Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 42

• 44 721
  • 876
  •   1
Отговори
# 795
Не я харесвам Владая никак. По Южната дъга не се движа въобще, избягвам Борис III и паветата, само през Люлин и Околовръстното излизам/влизам в София.
Нормално в Бистрица да са високи цените, от най-приятните райони е. И на мен ми е сред фаворитите за "къще".

# 796
Благодаря,българска мама.Може ли да кажеш как вървят цените там на кв./м.?И аз не харесвам изредените скъпи села/квартали,които споменавате.Сега да не цъфне някой да запее,че не можем да си го позволим и завиждаме.Stuck Out Tongue Closed EyesА  и не искам да живея извън града.

# 797
Благодаря,българска мама.Може ли да кажеш как вървят цените там на кв./м.?И аз не харесвам изредените скъпи села/квартали,които споменавате.Сега да не цъфне някой да запее,че не можем да си го позволим и завиждаме.Stuck Out Tongue Closed EyesА  и не искам да живея извън града.
Ние купихме нашия през 2018. Току що видях, че за един парцел около 1040 кв.м  искат 36 000 евро.

# 798
  • sofia
Мировяне,Мрамор и Требич също не са за пренебрегване.

# 799
Не я харесвам Владая никак. По Южната дъга не се движа въобще, избягвам Борис III и паветата, само през Люлин и Околовръстното излизам/влизам в София.
Нормално в Бистрица да са високи цените, от най-приятните райони е. И на мен ми е сред фаворитите за "къще".
Така е. Бистрица и на мен много ми харесва. Проблемът беше, че ние бяхме решили да дадем до 30 000 евро само за парцел, защото после за строителството на къща ще отидат много повече. Та ходихме във Бистрица да гледаме 2-3 парцела. Тези, които се побираха в нашата сума не ставаха за нищо. Абсолютно нищо. Единственият парцел, който ни хареса не беше в регулация, нямаше ток и вода наблизо и даже не беше разделен официално със съседния. Искаха му 40 000 евро.  Много се колебаехме, но се отказахме.
Сега вече знам какво означава да докараш ток и вода в парцела си. Битката е тежка и скъпа особено за водата.
Трябва да строиш водопровод за своя сметка, който после да подариш на съответната Община. Това е едно безумие, което го разбираш в последствие, когато станеш собственик на имота. Преди това няма как да го знаеш.Брокерите са лъжливо, некадърно е алчно племе, което по никакъв начин няма да ти го споменат това като проблем, а и те самите въобще не знаят процедурите на ЧЕЗ и СОфийска вода.
Така, че все повече оценявам мястото, което купихме сега.

# 800
Мировяне,Мрамор и Требич също не са за пренебрегване.

В тези квартали/села от много отдавна, от повече от 15 години, цените хич не са ниски. Така че там да намериш читав евтин/изгоден парцел, с или без къща, е практически мисия невъзможна.

# 801
А за Подгумер, Световрачене какво ще кажете, ако излезне изгоден парцел, и евентуално тези сглобяемите къщи? Дали е по-добре да инвестираме там поне ще сме на въздух, отколкото апартамент...? Като апартамент имам впредвид в кварталите около Южния, в момента живеем в Лозенец близо до Кръста ... но под наем;) близо 6 год;)

# 802
българска мама, така е.
Благодаря за инфото и цифрите от твоя опит.
Сериозният проблем на "елитните" райони, оста - Бояна-Драгалевци-Симеоново-Бистрица, си го знаем - канализацията, токът, водата.
А това да тръгна да купувам нещо, без да знам уредено ли е, въобще няма да се занимавам. Проучвам всичко предварително, питам комшии, интересувам се, познати и т.н. Никога не бих купил "набързо". Само и единствено, ако имотът е ок, и ми отговаря на критериите за удобство. Парите не коментирам, защото тръгна ли да купувам, ще имам достатъчно, няма да се циганя, и ще гледам максимално уредено и "готово" за живеене да е, не да се налага да правя "довършителни" работи. Най-много баня, кухня да се реновират, и обзавеждане. Sweat Smile

Мировяне, Мрамор и Требич не ме кефят, въобще целият район. Обикалях няколко пъти. Лоши пътища, много соц ми е.

# 803
Така е. Бистрица и на мен много ми харесва. Проблемът беше, че ние бяхме решили да дадем до 30 000 евро само за парцел, защото после за строителството на къща ще отидат много повече. Та ходихме във Бистрица да гледаме 2-3 парцела. Тези, които се побираха в нашата сума не ставаха за нищо. Абсолютно нищо. Единственият парцел, който ни хареса не беше в регулация, нямаше ток и вода наблизо и даже не беше разделен официално със съседния. Искаха му 40 000 евро.  Много се колебаехме, но се отказахме.
Сега вече знам какво означава да докараш ток и вода в парцела си. Битката е тежка и скъпа особено за водата.
Трябва да строиш водопровод за своя сметка, който после да подариш на съответната Община. Това е едно безумие, което го разбираш в последствие, когато станеш собственик на имота. Преди това няма как да го знаеш.Брокерите са лъжливо, некадърно е алчно племе, което по никакъв начин няма да ти го споменат това като проблем, а и те самите въобще не знаят процедурите на ЧЕЗ и СОфийска вода.
Така, че все повече оценявам мястото, което купихме сега.

Нерегулираният парцел от моя пример беше точно в Бистрица. Да не е да сме гледали един и същ Simple Smile Simple Smile Simple Smile По думите на собственичката смяната на регулацията било елементарно, едва ли не за минути ставало...
Ако човек се довери може да се сдобие с една наистина скъпа нива, от която да се чуди, как да се отърве.
Доколкото съм чувала за смяна на регулацията е нужно и съгласието на съседа, демек, ако е някой инат може да се запъне да не си даде съгласието и ще си я биеш у главата.

# 804
Къщата на родителите ми в Дупница е строена 50-те, намира се много близо до центъра и е извън регулация. Регулаията е 4 къщи преди нашата, след нас има още 50 които също са извън регулация.
Какво точно пише на скицата "неприложена регулация" ли?

Нямам никаква идея. Преди 2 години бяхме писали до общината да ни оправят улицата и от там ни заявиха, че няма как да ни я преасфалтират понеже сме извън регулация.

# 805
А за Подгумер, Световрачене какво ще кажете, ако излезне изгоден парцел, и евентуално тези сглобяемите къщи? Дали е по-добре да инвестираме там поне ще сме на въздух, отколкото апартамент...? Като апартамент имам впредвид в кварталите около Южния, в момента живеем в Лозенец близо до Кръста ... но под наем;) близо 6 год;)

Всичко е по-добро от апартамент, особено под наем.

# 806
А за Подгумер, Световрачене какво ще кажете .... в момента живеем в Лозенец близо до Кръста ... но под наем;) близо 6 год;)

Съншайн, вие сигурно сте млади и можете да направите такава промяна.  Но тази промяна ще е изключително рязка - просто между вашата настояща локация и село около София, извън елитните квартали, разликата е от небето до земята. Оживен градски живот в една от най-добрите части на София и селска идилия, с познаващи се съседи, знаещи всичко за всеки. Аз трудно бих се приспособила, но вече не съм и млада. С напредването на годините човек много трудно променя навиците си.

Българска мама, няма как да кажеш, че всичко е по-добро от апартамент. Като минимум зависи от това какъв е апартаментът.

# 807
Всичко е по-добро от апартамент, особено под наем.

Не смяташ разходите по транспорта до там и подръжката на няколко коли на семейство. Не съм склонна да вярвам, че един апартамент в хубав квартал е по-зле от село в покрайнините на София.

# 808
Не смяташ разходите по транспорта до там и подръжката на няколко коли на семейство. Не съм склонна да вярвам, че един апартамент в хубав квартал е по-зле от село в покрайнините на София.
И аз не съм.
Има и други неудобства -
невъзможността за паркиране в центъра и около него, ако работиш там,
невъзможността да си запишеш детето в хубаво училище, ако не си му в района,
времето за разкарване с кола на децата и себе си из задръстванията на София;
нервите да се разправяш с останалите из задръстванията на София.
поддръжката на къща е в пъти по-скъпа от тази на апартамент

Яна може да е много близо до София, ама задръстванията по Ботевградско не отстъпват на тези по Цариградско. То от Младост до центъра ако трябва да пътуваш всеки ден с кола е ад, затова хората ползват метрото, какво остава от селата край София. В селата метро няма, обаче, трябва кола до най-близката метростанция, и после метро. Като цяло, за хора с малки деца или планиращи деца е препоръчително добре да обмислят плюсове и минуси, преди да решат.

# 809
Имам познати, които решават проблема с училищата като плащат на частни училища, но пак си е разправия все ден да го караш от селото. Други изнамериха някакви връзки за по-хубави държанви, ама колко са те?

Общи условия

Активация на акаунт