Трудова борса и обезщетения - 4

• 28 872
  • 766
  •   1
Отговори
# 405
  • Велико Търново
Едва ли има някой, който да разбере. Така зададен, въпросът е обречен да остане без отговор.
Принципно 10 цифри има ЕГН. В сайтовете и на НАП, и на НОИ идентификаторът за български граждани е точно ЕГН. Само че от питането въобще не се разбира за каква регистрация става въпрос.

А всъщност, то и не е регистрация това в тези два сайта. Просто е вход. С ЕГН и ПИК.
И в сайта на НОИ си го пише даже.

# 406
На мен в сайта на НОИ ми изписва, че вече регистрацията става на хартия в БТ.
Може и това да е причината.

# 407
  • Велико Търново
Според мен въобще не иде реч за регистрация, а по-скоро за вход.
Защото проблемът, засегнат в питането е че няма място за писане на повече от 10 цифри.
Само че сега погледнах по-подробно - ПИК на НОИ е също 10-цифрен. 12-цифрен е само ПИК на НАП.
И тъй като се споменава, че ПИК е с 12 цифри, значи най-вероятно става дума за вход в сайта на НАП. А оттам не знам да може да се извършва някаква регистрация.

# 408
Аз подадох заявление онлайн на 15.04. с ПИК на НОИ  и още статусът е "Приети документи". Някой получил ли е вече решение?

# 409
  • София
Моя близка подаде документи на 07.04 директно в БТ. Казали са и да чака препоръчано писмо с обратна разписка. През ден ходи в пощата да го търси. До вчера го нямаше.  Казах и да си следи дебитната карта - ако на 15 -16.05 има превод значи е одобрена. То и няма как иначе - до сега не е ползвала БТ и обезщетение от НОИ, има достатъчно тр. стаж, освободена е в изп. срок.
Всеки ден ме информира за притесненията си, та съм в течение на БТ драмите.
Сега е решила другата седмица да ходи до БТ Младост да питала. Според мене няма смисъл, ама ...

# 410
А защо не си извади ПИК от НОИ и да проверява? Би трябвало да и е излязло решението, аз подадох документи на 6 април, получих си решението на 27 април. Но по пощата и аз още не съм получила нищо. Момичета, ако няма три години от последната борса, отпускаше ли се минимално обезщетение или е никакво? За една приятелка питам, мислела е, че ще взима от борсата и вчера остана много разочарована, като и казах.

# 411
Само минималното, 9 лв.
И ако има 12 месеца осигуровки за последните 18.

# 412
Аз подадох заявление онлайн на 15.04. с ПИК на НОИ  и още статусът е "Приети документи". Някой получил ли е вече решение?

Няма никакво значение на коя дата през април са подадени документите, възможността за разглеждането им започва от момента на внасяне на социалните осигуровки за март от работодателя. Крайният срок е 25 април. Някои ги внасят по-рано, други изчакват последния момент. Изплатена заплата не означава внесени осигуровки.
Всяко поделение на НОИ има различна натовареност, оттам и различна скорост на обработка.
Дали разпореждането на НОИ ще излезе 5 дена по-рано или по-късно не променя нито размера на обезщетението, нито на коя дата се получава.

# 413
Знае ли някой до колко дни след прекратяване на трудов договор работодател трябва да изплати пари за полагаем платен отпуск? При предаване на документите каза ще ми се обади края на април да ми даде пари и за отпуската, ноо не се обади и се е е покрил. Договора е прекратен от 1 април

# 414
С последната заплата.
Стига да не сте подписали документ, че всичко дължимо е изплатено към момента на освобождаването.

# 415
С последната заплата.
значи да не чакам нищо... защото с последната заплата ми каза, че нямал възможност на момента да я изплати

# 416
Може ли да ми помогнете с инфо- при регистрирано лице като безработно и получаващо обезщетение, което си намира работа и подписва ТД с работодателя, освен бюрото по труда, трябва ли да ходи и в НОИ, за да декларира промяната на това обстоятелство или бюрото по труда е достатъчно да се отиде и те да подадат информация към НОИ. Не съм наясно. Благодаря предварително.

# 417
И на двете места трябва да се декларира промяната. Ако имаш ПИК, в НОИ може с него, иначе на място.

# 418

Няма никакво значение на коя дата през април са подадени документите, възможността за разглеждането им започва от момента на внасяне на социалните осигуровки за март от работодателя. Крайният срок е 25 април. Някои ги внасят по-рано, други изчакват последния момент. Изплатена заплата не означава внесени осигуровки.
Всяко поделение на НОИ има различна натовареност, оттам и различна скорост на обработка.
Дали разпореждането на НОИ ще излезе 5 дена по-рано или по-късно не променя нито размера на обезщетението, нито на коя дата се получава.

Внесени бяха, първо проверих и след това подадох.

# 419
  • София
Не само да са внесени соц. осигуровки, а и да са декларирани пред НАП. Даже второто е по-важно.

Общи условия

Активация на акаунт