Трудова борса и обезщетения - 4

• 28 883
  • 766
  •   1
Отговори
# 225
Всичко ще понесем. 500 г. са красноречиви.

# 226
Скрит текст:
Осигуровките - след 25 на следващия месец.

Тоест да ги изчакам да се видят в сайта и тогава да подам заявление за обезщетение

Ти си подавай заявлението, а пък когато ги внесе работодателят, тогава.
Срокът е до 25-то число на следващия месец. Някои ги плащат на 10-ти, други в последния момент.
Пак обръщам внимание, че се гледат внесени осигуровки за последния отработен пълен месец!

Тоест ако нямам  пълен месец, не се зачита, за да се изплаща обезщетение, дори и минималното от 9.20 лв?

# 227
  • София
Задай си конкретния въпрос, не подпитвай на час по лъжичка?
Как да знаем какво имаш в мислите си за да ти отговорим точно?
Реда е - записване в БТ, после и в НОИ. Има някакъв срок, в който излиза решение за обезщетението. Може да се обжалва, ако не си съгласна.
Дали и кога работодателя ще преведе осигуровките за март не е твоя работа.
Пиша от обща култура, не съм регистрирана нито в БТ, нито в НОИ.

# 228
Моля,ако някой се е регистрирал в БТ онлайн ,да сподели след колко дни получи съобщение за регисреацията.Какъв е срокът за отговор. Благодаря

# 229
Моля,ако някой се е регистрирал в БТ онлайн ,да сподели след колко дни получи съобщение за регисреацията.Какъв е срокът за отговор. Благодаря

Регистрирах се в петък следобед и в понеделник следобед получих обаждане, тоест в рамките на един работен ден се получиха нещата, говорим за голям град с огромни опашки пред БТ.

# 230
Бързо става. 1-2 дена.

# 231

Регистрирах се в петък следобед и в понеделник следобед получих обаждане, тоест в рамките на един работен ден се получиха нещата, говорим за голям град с огромни опашки пред БТ.

Благодаря,освен прикаченият документ-Заявление-декларация,друг документ прикачихте ли.След последната стъпка-Подаване на заявление,някъде може ли да се провери,дали успешно е подадено?

# 232
  • Велико Търново
DamaPika, не мога да цитирам дати, но поне едни 5 години със сигурност, неосигурените плащат за дните ЗО. Не случайно се подава декл. 7 от неосигурените, в която се посочва начална дата. И не само че висят като задължение в НАП, начисляват се и лихви. Някои дори си платиха и глоби за неподаване на декларация.
Калкулаторът служи за улеснение и изчисление.
Ами не са пет години, защото аз преди по-малко от пет години си плащах дължими вноски. И също съм попълвала декларация 7. Със сигурност обаче НЕ съм плащала за остатъчни дни. Реално бях със спрени здравноосигурителни права и нямаше "бягане", както се казва.

# 233
А къде изобщо може да се види този нормативен акт?
Аз имам ПИК и съм сигурна, че не дължа вноски, но дъщеря ми работи от почти 2 години, започна от дата 06. Няма ПИК и се притесних да не дължи за 5 дни нещо?

# 234

Благодаря,освен прикаченият документ-Заявление-декларация,друг документ прикачихте ли.След последната стъпка-Подаване на заявление,някъде може ли да се провери,дали успешно е подадено?

Прикачих само pdf-файла, а в системата на edelivery проверих в изпратени съобщения и фигурираше. Това ме ориентира, дали е подадено успешно.

# 235
Не си измислям нормативите аз 😀
Не говоря за спряни права. А за това, че когато си безработен, плащаш здравно от деня в който няма платена борса /държавата те осигурява/или друг осигурител. Дори и 1 ден в месеца да не си в осигуряване. Има дата, месец и година на възникване. Това, че сте подали в следващ месец, не ви опрощава задълженията. Казвам, че поне 5г. е това, тъй като 2015г.майка ми бе с обезщетение и при изтичане на плащането, служителката в НОИ, която е приключвала книжката, я бе предупредила да не забрави да пусне декл. 7 от следващия ден.
Плащайки за следващ месец, ако предходният е бил с пропуснати дни, НАП си удържат от направената вноска. И така докато не ти дойде ден, да разбереш че имаш да плащаш. Ако предварително не си проверил какво дължиш. Доста хора го усетиха като не им върнаха детските облекчения. Други по друг начин.

# 236
Не казвам, че си измисляш.
А да видя откога е валидно.

# 237
  • Велико Търново
Смятам, че връзката между спрените права и неплатените здравни осигуровки е повече от пряка. А не са били платени именно защото съм била безработна (и без обезщетение) в отделни периоди през годините. Затова и в един момент трябваше да платя накуп. Мисля че към оня момент трябваше да платя за около 5 месеца, за да мога да си възстановя правата. И дължимата сума си я изчислих именно със здравноосигурителния калкулатор.
И във връзка с това да попитам нещо хипотетично. В момента може и Декларация 7 да се подава онлайн, и да се плащат дължими здравноосигурителни вноски онлайн. Та, ето как аз виждам нещата. Влиза си човек с ПИК на НАП в профила, отваря здравноосигурителния калкулатор, чеква месеците, за които му излиза, че има неплатени вноски и калкулаторът изчислява. После плаща изчислената сума чрез "Плащане на задължения към бюджета", а след това подава и Декларация обр.7. Ако се плащат части от месец, това как точно ще бъде изчислено от калкулатора, след като в него се отбелязват месеци, не дни, а декларацията все още не е подадена?

И въобще - по какъв начин се разбира какво е дължимото?

Ето и какво намерих тук:
Цитат
Декларацията се подава само за пълни календарни месеци с еднакъв месечен осигурителен доход , в срок до 25-о число на месеца, следващ първия месец от периода, за който са внесени осигурителните вноски.
Как се тълкува според вас?

# 238
За плащане на здравни за непълен месец намерих това в друг форум, от 2014 е.
https://kik-info.com/forum/index.php?topic=10968.0

# 239
Скрит текст:
Осигуровките - след 25 на следващия месец.

Тоест да ги изчакам да се видят в сайта и тогава да подам заявление за обезщетение

Ти си подавай заявлението, а пък когато ги внесе работодателят, тогава.
Срокът е до 25-то число на следващия месец. Някои ги плащат на 10-ти, други в последния момент.
Пак обръщам внимание, че се гледат внесени осигуровки за последния отработен пълен месец!

Тоест ако нямам  пълен месец, не се зачита, за да се изплаща обезщетение, дори и минималното от 9.20 лв?

Самоцитирам се от страница 3 на настоящата тема:

Напливът сега е много голям и времето за обработка ще се удължи. Освен това, ако работодателят дължи обезщетение, НОИ първо ще прати отказ и след като получите обезщетението, тогава ще излезе с разпореждане.

Друго което влияе върху срока на обработка е дали работодателят е изплатил социалните осигуровки за последния пълен отработен месец. Срокът за плащане е 25-то число на следващия месец. Т.е. осигуровките за март се дължат до 25-ти април. Ако сте съкратени на 1-ви април, преди да бъдат внесени осигуровките за март, няма да има решение. Ако сте съкратени на 17-ти март, би следвало до 25-ти март най-късно да са платени осигуровките за февруари, тогава НОИ може да излезе с решение.
Така или иначе поне 2 седмици ще отнеме.
Определеното обезщетение се изплаща на 15-то число (полагащото се обезщетение за април се плаща на 15.05.).

Тези осигуровки касaят срока, в рамките на който НОИ ще излезе с решение, а какво обезщетение и за какъв пердиод се полага, зависи от трудов стаж, размер на заплата и член, по който сте съкратена.

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 23:44 от SamoDiva

Общи условия

Активация на акаунт