Трудова борса и обезщетения - 4

• 28 874
  • 766
  •   1
Отговори
# 420
някаква информация колко пъти може да се отказва работа ИЛИ курс от БТ?

# 421
  • софия
На 04. 05 са ми пуснали че Възобновяват плащането (бяха го спрели първият месец, защото по закон работодателя му дължал една работна заплата обезщетения).
Нали правилно съм разбрала че се взима обезщетение само за работните дни, тоест за май ще вземе за 18 работни дни пари, нали така?

# 422
Доколкото си спомням, два пъти може да се отказва работа. Но това, че те пращат в дадена фирма с писмо, не значи, че фирмата ще те наеме, обикновено пращат много хора. За курс не знам, аз съм отказвала веднъж, с луд скандал, защото нямаше нищо общо с това, което търся, нямаше последици. Провеждат ли се в момента курсове, аз бях разбрала, че заради пандемията са прекратени. Бих карала с голямо удоволствие езиков курс, но все не ми се отваря парашутът.
По последното мнение – на работни дни се плаща, и да, за май са 18 работни дни, но парите за май се превеждат на 15 юни.
Аз днес си получих по пощата писмото от НОИ – точно десет дни след излизането на решението.

# 423
Парите се превеждат за изтекъл месец, а не за настоящ.
Май ще се плати за април.
Юни - за май.

# 424
Доколкото си спомням, два пъти може да се отказва работа. Но това, че те пращат в дадена фирма с писмо, не значи, че фирмата ще те наеме, обикновено пращат много хора. За курс не знам, аз съм отказвала веднъж, с луд скандал, защото нямаше нищо общо с това, което търся, нямаше последици. Провеждат ли се в момента курсове, аз бях разбрала, че заради пандемията са прекратени. Бих карала с голямо удоволствие езиков курс, но все не ми се отваря парашутът.
По последното мнение – на работни дни се плаща, и да, за май са 18 работни дни, но парите за май се превеждат на 15 юни.
Аз днес си получих по пощата писмото от НОИ – точно десет дни след излизането на решението.

Решението кога ти излезе? Колко дни след подаване на заявлението?

# 425
14 работни дни и 21 календарни, имаше празници. Точно на 14–тия ден след обяд.

# 426
тези, които се регистрат на място имат по-голям шанс да пропуснат 1 или 2 месеца от първата им визита (която за тях е регистрационна визита).

тъкмо се зарадвах, ама ме попариха след 30'

а за интересна липса на компетентност не ми се споделя. и без това след 30 дена пак ше има за споделяне Laughing

# 427
  • 1st floor
Четох за прекратяване на борсата поради започване на работа и правото пак да се върнеш за една година. Но не ми стана ясно тази една година как точно се брои. Например, ако съм съкратена и регистрирана в БТ с право на обезщетение от НОИ на 1-ви януари за една година. На първи април започвам работа и работя три месеца. Връщам се на на борсата и от НОИ ми изплащат остатъка до 31,12 или понеже съм ползвала три месеца, имам право на още девет. Не знам дали зададох разбираемо въпроса си. И има ли значение как ще бъде прекратен втория ми договор - по мое желание или пак чл 71 трябва да е.
Не съм намерила работа, питам чисто хипотетично.

# 428
  • Sofia
Вчера се регистрирах в БТ на ул.Тимок20.
Имаше малко хора в 10,30ч,бях 4-та по ред,пускаха по 1,чаках 30мин.и вътре за 10мин може би приключих с формалностите.На 6.08.трябва пак да ходя там.
Да похваля и служителите,много внимателни и отзивчиви.
А охраната страхотен ред въдворява Grinning и също добре е запознат какво и как да се попълва изрядно,за да става и по-бързо всичко.

Последна редакция: пт, 08 май 2020, 11:09 от Doli

# 429
Непокорна, имаш право на още 9 месеца, но не трябва да си работила повече от 12.
Начинът на напускане втория път няма значение.

# 430
Непокорна, дори и по взаимно съгласие, пак имаш право. Но се връщаш на същото обезщетение, последните месеци не ти се зачитат и обезщетението не се преизчислява, пояснявам, защото бяха ми задали този въпрос. И както Дева спомена, не трябва да са минали 12 месеца.

# 431
  • 1st floor
Благодаря! Значи тази една година всъщност е времето през което се прекъсва обезщетението и не трябва да се надвишава.

# 432
Да.
Като може няколко пъти да го прекъсваш, не само веднъж.
Докато свърши. Или докато работиш повече от 12 месеца.

# 433
Да.
Като може няколко пъти да го прекъсваш, не само веднъж.
Докато свърши. Или докато работиш повече от 12 месеца.
Дева, това сигурно ли е, че може не само веднъж да прекъсваш? Защото аз съм се чудела за това. Тази една година кога започва да тече – от излизането на решението или от започването на работа? Защото аз предния път като прекъснах, ми казаха, че в срок от шест месеца беше тогава, от започването ми на работа, ако напусна, пак имам право да се върна на борсата? И още един въпрос, ако прекъснеш борсата, за да работиш в чужбина, за три месеца да кажем, после имаш ли пак това право, това, че работата е в чужбина променя ли нащата?

# 434
Сигурно е.
Една колежка 3 пъти работи по 4-5 месеца и после на борсата, докато свършат тези 12 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт