Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 221 854
  • 2 381
  •   1
Отговори
# 1 500
  • София
Да, трябва да се издърпва леко, доколкото може, и да се измива с топла вода и бебешки шампоан

Последна редакция: пн, 22 яну 2024, 10:56 от Рaдост

# 1 501

Здравейте Доктор Бранков
През октомври направиха операция (реконструкция на външен слухов канал)и оттогава всеки ден почиствам мястото на операцията,но все продължава да излиза гной. Дали е останало непочистено каналче и е нужна повторна операция? Или е възможно по друг начин да се изчисти гнойта?
Детето ми е на 3 години и половина.

# 1 502
  • София
Нямам представа за тази операция, но това ми прилича на каналче (фистулен ход). Говорете с оператора.

# 1 503
Здравейте. Синът ми е на 3 години и забелязах тези топчета на крачето от външната страна преди няколко месеца. Не мисля, че изпитва дискомфорт. Докосвам ги, не се дърпа и не казва, че го боли. При натиск усещам кост, иначе на повърхността е меко на допир. Като се изправи крачето в права позиция сякаш се скриват, като си мръдне на дясно крачето и са доста видими. Повърхността стои леко зачервена и суха. Живеем в чужбина и тук се чака доста време за каквито и да е прегледи и в момента докато чакаме ще се радвам на професионално мнение.
Благодаря предварително!

# 1 504
Здравейте д-р Бранков.Моля за вашето мнение.Става въпрос за внучето ми,което е на 7 месеца.Днес минахме през трима лекари и накрая казаха детски хирург,но нищо конкретно.

# 1 505
Здравейте д-р Бранков.
От каква възраст на бебето извършвате обрязване (от хигиенична гледна точка)? Очакваме момченце (2ро дете) и сме от година и половина в България. В Австрия се извършва веднага след раждането или първите дни на новороденото още преди изписването. Има ли такава възможност в България, по-конкретно за София питам?

Благодаря предварително!

# 1 506
  • София
Здравейте. Синът ми е на 3 години и забелязах тези топчета на крачето от външната страна преди няколко месеца. Не мисля, че изпитва дискомфорт. Докосвам ги, не се дърпа и не казва, че го боли. При натиск усещам кост, иначе на повърхността е меко на допир. Като се изправи крачето в права позиция сякаш се скриват, като си мръдне на дясно крачето и са доста видими. Повърхността стои леко зачервена и суха. Живеем в чужбина и тук се чака доста време за каквито и да е прегледи и в момента докато чакаме ще се радвам на професионално мнение.

Не мога да кажа какво е това. Препоръчвам ехография и ако има несигурност в диагнозата - ЯМР. Случаят е за ортопед. Допускам, че се касае за ганглион.

https://www.arsmedica.bg/aktualno/%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%BB … D1%81%D1%82%D0%B0

# 1 507
  • София
Здравейте д-р Бранков.
От каква възраст на бебето извършвате обрязване (от хигиенична гледна точка)? Очакваме момченце (2ро дете) и сме от година и половина в България. В Австрия се извършва веднага след раждането или първите дни на новороденото още преди изписването. Има ли такава възможност в България, по-конкретно за София питам?

Изненадан съм, че в Австрия обрязват новородени. Това наблюдавах в Щатите преди 25 години, сега тази тенденция е силно намаляла. Няма правило за възрастта за обрязване. Във всеки случай не бих направил това на малко бебе. Трябва да навърши поне 6 месеца.

# 1 508
Здравейте, проф. Бранков.
Наскоро водих при Вас един Ваш адаш, който има проблеми със заголване на главичката на пениса. Предписахте му Елоком крем веднъж на ден и да го доведа на преглед след един месец.
Проблемът е, че като една голяма бяла птица, забравих да си отбележа колко дни да се прилага лекарството.

# 1 509
  • София
Дипрозонът се нанася на фин слой до момента на контролния преглед

# 1 510
  • София
Здравейте д-р Бранков.Моля за вашето мнение.Става въпрос за внучето ми,което е на 7 месеца.Днес минахме през трима лекари и накрая казаха детски хирург,но нищо конкретно.

За какво става дума?

# 1 511
Здравейте, др. Бранков!
Дъщеря ми е на 2,4 години. Родена с пилонидална киста.  До сега не сме имали проблем, в смисъл да гноясва, течени др. предвид че е с памперс все още.
Моля, да погледнете снимките.
Според вас дали това е пилонидална киста? Имал ли сте такъв случай до този момент?
Според вас има ли нужда от оперативна намеса и ако не се оперира ще навреди ли по някакъв начин за в бъдеще.
Благодаря ви
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 25 яну 2024, 14:29 от AnMary

# 1 512
  • София
Здравейте, др. Бранков!
Дъщеря ми е на 2,4 години. Родена с пилонидална киста.  До сега не сме имали проблем, в смисъл да гноясва, течени др. предвид че е с памперс все още.
Моля, да погледнете снимките.
Според вас дали това е пилонидална киста? Имал ли сте такъв случай до този момент?
Според вас има ли нужда от оперативна намеса и ако не се оперира ще навреди ли по някакъв начин за в бъдеще.

Здравейте,
във Вашия случай находката не е съвсем безобидна. По външен вид не може точно да се прецени докъде стига в дълбочина. Макар и много рядко, това може да стига до гръбначния стълб. Затова неврохирурзите препоръчват извършване на ЯМР. Съветвам Ви да се обърнете към проф.Цеков от Токуда. Той ще Ви даде насоки.

Последна редакция: пт, 26 яну 2024, 10:52 от Рaдост

# 1 513
Здравейте проф. Бранков, синът ни е на почти 4 г. Досега не е забелван насилствено,а сам постепенно напредваше по малко. Миналият месец имаше проблеми с песъчинки в бъбреците и при консултациите с нефроложката тя ни изписа Бетазон трио за 3 седмици и каза ако не успеем да дойдем тя да довърши. Действахме с крема, вече главичката е почти забелена в момента, отдолу на юздичката е все още срастнато, никога не е имал уроинфекции. Въпросът ми е дали да отидем при нефроложката,за да довърши,тъй като трите седмици изтекоха или да не ходим и да продължим вкъщи или да дойдем при Вас на консултация? Благодаря предварително.

# 1 514
Здравейте проф.Бранков имам бебе на 15 дена и нослето и хърка слагам и по една капка солена вода но след половин час отново започва да и хърка нослето има ли повод за притеснение

Общи условия

Активация на акаунт