Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 42

• 44 763
  • 876
  •   1
Отговори
# 780
  • Пловдив
По селата и малките населени места е нещо страшно. Лично аз от 6 -7 години наблюдавам една къща в малко градче с около 2-3 хил. жители. Наследниците са жена (която има две големи дъщери) и трима нейни племенника. За къщата искат 40 хил. лв. и нито стотинка по-малко. Да, обаче къщата е на 70 години, от едната страна няма ограда към съседния имот, въпреки че в града вече има канализация, къщата няма такава, както няма и баня и тоалетна, къщата е с покрив за ремонт, напукани стени, една вътрешна почти срутила се, дограми, ел. инсталация и каквото там се сетите за смяна, а на всичкото отгоре и парцела от 600 кв. м е с не приложена регулация, което ще рече че има неуредени права с община, съседи или други и  ако изобщо някой нотариус си затвори очите и изповяда сделката, новите собственици няма да могат да строят или разширяват съществуващ строеж в имота и ред други проблеми.
Обаче дъщерята на собственичката ми казва "Еми те по толкова вървят къщите тук"
Вървят ама са тръгнали на никъде, то вярно че от 20 къщи, които се продават там половината са за 50 хил. , а другата половина за по 40 хил., ама тези къщи са едни и същи вече 6-7 години и ги знам много дорбе. По-добре от собствениците им знам дори колко точно живот им остава на тези изоставени къщи, а аз мога да почакам да купя само празните парцели на вече падналите къщи след някоя друга година.

# 781
  • Пловдив
Има обаче и нещо друго, което се нарича "обстоятелствена проверка". Ако даден имот е бил обгрижван само от един наследник, ... има право след 10 години да поиска да придобие собственост над имота, чрез така наречената " обстоятелствена проверка",
Да, така е. Придобиване на имот по давност се нарича. Преди години беше уредено в закона за собствеността. Но мисля, че промениха закона, защото се извършваха много злоупотреби. Не съм сигурна дали още е възможно. Дори не беше необходимо владелецът да е наследник или съсобственик на имота, а само да е бил във владение 10 години. Не съм сигурна дали го има още като възможност.

# 782
Да купиш имот с н.а. по обстоятелствена проверка си е рисково. Голяма ниша за адвокати и дела за дълго, неопределено време.
Имаш примерно 1/2 с н.а. за покупко-продажба да речем, другият съсобственик не се интересува, след 10 г. отиваш при нотариус със свидетели, казваш, че е на родителите ти открай време, но нямаш документ за собственост, което, естествено не е така, и си вадиш н.а. по обстоятелствена проверка.

# 783
  • София
Ако знаете колко е лесно в наши дни - ами, никак! Нотариусите много се пазят, документацията не е лека и ако става на въпрос за нещо различно от селска нива - направо се откажете.
Октомври бях свидетел, върнаха ни к няма изгледи да отида отново.

# 784
Ако знаете колко е лесно в наши дни - ами, никак! Нотариусите много се пазят, документацията не е лека и ако става на въпрос за нещо различно от селска нива - направо се откажете.
Октомври бях свидетел, върнаха ни к няма изгледи да отида отново.
В момента съм в такава процедура. Ще видим как ще завърши.

# 785
Аз пак да кажа - евтино и хубаво близо до големите градове няма. Като близо до големия град разбирам предимно села и местности в състава на общината - както Лозен, Панчарево, Бистрица са села в състава на Община София. Такива места вероятно ще държат цени, да.
Имате ли впечатления за селата около бившият к-т Кремиковци?Посока Бухово.Предстои влизане в регулация,но не знам кой ще се занимава.Било връткаво,аз нямам идея.Заслужава ли си?

# 786
Аз пак да кажа - евтино и хубаво близо до големите градове няма. Като близо до големия град разбирам предимно села и местности в състава на общината - както Лозен, Панчарево, Бистрица са села в състава на Община София. Такива места вероятно ще държат цени, да.
Имате ли впечатления за селата около бившият к-т Кремиковци?Посока Бухово.Предстои влизане в регулация,но не знам кой ще се занимава.Било връткаво,аз нямам идея.Заслужава ли си?
Кои села? Аз купих парцел в с. Яна. Всичко е в регулация в селата. Всички села в Община Кремиковци са в регулация.

# 787
Българска мама, принципно аз също не съм в материята с имотите на "ти", но това твърдение , че всички села са в регулация излиза извън всякаква компетентност. Най-малкото преди да се твърди такива нещо ,може да се попита по документи какъв е статутът на парцела.

# 788
Българска мама, принципно аз също не съм в материята с имотите на "ти", но това твърдение , че всички села са в регулация излиза извън всякаква компетентност. Най-малкото преди да се твърди такива нещо ,може да се попита по документи какъв е статутът на парцела.
Добре. Извинявам се.
Мислех, че ако парцел е в границите на населеното място т.е селото то е регулиран. Всеки парцел, който гледах преди да купя моя, беше в регулация и в границите на селата. Парцели, които съм гледала във вилната зона (например в Желява) не са били в регулация. Там имаше и доста проблеми с водата. Извинявам се още веднъж, ако съм подвела някой.
Обикновено, когато някой търси и оглежда имот би трябвало да види и скица на имота. Там пише какъв е и дали е в регулация или не. А и винаги може да се направи справка в Общината.

# 789
Къщата на родителите ми в Дупница е строена 50-те, намира се много близо до центъра и е извън регулация. Регулаията е 4 къщи преди нашата, след нас има още 50 които също са извън регулация.

# 790
Българска мама, няма проблем. Извинявам се аз, че доста рязко ми прозвуча  коментарът. Проблемът с имотите по селата е, че там е страшна  тъмна Индия. Човек може да се вкара в голямо приключение , ако закупи  нерегулиран имот. Една собственичка преди време ме убеждаваше, колко било лесно да се смени статутът. Казах ѝ като го смени и да ми се обади . Не ѝ пречеше обаче да иска цена като за регулирани такива в същото село.

# 791
Българска мама, няма проблем. Извинявам се аз, че доста рязко ми прозвуча  коментарът. Проблемът с имотите по селата е, че там е страшна  тъмна Индия. Човек може да се вкара в голямо приключение , ако закупи  нерегулиран имот. Една собственичка преди време ме убеждаваше, колко било лесно да се смени статутът. Казах ѝ като го смени и да ми се обади . Не ѝ пречеше обаче да иска цена като за регулирани такива в същото село.
Така е. Ние бяхме харесали доста един парцел в Яна преди да купим нашия, но въпросният парцел беше в процес на регулация. Собственикът ми каза, че ако оставя капаро 10% от цената то той ми гарантира, че ще завърши процедурата, която ще отнеме няколко месеца и ще имаме сделка. Аз се разколебах. Цената, която той искаше си беше същата като в регулация.
После разбрах, че други хора са го купили.

# 792
Ти с каква цел го купи,за живеене,вила,някаква инвестиция?И аз не съм в час с парцели.Тези места не съм чувала да са полулярни както е в полите на Витоша.Колко струва кв./м в с.Яна и околностите?

# 793
  • Пловдив
Къщата на родителите ми в Дупница е строена 50-те, намира се много близо до центъра и е извън регулация. Регулаията е 4 къщи преди нашата, след нас има още 50 които също са извън регулация.
Какво точно пише на скицата "неприложена регулация" ли?

# 794
Ти с каква цел го купи,за живеене,вила,някаква инвестиция?И аз не съм в час с парцели.Тези места не съм чувала да са полулярни както е в полите на Витоша.Колко струва кв./м в с.Яна и околностите?
Ние го купихме с цел да строим къща и за постоянно живеене в бъдеще.
Местата в този район не бяха популярни заради Кремиковци в миналото. Сега обаче това не е проблем. Аз лично взех проба от земята, занесох я за изследване и резултата беше че е абсолютно чиста. Прегледахме доста места преди това, но цените бяха ужасно надути и парцелите в нашия бюджет не ставаха за нищо.
Във Владая например ни отказа трафика към София. Във Бистрица ни отказаха цените. В Герман и Лозен същото. В Желява много ми хареса природата, но във високите части няма вода и пътят е проблем. В Яна цената ни беше по джоба, има много вода и редовен градски транспорт. Няма задръстване по магистралата и пътят с кола е 10-15 мин до София.

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 22:18 от българска мама

Общи условия

Активация на акаунт