Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 42

• 45 369
  • 876
  •   1
Отговори
# 330
Специално за Швейцарската дефлация е добре да си спомним за скока на франка (вижте графиката по-долу). Сега си представете, че каса немска бира на цена 10 евро през 2009 година в Швейцария е струвала 16 франка. 6 години по-късно същата каса бира вече е струвала 11 франка, макар в евро цената пак да си е била 10 евро. Да, изглежда като супер дефлация, защото май повечето неща на пазара там са внос, но всъщност това си е пак случай на привнесена дефлация, защото скокът на франка е резултат от външни фактори. И да добавя, че макар да доведе до ниски цени за потребителите, швейцарските бизнес и политици хич не бяха във възторг, защото им се срина износът. И нещата в икономиката им забуксуваха с всички последици, макар на книга заради силния франк да е изглеждало като растеж (не съм гледала). Та нещата винаги трябва да се гледат комплексно, а не ей така.

# 331
Пич, не се излагай, това са промени само за 3-то тримесечие на 2016, трябва да гледаш годишните данни, за да видиш тенденцията, и то за десет и повече години.

Не, това са цените за годината до края на третото тримесечие.

Айде вече лека нощ, че жена ми ще ме бие 😀
Гледаш данни в много малък хоризонт и за различни видове апартаменти, това, което си гледал, е рентал ( residential rental apartments), а от  твоя линк за оунър окюпайд цените растат по тримесечия, растат и за къщите:

Owner-occupied apartment prices were up by only 1.38% (1.51% inflation-adjusted) during the year to Q3 2016, far below the average annual price rises of 5.4% between 2009 and 2012. On the other hand, single-family home prices increased by 1.36% (1.49% inflation-adjusted) y-o-y in Q3 2016, after annual rises of 1.17% in Q2 2016, 1.26% in Q1 2016, 2.29% in Q4 2015, and 2.01% in Q3 2015.

Няма да ти изнасям лекция за това кое какво е, кое се гледа, на каква база е, но ти просто не разбираш това, което четеш. Постнах ти ясни графики от няколко източника с годишните цени на НИ в Швейцария (обобщени средногодишни за всички видове имоти) , за 10 години, от 2010 до 2020,  растат. Постнах и анализ на корелацията НИ/БВП за няколко държави,вкл. Швейцария,  силна права корелация, постнах  наложени двете графики (на НИ и БВП) за Швейцария по години и се вижда, че са идентични, когато БВП расте, растат и имотите,и обратно. Повече от това не мога да направя. Мисли си каквото си искаш, който поне малко разбира от статистика, ще разбере.  Аз съм до тук. Само си изгубих времето.

Последна редакция: ср, 01 апр 2020, 23:36 от Анонимен

# 332
Откъде намирате толкова време за такива анализи, ама вярно в изолация сме. Други се изяждат с парцалите, ама пак вярно, психясват, нямат си друга работа дома. Peace
Що не почнете да списвате статии някъде...
Аз ще се отпиша, че нещо "в повече" ми два.

# 333
Търся жилище в рамките на "Хаджи Димитър'" ' в частта на бившия "Стефан Караджа". Попадали сме преди пандемията на 2-3 интересни предложения в ЕПК и тухла, но нямахме късмет да ги купим. Продадоха се на други. В момента се продава чудесен апартамент, изцяло източен, непреходен, двустаен плюс кухня в ЕПК. Блазни ни. Но все още не сме организирали огледа. Какво ще кажете, ако изчакаме - дали би паднала още цената, но и дали би ни чакал? Правих усилия да издиря и директно собственика. Сякаш е потънал и комшии нямат тел.му, което е много странно.

# 334
Търсете домоуправителя, няма начин да няма някакви контакти със собственика.По закон е длъжен да впише всеки в домовата книга.
Няма ли вече някаква корекция в цената последните седмици?
Кварталът все пак не е от най-желаните, меко казано. Особенно тази част, в която търсите
Така, че и конкуренцията ви ще е по-малка.

В Х. Димитър миналата седмица ходих до един склад, срещу ОМВ до моста Чавдар на мястото на къщите последните няколко години са изникнали и се строят в момента няколко десетки нови сгради. Цели улици.
Ще стане читава част там, преди панелите и до голям булевард с бърза връзка към центъра.
От другата страна зад ОМВ към Черковна също, там на поляната цял нов квартал изникна.
Кой ще живее във всички тези домове, мистерия.....

# 335
Дали ще ви чака и Ванга не може да ви каже... Ако имате този късмет, цената вероятно ще падне Simple Smile

# 336
  • sofia
За къде бързате.С парите за този апартамент след една година ,ще си купите 2.

# 337
  • София, Bulgaria
Обещах инфо за банките. Няма промени в лихвените проценти,  освен  ПИБ, ЦКБ, Алианц. По-скоро няма да се правят много изключения от базисните им лихвени %. Например текуща сделка с ЦКБ, договорен 2,6 % ще подпишем договор на 2,7 %.
Общото за всички е: Консервативен подход по отношение на клиенти, заети в следните индустрии: транспорт, туризъм, строителство, ресторантьорство (вкл. барове, кафенета, закусвални и др.), текстилна и автомобилна промишленост, търговия на дребно. Задължително се изисква съдлъжник, работещ в друг сектор, от незасегнатите.
Половината намаляват % на финансиране, но другата половина нямат промяна, oстават си 80-85%. Промяната е : 75% тухла, ЕПК и 65% панел за София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе и Стара Загора;  до 70% за ЕПК, тухла и до 60% за панел за останалите населени места.
Райфайзен, Уникредит, ОББ, Пощенска и др.  запазват финансиране на акт 14-15. ОББ само от списъка им на строителни фирми, винаги е било така. Уникредит само от фирми, които те са финансирали.
Внимавайте с ПИБ, искат три месени осигуровки напред и тогава изплащат сумата по кредита.
С една дума пари има, стига да имаш работа и бизнес.
Аз имам следните опасения, които касаят сегашното положение. Предстои да подпишем с купувач предварителен договор и съответно плащане на 10 % капаро, имаме одобрение от банка, имотът също е ок по документи....т.е. няма пречка да се мине към сделка. Обачееее... какво се случва, ако така както е одобрен кредитоискателят и е подписал ПД, нещата се усложнят още повече и банката каже: спираме всякакво кредитиране, или затвори за неопределено време, или каже съжалявам, но имаме нови условия и т.н. Вариантът капарото да е по доверителна сметка не е вариант, защото никоя банка няма да даде официално писмо за отказа за кредитиране, за да не влезе в съдебни спорове в последствие. За мен решението е да се отиде направо на изповядване, но банката за сега се дърпа... карат си по старите правила и искат предварителен договор. Не съм се отказала да ги преборя за това изключение, но обсъждаме и други варианти...

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 10:51 от tomeva

# 338
Смело, много смело твърдение. Това за 2 апартамента след година на цената на 1 сега.

# 339
С домоуправителката говорих. Тя има телефона само на квартиранта, последният е бил много серт човек и не й се занимава с него. Преди минути разговарях с брокерката. Тя каза  че въпросният апартамент за 69 000 е депозиран, но собственикът е под карантина. Аз живея с мъжа и децата ми в същия блок от 10 г. и е чудесно спокойно място до бул.Вл.Вазов. Трябва ни апартамент за бабите, да ни помагат с децата. Ако имате конкретни предложения, без панел - моля за оферти. И не искам оценки какъв е кварталът. Ние сме до ДГ.
АБСУРД

Интересни съвети прочетох последно: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10219179342652210&id=1167145479

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 11:25 от AnMary

# 340

Да, а ако спестява от закуски 1 месец ще си купи и две паркоместа към него.
Пък и много е лесно да кажеш "за къде бързате", като нямаш и представа хората в каква ситуация са и за какво точно им е тоя апартамент...

# 341
Grinning Мечти на дребно са това, два за един... Я, кажете смело "Ще купя апалтамент на жълтите павета за 149 на квадрат".

# 342
  • София
Grinning Мечти на дребно са това, два за един... Я, кажете смело "Ще купя апалтамент на жълтите павета за 149 на квадрат".
Навремето имаше една така тема в един друг форум. Сигурно още чака човека Trollface

Томева, я кажи банките какво мислят за кредитната ваканция? Аз ако съм на тяхно място ще чакам преди да раздам пари...

# 343
Нещо се дърпат да излязат с мерките.
Европейският банков орган чрез БНБ натиска за някои неща.
Трябваше вчера да обявят, отложиха за днес.
Онзи ден в Капитал пишеше, че ако до скоро са били заринати от искания за кредит, сега исканията били за разсрочване и отлагане на кредити и вноски.

# 344
  • София, Bulgaria
Вчера очаквахме БНБ със становище и мерки, но вероятно това ще стане в петък или другата седмица, защото БНБ чака ЕЦБ.
Според мен всичко при банките е предпоследно....Факт е, че текущите сделки си ги правят. Бъдещи не знам...разбираемо, ние не сме подавали искания за кредити.

Общи условия

Активация на акаунт