Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

 • 149 330
 • 1 779
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 4
Засега може да прекратите компресите. Но всеки път след изхождане го промивайте с отвар от смрадлика. Не е сигурно, че фистулата се е отворила. Тя може да се появи отново, а може и на друго място. Просто късмет.

Сърдечно благодаря!!!
Бъдете здрав проф. Бранков!!!

# 46
 • София
 • Мнения: 3 235
Здравейте проф. Бранков,
синът ми е на 4 месеца, при всяка консултация при педиатъра ни до сега му забелват леко пишлето и докторката всеки път ми се кара, че не го правя достатъчно, после щяло да го боли... След вечерното къпане днес опитах да дръпна, но явно съм прекалила и кожата леко се цепна и сълзи, много ми е притиснено, мисля повече да не забелвам, а просто да измивам внимателно както и до сега. Почистих с риванол, мога ли да мажа с нещо за да мине, много ми е мъчно, че така нараних детенцето.

След подобна травма трябва да прекратите манипулациите. Правете компреси с риванол - поставяте една голяма напоена марла върху незабеленото пишле и държите докато изсъхне. Така 3 - 4 пъти дневно до  2 - 3 дни. Мога да Ви препоръчам крем, но е редно да прегледам детето, за да преценя дали кремът е подходящ

# 47
 • Мнения: 15

Здравейте, това са резултатите на синът ми, който е на 7м. Има ли повод за притеснение? Благодаря предваритрлно!

# 48
 • София
 • Мнения: 3 235
Не мга да Ви отговоря на въпроса без да знам какви са симптомите (ако има такива) и защо е назначено изследването на кръвните показатели.

# 49
 • Мнения: 1
Здравейте проф. Бранков,
Преди да си запишем час за консултция при Вас, бих искала да Ви попитам м дали извършвате операции на срединна киста на дете. Откриха вродена киста на гушата на дъщеря ми(3,6г.) и в момента търсим специалист, който да извърши операцията.
Благодаря Ви за отделеното време!
Христина

# 50
 • София
 • Мнения: 3 235
Здравейте,
да, оперирам кисти на шията. Заповядайте в Детския център да прегледам детето. Може да запишете час на
02 403 4948

# 51
 • Мнения: 1 295
Докторе, здравейте! Извинявам се, че ви притеснявам, може да ви се стори малко глупав моят въпрос, но все пак трябва да го задам. Направихме ваксина на бебето, когато се прибрахме, таткото избърза и махна памучето от крачето на бебето, тъй като то го дърпаше, но сам каза, че се притеснява, че е пипнал мястото на инжекцията с ръка, а все пак не се беше измил все още и аз се притесних, че може да се инфектира мястото на обождането, за това минахме леко с памук с ракия, спирта ми беше свършил. Има ли вероятност да навредим по нянкаъв начин с ракията? Извинявам се отново, осъзнавам колко странен ми е въпроса, но на всяка ваксина искам да направя всичко перфектно, за да не навредя на успешния процес, благодаря ви!

# 52
 • София
 • Мнения: 3 235
Не се безпокойте, няма никаква опасност.

Последна редакция: пт, 08 май 2020, 08:04 от доктор Оги

# 53
 • Мнения: 24
Здравейте, докторе
Малкият е на година и 5 месеца и има ниски неутрофили без никакви други симптоми, той е в перфектно здраве. Посъветваха ни да му правим изследвания всяка седмици, за да видим как се движи.
Неутрофилите му бяха дори по-високи, когато беше на година и един месец - около 380.

Това са му последните две изследвания. Бихте ли ни дали съвет как да постъпим и най-вече какво да правим с имунизациите. Да ги извършим ли или да изчакаме.

Благодаря

# 54
 • Мнения: 1 295
Много благодаря, докторе! Желая ви много здраве и успехи!

# 55
 • София
 • Мнения: 3 235
Здравейте, докторе
Малкият е на година и 5 месеца и има ниски неутрофили без никакви други симптоми, той е в перфектно здраве. Посъветваха ни да му правим изследвания всяка седмици, за да видим как се движи.
Неутрофилите му бяха дори по-високи, когато беше на година и един месец - около 380.

Това са му последните две изследвания. Бихте ли ни дали съвет как да постъпим и най-вече какво да правим с имунизациите. Да ги извършим ли или да изчакаме.

Не мисля, че има някакъв проблем. Понякога лабораторните изследвания подвеждат и създават излишни опасения. Важно е общото състояние на детето.
Според мен няма основание да отлагате имунизациите, педиатрите се въздържат от тях когато детето има някакви инфекциозни прояви.

# 56
 • Мнения: 13
Здравейте доктор Оги,
Имам нужда от насока и се надявам да ми помогнете със съвет. Имам син на 2г и 8м с констатиран и потвърден двустранен крипторхизъм и няколко въпроса, които ще Ви задам след кратко описание на нашия случай. За да съм точна, ясна и конкретна ще използвам написаното в амбулаторните листи. При необходимост мога да Ви ги снимам и изпратя.

Дата:  24.07.2018 (възраст - 1г.)
Лекар: проф. Огнян Бранков
Основна диагноза: N47 - Изобилен препуциум, фимоза и парафимоза
Обективно състояние: Локален статус: Двата тестиса разположени нормално в торбичката. Пенис - пълна фимоза, склеротично изменение и хронично възпаление на върха на препуциума, не допуска мануална аблация.
Терапия: Дипрозон
Личен коментар: Ние сме от Варна и Вие изрично ми казахте да заведа сина си на последващ преглед при детски хирург, а не при уролог. Мазахме и нямаше абсолютно никаква промяна относно залепването, а според мен торбичките бяха видимо празни.

Дата: 26. 08.2019 (възраст - 2г и 1м)
Лекар: д-р Румен Христов
Основна диагноза: Общ медицински преглед
Обективно състояние: Установява се стеснение на препуциума, което не позволява забелването на главичката на пениса, Нормално за възрастта.
Терапия: В момента не се налага оперативно лечение. За контролен преглед след 1 година.
Личен коментар: Споменах притеснението си, че през поне 90% от времето тестисите ги няма, а за останалото време не съм сигурна. В отговор получих коментар "Ама вие постоянно там ли го гледате?" и смях от сестрата в кабинета. Да, вероятно не се изразих правилно, но очаквах по-сериозно отношение.

Дата: 10.04.2020 (възраст - 2г и 7м)
Лекар: д-р Росен Райков
Основна диагноза: Q53.2 - Недесцендиране на тестиса, двустранно
Придружаващи заболявания и усложнения: N47
Обективно състояние: Празен скротум. Тестисите се палпират ингвинално друстранно. Синехии на перпуциума непозволяващи пълно оголване на гланц пенис.
Терапия: Хориомон 500мг мускулно седмично двукратно. При липса на ефект - оперативно лечение.
Личен коментар: Единствиния лекар който изследва сина ми с ехограф. Всички останали работеха с напипване. Следвахме предписаното, но очаквано това не подейства и на вторичния преглед ни насочиха към следващия специалист.

Дата: 05.05.2020 (възраст - 2г и 8м)
Лекар: доц. д-р Деян Анакиевски
Основна диагноза: Q53.2 - Недесцендиране на тестиса, двустранно
Придружаващи заболявания и усложнения: N47
Обективно състояние: Празен скротум. Тестисите се палпират ингвинално друстранно.
Терапия: За ПОЛ
Личен коментар: Насрочиха ми дата за операция и поискаха педиатърката ни да даде направление за куп изследвания (вкл. ЕКГ) - половината се оказва, че са ненужни. Написаха клинична пътека 147 по здравна каса и ме информираха, че избора на екип струва 900 лв. Казаха също, че ще сме в болницата 3 дни.

Доколкото знам това е рутинна операция. Искам да попитам покрива ли я касата изцяло и необходимо ли е да избирам екипа на доц. д-р Деян Анакиевски? Операцията ще е стандартна - отворена, а не лапароскопска. Да отида ли при друг лекар или да се върна отново при д-р Румен Христов? От един месец съм без работа заради пандемията, но за детето ще намеря пари. Просто трябва да знам дали има смисъл. Как мислите? От изчетеното по форумите останах с впечатление, че тази операция се прави поетапно - първо единия, а после другия. Така ли е? Разбрах, че доц. д-р Деян Анакиевски е изключителен специалист, но не съм убедена, че има практика и рутина точно в тази сфера.  Ами, ако в последствие синът ми има нужда от повторна операция? Страх ме е да му се доверя.

Няма да се връщам назад във времето и да питам защо сте пропуснали да установите проблема. Станалото - станало, гледаме напред. Надявам се на отговор и помощ. Объркана съм.

Последна редакция: сб, 09 май 2020, 01:24 от FB590049BGM

# 57
 • София
 • Мнения: 3 235
Да започна с Вашия упрек, изразен в последното изречение. Позиционирането на тестисите търпи развитие с растежа на детето. По правило те трябва да се смъкнат в торбичката до 6 - 8 месец. НО - при някои момчета има анатомични предпоставки, поради които тестисите могат вторично да се дръпнат нагоре, въпреки, че първонално те са били в скротума. Затова този вариант, който общо се окачествява като "асансьорни тестиси", се проследява периодично, препоръчително от едни и същи специалист, който да прецени на какъв етап трябва да се извърши оперативно смъкване на тестиса или тестисите.
Тези специалисти са детските хирурзи (такива има в повечето големи градове) и детски уролози (такива има само в "Пирогов" и "Токуда"). Общопрофилните уролози не е редно да третират този проблем, поради малкия опит който имат. Иначе те може да са блестящи специалисти, но има определени изисквания.
В цял свят вече не се препоръчва хормоналното лечение на задържания тестис. Все пак то има известен резон при вариантите на "асансьорсния", но това изисква богат опит и точна преценка. Друга постановка е преценката за хормонално лечение при двустранната задръжка, когато трябва да се търсят и други съпъстващи проблеми, касаещи хормонални или генетични отклонения.
Вие може да изберете този специалист, към когото сте изпитала доверие. Аз лично във Варна препоръчвам д-р Христов.
Всичките тези мои разсъждение биха били обективни, ако аз знам актуалното положение на нещата. Напълно е възможно Вие да няма за какво да се притеснявате, за което може да разчитате на моя 40 годишен опит.

Давам линк към една статия на детските уролози от "Пирогов" (по понятни причини не Ви насочвам към моите публикации)
https://prakticheska-pediatria.net/2019/07/16/kriptorhizum/

Последна редакция: сб, 09 май 2020, 21:08 от доктор Оги

# 58
 • Мнения: 24
Благодаря ви от сърце за отговора и ви поздравявам за търпението и отговорите към всички.

Случаят с занижени неутрофлили при деца се оказва не толкова рядък, но малко лекари подхождат адекватно с реакциите си.

Проблемна е ваксината против морбили при такива състояние на неутропения, защото е жива и педиатърката е особено неуверена дали да я поставя, което нас ни обезпокои допълнително.

Поздрави и успех

Здравейте, докторе
Малкият е на година и 5 месеца и има ниски неутрофили без никакви други симптоми, той е в перфектно здраве. Посъветваха ни да му правим изследвания всяка седмици, за да видим как се движи.
Неутрофилите му бяха дори по-високи, когато беше на година и един месец - около 380.

Това са му последните две изследвания. Бихте ли ни дали съвет как да постъпим и най-вече какво да правим с имунизациите. Да ги извършим ли или да изчакаме.

Не мисля, че има някакъв проблем. Понякога лабораторните изследвания подвеждат и създават излишни опасения. Важно е общото състояние на детето.
Според мен няма основание да отлагате имунизациите, педиатрите се въздържат от тях когато детето има някакви инфекциозни прояви.

# 59
 • Мнения: 13
Вие може да изберете този специалист, към когото сте изпитала доверие. Аз лично във Варна препоръчвам д-р Христов.
Всичките тези мои разсъждение биха били обективни, ако аз знам актуалното положение на нещата. Напълно е възможно Вие да няма за какво да се притеснявате, за което може да разчитате на моя 40 годишен опит.
Доктор Оги,
Благодаря за отделеното време и внимание!
Предоставената информация е много добра. Притеснението ми идва от това, че към момента не изпитвам доверие нито към д-р Румен Христов, нито към д-р Деян Анакиевски (познавам ги само от 10 минутните прегледи при тях). Интересува ме каква е процедурата при двустранен крипторхизъм. В смисъл, ако 3-годишен пациент дойде при Вас с направление и диагностицирате този проблем:
- има ли допълнително заплащане за избор на екип или друго непокрито от здравната каса и ако "да", каква е сумата?
- коя е клиничната пътека, колко дни е престоя в болница и с една операция ли се свалят двата тестиса?

Последна редакция: нд, 10 май 2020, 22:53 от FB590049BGM

Общи условия

Активация на акаунт