Трудова борса и обезщетения - 4

• 28 766
  • 766
  •   1
Отговори
# 615
Като ти пуснат трудов договор, има ли срок за отписване от борсата?
Не ползвам обезщетение.
И отписването може ли да стане по телефона?

По телефона не.
Може онлайн с ПИК за НАП.
Попълва се приложение 2 за промяна на обстоятелствата. И прикачаш ТД.
Аз така се отписах, звъннаха ми на другия ден, че съм с прекратена регистрация. Нямах обезщетение.

# 616
Здравейте, напуснах работа по взаимно съгласие /чл. 325, ал.1/.
С 9 годишен стаж съм в тази фирма, една позната от Бюрото по труда ми каза да се назнача в някоя фирма за месец-два /за да се избегнат проверките на фирмата/ и след това да ме освободят по чл. 71, за да съм 8 месеца на борсата. Въпроса ми е по този член ли  трябва да ме освободят или по чл 328 /съкращаване на щата/ ?

По чл. 71 - т.е. в рамките на изпитателния срок, иначе малко няма смисъл да търсят нов човек, а после да съкращават щата.
Имай предвид, че докато си фиктивно в другата фирма, трябва да си плащаш всички осоигуровки сама - и тези за сметка на работника, и тези за сметка на работодателя. Може месец и 10 дена примерно, няма смисъл от два месеца, само ще се набутваш с осигуровки.

# 617
  • София
Може и по двата члена. Но по-чисто е да те наемат с изпитателен срок - чл. 70, после освобождаване по чл. 71.

# 618
Имам въпрос относно здравните вноски в промеждутъка между борсата и започването на нова работа.
Скрит текст:
Здравноосигурителните права на самоосигурявящите се лица се прекъсват, когато те не са внесли повече от три месечни вноски за период от 36 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ. В такъв случай те са длъжни да заплащат оказаната им медицинска помощ. Правата им се възстановяват, след като платят всички здравни вноски, които се дължат през последните 36 месеца до месеца, когато желаят да получат медицинска помощ.
На борсата съм до средата на август, а работа ще започна в началото на септември (не е уточнена дата, в периода 6-10.09.)
Доколкото разбирам, дори и да не внасям нищо, това няма да наруши здравните ми права.

# 619
Да, Самодива, няма да плащаш.

# 620
  • София
Няма да ги наруши. Важното е да имаш 1 ден от месеца с платени.

# 621
Към наскоро регистрилалите се в БТ  след колко време ви излезе решението? В БТ ми казаха, че имали забавяне и отнема повече от месец. Ходихте ли и за регистрация в НОИ? Направи ми впечатление, че ми взеха двете бланки и не сложиха входящ номер, чак когато попитах за такъв ми дадоха едно листе с печат на Вх.ном. е изписана датата и чак по надолу номер и пише за НОИ. Мисля си дали пък в бюрата не бавят нещо нещата, не знам

# 622
Регистрирах се на 14 април и до тази седмица нямах получено решение. На 15.05 след като не получих обезщетение за май, отидох до НОИ и ми каза, че моите документи още не били обработени и ще получа пари на 30.05,когато е втората дата този месец. Но ми дадоха решението на място.

# 623
Регистрирах се на 14 април и до тази седмица нямах получено решение. На 15.05 след като не получих обезщетение за май, отидох до НОИ и ми каза, че моите документи още не били обработени и ще получа пари на 30.05,когато е втората дата този месец. Но ми дадоха решението на място.
Може би ако е онлайн регистрацията става по бързо. А ходихте ли и до НОИ за регистрация или само в БТ?

# 624
  • Sofia
И до НОИ ли трябва да се ходи?
Защо,за какво?
Аз съм регистрирана в БТ на 7май,още нищо няма като инфо или превод.

# 625
Защо,за какво?

Попълни ли заявление за обезщетение?
Тогава те ги прехвърляха към НОИ.

# 626
В БТ Младост 4, за удобство и НОИ имаха гише и така наведнъж свърших работа.

# 627
  • Sofia
Защо,за какво?

Нещо попълвах,но какво,не знам Confused Това беше едно от първите ми излизания и бях като зашеметена,не помня какво съм попълнила...

# 628
Защо,за какво?

Нещо попълвах,но какво,не знам Confused Това беше едно от първите ми излизания и бях като зашеметена,не помня какво съм попълнила...

Значи ти самата не си наясно дали си регистрирана в НОИ, но иначе чакаш превод от тях?!?

# 629
Здравейте, искам да ви питам регистрирам съм на борсата, въпроса ми е колко пъти мога да откажа офертата за работа от  тях преди да ми спрът обезщетението. И ако ми предложат какви аргрументи мога да използвам да за отхвъря работата. Аз искам поне още 2,3 месеца да съм на борсата понеже си има лични ангажименти.

Общи условия

Активация на акаунт