Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 42

• 45 379
  • 876
  •   1
Отговори
# 315
  • там, където ми харесва
Не знам дали в момента положението е причината , но на страницата на Регистъра за публична продан от ЧСИ , като направих справка за апартаменти тристайни, двустайни, къщи, вили и др. не излиза нищо. Това са Окръжен съд Бургас. Дали е , защото  сега отпадна запорът върху имоти по време на криза?

# 316
  • sofia
Рано още.

# 317
Не знам дали в момента положението е причината , но на страницата на Регистъра за публична продан от ЧСИ , като направих справка за апартаменти тристайни, двустайни, къщи, вили и др. не излиза нищо. Това са Окръжен съд Бургас. Дали е , защото  сега отпадна запорът върху имоти по време на криза?
Тия сделки са стопирани в момента

# 318
Грешно! Не е задължително поевтиняването да върви с икономическа криза.
Дай пример за поевтиняване, което се е случило при стабилен икономически растеж.
For a period of approximately five years, prices of consumer goods went down in Switzerland without any widespread negative impact on the country's economy. In fact, their economy prospered in the midst of falling prices, leading some economists to revise their opinion about the ill effects of deflation.
After researching deflationary periods in the United States, Britain, and Germany during the late 19th century, a team of economists from the National Bureau of Economic Research (NBER) made the claim that deflation can be more positive than negative in a paper issued in February 2004.
Deflation is not always a sign of an aggregate demand shortfall and economic weakness; in some cases, deflation can be the result of increased supply from improvements in productivity, greater competition in the goods market, or cheaper and more abundant inputs, such as labor or goods like oil.

# 319
Спермата, ТафТаф имаше предвид поевтиняване на имотите, а те не са кънсюмър гууд. Дай пример за поевтиняване на имотите в условията на икономически растеж.
Специално за партизанина, дето не вярваше в корелацията - графики на корелацията за различни страни - Швейцария, Германия, САЩ и ОК, от 1970 до 2015. Вижда се, че двете криви (ресиденшъл пропърти прайз и ГДП/капита) са почти идентични. За България никой не си е правил труда, освен мен  Laughing:
https://www.asiagreen.com/en/news-insights/the-link-between-gdp- … eal-estate-market

Последна редакция: ср, 01 апр 2020, 20:55 от Анонимен

# 320
Също така да забележи уклончивия тон на написаното, с уточняването, че понякога... А то има дефлация и дефлация. Например при рязко спадане на цената на петрола поевтиняват бензинът, транспортът и ред други неща. На локално ниво за държавите вносителки е супер, и наглед има дефлация, ама не съвсем, защото това е привнесена външна дефлация, а не дефлация от криза в икономиката. Но не за всички е изгодно това падане на цените - за износителките на петрол нещата са кофти.

Последна редакция: ср, 01 апр 2020, 21:44 от Черна станция

# 321
Спермата, ТафТаф имаше предвид поевтиняване на имотите, а те не са кънсюмър гууд. Дай пример за поевтиняване на имотите в условията на икономически растеж.
Специално за партизанина, дето не вярваше в корелацията - графики на корелацията за различни страни - Швейцария, Германия, САЩ и ОК, от 1970 до 2015. Вижда се, че двете криви (ресиденшъл пропърти прайз и ГДП/капита) са почти идентични. За България никой не си е правил труда, освен мен  Laughing:
https://www.asiagreen.com/en/news-insights/the-link-between-gdp- … eal-estate-market

Никъде не се казва това! В първият параграф се споменава, че икономиката е била в растеж въпреки падането на цените! Няма уточнение кои цени.
Иначе можеш лесно да си направиш справка за цените на имотите и БВП в Швейцария 2015, 2016. Аз съм сигурен, че са надолу докато БВП е +.

# 322
Здравейте, реших че ви липсва човек който е купил с инвестиционна цел (отдаване под наем) и затова се регистрирах.

Наистина във вашия форум се водят едни от най-интересните дискусии за имотите, във фейсбук  великите брокери (според мен те най-много ще пострадат от кризата, тъй като хората ще се научат да си търсят частните обяви) само качват глупави видеа как да се пазарят наематели с наемодателите за отстъпки.

Моето мнение е че недвижимите имоти в големите градове ( с акт 16, не строежите) ще паднат с опредлен процент, едва ли повече от 30%, но това ще е доста  по-малко на фона на падането на доходите на хората. Причината е проста - те са нещо от първа необходимост. Според мен ще се увеличи доста процента от доходите,  който хората  ще отделят за жилище от своя доход –  за ипотека или наем.

Относно имотите с краткосрочен наем - в София в Еърбнб бяха 525, наистина ли биха могли да направят  сътресение на пазара. В пъти повече са празните жилища, но те имат причина да седят заключени.

Относно хората които се радват и злорадстват че ще падат цените, наистина  имате право, ако имате наличност да купите няколко апартамента е вашия ред. Но в случай, че нямате,  е тъжно - ипотеките ще се дават по-трудно, а ако имате 50% от сумата и си мислите че ще направите нещо се лъжете, ще ви бъде страх да ги инвестирате предвид несигурната обстановка с работа, доходи и тн и най вероятно ще ги похарчите за друго.

Бъдете здрави!

# 323
Мен нещо кризата ми се отразява и току що докладвах потребител от темата, което рядко правя по принцип. Редовните потребители ще се сетят Wink

А печенката...ах тази печенка....Много се съмнявам, че изобщо някога ще стигне до сделка, но ... абе ...важното е да е жива и здрава! Satisfied

# 324

А не може ли след като производителката купува петрола по- евтино да и падне цената за производството на продуктите и така износителката на петрол ще може да купи повече от продукта въпреки, че има по- малко пари?

Божа работа, международни цени, световен пазар...Може и да може, но не е задължително. И не това беше важното в поста ми, а това, че привнесената дефлация не е като дефлацията от лошо състояние на вътрешния пазар и икономиката.

# 325
Скрит текст:
Никъде не се казва това! В първият параграф се споменава, че икономиката е била в растеж въпреки падането на цените! Няма уточнение кои цени.
Иначе можеш лесно да си направиш справка за цените на имотите и БВП в Швейцария 2015, 2016. Аз съм сигурен, че са надолу докато БВП е +.
Пич, кое не се казва никъде? ТафТаф говореше за цените на имотите и правата им корелация с движението на БВП, партизанинът го оспорваше,  за това говорех и аз, а ти за какво говориш, само ти си знаеш...
Сигурен, а? Wink  Хе-хе, че аз дори съм дала линк към графика за Швейцария точно за имотите и БВП, ама явно четенето на графики не ти е сила - не виждаш ли на графиката по-горе от линка, че точно за Швейцария цените на имотите (червената крива) са много по-бързо растящи от БВП (сивата крива), който се задържа на едно ниво, за периода 2010-2015? Лаишка история, ама с претенции...

Последна редакция: ср, 01 апр 2020, 22:31 от Анонимен

# 326
Скрит текст:
Пич, кое не се казва никъде? ТафТаф говореше за цените на имотите и правата им корелация с движението на БВП, партизанинът го оспорваше,  за това говорех и аз, а ти за какво говориш, само ти си знаеш...
Сигурен, а? Wink  Хе-хе, че аз дори съм дала линк към графика за Швейцария точно за имотите и БВП, ама явно четенето на графики не ти е сила - не виждаш ли на графиката по-горе от линка, че точно за Швейцария цените на имотите (червената крива) са много по-бързо растящи от БВП (сивата крива), който се задържа на едно ниво, за периода 2010-2015? Лаишка история, ама с претенции...

Ти имаше претенции, че в английската част на поста ми за Швейцария се споменава падането на цените на консюмър гудс и направи забележка, че НИ не са консюмър гудс. Това не е така. Там ( в англо езичната част от поста ми) се споменава, че цените падат въпреки, че БВП расте. Никъде не е споменато консюмър гудс в часта за Швейцария. И да, цените на имотите са паднали в Швейцария при дефлацията, а БВП се е увеличило. Същото важи и за Япония. Където цените на имотите в сравнение с 1990 са 50% надолу и страната е имала периоди на дефлация с растеж в БВП.

Лека вечер на всички 😀

# 327
  • Пловдив
Здравейте, реших че ви липсва човек който е купил с инвестиционна цел...
Единствен сте! Joy Grinning Joy
П.С. Добре дошъл, аз също се цамбурнах в темата преди няколко дни и има интересни обсъждания...

По темата какво се случва на пазара. Попаднах на тази https://m.bg-mamma.com/?topic=1197073
Та и такива неща започват да се случват... Жената задала въпрос, с парцалите са я изяли...

# 328
Пич, всеки икономист знае, че НИ не са кънсюмър гуудс, няма нужда да го пише в статията.

Ето специално за теб графиката на цените на НИ в Шейцария от 2012 до 2019 (цъкваш на 10Y, за да излезе графиката), няма никъде намаление:
https://tradingeconomics.com/switzerland/housing-index
Същото показва и графиката от предишния линк, който дадох, там и за четирите държави (Германия, САЩ, Швейцария и ОК) е едно и също, висока корелация между БВП и НИ. Ама кой да чете.... И не, цените на НИ в Швейцария НЕ СА паднали с дефлацията, колкото и да го повтаряш, няма да стане истина.
Ай със здраве!

Последна редакция: ср, 01 апр 2020, 23:06 от Анонимен

# 329
Пич, всеки икономист знае, че НИ не са кънсюмър гуудс, няма нужда да го пише в статията.

Ето специално за теб графиката на цените на НИ в Шейцария от 2012 до 2019 (цъкваш на 10Y, за да излезе графиката), няма никъде намаление:
https://tradingeconomics.com/switzerland/housing-index
Същото показва и графиката от предишния линк, който дадох. И не, цените на НИ в Швейцария НЕ СА паднали с дефлацията, колкото и да го повтаряш, няма да стане истина. Ай със здраве!

Lake Geneva recorded the biggest price decline in residential rental apartments, at 5.4% (-5% inflation-adjusted) during the year to Q3 2016
Zurich had a house price decline of 2.2% (-1.8% inflation-adjusted) over the same period
Southern Switzerland had a house price decline of 2% (-1.6% inflation-adjusted)
Central Switzerland saw a house price fall of 1.6% (-1.2% inflation-adjusted)
Eastern Switzerland had a house price fall of 1.5% (-1.2% inflation-adjusted)
Northwestern Switzerland had a house price drop of 0.6% (-0.2% inflation-adjusted)
Western Switzerland recorded an annual house price increase of just 0.8% (1.2% inflation-adjusted)
Berne’s house prices were unchanged during the year to Q3 2016 (0.4% increase when adjusted for inflation)

https://www.globalpropertyguide.com/Europe/Switzerland/Price-His … ow-falling-127520

😀

Общи условия

Активация на акаунт