Интервално хранене/периодично гладуване/Fasting - тема 9

• 76 568
  • 745
  •   1
Отговори
# 165
Аз лично не знам как да реша следния проблем. Винаги закусвам чай, после домашно прясно мляко с какао , плодова салата поръсена със смляно ленено семе и сусам. Но сутрин на гладно тренирам. Проблема е, че след втория ден в който се храня в 4 с основното за последно, на следващата сутрин нямам сили да тренирам. Иначе така идеално стават 16/8, даже 18/6. Но не знам как да постъпя, като и тренировките на гладно, и закуската са ми важни, ако не закусвам и без спорт ми причернява. По принцип хич не издържам на глад особено сутрин , за това гледам и съня да се включи в часовете. Имам да свалям сега, но и когато бях слаба никога не съм пропускала този вид закуска, тоест смятам че не пълнея от нея. Заради хормони покрай инвитро трупнах кг и сега въобще не мога да му хвана цаката как да сваля, нищо което преди ми помагаше сега не действа.

В началото и аз се чувствах по същия начин, но с течение на времето организмът ми постепенно свикна с новата "програма". Simple Smile
Преди хранене можеш да направиш една кратка и не много интензивна тренировка(йога, пилатес), а следобяд/привечер една по-натоварваща.
В момента имам възможност да тренирам два пъти на ден:
Първата тренировка е HIIT и я правя след 18-ия част от фаста, когато тялото ни започва да гори подкожни мазнини, така ускорявам процеса.
Втората тренировка е със собствено тегло и гири (стил Руми Илиева).
Ще намериш своя начин с течение на времето. Flowers Hibiscus

# 166
Благодаря ти! Аз имам хиляди пробягани километри, сега сутрин вкъщи на степ за аеробика правя нещо средно между тае бо и степ аеробика, после клякания, напади, гири и т. н. каквото съм усвоила от годините ходене по зали. И ацетил Л карнитин преди това за 2 месеца, после го спирам. Но така както ме съветваш не става ли хем вечер, хем сутрин спорт и никаква храна между тях, тоест не идва ли още по хард? Защото нали закуска към 9-10, после основно 4 и край с храненето. Значи, не мога да повярвам че не мога да го измисля. За няколко месеца свалих 5 кг, но трябва още 10. Изключително бавно е. Тия хормони, приемани отвън тотално объркват организма. Да, имам си мускули, тялото помни 15 те години спорт и режим, нямам целулит. Но този пояс около талията..., ужас, корем и паласки никога не съм имала . Едно време си знаех кое точно как ми действа, за нула време влизах във форма ако кача лекичко. А сега.., не искам да повярвам че и годините, са утежняващ фактор.
Може би си права че така двуразово може да е по-добре. Днес ще го пробвам, дано утре сутринта да не съм парцал. Ама парцал не парцал, ще действам от инат😀

# 167
Докато не спреш да ядеш основно въглехидрати,  трудно ще се получават нещата при теб. Закуската ти е само въглехидрати,  няма протеин,  има там малко мазнини от тахана.  Тялото ти е научено да търси глюкозата като източник на енергия, а не мазнините като енергиен източник. Един грам мазнина има 9 ккал. Ти носиш 10кг излишни мазнини, т. е.  10000*9ккал=90000ккал и не можеш да използваш тази енергия от мазнини, става ти лошо ако не приемаш енергия от въглехидрати,  нямаш сила. Трябва да научиш тялото си да гори мазнини,  да я използва тази енергия от мазнините,  които носиш. Това става с промяна на съотношението между макронутриентите,  които приемаш. На първо време намали въглехидратите, увеличи протеина.

# 168
То досега не ми се искаше понеже цял живот така съм се хранила, 15 години бях слаба със спортна фигура. Тази закуска, после белтъчини плюс зеленчук за основно, вечер салата . Но хляб, тестени не съм яла изобщо, не обичам много, а и качвам на мига от тесто. Качвала съм около пътувания когато не мога да си спазвам режима и от към спорт или съм прекалявала със сезонни плодове. Но си познавах перфектно организма и много бързо свалях при все тази закуска, даже тогава мляко домашно с банани закусвах, а сега гледам да са малини, боровинки, ананас. Но след инвитро опитите нищо, нищо не работи. Преди тичах по 6 км, увеличих ги на 8, гимнастика, и не. Преди хормоните с този режим щях да се свърша, а сега не мърдам, или леко. Покрай опитите хем хормони, хем разреден спорт. И бам, 15 кг. Понеже имам достъп до домашно овче и краве мляко, не искам да се лишам от него, знам че има въглехидрати в него, но не искам точно това да махна, смея да твърдя че  с качествената храна донякъде си обяснявам липсата на целулит и като цяло младежия си вид и здраве иначе. Ин витрото е заради мъжкия фактор, при мен всичко е ок. Но явно трябва съвсем да редуцирам плодовете, до победа. Хич не ми се искаше съвсем строго да го давам пак заради инвитрото, да не получа липси на витамини и т. н., но...

# 169
Липси на витамини, от неядене на плодове, няма да получиш, не се притеснявай. Яж мазнини и протеини, те ще ти доставят всички необходими витамини и минерали и зеленчуците са гарнитура, не основно ястие.

# 170
При този вид режим е хубаво да се приемат Омега-3 мастни киселини, мултивитамини и пробиотици.
Ето една полезна и информативна статия: https://gymbeam.bg/blog/pulno-rukovodstvo-za-periodichno-gladuvane/ Pencil

# 171
Update ден 5 - с всеки изминал ден се чувствам все по-добре. Днес успях дори да направя едночасова тренировка на гладно и имах сила и енергия.
Единственият дискомфорт, който усещам от началото на режима, е свързан с подуване на корема и чувство на тежест след хранене, което минава до 4-5 часа. Определено имам изчистване на мазнини и леко стягане, кантарът не е мръднал, но съм пред цикъл. Засега не се ограничавам и от въглехидрати, но с времето ще поизчистя и храната.

# 172
  • където си пожелая...даааа...
Момичета, чудя се сега аз, дали приемът на 2 лъжички пчелен прашец сутрин, последван от чаша вода с 1/2 изстискан лимон в нея, се брои за "ядене"? Ако е така, значи трябва да си изместя прозореца за хранене🙄...

# 173
Лимон с вода няма проблем, според д-р Берг (той и джинджифил кисне във топлата вода).
За пчелния прашец знам, че съдържа всички необходими аминокиселини, но има и въглехидрати (около 50% са) и според мен прекъсва фаста. При мен (заедно с масло и орехи, рецепта на д-р Шишонин) замества закуската понякога.

# 174
  • Dope Reach
Таня, може ли рецептата за пчелния прашец? За какво се препоръчва?

# 175
Таня, може ли рецептата за пчелния прашец? За какво се препоръчва?
Следя д-р Шишонин от много време заради неговата гимнастика за врат/кръвно налягане и преди няколко месеца с изумление открих, че и той се храни и препоръчва ВМНВХ както и аз. Тогава открих и неговата рецепта с пчелния прашец. Хареса ми и е подходяща за вегетарианци /вегани и за разнообразие на яйцата сутрин.
Д-р Шишонин смята, че пчелния прашец съдържа всички необходими аминокиселини , а кравето масло и орехите всички необходими мазнини.
Рецептата:
100 г пчелен прашец се смила блендера,
200 г орехи се добавят и пак се смилат,
 80 г краве масло меко се добавя и разбърква.
Малко вода се слага с орехите, но аз ги кисна/мия преди това и са мокри. И карам малко на око с всичко.
Стои в хладилник и хапвам сутрин няколко лъжици с кафето. Държи ми сито до обяд.
Не вечерям и сутрин не съм много гладна, но някой път хапвам към това и още няколко ореха.

# 176
Звучи интересно, но за вегани мисля, че не е подходящо- нали има пчелен прашец, масло...

# 177
  • Dope Reach
Веганите, доколкото знам, все пак се разделят на такива, които ядат мед или не ядат мед. Но за кравето масло си е така.

Аз да споделя, че от няколко дена съм на 16:8 и се чувствам добре, със сигурност е моето нещо. Днес се разготвих бая, но ще гледам да не прекалявам. Вечерите по-малки ли гледате да са или по-големи, а през деня - нещо по-малко?

# 178
Знам за маслото. Надявам се "да не обърквам някой нов веган".
Така е рецептата и така съм я давала на познати вегани с големи здравословни проблеми и които бяха изключително доволни от резултатите. Сега, не съм питала дали и с какво са заменили маслото или точно в този момент здравето им е било по-важно.
Но те не са и от крайните вегани (тези, които чуват гъбите да плачат) и са симпатични, не си налагат разбиранията, а и аз моите.
Не си падам по разни супер храни, но тази идея ми хареса. Може и заради доктора да е.
Аз не ям вечер, но винаги ям до ситост и без тъпчене на закуска и обяд. Случвало ми се е да огладнея вечер и съм хапвала нещо (варени яйца и/или сирене) и съм преразглеждала обяда.
Също така не се правя на интересна с хора и пийвам по чаша с мезе, когато се налага. Тогава гледам да е по-леко, но е мноооого относително. За щастие празници и гости не са всеки ден.

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 15:04 от tania6

# 179
  • Dope Reach
Все още съм лаик в този тип хранене/гладуване, някои неща не са ми много ясни. Знам, че как се захранваш след гладуване, е даже по-важно от самото гладуване. Но по време на тези 16 часа, само вода ли може да се пие или чай също? Без подсладител, разбира се. И ако във водата има лимон и мента? Или може само мента?

Общи условия

Активация на акаунт