Интервално хранене/периодично гладуване/Fasting - тема 9

• 75 786
  • 745
  •   1
Отговори
# 615
Аз няма как да изключа ориза и картофите, защото съм вегетарианка и нямам голямо разнообразие. Позволявам си в седмицата веднъж един голям печен картоф с други печени зеленчуци. А ориз много обичам - пържен или лимоново ризото ммм♥️. Това ми е любимата храна, как да се откажа не знам. Но гледам ориз да ям през седмица. Също така аз сладкото съм го изключила напълно, само днес ще си позволя по малко мед в чая, защото днес правя 40 часа гладуване. Интересното при детокса и спазването на режим е, че апетитът към сладки неща при мен изчезва, виждам ги като нещо вредно и безсмислено, организмът се научава да иска чиста и качествена храна. Значи, колкото повече се тъпчем с боклуци и какво ли не, толкова повече се разглезваме и искаме още и още вредни храни.

# 616
Аз съм върл месоядец и менюто ми е с месо. Това не означава, че отричам други вкусове и разбирания, стига да не ми ги налагат на мен.
Очевидно е, че в такива случаи трябва да се търсят алтернативи, а има такива много. Благодарение на палеото и аз открих интересни идеи в тази насока. Още не съм ги пробвала,  но един шоколадов мус с вода от консерва нахут за заместване на яйчен белтък ми е в главата отдавна. Наскоро видях и рецепта за майонеза с вода от нахут, която записах.
Винаги може да се нагласи храненето по цел, вкус, портмоне и т.н.

# 617
Да, т.нар аквафаба не е никак за изхвърляне. Аз съм правила рецептата за майонеза с нея, но на мен не ми хареса, може и аз да съм объркала нещо в пропорциите.
Месото според мен е много полезно за диетата, защото мускулите получават протеин и не се рискува толкова загуба на мускулна маса. Аз като не ям месо, виждам, че отслабвам тези дни покрай интервалното хранене, но виждам, че е за сметка на мускулна маса също така Sad. Сега обмислям как да подхранвам мускулите адекватно. Преди разчитах на много броколи, но вече само като подуша броколи и ми се повръща. За съжаление май намразих завинаги броколито.

# 618
Яйца, риба и млечни не ядеш ли?
Иначе разни тахани (сусамов?) имат протеин. Има и разни соеви и други, но не съм много запозната. Във вегетарианското ВМНВХ съм виждала идеи, а и в групите палео и интервално, които следя има много вегетарианци.

# 619
Аз не съм вегетарианка,но не съм върл фен на месото,ям яйца,пилешко,свинско,шунки,салати,но вече ми се повдига от тия неща.
А режимни “хлебчета” или палачинки даже не знам как се правят,за да си направя.
Мисля по малко ориз да включа и по някой картоф в манджа,наистина ми омръзна едни и също хранене 1г и повече.
Ще ви следя за идеи и ако може да кажете къде да прочета за такива режимни храни,които стават за прозореца на интереалното хранене ще съм ви благодарна.

# 620
Сетих и за лененото семе, че е с най-добър процент растителен протеин. Потърсете си информация, че има много крайности и в двете посоки.
Рецептите за този вид "хлебчета"/палачинки и други бухти са лесни и на око. Разбиват се 1-2 яйца и се добавя 1-2 лъжици някакъв тахан или крема сирене. С лъжица се слага в леко намазан с кокосово олио или зехтин тиган и се пече. Аз , като голям мързел, изливам сместа върху хартия за печене и във фурната ди хубав цвят/суха клечка. Режа на "филии" и ....замразявам.
С гофретника: 3-4 яйца и едно малко бурканче тахан.
С брашно от ленено семе (казват) става и без яйца, естествено гумообразно е "тестото". Вегетарианците заместват яйце с лъжица ленено брашно. Могат да се слагат ядки, семена, подправки. ...

# 621
Млечни не ям, защото имам лактозна непоносимост. От животинските продукти ям само яйца, мед и краве масло при готвене.
Ще си взема тахан, периодично си купувам заради протеините. Също и за качествено фъстъчено масло се оглеждам. Колкото и да не обичам ядки, май ще ги включа в менюто заради протеините, ще наблегна на тиквените семки. Често за протеини изяждам една консерва грах или нахут, но дали ме снабдяват с достатъчно протеини не съм сигурна.

# 622
Бобови - нахут, леща, боб, сусам, ядки, тофу, сейтан са източник на протеини за хора, които не ядат животински продукти.

# 623
А от тахана не се ли дебелее и какво е позволеното количество в храненето през прозореца?
Кисело мляко аз хапвам за “десерт” на обяд след салатата и пак за “десерт” вечер след вечерята ама дали е добре...
Сега спрях плод,преди следобяда изяждах по една ябълка.
Иска ми се да хапвам по-разнообразно и да не се ограничавам толкова от тези неща не говоря за тесто,чипсове и тн,тя ги ям в събота.

# 624
Според мен няма нещо, от което да се надебелее в прозореца, ако се вмества в определените граници калориен прием. Например аз дневно ям около 800 калории. Ако взема лъжица тахан и изям един омлет гарниран с грах и спанак, мисля, че няма начин да надебелея.

# 625
А как се изчисляват калориите?
И как да изчисля колко калории са ми нужни на мен,за да недебелея

# 626
Има приложения на телефона, на които отбелязваш какво ядеш и така всеки ден може да се ориентираш колко калории приемаш. Другият вариант е на опаковката на храната да се гледа колко калории се съдържат. Също може да пишеш храната в гугъл и "калории" и излизат резултати.
Обаче ми прави впечатление, че сякаш прекалено много мислиш за надебеляването, strawberry, а това е вреден начин на мислене.  Също така менюто ти една година звучи крайно недостатъчно. Мисли преди всичко какво е полезно за организма. На жена дневно са й нужни 1800 калории. Няма как да ходим системно недохранени и да очакваме здрав организъм.

# 627
Има приложения на телефона, на които отбелязваш какво ядеш и така всеки ден може да се ориентираш колко калории приемаш. Другият вариант е на опаковката на храната да се гледа колко калории се съдържат. Също може да пишеш храната в гугъл и "калории" и излизат резултати.
Обаче ми прави впечатление, че сякаш прекалено много мислиш за надебеляването, strawberry, а това е вреден начин на мислене.  Също така менюто ти една година звучи крайно недостатъчно. Мисли преди всичко какво е полезно за организма. На жена дневно са й нужни 1800 калории. Няма как да ходим системно недохранени и да очакваме здрав организъм.
Съгласна съм с теб затова искам да разнообразя менюти си,но и да се храня правилно:)

# 628
Не мисля, че информацията за лененото семе е коректна. Гледа се не само процентът протеин, но и как се усвоява.
Еовин е права за източниците на протеини. О все пак всеки растителен протеин идва с голяма доза въглехидрати, което не бива да се пропуска. В такъв вариант мазнините трябва да са по-ниски. Не. Лбе к

# 629
А как се изчисляват калориите?
И как да изчисля колко калории са ми нужни на мен,за да недебелея

https://www.freedieting.com/calorie-calculator

Ето един, има много калкулатори, които дават подобни резултати - според възраст, ръст, кг се изчислява базов метаболизъм или колко калории ти трябват на ден ако не правиш нищо и гледаш в 1 точка; оттам нататък се увеличават според колко спортуваш и дали искаш да поддържаш, отслабнеш или качваш мускули.

Разбира се всичко е ориентировъчно, както и следенето на калории, но дава някаква обща идея.

Пробвай да сметнеш с myfitnesspal, например, колко калории ти се събират в нормален ден, защото и на мен ми се струва прекалено малко храна, и ако 1 година си била на 1000 може и да си в режим недохранване..

Последна редакция: пн, 01 мар 2021, 23:17 от Gгumру

Общи условия

Активация на акаунт