Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 42

• 45 196
  • 876
  •   1
Отговори
# 210
Как точно си представяхте срив на цените на НИ, без икономическа криза, която да засегне всички - вас, роднините, приятелите ви?...

И цялото общество, и то на планетата...  Дори не ми се мисли за най-черните сценарии, че се депресирам. Пък явно има хора, дето им се радват, като че ли живеят на Марс и утре си пътуват за там, и какво ще става на Земята не ги интересува.

# 211
  • Пловдив
Аз се радвам на падането на цените на имотите,  не на кризата!  Има разлика.
Къде е разликата?
Разликата е, че криза се очакваше да има така или иначе (цикличност, ценови балон и пр.). Декември/януари още имаше коментари на икономисти по темата. И спад в продажбите на НИ, извън "обичайния за сезона".
Та точно този Covid е разликата и никой не го предвиждаше в сметките. Очакваше се само икономическа криза, а то какво ни дойде до главите...
Затова и много хора още не са съвсем наясно с пълната скала от последствия и си приказват, че '92, '97, 08 сме преживели, та това ли няма. Не че няма, ще го преживеем (дай Боже всекиму), но какви ще са последствията, никой не се наема да предвижда.

# 212
А банките влияят косвено - целта им е да дават кредити, не да вдигат цените, нали?

Не е косвено, а директно. Справка 2008 година.
Цел да, самоцел в никакъв случай. Колкото повече кредити даваш за нещо, толкова повече се качват цените. Така се надуват " балоните ".

# 213
Така де, съвсем до детински са се надявали да поевтинее точно исканият имот, докато личният им капитализъм да остане незасегнат, ако не и във възход.
На всеки апокалиптик в темата поотделно е обяснявано, че няма как при криза самият той да не пострада, но явно не е било достатъчно.

# 214
Нормално. Кой купува в това неведение и очаквана криза?..

"the time to buy is when there's blood in the streets"

# 215
Скрит текст:
Аз се радвам на падането на цените на имотите,  не на кризата!  Има разлика.
Къде е разликата?
Разликата е, че криза се очакваше да има така или иначе (цикличност, ценови балон и пр.). Декември/януари още имаше коментари на икономисти по темата. И спад в продажбите на НИ, извън "обичайния за сезона".
Та точно този Covid е разликата и никой не го предвиждаше в сметките. Очакваше се само икономическа криза, а то какво ни дойде до главите...
Затова и много хора още не са съвсем наясно с пълната скала от последствия и си приказват, че '92, '97, 08 сме преживели, та това ли няма. Не че няма, ще го преживеем (дай Боже всекиму), но какви ще са последствията, никой не се наема да предвижда.
Те все я очакват кризата икономистите и все е неочаквана Laughing  Добре е казано: "Внимавай какво си пожелаваш, че може и да се сбъдне"
Кой и какво ще преживее, един Господ само знае. Но в момента аз поводи  за радост не виждам никакви и за никого.
Така де, съвсем до детински са се надявали да поевтинее точно исканият имот, докато личният им капитализъм да остане незасегнат, ако не и във възход.
На всеки апокалиптик в темата поотделно е обяснявано, че няма как при криза самият той да не пострада, но явно не е било достатъчно.
Именно Simple Smile

# 216
Нормално. Кой купува в това неведение и очаквана криза?..

"the time to buy is when there's blood in the streets"
Ротшилд, 18 век. Дали в 21 век важат същите правила?

# 217

Въпроса е колко ще пострадаш? Нека кажем, че съм си изплатил къщата и всичките ми спестявания са в твърда валута и ценни метали ( не на хартия). Как точно ще пострадам финансово според теб в така създалата се ситуация?

# 218
Въпроса е колко ще пострадаш? Нека кажем, че съм си изплатил къщата и всичките ми спестявания са в твърда валута и ценни метали ( не на хартия). Как точно ще пострадам финансово според теб в така създалата се ситуация?

Инфлация, девалвация... винаги може да стане по-зле, както казал оптимистът.

# 219
  • Пловдив
П.С. Може ли някой да даде обяснение за ценоопределянето на НИ в България в идеалния случай - с някаква, макар и елементарна, икономическа обосновка. Ще черпя Wink

Аз.
Благодаря за пространното обяснение, но не питах за дрешки и обувки. Определено не се отнася за НИ в БГ.
Приемам го в частта "интуиция", там някъде се движат нещата при нас.

# 220
До известна степен хората злорадстват, защото цените са изкуствено завишени и банките оперират като лешояди. Къщите и апартаментите са за живеене, не за спекулиране.
Моля, поясни какво точно имаш предвид?

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 20:39 от bachkator

# 221

Инфлация, девалвация... винаги може да стане по-зле, както казал оптимистът.
Има сцена от Чочарка, жената отива при хлебаря и иска 1 хляб, пита "колко", той казва "1 кюлче злато", тя възкликва "1 кюлче злато за 1 хляб?!", а хлебарят - "ами яж злато тогава".
Коя валута е твърда в момента, че не се сещам. Твърда валут аимаше, когато нашата беше мека, сега всички са еднакво твърди или еднакво меки.

# 222
Не искам да натрапвам мнение, но това което чета из нета е, че кризата от 2008 година е била само набързо замаскирана с едни милиарди хвърлени по проблема без да се адресира съществото на проблема.
Вярвам всеки живеещ в България знае за какво иде дума! Нашият тиквун така управлява от години: като опре ножа до кокала, хвърля там едни пари и си мисли, че всичко е решено.
Това, което аз разбирам е, че нещата ще стават доста по-зле, преди да тръгнат към по-добро.
Ясно е, че системата куца и трябват радикални промени. На къде ще се люшнат нещата е трудно да се каже- ляво или дясно?

# 223
  • София
Пак някой почнаха да правят сметка, как строителите им струвало 200 евро на м2 и всичко останало било печалби. Ами отговарям стандартно - строете си вие и станете милионери като лошите строители.
А пък цената изобщо не зависи от себестойността - има две криви които се наричат  Търсене и Предлагане и като се плеснат някъде, става сделка...
Сега Търсенето ще изчезне - оттам ще изчезнат и сделките и цените ще се сринат. Като паднат цените, Бай Иван няма да продаде панелката, а гадните инвеститори ще спрат да строят и предлагането ще се срине. Рано или късно търсенето пак ще се вдигне, защото копторите се амортизират, а в нашата мила родина по селата няма живот и всичко бяга главно към София. И те така...

# 224

Като ти паднат настоящите доходи не се ли брои за финансово пострадване? Аз лично предпочитам да се запази досегашното покачване на храни, имоти и други стоки, но да не пострадат доходите ми, които също нарастваха с годините.

Общи условия

Активация на акаунт