Испания

• 43 939
  • 738
  •   1
Отговори
# 405
В общи линии смяната е безплатна с изключение на шофьорската книжка.Там таксата е 30е, а ако има смяна на апейидосите , аки не греша е 20 евро за промяната.
Ние поне всички бяхме по стария закон и не сме плащали за националност, но сега има такса 100 евео и по 100 за двата изпита..
Общо 300 за възрастен и 100 за деца завършили средно и основно образование в Испания.
Това само такси, ако гоноравиш сам .Адвокатите вземат минимум 300 на експедиенте.
Така че стана  едно скъпо начинание.
В България сюених фамилията след като се омъжих, но всичко дипломи, нотариални актове и други неща бяха на моминското ми име.От ЕСГРАОН ми издасоха документ, че съм същото лице.
Но това е само за български граждани.
Точно поради тази причина дават 5 години за да се откажеш.
За да можеш ореди това да "оправиш" всичко преди да върнеш българскоро гражданатво.
А между деугото информираха ли те колко струва процедурата по отказването?

50лв на човек , през конулстовото е 50евро.
Но трябва да преведа и легализирам падрона и още няколко хартии .
Още не са ми пратили списъка с документи ,но ще има още нещо, което ще трябва да се преведе със сигурност.

# 406
  • Мадрид / София
Защо искаш да се откажеш от Бг националност? Поне за Испания превилегиите да си испанец са минимални за българските граждани - (някои видове работа като полицай или пожарникар) за другите след като сме членове на ЕС е достатъчна превилегия.

# 407
Защо искаш да се откажеш от Бг националност? Поне за Испания превилегиите да си испанец са минимални за българските граждани - (някои видове работа като полицай или пожарникар) за другите след като сме членове на ЕС е достатъчна превилегия.

От една страна ми омръзна това подновяване на документи за мен, а скоро и за децата.

Но основното е част от семейството ни живее в Австралия и работата ми е свързана с пътувария в Щатите. Само за мен трябва виза..

# 408
  • някъде под слънцето...
Подновяването е същото.
За деца ДНИ и паспорт  на 5 години.А деца под 5 години паспорта на 3 или поне така беше, докато дъщеря ми беше малка, но тогава за паспорт можеше.и само с единия родител.Сега вече не може.
За възрастни ДНИ на 10 години.
НИЕ си е перманентно.
За Щатите  имат 10 годишни визи.
А когато е за биснес няма никакъв проблем.
За испански  гражданин се иска разрешение от посолството(он лайн) но те си запазват правото да го откажат, ако лицето е национализирано(или родено извън Испания,  на гърба на ДНИ на родените в Испания си пише област и град, а на тези извън Испания град и държава .Въпреки, че ти дават партида де насимиенто от районното рехистро.
Наши приятели испанец(и грък по майчина линия има и двата паспорта) и съпругата му доминиканка (с испанска националност).
За него.и детето, родено в Испания(има 3 паспорта, испански, гръцки и доминикански)  няма проблем, на нея и отказаха.
Така, че  и за там е според зависи

Последна редакция: пт, 21 май 2021, 00:44 от sl

# 409
Здравейте! Бихте ли ми споделили информация за изискванията относно пътуването от България до Испания или сайт, в който да проверя? Благодаря Ви предварително! 🍀

# 410
  • Mediterraneo
Декларация, QR код и негативен тест.

Имам нужда от помощ и насоки. Приятел ще се прибира в Бг. От ноември 2019 е аутономо. Какви документи са му необходими за борсата в Бг, ще има ли някакво обезщетение там? Изобщо, кой документ се вади за удостоверяване на този стаж? За ЗО ясно, Е104, но другото ми е мъгла? А той език не говори, само аз се занимавам с неговите работи и сериозно взе да ми писва.

# 411
Декларация, QR код и негативен тест.

Имам нужда от помощ и насоки. Приятел ще се прибира в Бг. От ноември 2019 е аутономо. Какви документи са му необходими за борсата в Бг, ще има ли някакво обезщетение там? Изобщо, кой документ се вади за удостоверяване на този стаж? За ЗО ясно, Е104, но другото ми е мъгла? А той език не говори, само аз се занимавам с неговите работи и сериозно взе да ми писва.

https://www.nssi.bg/forusers/forms/112-ermdforms/unempl

Видяхте ли в сайта на НОИ. Има заявление и какви документи ще са нужни за обезщетение

# 412
  • Mediterraneo
Благодаря. Според това, едната вида лаборал ще му е достатъчна?! Хич не го вярвам. Сертификадо де емпреса няма как да получи, защото няма работодател.

# 413
Здравейте момичета, Simple Smile
Имам нужда от съвет, как точно да постъпя. Имам издадено NIE със съдействе от испански работодател през 2008г. когато работех за известно време в Испания. Казвам ,,издадено,,,  защото аз не съм ходила лично до съответната служба, но е факт, че го имам. NIE- то го виждам само и единствено на трудовия си договор, нямам отделен документ за него.
При проверка в този сайт казва, че е валидно.

Какво е необходимо да направя за да го имам като документ, коя точно институция трябва да посетя за целта?

Назад в темата прочетох за ,,бяло,, и ,,зелено,,  NIE, може ли да ми поясните какво са?

Какво е предимството да си адресно регистриран в Испания?

# 414
  • Mediterraneo
Предимство да си адресно регистриран само по себе си няма, според мен. Някои общини си правят проверки дали тези лица живеят на съответния адрес и ако не, ги отписват служебно.
За издаване на документа
¿Dónde se presenta la solicitud del NIE? En España: en las Delegaciones y Subdelegaciones del Gobierno a través de sus servicios y oficinas de extranjería correspondientes al lugar donde se hubiera iniciado el procedimiento (es decir, donde se presten los servicios, se resida o se domicilie la empresa…).
Предварително се запазва час, носиш си необходимите документи( които в случая не знам какви трябва да са; ти реално имаш т.нар. бяло НИЕ, не знам работиш ли, каква ти е ситуацията в момента).

# 415
Тарталета, благодаря за бързия отговор Simple Smile
В момента живея и работя в Дания, но ми се иска и планирам бъдещо пътуване до Испания и бих искала да задействам процедурата по NIE. Не знам какви времена ще настанат, тук в Скандинавието не ми е комфортно. 
Ще ти бъде ли възможно да ми преведеш тектса на българск?

# 416
  • Mediterraneo
С две думи- трябва да си вземеш час за офис на имиграционните служби, подразделение на полицията, по местожителство.

# 417
  • някъде под слънцето...
Здравейте момичета, Simple Smile
Имам нужда от съвет, как точно да постъпя. Имам издадено NIE със съдействе от испански работодател през 2008г. когато работех за известно време в Испания. Казвам ,,издадено,,,  защото аз не съм ходила лично до съответната служба, но е факт, че го имам. NIE- то го виждам само и единствено на трудовия си договор, нямам отделен документ за него.
При проверка в този сайт казва, че е валидно.

Какво е необходимо да направя за да го имам като документ, коя точно институция трябва да посетя за целта?

Назад в темата прочетох за ,,бяло,, и ,,зелено,,  NIE, може ли да ми поясните какво са?

Какво е предимството да си адресно регистриран в Испания?
Този сайт  не показва дали ДНИ или НИЕ е валидно, а дали може да съществува такова ДНИ или НИЕ.
Буквата контролира дали номера е правилен
Примерно със съпруга ми сме с два последователни номера, но буквата е ралична
Буквата накрая е като дихито(първия контрол) де контрол и IBAN(втория контрол) за съществуване на банкова сметка
Ако човек знае как, може да състави несъществуващ номер на  банкова сметка, който  при въвеждане където и да е контролиращия софтуер ще приема за валидна.
Това обаче не значи че непременно съществува.
Дори и да е написал правилно кода на банката и сукурсала то ако някой опита да мине разход по такава сметка, сукурсала ще върне ресибото, защото нямат такава сметка.
Същото се случеа и с отфавна закрита сметка.
Минава през софтиерния контрол, но реално вече е закрита.
Поради тази причина на много места изискват или хистификанте  банкарио или ресибо домисилиадо , за покупки на разсрочено плащане

НИЕ започва Х или У в зависимост от годината на получаване, C У започнаха , когато комбинациите с Х  приключиха, aко не греша 2009 ило 2010 година.
Ако със сигурност  сте имали НИЕ,  можете да поискате от екстранхероята серификат за издаване на първо НИЕ  .
Така ще рабврете дали е имало НИЕ и дали могат да ти го подновят или ще трябва да вадите ново.
Успех
Между дтугото 2008 не беше необходимо работодалят да съдвйства за издаване на НИЕ.
До към 2009 го раздаваха на "килпграм" само срещу валиден паспорт.
Казвам го защотото през 2004 родиителите ми бяха дошли след като родих.
Законния престой беше 3 месеца, но  аз трябваше да завърша един курс и се наложи да останат още месец.Бях им уредила врвменни НИЕ докато завърша курса.
После 2006  решиха да дойат при нас.Исках да им извадя НИЕ за престой  , без право на  работа
Хиляда пари платих, всяккви  нотариални деккларации подписах,  здравни застраховки направих , какво ли не представих, обаче отказаха, 2007 им извадих НИЕ(зеления лист А4 само с паспорт).
Как така никога не сте виждали НИЕ то си лично?
То се издава срещу валиден паспорт и се получава лично.

Последна редакция: ср, 26 май 2021, 23:49 от sl

# 418
Благодаря, да този вариант с натрупването на задължения и после доказването че човек се е осигурявал в друга държава членка още го има. Но понеже има вариант за подаване на декларация преди напускане също реших да попитам:hibiscus:
Да, миналата година подавах декларация в НАП от името на брат ми. Той замина 01.2020г. за Испания на работа. Когато започна през м. 02.2020г. аз подадох декларация в НАП по пощата с обратна разписка, че лицето трайно е напуснало БГ и се осигурява другаде. Веднага му спряха начисляването на здравни о-ки. Сега се връща отново трайно в БГ и в момента си е записал час в INS тяхното социално за формуляр Е 104 или /S 041/ удостоверяващ периода на осигуряване в Испания, което ще представи в НАП след завръщането си, за да може отново да поднови здравните си тук.

# 419
Тарталета, благодаря за бързия отговор Simple Smile
В момента живея и работя в Дания, но ми се иска и планирам бъдещо пътуване до Испания и бих искала да задействам процедурата по NIE. Не знам какви времена ще настанат, тук в Скандинавието не ми е комфортно. 
Ще ти бъде ли възможно да ми преведеш тектса на българск?

Щом си работила в Испания значи имаш така нареченото зелено НИЕ. Ако си работила повече от 5г става със статут на постоянно. Иначе все още го имаш,но не де знае сега при подновяването дали ще ти дадат отново зеленото/защото има някакви лимити,които следят дали си работил и колко/ или ще ти връщат белия лист. Трябва да запишеш час както ти каза Тарталета.

Общи условия

Активация на акаунт