Трудова борса и обезщетения - 4

• 28 891
  • 766
  •   1
Отговори
# 480
  • Бургас / UK
Благодаря ви момичета!
Аз и предния път се регистрирах с документи от чужбина .
Предната ми борса започна април 2017 и се отписах август 2017, понеже трябваше да заминавам отново на работа.Решението за обезщетение съм получила чак ноември 2017 и ми бяха изплатени парите за тези 5 месеца на куп, даже не се и надявах ,че ще стане...Като цяло ми бяха отпуснати 10-11 месеца, но когато се отписвах служителката явно е била доста разсеяна и ми е писала , че прекратявам борсата по собствено желание , а аз и казах , че заминавам да работя и съответно не успях да си използвам останалата част от месеците.
Не се ли гледа месеца в който се регистрираме на борста? Да разбирам ли , че чак август ще мога да се запиша ?!

# 481
  • Велико Търново
Кога е свършила борсата е въпросът (и минали ли са оттогава 3 години) и дали имаш 12 осигуровки за последните 18 месеца.
Три години се броят от началната дата на получаване на предходното обезщетение.
Справка: тук, тук и тук
Текстът на чл.54б, ал.4 от КСО е:
Цитат
Безработните лица, придобили право на парично обезщетение по чл. 54а преди изтичането на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение за безработица, получават минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца.

# 482
  • София
Момичета, аз пак имам едно терзание.
На 23 април се регистрирах в Бюрото. До момента ни вест не кост, да се разбира, че нямам получено решение и обезщетение. Никой не ми вдига телефона. Какво се предполага, че трябва да направя?

# 483
Момичета, аз пак имам едно терзание.
На 23 април се регистрирах в Бюрото. До момента ни вест не кост, да се разбира, че нямам получено решение и обезщетение. Никой не ми вдига телефона. Какво се предполага, че трябва да направя?
Ти нали беше с възстановяване на обезщетението?! Щом не са ти превели пари на 15-ти, предполагам, че ще е на 29-ти.

# 484
Ако си регистриран само в БТ, колко беше срока за НОИ? 3 месеца, нали?

# 485
Ако си регистриран само в БТ, колко беше срока за НОИ? 3 месеца, нали?
Дева, от началото на ИП няма нужда да се ходи в НОИ, от БТ придвижват документите служебно. Питай в БТ дали все още е така. Да, 3 месеца е срокът.

# 486
  • София
Дама от морето, правилно си запомнила.
Знам ли и аз вече какво и кога да чакам, съвсем се обърках. А само за май ли пуснаха дата 29-ти или и за следващите месеци ще е така?

# 487
  • София
Тонка, а даде ли актуална банкова сметка?
Предполагам, че  са потурчили старите данни.
Или ако сметката ти е била в Експрес банк, Пиреос - вече има нови сметки след сливането с ДСК и Пощенска/вторите/.
Ако си дала и всичко е точно - питай на нац. телефон. Може и да проверят и помогнат. Ако не на 01.06 ако нямам превод бих се изтъпанила в БТ и НОИ и няма да си тръгна без обяснение.

# 488
  • София
Aisha, дадох им друга банкова сметка, не онази от предното обезщетение. Ще изчакам края на месеца да видя дали ще имам превод и, както казваш ти, ще им се тропна на място да искам обяснение.

Допълвам се!!!
Току-що проверих - имам превод по старата сметка в друга банка, въпреки че изрично казах, че парите трябва да ми се превеждат по новата, която дори ме накараха да я напиша на две места във формуляра. Бясна съм просто. Все нещо се окепазва при мен.

Последна редакция: пн, 18 май 2020, 15:22 от Тонка*

# 489
  • Близко съм
Момичета здравейте идвам с няколко бързи въпроса,защото
 ото положението ми не е розово, а няма с кого да се консултирам :c отпуснато ПОБ на основание чл.54а, ал.1, чл.54б, ал.1 и чл.54в, ал.1 от КСО,
за периода от 01.04.2020 г. до 30.09.2020 г. и дневен размер 15.85 лв

Спряно/прекратено ПОБ, считано от 01.04.2020 г.
на основание: обезщетение за оставане без работа

Състояние на регистрацията "Издадено разпореждане СПИРАМ"
 Първият ми въпрос е какво значи дова издадено разпореждане спирам?! Още нямам изплатено нищо днес ми дойде писмото и второ днес разбрах,че шефа ми ме е пуснал без да знам и да съм се подписвала от 12 май на договор, който нито съм подписала нито видяла каза ми по телефона.
та другия ми въпрос е няма да подпиша този договор даже след това което е направил смятам да се махна как ще се развали този уж договор, и дали като напусна ще имам право отново да се пусна на борсата като окончателно се махна от него?! Дано правилно съм задала въпросите си

# 490
Обезщетението от НОИ ще почне да се изплаща, след като си получиш еднократното обезщетението за оставане без работа от работодателя. Тогава НОИ ще излезе с ново разпореждане.
Другите неуредици с работодателя трябва да си ги изясните, там няма как да знаем за какво иде реч.

# 491
Момичета здравейте идвам с няколко бързи въпроса,защото
 ото положението ми не е розово, а няма с кого да се консултирам :c отпуснато ПОБ на основание чл.54а, ал.1, чл.54б, ал.1 и чл.54в, ал.1 от КСО,
за периода от 01.04.2020 г. до 30.09.2020 г. и дневен размер 15.85 лв

Спряно/прекратено ПОБ, считано от 01.04.2020 г.
на основание: обезщетение за оставане без работа

Състояние на регистрацията "Издадено разпореждане СПИРАМ"
 Първият ми въпрос е какво значи дова издадено разпореждане спирам?! Още нямам изплатено нищо днес ми дойде писмото и второ днес разбрах,че шефа ми ме е пуснал без да знам и да съм се подписвала от 12 май на договор, който нито съм подписала нито видяла каза ми по телефона.
та другия ми въпрос е няма да подпиша този договор даже след това което е направил смятам да се махна как ще се развали този уж договор, и дали като напусна ще имам право отново да се пусна на борсата като окончателно се махна от него?! Дано правилно съм задала въпросите си

Аз не разбрах, пак те е назначил на работа от 12.05 ли? В седемдневен срок договорът може да се заличи, аз се възползвах от това през януари, тогава го разбрах, само че не знам седем календарни дни ли са или работни. Ако са работни, имаш още малко време, стига да се разбереш с шефа си. После се разправяш с НОИ, но то заличаването минава през тях.

# 492
  • Близко съм
Да точно така, но не съм подписвала, и реално 6 месечното ми обезпечение върви ли и ще върви ли след като не съм се подписала?

# 493
След като имаш разпореждане за спиране на обезщетението, явно не върви.

# 494
  • Близко съм
ВИЖ датата от кога  е това спиране и датата на регистрация е една и съща затова питам, ако беше след регистрацията седмици наред да ми го пратят нямаше да питам  . Една дама по нагоре изказа мнение че е
Обезщетението от НОИ ще почне да се изплаща, след като си получиш еднократното обезщетението за оставане без работа от работодателя. Тогава НОИ ще излезе с ново разпореждане.

Общи условия

Активация на акаунт