Трудова борса и обезщетения - 4

• 28 860
  • 766
  •   1
Отговори
# 495
Аз да попитам един тъп въпрос. Ако си работил от 8.04.2019 и си освободен на 8.04.2020 смята ли се, че е една година? Преди това две години не съм работила и сега се чудя дали ще получа обезщетение заради датите.

# 496
Да, една година е. Точно.
Имаш право на 4 месеца, минимално.

# 497
Ама аз имам преди това 15 години стаж. До 2015 съм работила. После 2015-2019 не съм. Няма ли да получа обезщетение за 12 месеца?

# 498
Не знам как ще ти го изчислят. Взема се база 24 месеца, а ти не си работила 24, само 12.
И също не знам дали си освободена по член, който е за пълна борса.

# 499
чл. 328, ал.1, т.2

# 500
Имаш право по него.
Иди да се регистрираш.

# 501
  • Велико Търново
𝒮𝓅𝓇𝒾𝓃𝑔 𝓅𝓇𝒾𝓃𝒸𝑒𝓈𝓈, гледа се осигурителния стаж след 31.12.2001 год. Обезщетението се получава 12 месеца, ако стажът е над 15 години. При стаж от 11 до 15 години срокът за получаване на обезщетение е 10 месеца.
Размерът на обезщетението се изчислява на 24-месечна база. Ти имаш работени само 12 месеца, което означава, че обезщетението ти ще е половината от 60-те % от осигурителния доход. Което означава, че заплатата ти трябва да е била доста солидна, за да може да разчиташ на някакво по-сносно обезщетение.

Аз имам един много спешен въпрос - дали след като вече извънредното положение отпадна, от БТ продължават да носят документите в НОИ или всеки трябва лично да си ги носи? И всъщност от БТ как ги изпращат към НОИ - по електронен път или на хартия?

Последна редакция: вт, 19 май 2020, 21:48 от DamaPika

# 502
ДамаПика, вероятно по електронен път, но само предполагам, защото аз се регистрирах в БТ на 6 април, а в НОИ като проверявах, също пише, че документите са подадени на 6 април. След промяната от извънредно положение в епидемиологична обстановка, не знам дали важи това да не ходиш в НОИ. Трябва да се пита поне на едно от двете места, те ще знаят.

# 503
Аз се регистрирах само в БТ, като казах, че не искам обезщетение.
Ако все пак премисля, мога ли да отида в НОИ?

# 504
Да, имаш срок 3 месеца.

# 505
Да, благодаря!

# 506
  • София
Не знам как ще ти го изчислят. Взема се база 24 месеца, а ти не си работила 24, само 12.
И също не знам дали си освободена по член, който е за пълна борса.
Съкращението - по дифолт ли е към пълна борса или пак трябва да е по даден член?

Колко дни след прекратяването  - трябва да се регистрира на борсата? Ако през това време е одобрен за безлихвен кредит - борсата не би следвало да отпадне - то е друга структура?

# 507
Dama Pika, осигурявана съм на минималната заплата. Предполагам, че ще получавам по 9 лева на работен ден. Ти как мислиш?

# 508
Dama Pika, осигурявана съм на минималната заплата. Предполагам, че ще получавам по 9 лева на работен ден. Ти как мислиш?

По 9 лв.

# 509
  • Велико Търново
𝒮𝓅𝓇𝒾𝓃𝑔 𝓅𝓇𝒾𝓃𝒸𝑒𝓈𝓈, някъде там се "връзва", да - както и SamoDiva е отговорила - към 9 лв на ден. Ако по изчисления е по-малко, пак ще определят 9, защото обезщетението не може да е по-ниско от това.

Starrydream, в първия пост на темата е написано при освобождаване по кои членове от КТ се получава минималното обезщетение.

Оказа се, че в момента при регистрация на хартия в БТ, продължават те да подават заявленията към НОИ, но не успях да разбера дали става електронно или не. Вероятно е електронно, защото то чисто финансово не е оправдано едни хора да носят едни документи до областните центрове (защото там се намират териториалните дирекции на НОИ).

Общи условия

Активация на акаунт