Испания

• 43 871
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
  • някъде под слънцето...
PrimaVera
Не само на Вас са Ви отказвали,  въпроса е , когато откажат, гарантирано Ви от закона право, да се преборите на момента и да защитите правото си.
Ако си знаехте правата, нямаше да Ви върнат с многоезичния  акт и сърдитят функсионарио щеше да си свърши работата, дори и да не му се виска

Изобщо нямате представа какво ни е коствало и как са се случвали нещатата преди 2007.
Ако сегашната ситуация Ви се вижда сложна, то тоговашната  е щяла да ви се види ад.
Всички сме оправяли документите си в движение,  ходейки на работа и обикаляйки по учрежденията, защото тогава дори сити нямаше.Отиваш на бургия и ако минеш..Или се паркираш от предната нощ пред учреждението за да си сигурен, че ще.
се класираш.

За он лайн сертификати и проверки  да не говорим...

Така, че не ми обяснявайте колко е сложна процедурата сега.
Скрит текст:
За неуспешната бременност съжалявам, Тежко е , преживяла съм го и то повече от веднъж и Ви разбирам и съчувствам.
Наложи ми се да правя всички регистрации на дъщеря ми  трудноподвижна  с обезболяващо  и отворено секцио с дренажи(За малко да ниниспуснат при ражданетони направиха секцио по спешност) .
Беше записана в реистро Сивил на време, от изписванетони е  "закачена за осигуровката на баща си" и имаше педиатър.Извадиха я по спешност преди термина  се нуждаеше от медицински контрол.
зтрябвале да ходя да су търся и майчинството, лоето бяха"забравили" да изпратят в сегуридад сосиал...
На  40 ден  попълнихме документи в посолството за ЕГН  Паспорт.Два месеца по късно.имахме  паспорт, с който взехме тархета де ресиденсия.
Годината 2004.

Smallys е напълно права, че всичко се случва с познаване на закона и за разлика от онова врвме, сега всички държавни институции имат сайтове, където публикиват информацията.
Просто някой тябва да я потърси и прочете и да си отстоява правата
Всичко останало са оправдания.

Последна редакция: пн, 09 авг 2021, 00:53 от sl

# 601
  • Мадрид / София
Как висяхме с часове ( 8ч) на огромни опашки в студ или жега за взимане на резиденсия, без да знаеш дали ще можеш да минеш. Ако не успееш на другия ден пак се повтаря чакането с неизвестното дали изобщо ще минеш. Едно, че документите се взимаха невероятно трудно и за да ги събереш се искаше упорито да търсиш и настояваш.
Сега е много по-лесно.
Prima Vera, не ти е лесно, но твоя случай е по-скоро изключение, от колкото правило. Затова не може да бъде взет като общовалидно правило. Възможно е, но в повечето случаи се получава така, както ние казваме. Сама казваш, че при вас чиновниците са тези, които усложняват ситуацията. Да, на всички места има такива, които не са информирани и затова става допитване до адвокати, които се занимават с емигрантите и техните документи (много пъти съм ходила да ги питам и не съм имала проблеми след това) или търсиш в офиц. сайтове инфо. Поне сега има тази възможност.
Ако не ви е угодно пък сменете местоживеенето. Идете в голям град, но и там не е лесно, че там пък наемите са високи и куп други неудобства има. Пак ще кажа, вашия случай е изолиран, не е правило.

# 602
  • Mediterraneo
Чак пък адвокати.
Пристигам април 2015. На следващия ден имам адресна регистрация и час за след около седмица за бяло НИЕ, за всички ни. Да речем, че по- лесно се вземаха часове тогава, съгласна съм. ММ започва работа веднага. След 3 месеца вади зелено НИЕ. Липсващи документи не сме имали, четеш изисквания и носиш всичко. Не са от 10 кладенеца вода, 5 неща са( само преди 6 месеца имам съвсем пресен опит с приятел, да не говоря само за преди 6 г, и то точно като аутономо). Следваща седмица вече сме прикрепени към неговия социален номер, след още седмица имаме СИП карти. Септември децата започнаха училище с всички необходими документи. Т.е. по- малко от 4 месеца отне всичко. Аз започнах работа през 2016, на третия месец си извадих зелено НИЕ и оттогава не се занимавам с документи, имам си всичко. На зелените пише да се сменят след 5 години, но никой никъде не ми е правил проблем, че е невалидно. Така или иначе, номерът не се сменя.

# 603
  • Мадрид / София
Това, което описах се отнасяше за периода 2001-2006, когато НИЕ се вадеше изключително трудно. Нямаше от къде да знаеш изискванията, затова се налагаше допитване с адвокат, тези към Каритас или кметството, които бяха доброволци (може би ги има и сега) и бяха безплатни. Справяха се отлично.

# 604
  • Mediterraneo
Коментирам написаното от Примавера. В днешно време, когато всичко е на един клик, рядко би ми се наложило да плащам на адвокат да свърши нещо такова, като да ми съдейства за вадене на НИЕ. Но хляб има за всички, де. Все се каня да пусна една обява във ФБ, че извършвам такива услуги...

# 605
тарталета, хора всякакви... някои много трудно се оправят с каквото и да е... има не един и двама (българи живеещи и работещи в мадрид от години), които не могат даже самолетни билети сами да си купят... така че пускай обявата смело.. Wink

# 606
  • някъде под слънцето...
Tочно както го е описала Аngela61.
Една единствена екстранхерия за комунидад Мадрид на ул Viegen de la Roca.
Хората нощуваха пред нея , докато не им  дойде реда.
До вземане на заветното пермисо де трабахо, не можеш да напускаш Испания, защото после не можеш да се върнеш.
За Мадрид се чакаше поне година и нещо за да ти разгледат документите.
Имаше хора, които с години не можеха да се узаконят и то  не поради липса на сити.

Учудващо е, че сега  има хора,  които не са в час и нямат време да прочетат законите, публикувани на официалните сайтове на министерсвата, но тези, които имат желание  се информират.
Вездесъщия функсионарио ксенофоб, който не иска да приложи закона, не е изолирано явление, нито е нещо ново.Стратегията му е да използва незнанието и неинформираността за да не  си свърши работата.
През 2004 точно така  една служителка се постара доста за да не ми се изплати майчинство , но накрая капитулира и все пак запичнаха да ми гомизплащат на втория месец след раждането

Точно в такива случаи трябва да си информиран , за да можеш  да го накараш да си свърши работата.

По въпроса са адвокатите по екстранхерия.
От позицията на комунитарио услугите им не са необходими.
Използвала съм такива.В началото платих луди пари за пермисо рехимен хенерал след половин година получих ние и  неше въпрос на няколко месеца да излезе и пермисо , после излезе арайго и  адвокатката пуснла документите ми отново без дори да ме попита.Подписала ме.Първия процес се архивира и още година и кусур  чакане, за  арайго, която щях да получа и.без нея.
От тогава адвокати за екстранхерия съм ползвала сямо веснъж, когато исках да прикрепя родителите ми към нашите осигуровки.Отказаха ни, но на следващата година България влезе в ЕО и им извадих НИЕ.
Скрит текст:
Показателно беше , когато 2006 внасях експедиенте за насионалидад на дъщеря ми, цяла нощ чакахме пред рехистро(бяха и изпратли отговора на друг адрес и  срока за финализиране изтичаше и  за да не се архивира ваичко трябваше  задължително да представим документите в рамките на два дни) една южноамериканка  стоя с нас цяла нощ, на другия ден малко преди  да и  дойде реда, пристигна адвоката и започна  да важничи.Влезе с нея при подаването на документите
Всички сме наясно, че функцията на адвоката в тези случаи е да  изиска необходимите документи , и нито резолюцията на министетството , нито срока в който ще излезе ,  зависят от адвоката .Така, че намесата му в трамите за НИЕ или насионалидад не е от решаващо значение, ако си добре информиран

Всичко останало е било търсене на информация и решаване на проблема.
Точно поради тази причина, когато някой сега започне да ми обяснява колко трудно се вади НИЕ ми идва в повече.
...
Тарталета , мислила съм преди време за нещо подобно , но съю на ммение, че за да върви напред, човек трябва сам да се норини решава проблемите си.
Помня думите с които ме посрещнаха в "Никой не те е канил и никой не е длъжен да ти помага."

Последна редакция: пн, 09 авг 2021, 11:23 от sl

# 607
  • Мадрид / София
То това с опашките беше финалния етап, ами се почваше с регистрацията по местоживеене (емпаьдронамиенто), да намериш някой да желае да те впише, че живееш там, пък имаше лимит за брой хора записани на един и същи адрес. После пък да вадиш банкова сметка, а нея без НИЕ не я правят. Търсиш банка, която да ти отвори сметка без испански документи, после пък търсиш някой да те вземе на работа и да иска да те регистрира официално за да вземеш НИЕ, а хора без  НИЕ не искаха да взимат официално на работа и кръгът се затваряше. Без официална работа няма НИЕ, а без НИЕ няма работа. И така години докато разчупиш кръга и се сдобиеш с официално предложение за работа. После вече е чакането на километричните опашки, където латиноамериканците имаха предимство, а ние - не. И така като вземеш НИЕ важеше за 2 г. после пак отново търсиш да те вземат  официално на работа ако са те уволнили междувременно. Е, вече малко по-лесно щото имаш НИЕ.
Та мисълта ми е, че трудности с документи винаги е имало, никой не ти е обещал, че като дойдеш всичко ще стане още веднага от летището. Въоръжаваш се с търпение и настойчиво си търсиш правата. Но за целта трябва да знаеш точно какво търсиш. Хората са казали: Който търси - намира.
Успех в авантюрата!

# 608
  • някъде под слънцето...
Точно.
Не всеки те регистрираше, а от там няма и тархета саниратия.
Малко наемодатели сключваха договори с чужденци без пермисо.Нашият хазяин искаше гарант с испанско ДНИ по договора.Иначе Йок.
Ако те ощетят, трябва да си мълчиш, защото нямаш права и си незаконно пребиваващ.
Познавам и хора , които са екстрадирани, защото са работели на черно(без разрешително и договор ),.
Временните разрешителни трябваше да се подновяват, условието беше , котисиран  поне половината от разрешения за работа период и да си на алта в момента.
Имаше хора, които си плащаха осигуровките, чрез познати аутономо за да могат да подновят.
Помня, когато вече имах НИЕ , но не и пермисо реших, че мога да почна в хотел Мелиа Мадрид Принцеса.Всичко Ок докато  видяха , че нямам пермисо, а само НИЕ.Казха , че ако се върна валидно пермисо, ще ме вземат.След половин година си  изпълниха си обещанието.
Помня и как 2005 решението за подновяване се забави достатъчно дълго и искаха да ми прекъснат договора, защото старото пермисо е изтекло, а ново още не е издадено и де факто нямам валидни документи за работа.
Добре, че се намеси съпервизора та убеди RRHH да изчакат поне още седмица преди да ми прекратят договора.За мой късмет , писмото с решението пристигна в този срок.
Да не говпрум, че тези писма идваха с коррео ординарио и можеше да се загубят.
А да намериш някой, работодател, който да ти направи договор за да ти извади разрешително си беше като шестица от тотото.
Да не говорим, че в тези случаи можеше да работиш само в оърасъла за който е издадено пермисото и само в същия комунидад и то само като куента ахена.

Даваха един розов лист и се чакаше доста време(около година)  да ти отговорят , освен това министерството винаги можеше да откаже  и трябваше да се пуска  ракурсо(тук вече с адвокат задължително) .
Сега със статута на комунитарио всичко е много по лесно.
Имах  колежка , колумбийка, на която не  и подновиха асилио , съответно постоянния и  договор беше прекратен поради липса на валидно пермисо , нещо, което с НИЕ комунитарио няма как да се случи.

Тогава не се оплаквахме,  а се борехме, докато сега чета само негативи и оплакваноя  за облекчения и улеснен процес.

Последна редакция: пн, 09 авг 2021, 13:35 от sl

# 609
  • Мадрид / София
Така си беше. Сина ми го върнаха в Бг точно 2 мес. преди да влезнем в ЕС. Тоест ноември. За два месеца понеже му изтече валидността на НИЕ, прикрепено към мен, аз работех и не можех да изляза от работа за да му подновя документа, а той чакайки на опашката не можа да влезе. Та така, нямаше прошка, нищо че се знаеше, че БГ ще влезе в ЕС през януари. Плащала съм си осигуровките 6 мес. въпреки, че получавах мизерна заплата (200€). Но за да мога да си подновя пермисото трябваше да го изтърпя. Та перипетии всякакви.

# 610
Извинявам се, че се включвам извън темата..но чета, чета и де чудя темата с каквс цел е създадена- взаимопомощ или да се напада ме потребителите?
Влязох с цел да попитам нешо, но като чета коментарите е по-добре да не се пита нищо.... Сигурно и мен ще ме изяде те с парцалите, но много писане и никаква информация. Бъдете по-смирени.  Flowers Hibiscus

# 611
  • някъде под слънцето...
До колкото помня, чужбинския форум и по късно темата за Испания бяха създадени с цел обсъждане и взаимопомощ.
По онова време повечето от пишещите имахме или чакахме бебчета. ...

Така, че темата определено не беше създадена с цел  аднимсистративни консултации
За 17 години е дадена много имформация по различни казуси.
Но на много хора не им се губи време в търсене на информация с търсачката и държат всичко да се повтаря отново и отново.
На други пък не им се повтаря едно и също вече  17+  години и  докато се чудят защо не се използва търсачката , спряха да пишат.
Не можеш да помогнеш на човек, който сам не иска да си помогне.
Можеш да му цитираш закона, но не можеш да направиш нещата вместо него.
Всички изисквания и   закони  са публикувани на официалните сайтове.
Информацията е на един клик  разстояние...
Само чака да бъде прочетена...

А.S.K,
Погледнах коменарите ти.
До колкото видях, въпросите , които си задавала не са останали без отговор така, че не разбирам какъв точно ти е проблема и защо размахваш пръст на хора, които са се отзовали в момента, когато си порърсила информация.

Последна редакция: вт, 10 авг 2021, 13:28 от sl

# 612
  • Мадрид / София
Тя информацията е дадена вече, ами последва дебат до колко е валидна. И се оказа, че момичето, което оспори валидността се базира на собствения си частен случай и проблеми с месната бюрокрация. Това обаче не прави невалидна сегашната законова наредба, а си остава частен случай.
А.S.К. ти решаваш дали да питаш или не. Ако нямаш желание за евентуални спорове (казват, че в спора се раждала истината), мълчи си. Но пак е твое решението дали или не. Само че ще си останеш с неизвестното (или не). 😄

# 613
  • Mediterraneo
Е, хайде сега, не можеш да кажеш, че само се караме в темата! Достатъчно полезна информация по конкретни казуси е давана и ще се дава винаги. Питай, сигурна съм, че всеки с някакъв опит по въпроса, би се опитал да ти бъде полезен.

Последна редакция: вт, 10 авг 2021, 21:43 от Тарталета

# 614
Не казвам, че само се караме в темата. Чета напоследък и просто не виждам смисъл да се държим кой е по по най. Лично мнение.
Относно коментарите ми във форумите, получават съм отговори няма спор по въпроса. Коментара ми беше в друга насока.

Общи условия

Активация на акаунт