Козунаци 2020

• 30 267
  • 769
  •   1
Отговори
# 600
  • Sofia
Мен панетонето избщо не ме влече, харесваме си конците и Козунака и това си е.
По Коледа само купувам панетоне за сладкиш с него, който приготвям вече традиционно.

# 601
  • Балчик
Какъв е този сух квас, ти ли си го приготвяла? Ако е купен, заводски, зависи какъв е, но по-скоро не. Какво пише на пакетчето?

# 602
  • София
Благодаря ви! Blush

Марчева, брашното съм го купувала от Италия. Ще пусна предложение на една от фирмите, които внасят италиански стоки. Наистина съм очарована от него. Имам и пълнозърнестото от същата серия, него го има тук, то също е много хубаво, но го ползвам за хляб.
.......
Много благодаря! 
Не успях да разбера, за София става въпрос,  къде имат физически магазин, не успях да разбера и как се поръчва и дали е директно от Италия, и ако е така, това много ще затрудни нещата и няма да стане, но важното е, че брашно Манитоба в момента имам на количество, около 5 и повече кг, така че това не ми е проблем, но пък най-важното е  в какво ги изпече, това най-много ме затруднява, тези съдове високи, нямам си такива, а и не успях да поръчам от VeraItalia, докато разбера, че ги имат и те взеха, че свършиха и аз си останах без такива форми....пак ще ги проверя, но надали ще имат скоро, а те са толкова търсени, нищо.
Записах си рецептата, може и да я врътна, но ще работя с мая, не си отглеждам квас в момента,  но преди време  опитах и нещо ми се видя трудна рабата. Работих и с него, но аз не успях да намеря разлика м/у квас и мая...а сега, де..
Панетонето е много по различен сладкиш, то е по въздушно, има малки шупли, по леко е от нашите козунаци, конци при него няма,  но също е много хубаво, но не е традиционен бълг. козунак, така че на много хора няма да им хареса, защото когато се разбере, че е козунак, някак си си настроен за български козунак, това му е разликата, но е прекрасен. Панетоне имам в блога си, но е  - Карамелено панетоне, - голям разкош е.
Още веднъж, благодаря!

# 603
Заразихте ме и мен, вчера по никое време тръгнах козунак да правя.. Не съм усуквала нищо, беше по-скоро експеримент с едно ново брашно, рецептата е от една много стара моя рецепта за традиционна великденска фокача от област Венето. Направих я с 2г. суха мая, на 250г брашно, като ползвах такова със сила W350, което се равнява по сила на Манитоба, но е само с 11% протеин. Като състав е като класически козунак- брашно, мляко, захар, яйца, краве масло, мая, аромат. Направих стартер и след това замесих останалите продукти. Втаса около час.
Тук е как изглежда втасало. Това беше към 23.00 снощи.
Скрит текст:
Направих едно сгъване и го сложих в тава с махащо се дъно с диаметър 16см и хартия за печене за височина, за да не прелее. Оставих да пренощува, в 7.30 беше утроило обема си, изпекох за 40 мин на 165С. И ето резултатът:

Страшно въздушен козунак. Ако бях усукала щеше да има и конци, но не ми беше това целта както казах. Само с краве масло е.
Използвах това брашно:
Скрит текст:
За мен е нещо ново великденската фокача, видях във фирмения сайта на София мел рецепта за такава фокача, но не й обърнах много внимание т.к. при нас е традиция козунак. Но ще пробвам и аз.

# 604
  • Балчик
Ами то, панетонето, не е великденско печиво. Коломбата е великденска. Макар, че са близки по вкус. Не знам защо ги сравнявате с козунаци. Всеки народ си има свой обреден хляб. Уж от едни и същи почти продукти, но различен краен резултат.
Руският кулич също има форма на панетоне, но пък е различен на структура, технология и вкус.

# 605
  • Пловдив
Какъв е този сух квас, ти ли си го приготвяла? Ако е купен, заводски, зависи какъв е, но по-скоро не. Какво пише на пакетчето?
Ето това е
Скрит текст:
Миналата година сиииии,  🤦♀🤔 не знам как е правилно да се каже, “завъдих” квас(пък що теми изчетох 🤦♀), но не успях да го поддържам дълго време. Нямаше в какво да го вложа и се отказах. Този го купих от Кауфланд, дозиран за 1 кг брашно и ако не в панетоне за проба, ще го използвам за следващите козунаци по твоята рецепта с квас 👍🏻. Тя така или иначе вече е принтирана и както се казва метафорично е “забита с кабърче на нотис дъската”.

Високата, издължена форма съм постигала експериментално и при печене на козунаци в тенджера с малък диаметър и облицована отвътре с хартия. За съжаление в този телефон нямам снимка да покажа, но тези дни мога пак да пробвам. Получава се с вид точно като на Мики, но с конци и вкъщи много се хареса.

Ще ходя до Метро за Манитоба, но ако не се лъжа там имаше няколко вида, вие от кой взимате?

# 606
  • In transit
AlexaS, Марчева, това не е панетоне, просто така се получи като височина... вид Великденски сладкиш от област Венето е и не се прави с квас, а с мая и стартер. Подчертах тези неща, защото се получи някакъв развален телефон последната страница. А като съставки си е като български козунак, просто не е усукано тестото и затова няма конци. Но с манитобата със сигурност стават чудесни конци, защото е силно брашно с много глутен в него.

Марчева, купувала съм го фически от Италия, когато можеше да се стигне до там, преди пандемията. Ще отправя запитване до две фирми, които правят паралелен внос, дано да проявят интерес... В София не знам и нямам идея, къде и какво продават, възможно е някой да го внася, защото не е скъпо брашно.
А пълнозърнестото го има тук онлайн.
Сега разбра ли ме? Blush

# 607
  • Sofia
...А като съставки си е като български козунак, просто не е усукано тестото и затова няма конци. Но с манитобата със сигурност стават чудесни конци, защото е силно брашно с много глутен в него.
Мики, може и да се спомена, ама да съм забравила... Манитобата от търда пшеница ли е и колко са белтъчините? Да знам дали да ми стане фикс идея - ако е от твърда пшеница с много белтъчини.
За усукването - аз не го правя, не е фактор в моите козунаци с конци.

# 608
  • Пловдив
Мики, аз те разбрах перфектно, просто го дадох за сравнение като форма на това, което аз съм творила в един минал период и се сетих за панетонето, от там и той се включи в дискусията.

# 609
  • In transit
Морена, манитобата е с протеин 13-13,5% , но като сила я дават от W350 до W450. Прави се от мека пшеница, името и идва от едноимен град в Канада, откъдето и се внася. От твърда пшеница е само семолата.

# 610
  • Sofia
Мерси, Мики,  няма преимущества за мен (освен че ми е по-сложно за намиране) Манитобата, оставам си значи фен на баничното на СМ, което е с 13.2г белтъчини и не му отстъпва по характеристики. Simple Smile
Като спомена "силно брашно с много глутен" си помислих дали пък не е твърда пшеница, с друг глутен...

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 11:54 от Morena

# 611
Домашен локум,чака си козунаците

# 612
Вие направо сте уникални!
Браво

Остава и домашно брашно да си смелите и ви признавам.
Докато ви следя и тайно ви се възхищавам, започвате да ме обезкуражавате Joy

# 613
Ааа това с брашното....зависи ,зависи колко дълго ще е извънредното положение .Stuck Out Tongue Winking Eye

# 614
  • Пловдив
А по коя рецепта прави локума? Въртят ми се едни идеи...

Общи условия

Активация на акаунт