Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 208 555
  • 2 300
  •   1
Отговори
# 1 980
Здравейте, Докторе!
Синът ми е на 2г. И 9м., всяка вечер забелваме пениса и до сега мисля, че върви добре, но от днес забелязах беличка подутина между главата и кожичката, прилагам снимки за да погледнете за какво става на въпрос.
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 22 дек 2024, 05:49 от AnMary

# 1 981
  • София
Здравейте докторе искам да попитам за моето внуче то е на месец и половина и му се появи подутина до ушенцето
Не мога да ви отговоря без да го прегледам.

# 1 982
  • София
Здравейте, Докторе!
Синът ми е на 2г. И 9м., всяка вечер забелваме пениса и до сега мисля, че върви добре, но от днес забелязах беличка подутина между главата и кожичката....

Ако сте следили внимателно дискусиите по темата, щяхте да знаете, че това е смегма. Това е секрет на половите жлези и е нещо напълно естествено. Но за 2,9 години ми се струва, че нещата не са съвсем наред, трудно се преценява по снимките. Доведете го на преглед.

# 1 983
Здравейте, Докторе!
Синът ми е на 2г. И 9м., всяка вечер забелваме пениса и до сега мисля, че върви добре, но от днес забелязах беличка подутина между главата и кожичката....

Ако сте следили внимателно дискусиите по темата, щяхте да знаете, че това е смегма. Това е секрет на половите жлези и е нещо напълно естествено. Но за 2,9 години ми се струва, че нещата не са съвсем наред, трудно се преценява по снимките. Доведете го на преглед.

Моя грешка, детето е на 1г. 9м.!

# 1 984
Здравейте, д-р Бранков!
Детето ми е на 2г и 2 месеца, напоследък се оплаква, че я боли дупето след като е ходила по голяма нужда. Винаги е имала твърди изпражнения, но не е казвала, че я боли. По принцип се храни с готвени храни, яде плодове и зеленчуци, но пие малко вода, предполагам от там идва проблема. Също е възможно да е от това , че тръгна на ясла и там не ходи по голяма нужда, стиска докато се прибере.
Тази вечер забелязах, че има тънка червена линия на дупето, предполагам фисура.
Мажа я с крем Бепантен, за да омекотим кожата, но не знам дали е правилно. Има ли крем подходящ за толкова малки деца?
Страхувам се, че ще започне да стиска и ще стане по-зле положението, а до колкото знам фисурите са много болезнени и могат да станат хронични.
Имате ли съвет, какво мога да направя в тази ситуация?
Благодаря предварително и весели празници!

# 1 985
  • София

Моя грешка, детето е на 1г. 9м.!

Може засега нещата да са добре, но все пак по някое време го доведете.

# 1 986
  • София
Здравейте, д-р Бранков!
Детето ми е на 2г и 2 месеца, напоследък се оплаква, че я боли дупето след като е ходила по голяма нужда. Винаги е имала твърди изпражнения, но не е казвала, че я боли. По принцип се храни с готвени храни, яде плодове и зеленчуци, но пие малко вода, предполагам от там идва проблема. Също е възможно да е от това , че тръгна на ясла и там не ходи по голяма нужда, стиска докато се прибере.
Тази вечер забелязах, че има тънка червена линия на дупето, предполагам фисура.
Мажа я с крем Бепантен, за да омекотим кожата, но не знам дали е правилно. Има ли крем подходящ за толкова малки деца?
Страхувам се, че ще започне да стиска и ще стане по-зле положението, а до колкото знам фисурите са много болезнени и могат да станат хронични.
...

Проблемът при нея както и при всички деца е, че не се изхождат сутрин у дома, стискат се през деня и по-късно вече изпитват болка и страх от изхождането. Тряба да се създаде такъв режим, че сутрин детето да има достатъчно време да се разбуди и раздвижи, да се изходи и соанира в домашна среда, а не да бърза от леглото направо навън. Затова вечерно време препоръчвам сироп (примерно Фрутилакс) 5 - 10 мг, сутрин няколко дни подред свещичка за изхождане Изилакс (глицеринова) и намазване на ануса с крем Проктен за фисурата.
Това наричам създаване на условен рефлекс. Все пак трябва да прегледам детето.

# 1 987
Честита Коледа, бъдете жив и здрав и все така всеотдаен, отзивчив и помагащ в трудните ни моменти. Дъщеря ми е на 6 години. От известно време се оплаква от изпускане на урина и гащичките й са лесо мокри. Няма други оплакваниа.Педиатъра изписа червено боровинка. Заради ухо пи амоксиклав, който също го дават за цистит, но проблема продължава. Според вас как да процедирам от тук нататък?

# 1 988
  • София
Съжалявам, това не е по моята специалност. Запишете се за д-р Златанов в Детския център на Токуда на 02 403 4948

# 1 989
Честита Коледа, д-р Оги!
Дали ще имате свободни часове следващата седмица?
Става дума за един 4 годишен младеж, който започна да се оплаква, че при придърпване на кожичката назад го боли, а и видимо отворчето не е достатъчно голямо, за да се оголи главата свободно.

# 1 990
  • София
Ще бъда на работа от 6 януари.

# 1 991
  • София
Здравейте,

Честита Коледа и весело посрещане на Нова година.

Сина ми на 1.2 г. беше с парафимоза (на около 3 месечна възраст). Тогава посетихме специалист и оправи проблема, но препоръча мазане с Дипрозон, тъй като кожичката в края е много стегната. Мазах, но въпреки това не се отпусна и при забелване седи много стегната. Какво бихте ми препоръчали да направим в този случай - отново да мажа с Дипрозон или?

# 1 992
  • София
Вземете Фимозин крем и Елоком крем. Мажете го 1 месец - сутрин единия, вечер другия. После елате да видя резултата.

# 1 993
Здравейте д-р Бранков! С пожелание за щастлива и успешна нова година! Родих на 22.11 момиченце чиито пъп много трудно падна. Първо третирах както ми казаха в болницата с 90 градусов спирт. Не падна до миналия петък - когато я заведох на повторна консултация след като усетих неприятна миризма от пъпния остатък. Докато я преглеждат клапата им остана в ръцете, но го подвързаха с хирургичен конец и казаха да стягам няколко пъти дневно и да слагам спирт и пудра. Това са насоки от петък. Снощи установих ,че кожата сраства от една страна и не може да изсъхне. Ще приложа снимки и се извинявам ако изглеждат неприятно. Моля за съвет и евентуално посещение при вас за решаване на сагата.първа снимка е сегашно състояние а втора е от петък когато го подвързаха където се вижда как долната част хлътва на вътре и пречи на изсъхването. 

# 1 994
  • София
Не мога да преценя по снимките. Във всички случаи очаквайте конецът да прекъсне тъканта. Но за да не се получи инфекция правете трайни компреси с марля напоена с лавандулов спирт и риванол 1 : 1. Преди това го напръскате с ацербин шпрей. Сменяйте компреса 3 пъти дневно.

Общи условия

Активация на акаунт