Испания

• 43 880
  • 738
  •   1
Отговори
# 525
  • Мадрид / София
Не знам какво точно е вашето положение, но тази адвокатка го обяснява ясно:

# 526
  • In the land of Never Never
Тоест в момента мога да ида и да изискам SIP карта за бебето така ли? Имате ли идея в кой точно закон го пише това, че ако ми кажат нещо да мога да им покажа.
Защото иначе не виждам как ще стане с работните ни документи. Часове за NIE няма и няма никаква информация кога ще има. Проверявам от вече 6 месеца. Същото е за СС. Там последно чакахме година.
Тоест има ли някакъв начин да получа SIP карта за бебето без NIE и акредитация?
Адресно съм регистрирана в Аликанте, при мои роднини. Също така часове за НИЕ нямаше скоро в Аликанте. Имам една приятелка в Плайа Фламенка, на около 60 км. от Аликанте, запазих си час там, и отидох с автобуса и си взех НИЕ. Изглежда че НИЕ няма връзка с адресната регистрация. Може би е достатъчно, че е било във Валенсия? Не знам, но стана така. Проверете, може би е възможно да получите час някъде недалеч, където би било по-свободно.
Аз съм пенсионерка, дадоха ми СИП без проблем, имам лекуващ лекар и ми дават и безплатни лекарства. Трябваше да се прегледам при ортопед обаче. Всички изследвания ми направиха веднага, но за лекар специалист ми назначиха среща след осем месеца. То болката ми мина, докато дойде времето да се консултирам със специалист.  Само че СИП е някакъв временен, за три месеца, трябва да ходя да го удължавам. Но това не е проблем.

# 527
  • някъде под слънцето...
Просто човек трябва да се поинересува.
Всички държавни институции имат сайтове.
Не е като преди 20 години, когато нямаше такива екстри.
След като сте в Испания от 3 години , трябва  сте наясно със статута и правата  си.

# 528
  • Mediterraneo
Това, че някой не може да се задейства и да си извади необходимите документи и смята, че е по- лесно да плаща частни застраховки, не означава, че останалите случаи не са верни!
Три месеца като аутономо, вадиш си зелено НИЕ, карта SIP, определят ти личен лекар и нищо повече. Играх по схемата съвсем наскоро с наш приятел, никакви спънки никъде( единствено с вземането на час се проточиха нещата, но с настояване и малко разходки на 120 км от адреса нещата станаха).
Децата получават директно зелено НИЕ. Моите имат такива от втората седмица от пристигането ни. Аз и ММ получихме такива след 3 месеца на алта, както всички останали. В началото работеше само той, закачи ни към неговия сег.социал номер и веднага получихме сип карти и трите( аз и дъщерите ни), аз нямах още зелено НИЕ.
А на тримесечие данъците не са задължително 3200 евро, те зависят само и единствено от фактурирането през периода( плащаш  IVA+ IRPF), все пак и други работят като аутономо.

Последна редакция: нд, 25 юли 2021, 22:47 от Тарталета

# 529
  • някъде под слънцето...
Нямам представа как точно стоят нещата сега, но през 2004  когато се роди дъщеря ми и не бяхме със статутнна комунитариос , а рехиме хенерал и издаването на пермисо де трабахо беше сложна работа.Веднага записа дъщеря ми в амбулаториото , прикрепена към социалните осигуровки.на съпруга ми.Тогава тя   нямаше още нито български паспорт , нито НИЕ и изобщо никакъв  документ за самоличност.Само либро де фамилия.
По онова време посолството не издаваше първи паспорт , а само пълномощно за издаването му.Документите се оращаха в България Минимум месец.за  ЕГН и месец паспорт.После  документите обратно към Испания 
Ходехме си на детските консултации и и слагаха ваксините без никакъв документ за самоличност на детето
Плащаха се  4те дози Превенар  и Варилекс , които тогава  не бяха задължителни Дори Превенар беше двфицитен и се чакаше поне месец
 в.листа де еспера към аптеката.за да се купи.
Но те  се за плащаха и от испанците.
Дъщеря ми е родена през април, българския паспорт излезе през август, а пермисо де ресиденсия през септември.До тогава си получаваше безплатна медицинска помощ.

Последна редакция: нд, 25 юли 2021, 22:30 от sl

# 530
Здравейте,

При нас нещата се случиха така.

Аз живея в Бсн от 20г. Преди 3г исках да взема майка си при нас.
Точно се беше промеил закона и беше много сложно да и дадат здравна карта, тъй като тя не работеше тук.
Това което направихме е да я пенсионираме в БГ и като пенсионер, нямаше проблеми ( трябва песията да е над 430евро).

Сега двли пак дават на всички не знам...

# 531
  • Mediterraneo
Гликоза, НИЕ има връзка с адресната регистрация, просто не е проблем да се извади в естранхерия където и да е в комунидад Валенсиана. С нашия приятел ходихме до Елче два пъти, на 120 км е от нас, само там излизаха часове в този момент.
Иначе за чакането за специалист, така е, чака се. Но пък с цялото чакане и обикаляне по изследвания и специалисти, ММ го оперираха за една година. Мен ме следят на офталмолог, сами ми се обаждат да ме викат всяка година на изследвания. Децата пък съвсем не чакат за специалисти, много бързо се обаждат( водила съм ги на очен и дерматолог, нищо спешно).

# 532
В нашето амбулаторио изискват актуална адресна регистрация и една акредитация, която се издава от СС. За да се издаде тази акредитация се изисква да сме осигурени (тоест да си плащаме таксите за аутономото) и да имаме зелено NIE. Да обаче часове за NIE няма и в сайта се изписва, че няма налични, а не примерно че ще има след 3 или 6 месеца. Тоест не се знае кога. Същото е за СС.
Иначе отговаряме на всички условия - аз, мъжът ми и голямата дъщеря имаме всички документи. Но бебето не. И вече е на 3 месеца, а SIP карта няма, защото няма часове за издаване на необходимите документи. Което значи че за да има достъп до медицинска помощ и ваксини, аз трябва да плащам частна здравна застраховка и ваксините също.
Ей тази ситуация се чудя как се решава...

(написах коментара и тогава ми излезе, че има още една страница. Сега ще прочета и останалите)

Абсолютно съм наясно с всичките ни права и сама съм извадила всичките ни документи макар в началото да не знаех дума испански. Оправих се.
Това което обяснявам няма нищо общо с това дали си знам правата или не. Има общо с документите, които ми искат. Никой от вас не казва да са му искали тази акредитация от СС. И то в близките няколко години, а не преди 10 или 20.
Проверила съм - само на едно място имам право да запиша за NIE. Иначе за СС може и на друго. За акредитацията на дъщеря ми пътувахме 200 км за да я вземем.
Питах и в амбулаториото за временна карта  за бебето - не може.

И не съм казала, че всички плащат такива данъци. Казах ние какво плащаме.

При нас за зелено NIE се изискват 6 месеца (два триместъра) като аутономо, а не 3.

И изобщо не ми е приятно да плащам такива суми за частни застраховки, но не мога да оставя 2 малки деца без достъп до медицинска помощ. Най-малко от училището искат здравна карта.

Последна редакция: пн, 26 юли 2021, 14:01 от *PrimaVera*

# 533
  • някъде под слънцето...
В случай, че не излиза кога ще има час, се влиза в страницата непрекъснато.
Знам, че звучи налудничево, но за съжаление е така.
Януари трябваше да вземам часове за един сертификат.Добре, че бях в отпуска.На втората седмица в събота в 20.30 пуснаха часове за следвящатата седмица.
За  нашия рехистро сивил същото.Трамитето, което ми трябваше се извършваше само сряда и четвъртък.
Успях да се вредя в 22.30 за сита  от днес за утре.
Упоритост е решението.
Има и много хестории , които срещу залащане всемат час.
Не знам как го правят но е факт.
Съпругът ми трябваше да си смени книжката заради смяна на личните данни, там не можах да се справя, платихме на хестория и след две седмици вече имаше сита.
Между другото проверете би трябвало да има няккъв гратисен период , докато се уредят документите.
Скед като документите на родителите са Ок, не би трябвало да има проблем.

Последна редакция: пн, 26 юли 2021, 22:15 от sl

# 534
  • Euskal Herria
Примавера, би ли споделила в коя комунидад си (ако е удобно). Все си мислех, че при нас са най-стриктните, гледат буквално и запетайките на наредбите.

# 535
  • някъде под слънцето...
Мисля, че по скоро зависи от самия функсионарио.
Както навсякъде има и ксенофоби.
Ако човек попадне на такъв, само оха де рекламасион решава проблема.

# 536
  • Мадрид / София
Или може би с адвокат да се задвижи въпроса. Децата имат право на безплатно мед. обслужване, независимо от статута на родителите. Децата са под закрилата на закона. Допитайте се до адвокат. Има такива, които са безплатни и се занимават с документните проблеми на емигрантите.

# 537
Преди 4 години, за да извадим SIP на дъщеря ни, която беше бебе, ни накараха да извадим първо български паспорт. През това време ни издадоха временна карта, която презаверявах всеки месец, за да може бебето да получи ваксини и консултации. Когато паспорта беше готов, на регистртурата има гише, което се занимава само с чужденци, веднага ни издадоха постоянна карта. НИЕ - то го извадихме по-късно, после само ходих да го добавят на картата. Децата са 'закачени' към осигуровката на баща си.

# 538
Живеем в малко село на 50 км. от Валенсия. За NIE можем да запазваме часове само в Castellón.
За нашето амбулаторио има специално създадена комисия в общината. Толкова оплаквания има от тях. Пробвах да го сменя - не можело. Исках и болницата да сменя (към която сме разпределени) и това не можело.

Последният път като бях там бременна с огромен корем, ме пратиха най-отзад на опашката да чакам за взимане на кръв. Опитах се да обясня, че ми става лошо с маската и не мога да седя да чакам права 30 човека. Да съм чакала била, имало си ред. А аз отидох първа, но моят лист го извади последен. Но то какво да подавам оплакване, като цяло село е подало и нищо.
Ще се направя, че не разбирам и ще ида до съседното село. Да видя там какво ще кажат.

# 539
  • Euskal Herria
Дано успеш да се пребориш с бюрокрацията ви!

Общи условия

Активация на акаунт