Испания

• 43 906
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
Оффф.. на 07/08 пътуваме.. мм е испанец и не сме женени.
Ще нося БГ актовете на децата , за да видят че той им е баща..
Дано няма драми.

Здравей,
Снощи кацнахме в София и имаше една двойка с деца,таткото беше испанец. Бяха с пср тестове точно пред нас. Питаха ги дали са женени,защото той не може да влиза. Жената им каза,че не са но има някакъв документ/ не успях да чуя за съжаление /. И докато го вадеше проверявашата им обеснявсше ,че нямат ли брак няма право да влиза в страната.
Не знам какво се случи с тях, надявам се в най-лошия случай да го сложат под карантина...

Също да добавя, че пср за деца не де изисквало. Ние вече бяхме направили защото в наредбата пишеше,че деца под 12г влизащи от зелена и оранжева зона не подлежат на пср..съответно аз разбирам,че ако влиза от червената подлежи и направихме.

# 496
Здравейте Simple Smile) Малко инфо от личен опит ..Днес пристигнахме от Испания с кола.Направихме си бързи тестове за транзит в Франция ,но никой не го поиска.Вярно e че имаше контрол на първата тол система като влезнеш в Франция по AP-7,но нас не си спряха.И сега за България ,след като минехме кабинката с паспортите ,отсреща ни чакаше РЗИ .Ние бяхме 2 възрастни и 2 деца на 10 и 15.. Погледна ги и каза че за деца до 12 години не трябва тест и че всичко е ОК ,можем да продължим.Така че ,може да се влиза с бърз тест в България.Дано съм била полезна .saludos

# 497
На нас снощи изрично ни казаха "Само пср,ако някой има нещо друго не може " 
Много зависи явно кой ни посреща хехе

# 498
Казвам за Калотина ,наши познати се прибраха в събота ,а ние днеска.Незнам дали е бил същият човек но минахме с бързи тестове.Това е .Който иска да вярва.Salu2

# 499
Никой не е поставил информацията ви под съмнение, а по- скоро санитарните служителите Relieved

# 500
Оффф.. на 07/08 пътуваме.. мм е испанец и не сме женени.
Ще нося БГ актовете на децата , за да видят че той им е баща..
Дано няма драми.

Здравей,
Снощи кацнахме в София и имаше една двойка с деца,таткото беше испанец. Бяха с пср тестове точно пред нас. Питаха ги дали са женени,защото той не може да влиза. Жената им каза,че не са но има някакъв документ/ не успях да чуя за съжаление /. И докато го вадеше проверявашата им обеснявсше ,че нямат ли брак няма право да влиза в страната.
Не знам какво се случи с тях, надявам се в най-лошия случай да го сложат под карантина...

Също да добавя, че пср за деца не де изисквало. Ние вече бяхме направили защото в наредбата пишеше,че деца под 12г влизащи от зелена и оранжева зона не подлежат на пср..съответно аз разбирам,че ако влиза от червената подлежи и направихме.
Много благодаря  за информацията.
Днес ги мислихме.. ако децата не са имали бълглрски акт за раждане, не е имало как да докажат, че бащата е роднина на български граждани..

Ще изчакаме да видиме какво ще е след 31ви с новата разпоредба и ще се обадим в посолството.

Благодаря  и на всички останали!

# 501
Аз само да кажа, че при записване на децата в училище искат копие на SIP картата(здравната), защото няма доктор или мед. сестра. Детенцето на 7 година тук ще е във втори клас, ако можете да му осигурите някакви уроци до септември, ще му е от полза.

# 502
  • Mediterraneo
Няма нужда от никакви уроци детето на 7, от личен опит говоря. Моите бяха на 5 и на 10 години, буквално за месец им беше трудното. После започнаха бързо да схващат и проговориха много скоро. Без никакви специални уроци или особено внимание от страна на училището, пуснахме ги на общо основание с наборите си.

# 503
Аз само да кажа, че при записване на децата в училище искат копие на SIP картата(здравната), защото няма доктор или мед. сестра. Детенцето на 7 година тук ще е във втори клас, ако можете да му осигурите някакви уроци до септември, ще му е от полза.

В училище може с каквато и да е здравна карта. Моята дъщеря беше 3 години с картата от застрахователя.

И аз съм на мнение, че уроци не трябват. Децата намират начин да се разбират първите дни и след месец вече говорят.

# 504
Привет. В края на седмицата ще пътуваме към България с кола. Чета и слушам противоречива информация. Ако някой може да ми изясни къде какво се иска по границите ще съм му много благодарна. Двама сме ваксинирани с пълната доза, младежа 22 год. не е, девойката 9 год. също не е.
Съфорумката с въпроси за училища и език - от опит - на децата не са им нужни курсове, много бързо се адаптират и научават. Малки са и ще са в примария и инфантил. Нещата там са доста лесни. Ако няха на възраст след 6 клас, щеше да е малко по трудно.

# 505
  • Mediterraneo
За самото пътуване не знам, но за влизане в Бг ваксинацията не ви върши никаква работа, Испания е в червена зона и не се признават сертификатите за ваксини. В Бг можете да направите тест, с който ще ви освободят от карантина.

# 506
Здравейте!Извинявайте,ни в клин,ни в ръкав за въпроса.Какви суми се плащат за здр.осигуряване в Испания?
Може би има различни видове осигуровка/застраховка,по-висока ли е при хронично болни?Нямам никаква идея и ми е интересно всичко,което бихте споделили.

# 507
  • Mediterraneo
Суми? Ако не сключиш някаква допълнителна здравна застраховка, не плащаш нищо. Застраховките си ги правиш по твоите нужди, покриват различни неща. Ние имаме само застраховки Живот, не мога да кажа нищо за здравните. Но и без никаква допълнителна застваховка ММ беше опериран, планова операция, за която в Бг щеше да плати между 3 и 5 хиляди, тук не е платил нито цент.

# 508
Извинявай Тарти,но изобщо не те разбирам.Как така не плащаш нищо?Осигуряват те здравно,защото работиш,или как,полага се на всички един вид безвъзмездно ли?В Б-я си здр.осигурен ако работиш.Може работодателят да ти плаща допълнително здр.осигуряване.Може и ти сам да си плащаш такова.Ако си безработен,плащаш 24лв.(ако не се лъжа) месечно.Ако не ги плащаш не ти се полага здравна грижа (то па една грижа) освен в много спешни случаи,когато няма как да те върнат.

# 509
  • Мадрид / София
Проблема е, че сравняваш Бг с Испания. Различна е системата. В Испания ако работиш имаш право на здравно обслужване. Ако не работиш - преди няколко години нямаше право на здравно обслужване и трябваше да идеш на частно такова, но го промениха и сега всички имат право да получат здравно държавно обслужване.

Общи условия

Активация на акаунт