Испания

• 43 929
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
  • Mediterraneo
Всъщност обаче, за да изкара зелено НИЕ, трябва в момента на заявяването да е на алта. Представя вида лаборал, където да се види, че има работени 3 месеца, но и в момента трябва да работи. Така че не съм сигурна, че към момента има зелено НИЕ. Ако не си го поискаш, не ти го дават ей така. Т.е. ако някога си работил в Испания 3 месеца, изпъняваш едното условие; другото остава( в момента да работиш).

# 421
Да, точно така. Другия вариант е да си вземеш час за подновяване и там вече ще стане ясно какво ще ви издадат. Защото както в твоя случай го нямаш,но може да е загубено примерно. При всички случаи трябва да си вземеш час според мен

# 422
Тарталета, ann, благодаря ви за съветите и насоките ще трябва да потърся съответната служба в Уелва там където съм работила първоначално.

sl, това е част от договора ми, в който се вижда, че имам NIE започващо с Х. 2008 заминах да работя в Южна Испания по междуправителствени спогодби от бюрото по труда. Всичи документи по по пребиваването вкл. банкова сметка с дебитна карта /мисля към банка Андалусия/ се уреждаха от работодателя. След като приключи ягодовата кампания се върнах есента на грозде пак по същия сценарий , условието на този работодател беше, че трябва да имамаме NIE за да ни направи договори. Та всичко това ме навежда на мисълта, че все пак имам...

# 423
  • Mediterraneo
Имаш, разбира се. Имаш и номер на сегуридад социал( следващото, което си задраскала с черно на снимката).

# 424
  • някъде под слънцето...
Не съм казака, че нямаш.
Но това, че си имала, не означава, че сега  продължава  да е валидно.
Това, което показваш няма вид на трудов договор.
Документа е малко странен, по скоро е някаква  справка.
Никъде не фигурира часовете на които те осигуряват.
Освен това  пише , че е  обра и сервисио с продължителност 11 месеца, но е прекъснат на втория месец

Поискай си вида лаборал он  лайн.Там ще излезе всичко
А какво стана със зеления лист А4?
Защото ми е много странно, че не си го виждала.
Както и "уреждането " на банковата сметка.
За да си титуляр на  банкова сметка е необходимо да подпишеш лично договора.
Откриването на банкова сметка без присъствието на титуляра е фрауде.
С две думи, много ми е мътна цялата история.
Дано да греша.Стискам палци всичко да е ок и да си вземеш дубликат на НИЕ.

Последна редакция: чт, 27 май 2021, 23:39 от sl

# 425
  • Mediterraneo
Вида лаборал онлайн трудно може да си поиска, ако няма телефон към Сег.Соц. Пращат код преди да ти генерират документа.
Къде видя, че договорът е с продължителност 11 месеца? Има си дата на алта и дата на баха, не са 11 месеца. Codigo 11 има отношение към парото, доколкото знам.

# 426
  • някъде под слънцето...
Наистина ли не го виждаш?
Продължителност 11 месеца.
И не ми казвай че това прилича на трудов договор.
В един трудов договор не фигурира крайна дата, още по малко с  мотив фин де  suspencion.

Последна редакция: чт, 27 май 2021, 21:55 от sl

# 427
  • Mediterraneo
Ааа, сега го видях, горе в дясно.

# 428
  • Мадрид / София
Това не е договор. По-скоро ми прилича на част от вида лаборал (на снимката не се вижда останалата част от данните). НИЕ ако е издадено, номера важи за цял живот. Сега дали е бяло или зелено - не знам. Би трябвало да е зелено според мен, независимо кога е вадено.

# 429
  • Mediterraneo
Нищо общо с вида лаборал, тъкмо гледам моята, която вадих наскоро.

# 430
  • Мадрид / София
Е да, но този е ваден отдавна. Всеки случай не прилича изобщо на договор.

# 431
  • някъде под слънцето...
Не е вида лаборал, защото най отгоре пише CNAE (предмет на дейност ) на фирмата, и това, че местоработата е на адрес различен от фискалния адрес на фирмата.Нещо, което обикновено не сe пише.
Според CNAE 01134 предмета на дейност е земеделие.
Това е стар формат ,  ако не греша до 2009  сега са с 4 цифри.
Не е практика CNAE да се записва в договора.
С две думи  много странен договор.

Последна редакция: чт, 27 май 2021, 23:55 от sl

# 432
Благодаря, да този вариант с натрупването на задължения и после доказването че човек се е осигурявал в друга държава членка още го има. Но понеже има вариант за подаване на декларация преди напускане също реших да попитам:hibiscus:
Да, миналата година подавах декларация в НАП от името на брат ми. Той замина 01.2020г. за Испания на работа. Когато започна през м. 02.2020г. аз подадох декларация в НАП по пощата с обратна разписка, че лицето трайно е напуснало БГ и се осигурява другаде. Веднага му спряха начисляването на здравни о-ки. Сега се връща отново трайно в БГ и в момента си е записал час в INS тяхното социално за формуляр Е 104 или /S 041/ удостоверяващ периода на осигуряване в Испания, което ще представи в НАП след завръщането си, за да може отново да поднови здравните си тук.

Благодаря за отговора. Другата седмица ще пътува до Нап, за да си оправи нещата и ще подаде декларацията за отказ. Само дс ви попитам искаха ли ви нешо друго освен попълненото заявление за отказ?

# 433
  • някъде под слънцето...
Днес разчиствам стари документи и открих този стар срочен договор.Стар е , но нищо общо с показания по напред
Скрит текст:

[/ spoiler]

Последна редакция: нд, 30 май 2021, 17:10 от sl

# 434
Мисля, че това е Сертификадо де емпреса. Работила е в селското стопанство. Затова има начало и край , и евентуално по надолу трябва да са изписани работните дни за периода.

Общи условия

Активация на акаунт