 2011-2014 при най-ниски цени и да си го изплати за 5-10 години при вдигащи се заплати и намаляващи лихви, или да купи сега и да го изплаща 20-30 години при заплати в застой, лихви в застой, несигурност и предстояща безработица?
2011-2014  спрямо 2008 имаше  затруднено кредитиране и затягане условията на банките, и заплатите също паднаха, и безработицата се повиши - всичко заради финансовата криза, която прерасна в икономическа.  Това определя много по-малко купувачи, защото тези, които имат достъп до кредит, са много по-малко в сравнение с 2008. Те затова и цените паднаха. Та ако си бил сред  щастливците да ти дадат кредит и да ти е била достатъчна заплатата да го покриваш, е било добре да купиш. И те хората купуваха, който може. Ама за повечето не можеше, затова и не купуваха. Мокка ти го каза назад.  Човек не купува, когато иска, а когато може.

# 649
Печенка,
Преди 3-4 месеца хората не знаеха, че има риск от масова безработица. Заплатите се вдигаха също редовно, и фирмите като че ли бяха добре. Тогава никой не е очаквал такъв апокалипсис. (Освен теб, де, ама човек вярва на собствената си преценка)

# 650
Имотите, че ще паднат - това е ясно, и тези с кеша го знаят,
въпросът е - с колко?
Ако можем да си направим изводи от предишните рецесии - дъното ще е някъде към средата на 2021.
И тези с кеша го знаят и могат да си позволят да чакат.

# 651
Последица от безконтролното принтене на пари е хиперинфалция, при която имотите са един от малкото сигурни активи, чиято стойност се запазва във времето.

Да, но банките за да избегнат хиперинфлацията свиват количеството пари в обръщание и вдигат лихвите по кредитите в един момент. Така се получава, че ако до вчера 3 човека са преследвали едно левче, то вече същите 3 човека преследват 0.50 стотинки за да си платят кредита.
Ако под имот говориш за плодотворна земеделска земя съм съгласен, но няма как да съм съгласен с апартамент купен на раздути цени, който трябва да подържаш, ремонтираш и да му плащаш данъците.

Кой точно дълг? И защо да е огромен?

Ами световният дълг. Светът се дави в дълг! Не случайно и сегашната и бившата шефка на МВФ предупреждават за това многократно! Принтенето на пари е нищо повече от фалшификация! Имането на много пари не те прави богат, важнто е какво можеш да си купиш с парите! Единственият устойчив растеж е този при който произвеждаш повече с по-малко средства и време- технологии и спестявания!

Иначе не знам, но това със средната заплата как е изчислено? Например ти взимаш 2000лв аз взимам 200 и средната заплата е 1100лв?

# 652
Печенка,
Преди 3-4 месеца хората не знаеха, че има риск от масова безработица. Заплатите се вдигаха също редовно, и фирмите като че ли бяха добре. Тогава никой не е очаквал такъв апокалипсис. (Освен теб, де, ама човек вярва на собствената си преценка)

То това е проблема - никой никога не го чака. И 2008 беше така. А после реват защо и как, държавата им е виновна и т.н. Никой не си взе поука от предишната криза.

# 653
Няма да паднат цените, спокойно.

# 654

Добре, надявай се Grinning

# 655
  • sofia
С 50 000 нови безработни за седмица .Това са 50 000 апартамента 10% да се появят на пазара познайте какво ще стане.

# 656
Ако не можеш да си плащаш кредита, банката взима ли имота, или можеш да го продадеш и да им върнеш дължимото?

# 657
При нас още от сега има спад в цените на новото строителство, както и се прогнозираше точно за него, че ще има по-сериозно мърдане в цената.

# 658

Точно в момента не е време за купуване докато не отмине епидемията. После вече всеки оцелял (в пряк и преносен смисъл) може да си прецени с оглед на следните факти:
- лихвите пак ще са ниски
- заплатите няма да се намаляват повече
- уволнения вече няма да има, кой останал, останал
- евентуално ще има някаква корекция надолу в цените
Ви звучи супер, точно в края на кризата е време за купуване. Не мислиш ли?

Иначе не разбирам защо реши, че 2011-2014 апартамент ще се изплаща за 5-10 години, а сега 20-30???
Да кажем тогава цените са били двойно по-ниски (не са, но да кажем). Тогава би трябвало днес да е нужен двоен заем или двойно повече време - стават 10-20 години. Днес обаче лихвите са още по ниски, а заплатите са ако не двойни, то 50% нагоре. Излиза, че срокът пак отива на 10 години, по чисто бакалски сметки.
Всеки обаче си решава индивидуално, обобщените бакалски сметки са "свинско със зеле".

# 659

Добре, надявай се Grinning

Казвам какво ще се случи: до два месеца драмата с вируса приключва, лятото народа ще е на море да си почине, в този период така или иначе има спад на сделките. Есента вече ще сме почнали да дърпаме икономически, зимата ще сме в лека еуфория като компенсаторен ефект на депресията сега и началото на 2021 цените ще са по-високи от в момента:)

Общи условия

Активация на акаунт