Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 219 776
  • 2 369
  •   4
Отговори
# 2 355
  • София
Благодаря Ви много за насоките!
След преглед при детски ендокринолог, който потвърди, че този обем е норма за възрастта, записахме час при д-р Христов за края на месец април (тогава беше първата възможност). Дали е безопасно според Вас да се извърши тогава, има ли възможност размерът драстично да спадне за този период?

Не съвсем. Впрочем аз бих могъл и по-рано да извърша операцията.

Последна редакция: вт, 20 яну 2026, 20:31 от Рaдост

# 2 356
Тогава той ще бъде в 14 месец, мислех, че препоръките са до 18-ти месец? Смятате, че трябва да се извърши по-скоро ли?
Благодаря Ви много за насоките!
След преглед при детски ендокринолог, който потвърди, че този обем е норма за възрастта, записахме час при д-р Христов за края на месец април (тогава беше първата възможност). Дали е безопасно според Вас да се извърши тогава, има ли възможност размерът драстично да спадне за този период?

Не съвсем. Впрочем аз бих могъл и по-рано да извърша операцията.

# 2 357
Здравейте д-р Оги,

детето ми е на 10 месеца и е със скъсена горна юздичка.
Четох, че в бъдеще, е предпоставка за изговаряне на думи и много родители, които на по късен етап я премахват, са принудени да ги записват на логопед.
Нейният педиатър препоръчва да изчакаме, защото при прохождане, може при падане, да се сцепи.
Вашето мнение?
Благодаря. 🩷

# 2 358
  • София
Какво да се сцепи? Юздичката да се сцепи при падането ли? И така да се разреши проблемът?
Идете на УНГ специалист. Те са по тази част (не по падането).

Последна редакция: вт, 20 яну 2026, 20:32 от Рaдост

# 2 359

Здравейте, проф.Бранков
Детето ми е на 4г, от известно време, както се вижда на снимката, предполагаме че е с пъпна херния. Педиатъра ни спомена същата диагноза.
Има моменти на коремни спазми, но може и да не са от пъпчето.
Според Вас касае ли се реално за пъпна херния, нужна ли е задължително операция ?

Ако е нужно, бихме направили възможно  най-скорошен преглед при Вас.
Благодаря!

# 2 360
  • София
Здравейте, кожата на пъпа е изпъкнала, но не мога да преценя дали има херниален дефект на коремната. Добре е да прегледам детето. Ще поговорим и за спазмите. Те категорично не са от пъпа, но може да има функционални чревни проблеми.

# 2 361
Благодаря, направление за какво ни е нужно за преглед при Вас, или какъв номер?

# 2 362
Здравейте, проф. Бранков!
Покрай празниците забелязахме, че синът ми на 5.5г., много често ходи до тоалетна - има периоди за 15 минути да отиде 5 пъти. В някои от случаите само отива до тоалетната и се връща (само позив), други пъти пуска по няколко капчици, трети път ходи нормално. Това не се случва през целия ден, а в определени периоди. През нощта не става до тоалетна (много рядко някоя вечер пишка по веднъж, но това е по-скоро изключение), при по-дълго пътуване в кола също не търси тоалетна често. Няма зачервяване, парене, щипене и никакви други оплаквания и проблеми при ходене. Това продължава и досега вече близо месец. Урина и стерилна урина са чисти. Възможно ли е да е на нервна почва?
На какво може да се дължи, уролог или нефролог е по-удачно да посетим? Благодаря предварително!

# 2 363
  • София
За тези проблеми е нужен детски уролог.

# 2 364
Здравейте д-р Оги,
Синът ми -вече на 9 и половина е роден 23 дни по-рано. С мъжа ми около 3 год. възраст го заведохме при уролог, тъй като забелязахме на моменти липса на слязъл ляв тестис. Тога съвета, който ни дадоха е да изчакаме, защото мн често тестисите слизали в скротума и не се налага оперативно лечение.
С времето някак спяхме да обръщаме внимание, защото много често не виждахме проблема, по преди няколко месеца, когато при преглед се установи, че левия тестис се намира в ингв. канал и не слиза въобще.
Преди 2 дни бе извършена операция за позициониране на тестиса в скротума.
Това, което мен ужасни много ме притесни и продължава е , че всъщност това се прави в много ранна детска възраст, а синът ми ще стане на 10.
Бихте ли ме информирали как и по какъв начин от тук нататък следва да се наблюдава развитието на тестисите и дали евентуално има някакво увреждане.
Освен за ехограф, прочетох и за доплерово проследяване, кога, на колко време бихте ли ми дали информация.
Не спирам да мисля и да се обвинвам, че не сме търсили информация навреме, а и явно е нямало кой да ни даде адекватна такава.

# 2 365
Здравейте д-р Оги,
Детето ми е на 11 години, ~25 кг. От много малка има периоди на болки в корема. От окло 2 години започна да се случва  на няколко месеца 1 път например да повъща и винаги вечер. Събужда се с болка в корема, повръща и след това е добре. На следващия ден нищо й няма. Казвала ми е, че усеща че и се връща хвана понякога, но рядко, не винаги при повръщане.
Сега педиатъра ни препоръчва да направим едномесечно лечение с Нексиум ( никога не го е пила) , което много ме притеснява като причетох всички възможни нежелани реакции.
Отделно педиатъра каза, че по негови наблюдения с деца, с подобни оплаквания, при които не се установява причина е добре да се мине на едномесечно лечение с Флажил, но да пробваме първо с Нексиум.

Бихте ли ми дали съвет?

# 2 366
  • София
Здравейте д-р Оги,
Синът ми -вече на 9 и половина е роден 23 дни по-рано. С мъжа ми около 3 год. възраст го заведохме при уролог, тъй като забелязахме на моменти липса на слязъл ляв тестис. Тога съвета, който ни дадоха е да изчакаме, защото мн често тестисите слизали в скротума и не се налага оперативно лечение.
С времето някак спяхме да обръщаме внимание, защото много често не виждахме проблема, по преди няколко месеца, когато при преглед се установи, че левия тестис се намира в ингв. канал и не слиза въобще.
Преди 2 дни бе извършена операция за позициониране на тестиса в скротума.
Това, което мен ужасни много ме притесни и продължава е , че всъщност това се прави в много ранна детска възраст, а синът ми ще стане на 10.
Бихте ли ме информирали как и по какъв начин от тук нататък следва да се наблюдава развитието на тестисите и дали евентуално има някакво увреждане.
Освен за ехограф, прочетох и за доплерово проследяване, кога, на колко време бихте ли ми дали информация.
Не спирам да мисля и да се обвинвам, че не сме търсили информация навреме, а и явно е нямало кой да ни даде адекватна такава.

Световното правило е, че ако тестисът не слезе до 6 месец на момчето, той никога няма да слезе. Разбира се, има някои варианти като ретрактилен (асансьорен) тестис, който се наблюдава до към 5 - 6 година, но тогава трябва да се вземе решение дали да се оперира. Преценката е доста деликатна и трябва опитен хирург или детски уролог.
Смъкнатият при вашето дете тестис, при положение че вече е на нормалното си място в торбичката, вече значително е изостанал в развитието си. Но това не е страшно, той запазва някаква функция и освен това е на сигурна позиция.
Проследяването с ехограф става задължително с Доплер (т.н.цветна ехография) за да се прецени неговото кръвоснабдяване и неговата структура. Това трябва да се направи от много опитен специалист по образни изследвания.
Ако резултатите са задоволителни няма за какво да се безпокоите.
P.S. Не ви питам от къде сте.

# 2 367
  • София
Здравейте д-р Оги,
Детето ми е на 11 години, ~25 кг. От много малка има периоди на болки в корема. От окло 2 години започна да се случва  на няколко месеца 1 път например да повъща и винаги вечер. Събужда се с болка в корема, повръща и след това е добре. На следващия ден нищо й няма. Казвала ми е, че усеща че и се връща хвана понякога, но рядко, не винаги при повръщане.
Сега педиатъра ни препоръчва да направим едномесечно лечение с Нексиум ( никога не го е пила) , което много ме притеснява като причетох всички възможни нежелани реакции.
Отделно педиатъра каза, че по негови наблюдения с деца, с подобни оплаквания, при които не се установява причина е добре да се мине на едномесечно лечение с Флажил, но да пробваме първо с Нексиум.

Започвам от лечението: допустимо е да се започне антирефлуксна терапия на сляпо, след което да се прецени дали има нужда от специализирани изследвания. Но Нексиум вече не се препоръчва, връщаме се към стария познат фамотидин - за вас са нужни 2 х 20 мг и то поне за 2 месеца. Аз бих добавил прахчета Нео-бианацид 3 х 1 след хранене.
Флажилът (антибиотик) е уместно да се препоръча след изследване за Хеликобактер пилори - но не кръвна, фекална или дихателна проба (те са ориентировъчни), а директна биопсия от лигавицата на стомаха по време на гастроскопия. Освен това самото ендоскопско изследване на стомаха дава по-точна диагноза.

Аз обаче имам и други въпроси за неща, които вие не споменавате, или за които педиатърът не е попитал. Предлагам ви да доведет детето при мен на преглед.

# 2 368
Здравейте доктор Оги. Синът ми е на 1 год. Кога трябва да започне забелването и необходимо ли е да се прави толкова малък? По препоръка на нефроложката леко издърпва кожичката измиваме при баня и слагаме фимозин гел. Бил омекотявал кожата за да не го боли при забелване.Но с баща му не смеем да насилваме и съответно кожичката си стои до половината на главичката му и малко повече.  Кога е редно да потърсим лекар за забелването? Педиатърката ни нищо не обсъжда на тази тема и не ни обяснява.

# 2 369
  • София
Правилно постъпвате. Не трябва да се насилва. Важно е да подпомагате естествения процес. Няма точна възрастова граница, но се приема, че до към 3 годишна възраст процесът трябва да е приключил. А може и до по-късно. Важно е да няма патологични промени на кожичката. Но това може да прецени само специалист - детски хирург или детски уролог.

Общи условия

Активация на акаунт