Испания

• 43 886
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
Angela61,много благодаря!:hibiscus:
Шапка им свалям на испанските власти,дано така остане и в бъдеще.Не,че аз ще се възползвам от това.Disappointed
Там очевидно Господ ходи по земята.

# 511
  • Мадрид / София
Angela61,много благодаря!:hibiscus:
Шапка им свалям на испанските власти,дано така остане и в бъдеще.Не,че аз ще се възползвам от това.Disappointed
Там очевидно Господ ходи по земята.
Е, нищо не е вечно. Най-лесно променят законите с всяко ново правителство и кашата става голяма. Нямам усещането Господ да ходи тук, има си много недостатъци, но пък и такова парично плащане за всичко както е в Бг също го няма.
Сега, ако дойдеш в Испания специално за да те лекуват, може да има други закони и изисквания. Това, което споменах горе се отнася за тези, които вече живеят тук от години.

# 512
Предполагам,че ще е актуално и за тепърва пристигащите официялно да работят.Освен ако не го променят властите.

# 513
  • Мадрид / София
За момента е така. Колко ще продължи - до ново правителство с нови закони.

# 514
Това няма как да е вярно. Дъщеря ми беше 2 години без SIP карта докато си оправим всички документи и получим документ от социалните, че аз работя и плащам данъци и благодарение на това тя има право на здравно осигуряване. През тези 2 години плащахме частна здравна застраховка. Да не говорим, че дори и да има държавна здравна карта, нищо не е толкова розово. Сега има нужда от офталмолог - изискаха го от училището. Свободни часове има за след година и половина!
И това цялото удоволствие никак не е безплатно. С мъжът ми сме аутономо (работим за себе си). На месец за аутономото плащаме по 500 евро двамата заедно. Отделно на всяко тримесечие плащаме 3200 евро данъци. Нямаме право на детски, на чекове за учебници, на пари за комедор - всичко плащаме ние. Само за ставнение - частната ни здравна застраховка е 70 евро на месец на човек и покрива почти всичко. Ако имаше как - изобщо нямаше да плащам държавна, ама няма.

# 515
  • някъде под слънцето...
Защо да не може да е вярно.
Родителите ми живяха при нас от 2006 до 2011.
Никога не са работили в Испания.и не тоеа беше целта на престоя им.
Бях тук за да."помагат" за дългоочаваната внучка.Разбирай да я водят и вземат   гуарде, ифантил и коле и да се занимават с нея докато ние сме на работа.

Извадих им здравни карти веднага след като пристигнаха След първия отказ за тархета де ресиденсия през 2006,  когато изискаха  нотариално заверени декларации че, ако я получат ние поемаме издръжката и здравните им разходи, взеха НИЕ през 2007 , когато България влезе в ЕО.
От 2006 до 2011 ползваха безплатно здравно обслужване . Откриха бъбречна недостатъчност на баща ми  и беше диспансеризиран.Два пъти е влизал в болница , втория път опериран по спешност и диагностициран с рак.След като се позакрепи, реши да изкара послесдите дни от живота си в България.Почина 2012.
Никога не с работили , нито  внасяли осигуровки в Испания.
Нищо не сме плащали, за здравеопазване, имаха си кабесеро и медицинска сестра , които посещавахме всяка седмица.
След като навършиха 65 започнаха да им издават безплатни рецепти.
Не знам колко биха стрували оперцията и лекарствата  им в България, но когато  майка ми най накрая успя да  открие начин да намери единия от  медикаментите там , цената на  чиято единична доза беше 900 лв, баща ми почина.
Имах здравна карта е от времето, когато още нямах разрешително за работа, но в интерес на истината съм я ползвала едва  след като го получих.

А по въпроса  за неуредиците и бюрокрацията в Испания., мога да напиша книги.

Последна редакция: нд, 25 юли 2021, 22:09 от sl

# 516
Явно са получили заради това, че са били “закачени” за вас. Както моето семейство е “закачено” за мен. В началото никой от нас нямаше здравна карта. После аз взех зелено NIE и след като мина определеният минимален срок да съм плащала (6 месеца) мъжът ми взе също зелено NIE (той работеше вече от 3 месеца, но нямаше право да вземе на база на това). И двамата взехме веднага SIP карти и то само защото работим и плащаме данъци. Ходихме в Сегуридад Социал и от там ни издадоха една акредитация, че плащаме аутономо и с тая акредитация и адресната регистрация ни издадоха карти в местната амбулатория.  Обаче за детето отказаха. Искаха и за нея акредитация. Да, ама в СС не я дават, защото нямала зелено NIE. Айде чакай 9 месеца за час за него. После година за час за акредитацията (че баш хванахме пандемията) и успешно получи SIP карта през март 2021, а ние сме тук от април 2018. Малката ми дъщеря родена тук още няма. Вече е на 3 месеца. И за нея трябва акредитация.

А иначе моя позната получи SIP карта без никакви документи и проблеми в съседната провинция. И понеже сме на границата между двете, реално ни делят 20 км.

# 517
  • някъде под слънцето...
Написах, че  никога не са били закачени за нашите осигуровки.Не ни разрешиха.Бяха титуляри на здравнните си карти.
Получиха НИЕ, когато България влезе в ЕО и ги даваха само срещу паспорт.
Ние съшо бяхме титуляри на здравните си карти , още преди да вземем разрешително за работа.
Опита ни да "закачим "  родителите ми , когато бяхме резиденти  беше неуспешен, въпреки  документите, декларациите и  адвокатските хонорари, които платохме.
До 2007  те си бяха само с български паспорти.Имаха си адресна регистрация, нимер от сег сосиал, декларация от данъчното, че нямат приходи в Испания, здравна карта,
но няма тархета ресиденсия(разрешително за престой).
При нас единствената "закачена" е дъщеря ми, защото е непълнолетна, но тя е с този статут още от раждането си, когато дори нямаше български паспорт.После с издаването на Тархета ресиденсия (получи я седица след като взехме българския паспорт) и после  ДНИ през 2009,  се промени  само статута и от чужденец на национал.

Последна редакция: нд, 25 юли 2021, 22:02 от sl

# 518
Той и мъжът ми си е титуляр на здравната карта, но я взе с моите документи.
Явно във всяка автономна област е различно. И то с доста съществени разлики. Ние имаме огромни проблеми с всеки документ и за всеки искат по 15 други и става един омагьосан кръг на вадене на документи.
Представям си какво мазало ще стане като  подадем за испански документи на малката дъщеря. От сега ме боли главата.

# 519
  • някъде под слънцето...
Не искам да влизам в спорове за неща, които лично аз съм. движила, но винаги ми е било интерсно, когато някой ми е обясняал какво точно съм направила, без дори да има понятие за това.

По принцип процеса за придобиване на испанска националност доста се улесни след промяната в закона от  октомври 2015, но щом мислите, че няма да се справите,  наемете адвокат.

Последна редакция: нд, 25 юли 2021, 22:00 от sl

# 520
Аз не казвам как е станало или не е станало при вас. Казвам как стана при нас. И че не във всички автономни области е едно и също.
Защото някой може да дойде тук, да няма пари за частна застраховка и да му откажат SIP. И ако е с малки деца, какво прави?
Ето аз в момента съм принудена да водя 3-месечно бебе на 2 часа път за прегледи в частна болница. Просто защото не мога да взема акредитация за SIP. И това въпреки всички данъци, които плащаме.
И с частна застраховка и ваксините се плащат. Пък да не говорим ако се наложи спешна помощ.

# 521
  • някъде под слънцето...
Всъщност написахте, че родителите ми  са били закачени към нас .
По въпроса с безплатното здравеопазване за децата, всички деца на законно пребиваващи имат право  на разрешително за престой и съответно НИЕ, акомотговарят на поставените от закона условия.
Щом имат НИЕ и някой от родителите им работи , законно с трудов договор или аутономо, няма кой да им откаже здравна карта, независимо от автономната област

Последна редакция: нд, 25 юли 2021, 20:20 от sl

# 522
  • Мадрид / София
Аз не казвам как е станало или не е станало при вас. Казвам как стана при нас. И че не във всички автономни области е едно и също.
Защото някой може да дойде тук, да няма пари за частна застраховка и да му откажат SIP. И ако е с малки деца, какво прави?
Ето аз в момента съм принудена да водя 3-месечно бебе на 2 часа път за прегледи в частна болница. Просто защото не мога да взема акредитация за SIP. И това въпреки всички данъци, които плащаме.
И с частна застраховка и ваксините се плащат. Пък да не говорим ако се наложи спешна помощ.
Не виждам защо да не е вярно казаното от мен в поста на стр. 34 за здравното осигуряване. Перипетиите ви са били точно в периода, когато все още законовите наредби бяха други. Да, не споменах, че във всяка област могат да действат по различен начин. Дори двама различни служителя в един и същи офис на СС или поликлиника (инсалуд) могат да действат различно, зависи кой как си тълкува наредбите. Това обаче не променя факта, че вече работещи и не работещи имат право да идат на лекар при нужда, без безработните да трябва да ходят на частен лекар срещу заплащане, както беше преди. Дори испанци, които са били безработни в този период е трябвало да идат на частно и да си платят.

# 523
Тоест в момента мога да ида и да изискам SIP карта за бебето така ли? Имате ли идея в кой точно закон го пише това, че ако ми кажат нещо да мога да им покажа.
Защото иначе не виждам как ще стане с работните ни документи. Часове за NIE няма и няма никаква информация кога ще има. Проверявам от вече 6 месеца. Същото е за СС. Там последно чакахме година.
Тоест има ли някакъв начин да получа SIP карта за бебето без NIE и акредитация?

# 524
  • някъде под слънцето...
Не знам какво разбирате под "работни документи".
Ако отговаряте на условията  споменати в закона за издаване на НИЕ и на Тархета санитария, не могат да Ви откажат издаването им.

Изисквания за НИЕ на непълнолетни

http://www.interior.gob.es/web/servicios-al-ciudadano/extranjeri … nores-extranjeros
За комунитариос
https://www.policia.es/_es/extranjeria_comunitarios.php
Кой има право на тархета санитария
https://www.seg-social.es/wps/portal/wss/internet/InformacionUti … 44539/43384/45200
Ако не отговаряте на изискваното от закона , нямате право на НИЕ и тархета санитария, не зависимо дали плащате данъци или не.

Последна редакция: нд, 25 юли 2021, 21:33 от sl

Общи условия

Активация на акаунт