За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 82

• 30 647
  • 758
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте, моята дъщеря прави 6м на 1ви юли. Прочетох тук в тази тема нещо за сядането и ми стана объркано.
Слагаме я да седне в скута от месец и нещо, в ъгъла на дивана, той е доста наклонен назад, а от една седмица и във високото столче за маса (не я захранваме, но тя обича да ни гледа докато ядем). Държи главата много стабилно, като цяло от 2рия месец си държеше добре главата, но сега е много стабилна. Обръща се сама по корем, даже се и повдига на пръсти и се побутва напред малко. От няколко дена седи за малко седнала подпряна на двете ръце напред. Когато лежи се понабира като за коремна преса до 30-40°, ако и хвана ръчичките се набира до седнала.
Аз нямах представа че не се слагат децата да седят седнали преди сами да могат да се изправят до седнало положение. Живеем в Шотландия, тук никой не ни е казвал да не я слагаме седнала или нещо такова изобщо. Консултаций с ортопед няма, единствено ЛЛ прави преглед на 6 седмици за ставите на крачетата и това е.
Въпроса ми е да спра ли да я слагам седнала в скута ми примерно или на дивана, вредно ли е това? Не намирам много информация на английски, а в сайта на тукашното здравно министерство пише единствено проходилки да се избягват, но нищо за седнало положение.

Тук препоръчват изцяло седнало положение с опора на гръбчето(в шезлонг, количка, столче за хранене и т.н.) да се практикува след 6 месечна възраст. А придържане в седнало положение с ръце(без опора на гърба) или подпиране с възглавници изобщо не се препоръчват вече. Т.е. насилване за сядане без опора на гръбчето преди самото бебе да е седнало самичко не се препоръчва.

# 676
Насилвала звучи много гадно, но предполагам имате предвид да не я слагам в позиция,за която не е готова.  Аз я оригвам седнала и я кърмя почти седнала.
А каква е причината да се избягва? Чудя се защо тук никой не говори и препоръчва за това? Предполагам ако води до някакви увреждания щеше поне да има някъде съвети. 🤷‍♀️
Здравейте, моята дъщеря прави 6м на 1ви юли. Прочетох тук в тази тема нещо за сядането и ми стана объркано.
Слагаме я да седне в скута от месец и нещо, в ъгъла на дивана, той е доста наклонен назад, а от една седмица и във високото столче за маса (не я захранваме, но тя обича да ни гледа докато ядем). Държи главата много стабилно, като цяло от 2рия месец си държеше добре главата, но сега е много стабилна. Обръща се сама по корем, даже се и повдига на пръсти и се побутва напред малко. От няколко дена седи за малко седнала подпряна на двете ръце напред. Когато лежи се понабира като за коремна преса до 30-40°, ако и хвана ръчичките се набира до седнала.
Аз нямах представа че не се слагат децата да седят седнали преди сами да могат да се изправят до седнало положение. Живеем в Шотландия, тук никой не ни е казвал да не я слагаме седнала или нещо такова изобщо. Консултаций с ортопед няма, единствено ЛЛ прави преглед на 6 седмици за ставите на крачетата и това е.
Въпроса ми е да спра ли да я слагам седнала в скута ми примерно или на дивана, вредно ли е това? Не намирам много информация на английски, а в сайта на тукашното здравно министерство пише единствено проходилки да се избягват, но нищо за седнало положение.

Тук препоръчват изцяло седнало положение с опора на гръбчето(в шезлонг, количка, столче за хранене и т.н.) да се практикува след 6 месечна възраст. А придържане в седнало положение с ръце(без опора на гърба) или подпиране с възглавници изобщо не се препоръчват вече. Т.е. насилване за сядане без опора на гръбчето преди самото бебе да е седнало самичко не се препоръчва.

# 677
Да седне самО предполагам се има предвид с опора, т.е. хваща се за някъде или за ръцете на мама и се набира. Без опора да седне самО ще мине доооста време още. Аз моя син започнах да го слагам седнал точно, когато започна сам да се набира хванат за нещо и да сяда. Спомням си, че първо в шезлонга се научи да се хваща и сяда. Мисля, че това е показателя кога може вече да го слагате седнал. Но винаги с опора на гръбчето, докато стане стабилно бебето, т.е. не се клатушка/пада. Тогава започнах и захранването. Мисля, че беше към края на 5 мес., но възрастта нее основния показател,а готовността на бебето. А не се препоръчва да е преди да е готово, защото се натоварват ставите и таза и ако не е достатъчно укрепнал може да има изкривявания.

# 678
От къде взехте здравната книжка на бебето. Педиатърката ни каза че се взима от РЗОК. За София ми каза, че има в 20 дкц борово, но не разбрах от регистратура или има отделен кабинет и веднага ли се издава 🙄

# 679
  • София
От къде взехте здравната книжка на бебето. Педиатърката ни каза че се взима от РЗОК. За София ми каза, че има в 20 дкц борово, но не разбрах от регистратура или има отделен кабинет и веднага ли се издава 🙄
районни здравноосигурителни каси - НЗОК
За София
Цитат
22 София град - РЗОК, ул. "Енос" № 12-14 02/ 965 6730
22.1 ул. "Ген. Ст. Тошев" № 15-17 02/ 955 5374
22.2 ул. "Свето преображение" № 20 02/ 975 3807
22.3 ул. "Емануил Васкидович" № 51 02/ 945 52 61
22.4 ул. ”Иван Бойчев” № 17 02/ 927 00 17
22.5 ул. "Христо Силянов" № 77 02/ 936 20 92
На дъщеря ми книжката я издадоха в 8мо ДКЦ. Мисля че веднага стана, не помня.
Нямах спомен дали издадоха книжка на синът ми и бях решила, че съм я загубила. Издадоха ми от централата на НЗОК.

# 680
За здравната книжка знам,че трябва да се носи акта за раждане на детето. На нас ни я издадоха веднага, след това при ЛЛ да я попълни.

# 681
Хм, каква здравна книжка? Тези сините ли? Нашият педиатър не е споменавал за здравна книжка. Имаме само един картон, бебешки бележник, на който нанасят мерки и ваксини.

# 682
Да и ние нямаме здравна книжка от сините да не би да е за по-големи деца?

# 683
  • София
Не,аз извадих на 6 месеца като беше.

# 684
  • Пловдив
По принцип децата/бебетата трябва да имат и здравна книжка (сините) като на нас възрастните. Освен личен картон, в който се пишат данните от ваксини и консултации, дъщеря ми има и здравна книжка, в която се пишат ваксините. Личната на детето ми беше казала, че ако сме извън града и се наложи да посети спешен кабинет е хубаво да си нося с мен здравната и книжка.
За Пловдив се изкарва в Районната здравноосигурителна каса, носи се акта за раждане оригинал+копие, не става веднага готова, попълваш едни формуляри и след това ти казват кога и какво ти е необходимо, за да идеш да си я вземеш. Аз я извадих ноември 2019, преди дъщеря ми да стане на 1г.

# 685
Здравни сини книжки ни накара нас ЛЛ да извадим на децата когато ги записвахме при нея още като новородени.

# 686
Кога започват да се гушкат бебетата? Моето е на 7 месеца и като я нося, ръцете са й назад, не се сеща да се хване за мен или да се гушне. Също така, не би ли трябвало на тази възраст да може да ми дръпне блузата надолу, че да стигне до гърдата да суче? Много ми е странно, че не се сеща да го прави, а чака аз да й подам гърда Simple Smile

# 687
Синя книжка отидох да вадя на двайстия ден на бебето и ме върнаха,че нямам някакъв лист от педиатърката.На следващата консултация ще питам.
Дарк,аз съм виждала по-големички деца да дърпат така блузи и да търсят гърда.

# 688
Дарк, ако питаш мен, добре, че не се е научило бебето да те съблича  дърпа. Моят го кърмих до 1.5г и никога не го е правил, винаги е чакал аз да подам. Но съм виждала големи деца по парка да събличат майките си и става малко сконфузно.

# 689
Дa ви питaм днеc дaдох нa бебето хрaнa, еднa лъжичкa, кaто cе рaзcеях и зaбрaвих, че не е изcтинaлa. Той cи хaпнa, не можaх дa рaзберa дaли cе е изгорил. Може ли дa му cтaне нещо? Aко cе изгорят бебетaтa кaк реaгирaт?

Общи условия

Активация на акаунт