Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 208 538
  • 2 300
  •   1
Отговори
# 1 995
Не мога да преценя по снимките. Във всички случаи очаквайте конецът да прекъсне тъканта. Но за да не се получи инфекция правете трайни компреси с марля напоена с лавандулов спирт и риванол 1 : 1. Преди това го напръскате с ацербин шпрей. Сменяйте компреса 3 пъти дневно.

Прилагам още Няколко снимки. От горната страна вече се вижда възелче от конеца и съвсем скоро ще падне. Но тази Долна част не виждам как ще падне с него защото тя просто е сраснала отново. Горе засъхва доста добре. Не знам дали ще се наложи повторно връзване или горене… а не ми се иска да мъча бебето защото става много време и видимо не й е комфортно..

# 1 996
Честита Нова Година. Здравейте, аз искъм да ви попитам, днес забелязах на сина ми който е на годинка, след баня обича да е голичък, и видях едно като топче над пъпа, което при някой движеня не се вижда. Благодаря.

# 1 997
  • София

Прилагам още Няколко снимки. От горната страна вече се вижда възелче от конеца и съвсем скоро ще падне. Но тази Долна част не виждам как ще падне с него защото тя просто е сраснала отново. Горе засъхва доста добре. Не знам дали ще се наложи повторно връзване или горене… а не ми се иска да мъча бебето защото става много време и видимо не й е комфортно..

Изчакайте конеца да падне. Дотогава поддържайте антисептика, за да не се инфектира пъпчето.

# 1 998
  • София
Честита Нова Година. Здравейте, аз искъм да ви попитам, днес забелязах на сина ми който е на годинка, след баня обича да е голичък, и видях едно като топче над пъпа, което при някой движеня не се вижда. Благодаря.
Както го описвате, прилича на херния на бялата линия. Прочетете моята статия за заболяванията на пъпа..

# 1 999
Здравейте д-р Бранков! Синът ми е на 4 г. Декември месец му открихме твърда бучка в мускула на лявата ръка, от задната страна, на 2 пръста под рамото. Заведохме го в детска болница в Малага и след като му направиха кръвни изследвания, рентген, ехография и ЯМР му поставиха диагноза единичен миофибром с размери (1,6 х 0,9 х 0,6 см), който се намира в мускула, на 0,8 см от кожата. Казаха, че операцията е наложителна, но не спешна. Вие какво бихте препоръчали - да се оперира или да се наблюдава? Образуванието не му пречи по никакъв начин, не го боли и не се вижда. Прилагам снимка от ехографията.

# 2 000
  • София
Здравейте д-р Бранков! Синът ми е на 4 г. Декември месец му открихме твърда бучка в мускула на лявата ръка, от задната страна, на 2 пръста под рамото. Заведохме го в детска болница в Малага и след като му направиха кръвни изследвания, рентген, ехография и ЯМР му поставиха диагноза единичен миофибром с размери (1,6 х 0,9 х 0,6 см), който се намира в мускула, на 0,8 см от кожата. Казаха, че операцията е наложителна, но не спешна. Вие какво бихте препоръчали - да се оперира или да се наблюдава? Образуванието не му пречи по никакъв начин, не го боли и не се вижда.

При положение че формацията е единична и сравнително малка, може да се изчака с оперативното отстраняване. Ако започне да нараства, това би било индикация за операция. По принцип това е доброкачествено образувание.

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 15:56 от Рaдост

# 2 001
Здравейте д-р Бранков! Синът ми е на 4 г. Декември месец му открихме твърда бучка в мускула на лявата ръка, от задната страна, на 2 пръста под рамото. Заведохме го в детска болница в Малага и след като му направиха кръвни изследвания, рентген, ехография и ЯМР му поставиха диагноза единичен миофибром с размери (1,6 х 0,9 х 0,6 см), който се намира в мускула, на 0,8 см от кожата. Казаха, че операцията е наложителна, но не спешна. Вие какво бихте препоръчали - да се оперира или да се наблюдава? Образуванието не му пречи по никакъв начин, не го боли и не се вижда.

При положение, че формацията е единична и сравнително малка, може да се изчака с оперативното отстраняване. Ако започне да нараства това би било индикация за операция. По принцип това е доброкачествено образувание.
  Благодаря Ви за бързия отговор! Успешна нова година!

# 2 002
Здравейте, проф. Бранков! Как мога да запазя час за преглед при вас за сина ми, който е на 3г. и единият му тестис не е съвсем слязъл. Понякога се напипва долу, но не винаги. Бяхме на уролог и предложи да следим един месец всеки ден къде е, но предположи, че ще се стигне до операция.
Бих искала да се консултираме с вас и за нуждата от операция?

# 2 003
  • София
Здравейте, проф. Бранков! Как мога да запазя час за преглед при вас за сина ми, който е на 3г. и единият му тестис не е съвсем слязъл. Понякога се напипва долу, но не винаги. Бяхме на уролог и предложи да следим един месец всеки ден къде е, но предположи, че ще се стигне до операция.
...

Информацията за записване е в отговора ми.

# 2 004
Здравейте доктор Бранков,
На синът ми на 17 г.му препоръчаха обрязване поради голяма чувствителност. Бихме искали второ мнение 🤗

# 2 005
  • София
Здравейте доктор Бранков,
На синът ми на 17 г.му препоръчаха обрязване поради голяма чувствителност. Бихме искали второ мнение 🤗

Много оскъдна информация. Пишете ми по-подробно на личната поща.

# 2 006
Здравейте, д-р Бранков!

За много години! С пожелание за много здраве и успехи.

Преди година при преглед на тогавашния ми 5-годишен син при ортопед заради пронация на крачетата, в облечено състояние докторът вметна е разговора все едно аз съм наясно вече, че детето има пилешки гърди. За първи път чувах този термин и помислих, че отбелязва, че е много слабичък и му изпъкват гърдичките. Въобще не ми хрумна, че е проблем. От бебе той е с по-издадени ребра и педиатърката все ме е уверявала, че нищо му няма. Подобен термин дори не е споменавала. Съответно и не говорих с доктора повече за това. А той ме посъветва, когато между октомври и април му давам Витамин Д, да ги увелича на две капки, а не на една, както е било досега.

Все пак нещо ме притесни и вкъщи прочетох какво точно са пилешки гърди. Веднага се консултирах с педиатърката. Тя заяви, че е козметично, че няма нужда от специфичен преглед и да не се притеснявам. От различни статии и форуми разбрах, че слънцето и плуването помагат и го записах на уроци, а цялото лято прекарва навън на морето.

Честно казано, не виждам особена промяна в положителна насока във визията на гърдите му, а покрай празниците дори установих, че се е появила някаква издатина между ребрата (като рогче).

Моля, посъветвайте ме какво точно трябва да правя, към какъв специалист трябва да се обърна? Необходими ли са някакви специфични изследвания? Дали това състояние може да се оправи с плуване, упражнения, кинезитерапия? Налага ли се операция? Проблемите с краката и болките, които имаше, имат ли общо с това състояние?

Благодаря предварително за отговорите!

# 2 007
Здравейте, проф.Бранков!
Ние сме от Бургас.
От няколко дни на синът ми, който е на 45 дни му излиза подутина в дясно на слабините и при пръцкане, или изхождане изчезва.
Когато се появи подутината е неспокоен и постоянно се напълва,и си вдига крачетата нагоре,също така има и много силни колики.
Прочетох много от вашите коментари и стигнах до извода ,че най-вероятно е херния.
Въпросът ми е ,кога най-рано може да му се направи операция,като искам вие да го прегледате и да я направите,ако е възможно?

# 2 008
  • София
Здравейте, проф.Бранков!
......
Прочетох много от вашите коментари и стигнах до извода ,че най-вероятно е херния.
Въпросът ми е ,кога най-рано може да му се направи операция,като искам вие да го прегледате и да я направите,ако е възможно?

Здравейте, операция за ингвинална херния се прави когато бебето навърши поне 6 месеца. Когато наближи този срок може да дойдете да го прегледам.

# 2 009
Здравейте, проф. БРАНКОВ! Пъпчето на синът ми, който е на 2месеца изглежда така от почти 1 седмица. Днес личният лекар каза, че с лепенка ще се прибере. Бихте ли ми дали второ мнение по въпроса?

Общи условия

Активация на акаунт