Трудова борса и обезщетения - 4

• 28 796
  • 766
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Гледат се непрекъснати календарни месеци.

е то така винаги те са на печалба (освен ако не напуснеш на 31ви)...
А брат ми ...в този месец има 10дни неплатен - демек да го пише 0 (17/18)?
Днес си записа на борсата.

# 571
  • Велико Търново
Скрит текст:
Здравейте. Искам да попитам нещо. От 28.05.2020 г съм регистрирана на БТ с право на максимално обезщетение /12 месеца  60%/. Та въпроса ми е: ако започна работа сега, преди да ми е изтекло правото на обезщетение и след 3-6 месеца   остана отново без работа, ще мога ли да получа остатъка си от това обезщетение? И има ли значение как и по кой член ще бъда освободена?
Ако започнете нова работа и бъдете освободена или доброволно напуснете (в срок до 12 месеца от започването на новата работа), ще Ви възстановят изплащането на обезщетението в актуалния му размер, т.е. няма да има преизчисляване. Няма значение по кой член на КТ ще бъдете освободена. Ще си ползвате остатъка от обезщетението, но в следващите 3 години след изтичането му няма да имате право на пълна борса.
Без значение дали ще продължи вземането на обезщетението или няма да продължи, трите години си ги има. С уточнението, че се броят от датата на определяне на обезщетението, а не от датата на изтичането му.

Дано да е така, защото се притесних да не се взима и тези няколко дни, като за един месец, защото нали се сещате за няколко дни брутото ще е много малко и ще окаже влияние върху изчисляването на обезщетението. А работодателят ще дължи осигуровки за тези няколко дни нали така?
Естествено, че дължи - трудовият договор е бил в действие.
И да, сещаме се, но няма как няколко дни да се броят за цял месец А и нещата стоят по-различно по принцип. Малко по-надолу съм го написала.

е то така винаги те са на печалба (освен ако не напуснеш на 31ви)...
А брат ми ...в този месец има 10дни неплатен - демек да го пише 0 (17/18)?
Днес си записа на борсата.
НОИ не са търговско дружество, че да търсят "печалба". И малко ми е неразбираемо питането, но ще се постарая да обясня.
За определяне на размера на обезщетението при безработица се вземат предвид 18-те месеца, предхождащи месеца, през който лицето е освободено от работа. Примерно, при мен датата на освобождаване беше 23.11.2019, изчисляването на обезщетението - на база на 18-те месеца от 01.05.2018 до 31.10.2019.

# 572
  • София
При започване на работа срока за прекратяване на борсата е 7 дни, нали така? Тези 7 дни започват да текът след подписване на трудовия договор или греша? И също лично ли ходи в Бюрото по труда и НОИ или може по телефон?

# 573
Лично с копие на договора. В НОИ може и онлайн, ако и преди това, документите са подадени онлайн, т.е. имате съответния ПИК.

# 574
Здравейте, на 05.март се регистрирах в бюрото по труда за получаване на парично обезщетение и още не ми излезе решението. Някой знае ли кога трябва да излезе ?
На 5 март? Досега отдавна трябваше да е излязло решението, освен ако нямате отказ. Което е най-вероятно, щом досега не сте получили пари. Срокът е 14 работни дни.

# 575
Здравейте, на 05.март се регистрирах в бюрото по труда за получаване на парично обезщетение и още не ми излезе решението. Някой знае ли кога трябва да излезе ?
На 5 март? Досега отдавна трябваше да е излязло решението, освен ако нямате отказ. Което е най-вероятно, щом досега не сте получили пари. Срокът е 14 работни дни.
Обърнете се към НОИ за информация, обещетенията се изплащат оттам, а не от БТ. Може да е вписан сгрешен адрес, мейл, банкова сметка... Разпореждането отдавна трябваше да е излязло.

# 576
Обърнете се към НОИ за информация, обещетенията се изплащат оттам, а не от БТ. Може да е вписан сгрешен адрес, мейл, банкова сметка... Разпореждането отдавна трябваше да е излязло.
Казаха ми, че още не е излязло, миналата седмица ходих да питам. Дадоха ми ПИК на ден по колко пъти проверявам разпореждане няма, само приети документи вече незнам какво да правя, до кога да чакам ..

# 577
Звъниш по телефона.

# 578
  • някъде
Здравейте. Съпругът ми е ползвал два последователни болнични, които след обжалване НОИ му признава и изплаща само единия. Вторият е отхвърлен и решението може да се обжалва в 14 дневен срок. Как точно става обжалването и има ли смисъл да се занимава?

# 579
За регистрация като безработен в бюрото по труда носи ли се трудова книжка, последен трудов договор, или документ за прекратяване на такъв, или само последната диплома и лична карта.
След регистрацията в БТ имам ли ходене до НОИ или някакви други задължения?

# 580
За регистрация като безработен в бюрото по труда носи ли се трудова книжка, последен трудов договор, или документ за прекратяване на такъв, или само последната диплома и лична карта.
След регистрацията в БТ имам ли ходене до НОИ или някакви други задължения?
Трудовата книжка я носи за всеки случай, на някои места все още я искат за сверка, но няма нужда от копие. Трудов договор - не, заповед за освобождаване - да. Носи също и документ от банката за сметката - той е за пред НОИ.
По време на ИП от БТ подаваха директно необходимата информация към НОИ, сега дали отново ти трябва лично да се регистрираш в НОИ, не знам.

# 581
  • 1st floor
Вече ходи ли се за подпис, като не сме в Извънредно положение, а в Извънредна обстановка? Simple Smile

# 582
Да, аз бях във вторник, но организацията беше под всякаква критика (за Вн говоря) - чакаше се пред сградата, а вътре пускаха по двама. Абсолютен калабалък, никаква дистанция, не от гледна точка на ковид, а да можеш да дишаш нормално.

# 583
Неджи, аз подадох на 6 април и на 25 април някъде ми излезе решението. Отиди на място в НОИ и настоявай да разбереш защо още нямаш решение, при положение, че срокът е 14 дни. Ако са липсвали някакви документи, би трябвало да ти се обадят, не е нормално това три месеца да нямаш решение.

# 584
Неджи, според мен трябва да провериш и наистина не е нормално толкова време да нямаш отговор. Аз моя го получих за 1 месец. Пробвай първо да се обадиш на телефона на НОИ, за да не се разкарваш. Бъди упорита и чакай докато ти вдигнат. Тел. е 029020506.

Общи условия

Активация на акаунт