Интервално хранене/периодично гладуване/Fasting - тема 9

• 75 739
  • 745
  •   1
Отговори
# 675
Ами то да се храниш, когато огладнееш, и да спреш, когато си сит, се нарича интуитивно хранене, Таня, и е най-добрият навик, който човек може да изгради във връзка с хранителния си режим. Не знам защо толкова обичаш да си на "въпреки" дори когато с човека срещу теб говорите за едно и също, наричайки го по различен начин. Аз казах, че се храниш интуитивно между другото. Обратното е да седя гладна до Х часа, защото тогава "трябва" да обядвам.

# 676
Ми работи се и не става веднага.
Интуитивно се хранят бебета-деца докато не се намесят възрастните.
Ям повече, когато не съм спала. Както казах съм поспалива. Иначе стресово/емоционално не ми е познато.
И вчера трябваше да ставам в 4 часа. Странното е, че се събуждам бодра и преди да звъни часовника, но ям повече през деня, в смисъл имах си интервали 6-7 часа между храненията , но 3 хранения.
Днес ще е нормално т.е. интервално хранене без вечеря.
Извинявай Rayy, не съм искала да споря. Явно ми се губи дефиниция на понятието "интуитивно ". Интуитивно ли е след като съм го отработила? Питам , не се заяждам нито искам да съм наопаки или както излиза. Моля за извинение.

Последна редакция: вт, 16 мар 2021, 09:00 от tania6

# 677
Пепа, мама барба, много сте ми вдъхновяващи 🤗

И на мен ми е писнало ту нагоре, ту надолу!
Не боря много, едни 2кг до нормалното и 5кг до идеалното, обаче мен ме дразнят, усещам си го по енергията най-вече.
Като съм на ниско тегло преливам от енергия, леко ми е и на тялото, и на душата, наспивам се бързо... всичко ми е супер.
Чак не мога да си обясня как толкова малка разлика в теглото прави такава голяма в себеусещането.
Само интервалното работи за мен през годините, но имам ли малко стрес веднага се връщам на изходно положение.
Сега февруари бях успяла да се фитна идеално въпреки карантина и локдаун, обаче дойде сериозен стрес и съм отновотам откъдето тръгнах...

# 678
Аз пък при стрес и негативни емоции губя тотално апетит и слабея бързо. Цял живот съм била така. Лошото е, че това е рядкост и в по-голямата част от времето трябваше да се боря с теглото по трудния начин, с усилия.

# 679
Ми работи се и не става веднага.
Интуитивно се хранят бебета-деца докато не се намесят възрастните.
Ям повече, когато не съм спала. Както казах съм поспалива. Иначе стресово/емоционално не ми е познато.
И вчера трябваше да ставам в 4 часа. Странното е, че се събуждам бодра и преди да звъни часовника, но ям повече през деня, в смисъл имах си интервали 6-7 часа между храненията , но 3 хранения.
Днес ще е нормално т.е. интервално хранене без вечеря.
Извинявай Rayy, не съм искала да споря. Явно ми се губи дефиниция на понятието "интуитивно ". Интуитивно ли е след като съм го отработила? Питам , не се заяждам нито искам да съм наопаки или както излиза. Моля за извинение.
Да, определено се отработва това нещо. Споменавала съм в някоя от другите теми, че ходих на няколко сесии с хранителен психотерапевт. Там това беше основният фокус с идеята, че при усвояване на интуитивното хранене с времето би трябвало да се отслабне. За жалост с всичкото облъчване за диети и перфектни тела хората губят това чувство за глад-ситост още през пубертета и трябва много, много работа, за да се върнеш към интуитивно хранене. На мен лично ми е доста трудно. Принципно фаствам, за около месец естествено влезнах в интервал 16/8 и обикновено огладнявам към 12. Понякога обаче се будя гладна и прилагам принципа на интуитивното хранене, а не чакам да стане обяд. Гладът го усещам, но ми е трудно да спра, когато имам още храна в чинията си.

# 680
  • там, където ми харесва
Започнах 18/6 , като обяда ми е в 12,30ч. до 18,30ч. Така почти месец. От тази сряда спрях хлебни изделия и сладко, всякакво. И реши да вкарам два фаста в сряда и събота , според Лунната фаза. За 5 дни от 69 на 67кг.Или -2кг за сега.Мисля да не ям тестени до Великден , а тогава заради козунаците ще ям и на следващи ден мисля да направя фаст.

# 681
При мен вече е почти 2 месеца на режим. Започнах с идея да контролирам волята си, да не приемам неща, които нямат никаква ползва за организма и да сваля натрупвания във вътрешната част на бедрата. Килограмите не са били проблем, стартирах с 61, сега съм 58. Март месец практикувам OMAD, фаста ми е 23-24h. Приемам около 700-800 калории вегетарианска храна. Изключила съм само сладкото, позволявам си по филия две хляб Вита, ям ориз и картофи в умерени количества. Резултатът, който искам да постигна в областта на бедрата не се случва. Sad. Чудя се защо толкова бавно се топят мазнините при такъв спартански режим.

# 682
При мен вече е почти 2 месеца на режим. Започнах с идея да контролирам волята си, да не приемам неща, които нямат никаква ползва за организма и да сваля натрупвания във вътрешната част на бедрата. Килограмите не са били проблем, стартирах с 61, сега съм 58. Март месец практикувам OMAD, фаста ми е 23-24h. Приемам около 700-800 калории вегетарианска храна. Изключила съм само сладкото, позволявам си по филия две хляб Вита, ям ориз и картофи в умерени количества. Резултатът, който искам да постигна в областта на бедрата не се случва. Sad. Чудя се защо толкова бавно се топят мазнините при такъв спартански режим.

А с тежко клякаш ли? Или упражнения за вътрешно бедро с тежести за глезени?
Само с режим не става, стегнатост се постига със здрава мускулатура. Не говоря изобщо за напомпване.

# 683
Правя ето тази тренировка: https://youtu.be/pT8YHR0G_CU

Обаче от нея усещам натоварване в гърба и болки. Ще включа и тежести, но сега гледам да започна от леки упражнения, че нямам никакъв тренинг и много се изморявам.

# 684
Toва е леко, кратичко видео, няма как да има ефект от него. Може би да се превърти 2 пъти, и с тежести от 2кг на всеки крак.
Това е са почти същите упражнения с Клои, не би трябвало да натоварват гърба изобщо.
https://www.youtube.com/watch?v=EUruBzhv7Kk&t=80s

# 685
Questar, ако не ти се занимава с друго, прави поне клек плие, няколко пъти дневно, когато се сетиш - максимално разкрачен клек, стъпалата гледат навън. Също просто вдигане на крака настрани, от право положение.
Също, от позиция "4 крака", свит в коляното крак настрани.
Страничен статичен напад.

# 686
Ето ме и мен след един месец OMAD, в който се хранех един път и успявах да постя по 24h. Калориите бяха около 800, просто защото на едно хранене не мога да се насиля да ям повече. Позволявах си доста неща - хумус почти всеки ден, ориз веднъж седмично, картофи, стараех се да наблегна на протеините и спанакът също преобладаваше в менюто. Хапвах пълнозърнест хляб. Изключих сладкото и газираното. Бях 61-62 килограма и през времето на OMAD се закотвих на 58 и няма мърдане. Може би пък и това са оптималните кг за моя ръст 172.
Минуси: Метаболизмът се забави, отслабването е за сметка на загубена мускулна маса.
Плюсове: Научих се да се наслаждавам на вкуса на храната, да пия повече вода и да не се храня, когато не изпитвам глад.
Мисля да продължа с интервалното хранене, но вече с прозорец за хранене поне 4 часа. Не бих препоръчала OMAD като продължителна диета, защото няма толкова голям ефект, както например би имал ефект диета, която е насочена към усилване на метаболизма, а именно често хапване по малко. Клише, но факт.Hands Ok Hand

# 687
Според мен, на ръст 172см, 58 кг са повече от идеални и вероятно наистина няма накъде по-надолу.

# 688
А тренираш ли? Ако не тренираш аз не мисля, че има отслабване, което не е за сметка на мускулна маса.

# 689
Не тренирам Sad Този месец ще правя домашни упражнения, споделени тук в темата за бедра.

Общи условия

Активация на акаунт