Испания

• 43 886
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
  • Mediterraneo
И веднъж ни викаха в аюнтамиентото, за да удостоверят, че все още сме в Испания.

Преди няколко месеца двете ми деца получиха писма за същото. Отидох да потвърдя и просто попитах служителката не стига ли това, че децата фигурират в училище, както и че продължаваме да плащаме данъци, за да става ясно, че все още сме в Испания. Съгласи се, каза, че имат много странни изисквания по някои въпроси и едното е точно това. Помолих да "ни отметне" и мен с ММ, че да не ни разкарват и нас за потвърждение по някое време. Все едно може децата да са сами в Испания, а нас да ни няма, знам ли.
За адресна регистрация не са ни викали никога; от 6 години живеем на един- единствен адрес.

# 631
  • Мадрид / София
За Европейската здравна карта го четох в уеб сайта на СС преди 2-3г когато исках да си извадя такава за в случай на нужда за в Бг. Щом казвате, че вече са 2г значи са го променили.

# 632
  • някъде под слънцето...
За съжаление  не им е достатъчно.
Макар, че ако.искат веднага могат да проверят далинси в алта.
Мен ме учуди те тази година ми отказаха воланте за всички.
Трябваше ми за съпруга ми, а нямах пълномощно.
До сега не съм имала такъв проблем.Винаги съм вадила с моя документ за всички, които се водят на адреса.
Но се запъна и не ми издаде.
Както и да оказа се, че имаме едно валидно историко  и представихме него.

# 633
  • Ispania

Мен ме учуди те тази година ми отказаха воланте за всички.
Трябваше ми за съпруга ми, а нямах пълномощно.
До сега не съм имала такъв проблем.Винаги съм вадила с моя документ за всички, които се водят на адреса.
Но се запъна и не ми издаде.
Както и да оказа се, че имаме едно валидно историко  и представихме него.
И при нас е така SL, волянтето може да се вземе , само ако е за непълнолетен , иначе само историко можеш да вземеш (аз го взимам онлайн на момента, че не ми се занимава 😅).

Европейската здравна карта след една година се обновява автоматично само при условие, че не си сменил адреса. При смяна на адреса трябва да се изиска нова. Това е за Испания.
Нашите са валидни две години. След това се вади нова. Вече трети път го правя.
И нашите са така 👍.

Мен никога не са ме викали да “подновявам” емпадронамиентото…, нито в Кастилия  Ля Манча, нито в Андалюсия.
Обаче , преди две години за първи ми се случи че когато бях на гише за нещо си в общината , жената ми каза че трябвало да дам”fe de vida” едва ли не 🤣. “Поднови “ го веднага , но се учудих че и мен застигна за 20 години…. Изведнъж се сетиха 🤣🤣.

Последна редакция: ср, 11 авг 2021, 01:50 от Val

# 634
Да споделя моето вадене на НИЕ. Не си спомням коя година започнаха да изискват зеления документ за започване на работа,може би преди 7-8години. Говоря за Андалусия. Тръгнах за Испания, отидох при работодателя ми и се оказа, че не мога да започна работа без такъв документ. Предната година бяха извадили такива на останалите работници, но аз не бях там. Една колежка румънка се свърза с човек и за 150Е ми направиха НИЕ-то за няколко часа. Работата беше сезонна и варианта беше или да ги дам,или да се прибирам за БГ. Съгласих се без да се двоумя,не съжалявам за минутка за дадените пари.

# 635
  • някъде под слънцето...
Val , доколкото знам при нас "призовките" от кметството са на  всеки  5 години.Живеем на същия адрес 15+ .Ако си сменил адреса и си направил нова регистрация  май не е необходимо.
Досадно е , защото ти дават час и трябва да се явиш в определен ден и час ,  който обикновено съвпада с работното ни време
Прави се е само,  ако си  със статут на чужденец.Хората с ДНИ не ги привикват.
За мен това си е дискриминация....но кой ме пита...
За волантето , явно е нещо ново, защото преди  многократно съм вземала с моите документи  воланте в което фигурираме всички.
По принцип  у дома винаги  аз съм се  занимавала  с папелео , останалите само подписват  на определеното място  Simple Smile  и съпругът ми до преди няколко години дори не знаеше от къде се вади воланте, но явно вече ме става.
При нас дори и за воланте  вече искат сита.

Историко само за него също ми отказаха.
Излиза , че не мога да проверя  кой е регистриран в апартамента ми , нещо което си за мен си  е чист абсурд.
Набутаха някакво пълномощно, взех си го, ако се наложи да вадя за съпруга ми ще го попълня...

Последна редакция: ср, 11 авг 2021, 19:18 от sl

# 636
  • Spain
В нашето амбулаторио изискват актуална адресна регистрация и една акредитация, която се издава от СС. За да се издаде тази акредитация се изисква да сме осигурени (тоест да си плащаме таксите за аутономото) и да имаме зелено NIE. Да обаче часове за NIE няма и в сайта се изписва, че няма налични, а не примерно че ще има след 3 или 6 месеца. Тоест не се знае кога. Същото е за СС.
Иначе отговаряме на всички условия - аз, мъжът ми и голямата дъщеря имаме всички документи. Но бебето не. И вече е на 3 месеца, а SIP карта няма, защото няма часове за издаване на необходимите документи. Което значи че за да има достъп до медицинска помощ и ваксини, аз трябва да плащам частна здравна застраховка и ваксините също.
Ей тази ситуация се чудя как се решава...

(написах коментара и тогава ми излезе, че има още една страница. Сега ще прочета и останалите)

Абсолютно съм наясно с всичките ни права и сама съм извадила всичките ни документи макар в началото да не знаех дума испански. Оправих се.
Това което обяснявам няма нищо общо с това дали си знам правата или не. Има общо с документите, които ми искат. Никой от вас не казва да са му искали тази акредитация от СС. И то в близките няколко години, а не преди 10 или 20.
Проверила съм - само на едно място имам право да запиша за NIE. Иначе за СС може и на друго. За акредитацията на дъщеря ми пътувахме 200 км за да я вземем.
Питах и в амбулаториото за временна карта  за бебето - не може.

И не съм казала, че всички плащат такива данъци. Казах ние какво плащаме.

При нас за зелено NIE се изискват 6 месеца (два триместъра) като аутономо, а не 3.

И изобщо не ми е приятно да плащам такива суми за частни застраховки, но не мога да оставя 2 малки деца без достъп до медицинска помощ. Най-малко от училището искат здравна карта.

Не съм се включвала от 100 години 😙 привет на всички
Задължирлно исках да ти отговоря , понеже и аз не разбирам защо така те карат да плащаш за детето и т.н. имам дъщеря на ,  3 която се роди тук и все още няма Ние - това обаче защото първо -,родителите ѝ са мързели и 2-  пандемия и невъзможност за пътуване в момента. Та не мога да я запиша в СС защото няма Ние , а ние няма защото няма ЕГН и паспорт (родена е тук и вече 3 години -срам- Blush и вадим паспорта през бг посолството) . Та през тези 3 години не сме спирали да ходим на лекар - тоест има си педиатър от раждането (безплатен - по Сс) . Отидох на гишето на нашия здравен център , обясних ситуацията, - родена тук , нямаме ние и не мога да и направя здравна карта - казах че ми трябва педиатър - направиха ми някакво временно досие в началото ,което на всеки 3месеца изчезваше/ се изтриваше. Първият път не знаех и изчезна , оправиха ми го в здравния център и сега продължавам така - и до сега . През това време сме си ходили с нея на лекар , лежа 1 месец в болница , сега септември пак може би (херния ) и всичко  това в държавни болници. Единственото , което размахвам като отида в спешното е една хвърчащ лист,които ни дадоха в родилното където ѝ е carm (това е здравен номер които не знм кк се казва във вашата област , но при раждането се издава на всяко дете и с този номер се издава Сс и здравна тархета), за час за педиатър също вкарвам този номер (при нас или се обаж да ш с трите имена или по интернет с номера) . Мисля че лекарствата не са ѝ с намаление , не си спомням , не сме купували нищо много отдавна , но лекарите тук предписват най-евтините и ефикасни .
sin_zaek имам пресен опит с памперсите Додот пропускат , изобщо не съм доволна , опитах се няколко пъти - уж по -скъпо и качествено , но не е  . Като на Лидл не съм намирала . Голямата ѝ слагах Huggies , но преди години и тогава опитах Додот и пак не ги харесах . Детски храни Hero - но това защото стимулирам местното производство Blush. Столче - поръчах онлайн от карефур-докараха ми го счупено , върнах го без проблем и си купих друго ,този път беше ок. В тоис ър ас по интернет не си струва, скъпо е , но понякога във физ . магазин правят много добри намаления на колички и кошари/легла , повивалници - но по интернет няма да го видиш. Също в икея продават много неща за обзавеждането

Последна редакция: ср, 11 авг 2021, 20:07 от Ада Деспейнада

# 637
  • Mediterraneo
Да споделя моето вадене на НИЕ. Не си спомням коя година започнаха да изискват зеления документ за започване на работа,може би преди 7-8години. Говоря за Андалусия. Тръгнах за Испания, отидох при работодателя ми и се оказа, че не мога да започна работа без такъв документ. Предната година бяха извадили такива на останалите работници, но аз не бях там. Една колежка румънка се свърза с човек и за 150Е ми направиха НИЕ-то за няколко часа. Работата беше сезонна и варианта беше или да ги дам,или да се прибирам за БГ. Съгласих се без да се двоумя,не съжалявам за минутка за дадените пари.

Не знам кога са почнали да изискват зелено НИЕ за започване на работа. Говорим явно за различни неща. Зелено НИЕ не ти изискват за започване на работа никъде, гаранция. То се издава само и единствено, ако си работил вече поне 3 месеца( имаш внасяни осигуровки) и в момента на издаването продължаваш да си на алта. Ако в момента, когато си платила за ваденето на НИЕ, вече си имала три месеца отработени, съгласна съм. Но за да започнеш работа няма как да ти искат зелено НИЕ, ако си новодошла.

# 638
  • Euskal Herria
Тарти, 2010 моят мъж си извади зелено НИЕ, само с адресна регистрация. Е, големият зелен лист. После му дадоха малкото зелено картонче, на мен също - през 2012. Без да ми дават бяло, без  да съм работила. Като член на семейството.

# 639
  • някъде под слънцето...
Законите се променят.
До 2007 изискваха пермисо де трабахо и ресиденсия  формат тархета със снимка TIE беше си документ за самоличност.
2007 вкязохме в ЕО и първите няколко месеца издавахаTIE Comunitario.
После към април или май започнаха зелени листове А4(които вече не са документ за самоличност), но ако не си имал пермисо де трабахо преди листа , можеше да се работи само пор cuenta propia и имаше 18 месечна забрана за работа по Cuenta Ajena.
Такива издадоха на родителите ми само срещу валиден паспорт и адресна регистрация.

После някъде към 2009 започнаха да издават малките.
Нямам представа кога точно  са започнали да вадят бяло и зелено, защото притежателите   бяло НИЕ не влизаха в таргета на служебно  обработваните документи.
Но знам че нашите зелени  листове , издадени  през 2007 (когато изтичаха поресните TIE),  си бяха валидни до последно(ноември миналата година).
Представяла съм ги в държавната администрация  и къде ли още не и никой не ми е правил проблем.

Така, че се учудвам че трябва  се  сменят на 5 години.

Последна редакция: ср, 11 авг 2021, 22:58 от sl

# 640
  • Мадрид / София
Аз и до сега ползвам зеления лист А4 и няма сила (за момента), която да ме накара да го сменя с малкия формат. Много рядко да ми го поискат и гледат номера на НИЕто там. Направила съм му фото на телефона и с него действам.

# 641
  • някъде под слънцето...
Точно.
Ние бяхме с форокопия.Оригиналът стоеше у дома ходеше  само  там където задължително изискваха оригинал.

# 642
  • Spain
Аз имах голямото ,но го смених с малкия формат и ми е много удобно , в портмонето с картите и документите  стои -книжка , лична карта и ако ми се наложи показвам бг документа от едната страна , от другата Нието . ЗИлено е и моето , никога не са ми искали да представя договор , ни нищо , пък и аз тогава нямах и пак ми е извадено ..нямам спомен коя година ...
 Я,  че тук спонтанно реших че ще ходя във Валенсия (днес им звънях да питам дали са готови документите , ама са много заети , не ми вдигат 😸) да ми кажете  ако има живеещи във Валенсия от Манисес с Метрото до - посолството 😁, Биопарка и окенографик може ли да стигна лесно с дете в количка (лятна сгъваема , но все пак мисля че ми трябва ). И спирките (най вече посолството )- мисля да оставя колата в хотела и от там с метрото ..или пък автобус е по- добре ?

# 643
НИЕ-то ми го искат винаги когато започвам работа, заедно с личната карта и номера на СС. Възможно е предполагам да започнеш работа и без такова, но явно на някои работодатели не им се занимава, не съм запозната. Последните години винаги взимат работници ,говоря за селското стопанство, но задължително искат работника да има НИЕ. Това от личен опит.

# 644
  • Испания
Разбира се, че ще ги искат при започване на работа. В коя държава назначават без документи за идентичност! Преди 2007 нещата стояха по-различно.

Общи условия

Активация на акаунт